sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Tonttu Kuuraparta ja miten kierreraita neulotaan

Tonttu Kuuraparta valmistuu näppärästi kierrätysmateriaaleista ja jämälangoista. Tämän tontun juju on piippalakissa, sitä voi taivutella rautalangan avulla eri asentoihin. Tonttulakin reunaan voit neuloa koristeellisen aloituksen kierreraidoilla. Tämä käsityöblogien joulukalenterin 5. luukku tarjoaa ohjeen kierreraidan neulomiseen. Pohditaan samalla yhdessä kuinka monella tapaa tontulle voi tehdä parran?

Neulo tonttu

Tonttu Kuuraparta pääsee meillä lasten leikkeihin mukaan. Siksipä laitoin rautalankaa eli piipunrassia tonttulakin sisälle. Piippalakin voi vääntää sydämeksi tai spiraaliksi, kuka ties tonttulakin asento viestii tontun tunnetiloista. 

Tontun voi valmistaa edullisesti kierrätysmateriaaleista. Tässä tontussa on kierrätetty jämälankoja, rikkinäisiä sukkia ja vanhaa villakangastakkia.

 

Neulottu tonttu

Mitäpä ei olisi neuletyö ilman purkamista

Aloitin tontun lakin neulomisen kaksinkertaisella langalla, en päässyt edes puoliväliin, kun lanka jo loppui. Samaa punaisen sävyä ei ollut saatavilla enempää, koska käytin jämälankaa. Niinpä purin lakin ja aloitin alusta yksinkertaisella langalla. Tein kirjoneulekuviotakin lakkiin ihan vain siksi, että  saisin langan riittämään pidempään. Arvaa vaan miten lopuksi kävi, punaista lankaa jäi vielä ylikin.

Kierreraidat menivät vinksin vonksin lakin takana, vaikka ihan varmasi katsoin kiertäväni langat samaan suuntaa koko ajan. Nyt en enää jaksanut purkaa. Onpahan hyvä opetus; ole tarkkana kierteissä.

 

Neulo joulutonttu

Kierreraidan neulominen

Kierreraidan voit neuloa esim. lapasten ranteeseen tai paidan pääntielle. Kierreraidan voit tehdä myös neuleen keskelle tai päättelyreunaan. Kierreraita joustaa yhtä hyvin kuin tavallinen kirjoneule. Kierreraidoilla voit tehdä juuri niin korkean neulepinnan kuin haluat. Kerroksia voi olla esim. 2-10.

 

Minulla on kahdet lapaset, joiden varteen on neulottu kierreraidat.

Neuleohje kierreraidat

Kierreraita ohje:

Punainen on pohjaväri, valkoinen on kuvioväri.

Luo silmukat ja jaa silmukat neljälle puikolle, jos teet pyöröneuletta niin kuin minä.

  1. kerros: Neulo oikein punaisella.
  2. kerros:  Ota molemmat langat (=kuviolanka ja pohjaväri) työn eteen. Neulo yksi silmukka nurin punaisella. Jätä lanka työn eteen ja kierrä langat työn edessä. Ei ole väliä kumpaan suuntaan kierrät langat kunhan kierrät aina samaan suuntaan.  Neulo yksi silmukka valkoisella. Kierrä langat työn edessä. Minä kierrän langat ns. myötäpäivään.
  3. Neulo välikerros punaisella oikein. 

Jatka kierreraitoja haluamasi määrä, nurjien kerrosten väliin neulotaan aina välikerros oikein.

Vinkki: Muista jättää lankajuoksut löysäksi, muuten kirjoneule saattaa kiristää neuletta kasaan. 

 

Muunnos kierreraidasta, latvialainen palmikko

Jos kierrät toisella nurjalla kerroksella langat eri suuntaan ristikkäin, niin saat aikaan palmikkoa muistuttavan kuvion. Tämä johtuu siitä, että lankajuoksut ovat kallellaan juuri vastakkaisiin suuntiin. Palmikkorivi kulkee neuleen pinnassa poikittain. Oikeat välikerrokset voi myös karsia pois, jolloin palmikosta saa tiiviimmän. Tätä kuviota kutsutaan latvialaiseksi palmikoksi. 

Oikeastaan ei siis haittaakaan mitään jos teet langankierrot kierreraidoissa väärin päin, koska voit todeta, että tähtäsit sittenkin palmikkoversioon. Kiitos tästä vinkistä Ig-seuraajalleni.

Tässä on ohje latvialaiseen palmikkoon/ Meillä kotona.

