maanantai 31. heinäkuuta 2023

Silmäripsien ompelu pehmolelulle

Miten ommellaan pehmolelulle täydelliset silmäripset. Jujuna on lanka tai nyöri, jonka päälle ommellaan tiheä siksak. Taustakangas ei pääse vilahtamaan silmäripsien välistä, kun käytät apulankaa. Kaupan päälle silmäripset ovat kauniisti koholla taustakankaasta.

Pehmolelun silmien ompelu
 

Otin lapsen mukaan tähän pehmolelun ompeluun. Lapsi olisi halunnut marketista pyöreän, pehmoisen ja säihkysilmillä varustellun tyynyn. Ehdotin että tehdään sellainen itse hänen pieneksi jääneestä fleecetakistaan. Etsimme yhdessä Pinterestistä pehmolelulle sopivan silmän muodon. Lapsi sai ommella helpommat suorat ompeleet. Tyynyn täyttäminen vanulla yhdessä pikkusisaruksen kanssa oli hauskaa.

Tyynyn ompelu oli opettavainen tarina kierrätyksestä. Mitään ei tarvinnut ostaa valmiina ja säästimme rahaa 16 euroa. Valmis tyyny toimii sekä pään alusena että pehmoleluna.


Vinkki vetoketjun ratkomiseen

Ratkoin fleecetakin vetoketjun talteen odottamaan seuraavaa käyttökohdetta. Ratkoin  ensimmäiset ompeleet vetoketjun yläreunasta. Sen jälkeen riuhtaisin vetoketjun irti. Nopeaa ja helppoa. Olen käyttänyt tätä riuhtaisuratkonta -tyyliä monesti ennenkin.

Takin takakappaleesta tuli tyynyn etukappale ja takin hihoista tuli tyynyn takakappale. Takakappaleen puolivälissä on sauma. 

 

Pehmolelun silmien ompelu

 

Pehmolelun silmien ompelu

Kun asetat kankaan päälle ensin lankaa tai nyöriä ja vasta sen jälkeen ompelet tiheän siksakin, niin saat unelmien silmäripset. Ensinnäkin silmäripset nousevat hieman koholle taustakankaasta. Toisekseen siksakompeleen alta ei vilku taustakangasta milliäkään.

Voit käyttää apulankana villalankaa, puuvillalankaa, nyöriä tai leikata trikookankaasta suikaleen. Trikookankaan reunat rullautuvat kangasta venytettäessä, niin siitä tulee kuin paksua lankaa. Valitse siksakin leveys käyttämäsi langan paksuuden mukaan. Piston pituus 0,4 on sopiva.

 

Ompele silmäripset pehmolelulle
 

Ompelin silmät ensin tilkulle

Valitsimme silmien taustakankaaksi vaaleanpunaisen velourtilkun. Jos silmäripsien ompelu olisi epäonnistunut, niin olisin ommellut uudet ripset uudelle tilkulle, eikä minun olisi tarvinnut purkaa. Tiheä siksak on erityisen hankala ratkottavaksi.

Piirsin silmäripset haihtuvajälkisellä tussilla kankaalle ja ommellessa seurasin viivaa. En kuitenkaan onnistunut ompelemaan täsmälleen viivaa pitkin ja silmäripset ovat hieman eri paria. Mutta saahan pehmolelu näyttää käsintehdyltä. Lapsikin sanoi, ettei tarvitse ommella uudestaan.

Ompelin ensin lyhyet ripset yksinkertaisen villalangan päälle ja sen jälkeen yhtenäisen kaaren vasemmasta oikeaan silmännurkkaan kaksinkertaisen villalangan päälle. Päättelin villalangan päät pujottamalla ne neulalla nurjalle puolelle. 

Suosittelen muuten  laittamaan silmien taustatilkun taakse irti revittävän tukikankaan, jottei kangas ala kupruilla ommellessa.

Pehmolelun ompelu


Sovella tätä ompelutekniikkaa esimerkiksi kirjaimia ommellessa. Tässä on esimerkiksi joulupukin lahjasäkki, johon ompelin tekstin: Hyvää Joulua.

Tekstin ompelu kankaalle


 

Näihin housuihin ompelin sivusaumaan tekstin: Paikoillenne, valmiit, HEP.

Tekstin ompelu kankaalle


Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.