maanantai 4. marraskuuta 2019

Farkkujen vyötärön korotus

Voiko olla ihanampaa kuin täydellisesti istuvat farkut ja juuri sopivan kokoinen vyötärö. Innostuin muokkaamaan vanhoja matalavyötäröisiä farkkuja uuteen malliin. Nyt minulla on mittojen mukaan tehdyt korkeavyötäröiset farkut, jotka istuvat kuin hansikas. Farkkujen vyötärön korotus onnistuu joko avaamalla vanha vyötärökaitale tai ompelemalla kokonaan uusi vyötärökaitale.

Farkkujen vyötärön korotusJos farkuissa on liian matala vyötärö, niin ne jäävät kaapin perälle pölyttymään. Matalavyötäröisten farkkujen kanssa kyykistely on epämukavaa ja niitä saa olla koko ajan nykimässä ylöspäin. Kokeilin korottaa farkkujen vyötäröä ensin lapsen farkuista. Niistä tuli niin hyvät, että tein korotuksen omille farkuillenikin. Ja vielä kolmansillekin.

Farkkujen vyötärön muokkaaminenLapsi sai kirpputorilta kivan väriset vihreät farkut, mutta niissä oli liian matala vyötärö. Onko lasten muodin ihan pakko seurata aikuisten muotia, kysyn vaan. Keksin ratkoa vyötärökaitaleen auki ja ommella taakse toisen kankaan. Nyt vyötärön korotusta ei huomaa, koska jatkopala on tehty samasta kankaasta.

Farkkujen vyötärön korotus avaamalla vyötärökaitale

Tällä tavalla saa noin 5 cm lisää korkeutta.

Ratkoin vyötärökaitaleen ja vyölenkit irti vaatteen nurjalta. Jätin vyötärökaitaleen kiinni oikealle puolelle. Painonepparin ympäriltä leikkasin kankaan irti. Syntyneen reiän paikkasin pienellä paikalla. Reiät ja paikkaukset jäävät myöhemmin piiloon nappien alle.

Farkkujen vyötärön nostaminen


Leikkasin lakanakankaasta vyötärökaitaleen kokoisen palan. Silitin lakanakankaaseen tukikankaan. Ompelin lakanakankaan vyötärökaitaleen etureunaan ja yläreunaan oikeat puolet vastakkain. Käänsin lakanakankaan nurjalle ja tikkasin alareunan kiinni seuraten oikean puolen saumaa. Ompelin vyölenkit takaisin paikoilleen.

Farkut sopiviksi

Ompelin kuminauhakujan, eli ommel jakaa vyötärökaitaleen kahteen yhtä suureen nauhakujaan. Pujotin ylempään kujaan leveän kuminauhan. Nyt vyötärön voi kiristää kuminauhalla sopivaksi. Farkuissa oli alun perin säätökuminauha, joten vyötärökaitaleessa oli reiät kuminauhan pujottamista varten.

Lopuksi ompelin toisen napin ja napinläven.

Farkkujen vyötärön korotus
Ahdistuin ajatuksesta, että minun pitäisi keksiä vanhoille äitiysfarkuille loppusijoituspaikka. Samaan aikaan minun pitäisi löytää itselleni uudet farkut. Olin jo onnistunut nostamaan lasten farkkujen vyötäröä, niin miksipä en kokeilisi samaa jippoa omiinikin. Lähdin kokeilemaan saisiko äitiysfarkuista normivyötäröiset. Tai oikeastaan tykkään korkeavyötäröisistä farkuista.

Meinasin ensin leikata vain vatsaresorin pois äitiysfarkuista ja jättää alkuperäisen vyötärökaitaleen paikoilleen koristeeksi. Sovittamalla farkkuja huomasin kuitenkin istuvuuden paranevan, kun vanhan vyötärökaitaleen ratkoo kokonaan pois. Muutos oli onnistunut, minulla ei ole ollut yksiäkään näin sopivia farkkuja.

Farkkujen vyötärön korottaminen


Farkkujen vyötärön korotus uudella vyötärökaitaleella


Tällä tavalla farkkujen vyötäröä voi korottaa haluamansa määrän.
Vyötärökaitale kannattaa leikata joustamattomasta paksuhkosta kankaasta.
Vyötärökaitaleen nurjalle tarvitaan tukikangasta.

Mittojen ottaminen kaavaa varten


Ratko vanha vyötärökaitale irti. Sovita housuja jalkaan. Mittaa housujen yläreunasta lantion ympärys. Kuvittele mihin haluat vyötärön ja mittaa vyötärön ympärys. Mittaa paljonko tarvitset vyötärölle korotusta eli lantion ja vyötärön väli. Mittaa tarkasti millilleen, näitä mittoja käytetään myöhemmin kaavan piirtämiseen.

Ympärysmitat jaetaan neljällä kaavan piirtämistä varten.
Tässä on esimerkkiluvut, joilla piirretään kaava.