 

 Neuloin vahingossa tontun lakin taakse latvialaista palmikkoa :D

Kierreraidan neulominen

 

Tontun lakin neulominen

Neuloin lakista 18 cm korkean. Kavensin silmukoita tasaisesti, kunnes jäljellä oli 5 silmukkaa. Jatkoin näillä 5 silmukalla nyörin neulomista. (Neuletekniikka kuvattu alempana käsien neulomisen yhteydessä.) Neulenyörin sisään työnsin punaisen piipunrassin, niin lakkia voi taivutella spiraalimaiseksi tai sydämeksi aina tontun fiiliksen mukaan.


Tontun vartalon ompelu

Hyödynsin vanhaa villakangastakin hihaa tontun vartalon ompeluun. Leikkasin vartaloksi suorakulmion, 26 cm x 16 cm sis. sv. Ompelin suorakulmion lieriöksi. Leikkasin pohjaympyrän, jonka ympärysmitta oli sama kuin lakissa. Ompelin pohjaympyrän lieriöön. Tonttu olisi ehkä sopusuhtaisempi, jos pohjaympyrä olisi pari senttiä suurempi eli lieriö leventyisi alaspäin.  Tämä vinkiksi, kun suunnittelet omaa tonttuasi.

Ompelin lakanakankaasta pienen pussin, jonka täytin herneillä. Herneiden on tarkoitus olla painona, jolloin tonttu pysyy paremmin pystyssä. Vanun sijaan täytin tontun rikkinäisillä punaisilla sukilla.

Ompelin käsin vartalokappaleen yläreunaan  poimutuslangan ja kiristin suppuun. Tontun vartalo jatkuu lakin sisällä vielä puoliväliin. Näin lakki sojottaa hyvin pystyssä. Lakin sisälle tuli vielä yksi punainen sukka täytteeksi.


Neulottu nyöri eli tontun kädet

Pitäähän tontulla kädet olla, jotta voi hyllyn laidalta tarkkailla ja kirjoittaa muistiinpanoja. Loin 6 silmukkaa ja neuloin ne aina uudelleen oikealta puolelta. Kun olin neulonut silmukat, niin kiskaisin ne aina takaisin puikon alkuun neulottavaksi uudestaan. 

Ranteiden kohdalla vaihdoin värin harmaaseen. Päättelin silmukat vetämällä langan kaikista silmukoista läpi. Tämä neulottu nyöri on todella nopea tekniikka, ja yksi käsivarsi valmistui alta viiden minuutin. Minulla oli kyllä kaksinkertainen villalanka puikoilla, sekin osaltaan auttoi.

Kun valmista nyöriä kiskoo ja venyttelee, niin takapuolelle jäävät lankajuoksut vetäytyvät silmukoiden sisään ja nyöristä tulee pyöreä. 

Tässä on Drops Design:in You Tube video, miten neulottu nyöri tehdään.
Neuletekniikka tunnetaan myös I-Cord nimellä.

I-cord neulenyöri


Tässä seuraavaksi ideoita tontun nenän ja parran toteutukseen

Alun perin tontulle oli tulossa kaunis ja tuulessa hulmuava tekoturkisparta. Mutta tilaamani tekoturkis juuttui postin jouluruuhkaan. Kaapista löytyi valkoista tekoturkista, mutta se oli liian lyhytkarvaista. Ja löytyipä kaapista pitkäkarvaista tekoturkistakin, mutta se oli aivan kirkasta pinkkiä. Siinä olisi porot säikähtäneet pinkkipartaista tonttua.

Eihän tonttua voinut ilman partaakaan jättää. Punainen lakki ja punainen takki kaipasivat rinnalleen jotain valkoista. Toki parran sijaan voisi tehdä letit tai viikset. Päätin kuitenkin virkata parran.

Virkkaus eteni suurin piirtein näin: Kaksi ekaa kerrosta tein 3 pylvään ryhmiä, jotka ovat kärjestään yhdessä. Seuraavat kerrokset tein 4 pylvään ryhmiä, jotka ovat kärjestään yhdessä. Pylväsryhmien väliin virkkasin 2 ketjusilmukkaa. Lopuksi virkkasin parran ympäri kiinteitä silmukoita. Puoliympyrän muodon sain, kun virkkasin kiinteiden silmukoiden keskelle kaksi puolipylvästä.

P:S. Tilaamani tekoturkis ei suinkaan mene hukkaan, käytämme sitä käsityöluokassa tonttujen askarteluun. Jos sinullakaan ei ole tekoturkista käsillä, eikä isoa palaa viitsi ostaa pienen parran takia, niin tämä virkkausvinkki pelastaa. Kannattaa kokeilla myös parran solmeilua tai letittämistä.

