sunnuntai 2. tammikuuta 2022

Polvipaikka letittämällä

Letitä kangassuikaleet yhteen ja ompele letistä kestävä ja pehmeä paikka housujen polviin. Letitettyyn paikkaan voit hyödyntää vanhat vaatteet tai jämätilkut. Lettien ompelu tuo virkistävää vaihtelua vaatteiden paikkaamiseen. Pääset tässä samalla myös kurkistamaan viime vuoden ompelutilastojani, kuinka paljon kulutin kankaita. Entä kuinka paljon korjasin vaatteita.

 

Vaatteiden paikkaus

Olen ommellut viimeisen vuoden aikana 58 polvipaikkaa! HUH, se on yksi paikka joka viikolle!  Jos mietit, että voiko meillä olla niin monet housut, niin tämä suuri paikkausmäärä selittyy sillä, että jotkut housut olen paikannut polvista jopa kahdesti tai kolmesti. Ja lapset ovat saaneet sukulaisilta ja ystäviltä paljon kierrätettynä housuja, joissa on ollut valmiina jo polvessa reikä. Minä olen parhaani mukaan korjannut housut meille käyttöön.


Paikkaa persoonallisesti

 

Tässä alla olevassa kuvassa näkyy miten paksu paikka tulee letitetystä suikaleesta. Paikka toimii samalla myös pehmusteena, kun lapsi leikkii kontallaan.

Polvien paikkaus

 

58 polvipaikan jälkeen päätin keksiä jonkin erilaisen tavan paikata. Eikä olisi ollenkaan haitaksi, jos paikka olisi kestävämpi. Lasten leikit kuluttavat housunpolvia rikki ihan hirveällä vauhdilla.

Tämän hetken suosikkileikki on kissa, joka juoksee ja jahtaa kuinkas muutenkaan kuin kontaten. Tekisi mieli kieltää koko leikki, jotta housut säästyisivät ehjänä. Päätin kuitenkin ratkaista asian ompelullisin keinoin. Toinen hyvä housunpolvia reikiinnyttävä leikki on Legoilla rakentelu. 

 

Kun kaikki kolme letitettävää kangassuikaletta ovat erivärisiä, niin syntyy tällainen värileikki.

polvipaikka


 

Miten letitetty paikka ommellaan

Paras materiaali letitettävään paikkaan on joustava trikoo tai college. Kankaiden reunat rullaantuvat piiloon ja paikasta tulee siisti. Materiaali ei myöskään rispaannu samoin kuin esimerkiksi lakanakangas.

  1. Leikkaa kankaasta noin 1-2 cm leveää suikaletta. Neliönmuotoisen tilkun reunat voi pyöristää ja leikata suikaleen yhtenäisenä reunoilta keskelle päin spiraalina.
  2. Letitä suikaleet. Ennen letitystä voit hieman venytellä suikaleita, jolloin ne rullautuvat ja reunat kääntyvät sisään päin piiloon. Alku- ja loppupään voit kiinnittää samalla kun aloitat ompelun.
  3. Säädä ompelukoneeseen leveä siksak. 
  4. Asettele letin alku ympyräiseksi spiraaliksi. Jatka letin ompelua ompelukoneella spiraalimaisesti ympyräksi. Päättele letin pää ympyrän alle.
  5. Ompele letitetty paikka kiinni housuihin käsin tai koneella. Minä käytän ompelukonetta ja pujotan housun lahkeen paininjalan alle kuin linnunpesän. En ratko sivusaumaa lahkeesta auki ollenkaan. 

Tässä on aikaisemmin kirjoittamani ohjeet:

Näin saat ommeltua paikan housun polveen ilman sivusauman ratkomista

 

Letitetty paikka

Hyödynnä paikkaamiseen vanhat  kulahtaneet vaatteet tai jämätilkut

Minä leikkasin suikaleita collegekankaasta ja trikoosta. Näissä materiaaleissa ei ole väliä langansuunnalla miten päin tilkut leikkaa suikaleiksi. Yhdet vanhat hapertuneet potkuhousutkin leikkasin suikaleiksi. Yllättävän pitkästi saa kangassuikaleita kulumaan yhteen letitettyyn paikkaan.