Lantion ympärys 100 cm :4 = 25 cm
Vyötärön ympärys 90 cm :4 = 22,5 cm
Korotuksen määrä 15 cm

Kaavan piirtäminen


Leikkaa paperista suorakaide, jonka pituus on neljäsosa lantion ympärysmitasta  (25 cm). Suorakaiteen korkeus on sama kuin tarvitsemasi vyötärön korotus (15 cm). Laskosta suorakaiteen yläreunaa siten, että yläreunan pituus vastaa neljäsosaa vyötärön ympärysmitasta (22,5 cm). Sijoittele laskokset tasaisin välein. Tee pieniä, alle 1 cm laskoksia. Laskokset voi  teipata kiinni. Nyt sinulla on täysin omia mittojasi vastaava kaava.

vyötärökaitaleen kaava

Vyötärökaitaleen leikkaaminen


Takavyötärökaitale (2 kpl) leikataan kankaan taitteelta. Lisää 1 cm saumanvarat, ei kuitenkaan taitteelle.
Etuvyötärökaitaleeseen lisätään etureunaan 2,5 cm napitusvaraksi, muualle 1 cm saumanvarat. Etuvyötärökaitaleita leikataan 4 kappaletta.

Sisempiin vyötärökaitaleisiin silitetään tukikankaat. Eli tukikankaat tulevat ihoa vasten oleviin kappaleisiin.

Vyötärökaitale

Vyötärökaitaleen ompelu


Ompele sivusaumat. Tässä vaiheessa sinulla kaksi pitkää kaarevaa vyötä. Toisessa, sisemmässä vyötärökaitaleessa ovat tukikankaat. Sovita vyötärökaitaletta housujen kanssa, tuliko siitä sopivan pituinen.

Vyötärökaitale


Aseta vyötärökaitaleet oikeat puolet vastakkain. Ompele vyötärökaitaleet yhteen etureunasta ja yläreunasta. Tee kulmiin aukileikkaukset ja käännä vyötärökaitale oikein päin.

Ompele vyötärökaitaleet housujen vyötärölle. Ompele ensin pitkällä piston pituudella harsien. Sovita. Ompele lopuksi kunnollisella tikillä. Tee koristetikkaukset vyötärökaitaleen etureunaan ja yläreunaan.

Minun piti lyhentää molemmissa housuissa vyötärökaitaleita pari senttiä, joten haluan painottaa sovitusten tärkeyttä.


Vyötärökaitaleen vaihtoehtoisia ompelutapoja


Minulla jäivät saumanvarat näkyviin nurjalle. Jos haluat pyrkiä siistimpään lopputulokseen, niin voit ommella ensin ulomman vyötärökaitaleen vyötärölle oikeat puolet vastakkain. Sen jälkeen voit taittaa sisemmän vyötärökaitaleen reunasta 1 cm saumanvaran ja ommella sen kiinni oikealta puolella seuraten vyötärökaitaleen saumaa.

Sinisiin farkkuihin ompelin vinonauhan koristeeksi vyötärökaitaleen yläreunaan ja etureunoihin. Vinonauhan alla on risareunat, ei saumaa tai taitetta.

Lue tästä miten teen itse vinonauhaa silmäneulan avulla.

housujen vyötärön korotus


Onko farkkujen vyötärö koskaan oikean kokoinen?!

 

Korjausompelussa tarvitaan ratkojaa. Nopeat ja käytännölliset tavat purkaa ompeleita vievät työtä joutuisasti eteenpäin. Kokosin tähän postaukseen seitsemän erilaista tapaa ratkoa.


Miten farkkujen paksut saumat ommellaan kuin tyhjää vain? Ota apuun korokepala.
 
Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.


8 kommenttia:

 1. Näppärää! :) Itse tykkään myös korkeammasta vyötäröstä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eikös olekin näppärää. Kautta aikain on muutettu tavallisia farkkuja äitiysfarkuiksi ompelemalla niihin masutuubi. Piti koittaa voiko muutoksen tehdä toisin päin. Kyllä se korkeampi vyötärö housuissa on mukavampi ja mun muodoille sopivampi. Iloa marraskuuhun ja suotuisia ompelukelejä, oon aina välillä käynyt katsomassa, onko uusia juttuja tullut uunista ulos blogiisi.

   Poista
 2. Hyvä idea, tällatavoin meillä isoäitikin korjaili pöksyjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Melissa. Teillä taitaa tuo käsityöinnostus kulkea suvussa :)

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta! Vilukissana voin kuvitella, että housujen korotettu vyötärö tuo käyttömukavuutta reilusti. Häätyypä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura kommentistasi ja hyvä huomio. Kyllähän nämä korotetut farkut lämmittävät ristiselkeää nyt talvikelillä paremmin.

   Poista
 4. mulla on odottanu sama projekti jo jonkin aikaa. Kiva saada tästä vinkkiä!
  Näin iän myötä ja lapsen myötä, korkea vyötäröiset sopii kropalle paremmin :)
  Ja muuten kuitenkin nuo farkut sopii mutta vyötärö vain ei niin jottain tarttis tehä ;)
  T.Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että nämä farkkujen vyötärön korotusvinkit tulivat tarpeeseen. Ihan samat aatokset oli minullakin, että kun farkut ovat muuten sopivat, niin vyötärökin kannattaa muokata sopivaksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.