Virkkaa tontulle parta


Mistä tontulle nenä

  • Laita sukkahousun lahkeeseen pala vanua tai villaa
  • Virkkaa vaaleanpunaisesta langasta
  • Puuhelmi
  • Huovuta villasta
  • Lainaa lumiukolta porkkananenä

 

Mistä tontulle parta

  • Neulo edestakaisneuleena karvalangasta
  • Virkkaa lumihiutaleen puolikas tai joku muu virkkausviritys
  • Leikkaa tekoturkiksesta
  • Leikkaa pitsiliinasta

 Ja jätä toki oma ehdotuksesi kommentteihin meille kaikille iloksi.

Neulottu joulutonttu


Avaa kaikki luukut käsityöblogien joulukalenterista

Päivitän tähän sitä mukaan suorat linkit kun ne ilmestyvät.
Instagramista löydät luukut hastagilla #kässäjoulukalenteri2021.


1.12. Joulunyssäkkä karkkien tarjoiluun tai lahjapussiksi/ Katrin Tilkkublogi
2.12. Neulottu liivi ja tonttulakki salmiakkikuvioin/ Silmukoiden kertomaa
3.12. Joulun ajan korut kuivatuisa hedelmistä/ Värikäs kädenjälki
4.12. Pikkutontut lankatupsuista/ Käsintehtyä
5.12. Tonttu Kuuraparta ja miten kierreraita neulotaan/ Kangaskorjaamolla
6.12. Maalaa kloriitilla lumihiutaleita / Katrin Tilkkublogi
7.12. Tonttulakkeja tähtikuosilla/ Käsintehtyä ja kaunista
8.12. Nollaig-kirjoneulesukat/ Craft Candidate
9.12. Hyasinttijoulupallo makramee tekniikalla/ Kototeko
10.12. Joulupallojen tuunaus kangastilkuilla/ Sormustin
11.12. Virkkaa jouluiset tähtikorvikset/ Pygmin koukussa
12.12. Maalaa vanhat joulupallot uuteen kuosiin / Madame B.C.
13.12. Ohje silmukoiden luomiseen lappilaisittain/ Hääräämö
14.12. Tyhjä
15.12. Lasin- ja mukinaluset/ Tilkkureppu
16.12. Neulottu tonttulakki/ Knitgrammer
17.12. Käsityöpussukka EPP-tekniikalla/ Marle tekee
18.12. Pöytäliina ja lasinaluset virkaten / Jonnan koukkuja
19.12. Tonttukranssi kierrätysmateriaaleista/ VillaNanna
20.12. Tuunatut tulitikkurasiat ja lasimagneetit/ Punatukka ja kaksi karhua
21.12. Lumiukko kaulaliina/ Kikiliakii neuloo
22.12. Neulotut eläinystävät/ Rosannaofmay
23.12. Suodatinpussista joulukuusenpalloja/ Pikku Akan Tilkkuvakka
24.12. Kirjontaa etupistoilla/ Katrin Tilkkublogi

 

Kangaskorjaamon jouluohjeet on paketoitu tälle välilehdelle. Sieltä löydät paljon poromaisia ideoita.

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon käsityöniksejä

7 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitokset. Itse tykkään erityisesti tuosta toiminnallisesta lakista, olisikohan pitänyt tehdä taivuteltavat kädetkin.

      Poista
  2. Sinä se keksit aina kivoja ideoita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos (ja punastun ihan). Yhtään en tiennyt kun aloitin, että millainen tulee. Lennossa kaivelin materiaaleja esiin ja kokeilin ideoiden toimivuutta. Mulla on jo hetken ollut käsitöissä yhtenä ohjenuorana, ettei asioiden tarvitse näyttää sellaisilta kuin ne luonnossa ovat. Joten pitäisi kokeilla sitä pinkkipartaistakin tonttua, kunhan ensin keksisi mikä nutun sävy sopii pinkin kanssa yhteen. Ehkä valkoinen?

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos Melissa <3 Opin tässä käsityöprojektissa, että kannattaa kokeilla vaan erilaisia ratkaisuja. Alkuun ajattelin että parran reiät ovat kauhuksi silmälle, mutta eipä nuo tuuletusaukot valmista partaa pahenna.

      Poista
  4. Heipä hei, Kiitos haasteesta. Arki rullaa vielä päälle, joten taitaa jäädä nyt vastaaminen väliin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.