 

Paikkaa vaatteet

 

Mihin muuhun letittäminen sopii?

Pienet reiät tai tahrat vaatteissa voit peittää yksinkertaisen letin alle. Ompele lettiköynnös kiemurtelemaan koko vaatteen ympäri koristeeksi.

Voit soveltaa tätä työskentelytapaa esimerkiksi kylpyhuoneen mattoon. Leikkaa vanhoista vaatteista suikaleita, letitä ja ompele ompelukoneella spiraaliksi isoksi matoksi.

Voit ommella letitetyistä kangassuikaleista myös korin. Kun olet ommellut korin pohjan valmiiksi, niin käännä se pystyyn. Näin saat korin reunat kääntymään ylöspäin. 

Kokeile erilaisia muotoja. Alla olevassa kuvassa on sydämen muotoinen letitetty paikka.

Housujen paikkaus

 


Montako metriä kulutin kankaita vuonna 2021

Merkitsen Excel-taulukkoon ihan omaksi ilokseni mitä ehdin ompelemaan. Käsityöharrastus muuttuu näkyvämmäksi, kuin näkee metrit mitä on tullut ommeltua. Ja metrien laskeminen auttaa myös kankaiden sopusuhtaiseen hankkimiseenkin. Ainakin jonain toisena vuotena ;)

Olen ommellut 4,2 m kangasta vuonna 2021. Toivoisin että olisin ommellut yli 10 metriä. Suunnitelmia ja tarvetta uusille vaatteille olisi ollut.

Ostin kangasta 14 metriä. Näistä 7 m on ostettu Kuopion Eurokankaan palalaareista ajatuksena ommella uusia housuja koko perheelle. Hassua, etten ole ommellut näistä kankaista yhtään housuja, olen vain paikannaut vanhoja.

Lisäksi olen ostanut 5 metriä kirpputorilta kangasta. Onneksi sai halvalla.


Kestävä paikka

 

Vältyin ostamasta 5,6 metriä kangasta, koska ompelin kierrätysmateriaaleista eli vanhoista vaatteista tai kirpputorilta löytyneistä kankaista tai vaatteista. Kierrätysompeluita näyttää siis olevan enemmän kuin uusista kankaista ommeltuja vaatteita.


Korjausompelujen saldo 58 + 26

Roskistuomiolta säästyivät monet vaatekappaleet, koska ompelin 58 polvipaikkaa. Tämän lisäksi tulee 26 kappaletta muuta korjausompelua. Esimerkiksi vetoketjun tai kuminauhan vaihtoa.

 

kierrätä vaatteet paikoiksi


Tässä ovat viime vuoden kovimmat korjausvinkit

 

Ompelurikasta Uutta Vuotta Sinulle hyvä lukijani!

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

 

2 kommenttia:

  1. No nyt luulis housunpolvien kestävän! Ihailen sun viitseliäisyyttä ja kekseliäisyyttä kierrätysompelijana! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta. Hyvin on housunpolvet nyt kestäneet. Mutta yksiin paikkoihin tuli tehtyä huono lankavalinta, lankarulla oli vanha ja mummilta peritty. Joten ompelulangat hiutuivat puhki, kun lapsi konttasi uusilla polvillaan liikaa. Vaateompelussa sama lanka on kestänyt hyvin, mutta korjausompelu oli liikaa. Ompelin käsin uudet ompeleet tilalle.

      Ja seuraavaksi mietin, että jos housuista aina polven kohta reikiintyy, niin voiko takakappaleista ommella uudet housut. Olisiko kangas vielä tarpeeksi kestävää vai meneekö vaivannäkö hukkaan?

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.