maanantai 2. helmikuuta 2015

Sämpyläkorit & Ompelun apuvälineitä osa 5 kovikehuopa

Olen perinyt kirjottuja liinoja mummoilta. Lisäksi olen hamstrannut muutaman liinan lisää kirpparilta. Vaan eipä noita liinoja tule meidän taloudessa käytettyä. Siitä se ajatus sitten lähti.Nyt  meillä on juhlapöytään sopivat tarjoiluastiat pasteijoille, pullille, sämpylöille, leiville ynnä muille vehnäsille. Tarvittaessa kankaisen korin voi suojata leikkaamalla sisälle palan leivinpaperista. Tai  korin sisälle voi asettaa sopivan kokoisen muovisen tai lasisen tarjoiluastian.Sämpyläkorit sidotaan kiinni nauhoilla. Kaapissa avoimina nämä eivät vie tilaa juuri ollenkaan. Sämpyläkoreja voi käännellä ja käyttää molempia puolia ulkopuolena. Näin päin...


...tai sitten toisin päin.Korien sisällä on kovikkeena silittämällä kiinnitettävää kovikehuopaa. Sen luvataan kestävän 40 asteen hienopesun. Kovikehuopa sopii myös kasseihin ja lippalakin lippoihin. Kännykkä- ja kamerakoteloissa se suojaa paksuutensa ansiosta pieniltä kolhuilta.

Kovikehuopa leikataan ilman saumanvaroja. Kappaleet ommellaan 1-2 mm kovikehuovan vierestä. Kun työ käännetään oikein päin, niin saumanvarat mahtuvat paremmin taipumaan kovikehuovan ympäri.
Leikoin kovikekankaan osissa. Silittäessäni jätin 2 mm raon huopalasten väliin, niin laidat mahtuvat kääntymään paremmin ylöspäin.Ompelin kappaleet reunoista yhteen, kiinnitin solmimisnauhat nurkkiin samalla. Jätin yhden pitkän sivun kääntöaukoksi. Sisänurkkiin tein aukileikkaukset ja ulkonurkista ohensin saumanvarat.


Ompelin kääntöaukon umpeen käsin. Tikkasin reunat ympäri sekä pohjan ympäri.


Liinavaatekaappini tyhjeni seitsemän liinan verran! Liinojen leikkaamisessa sai olla tarkkana, että kahvitahrat tulivat kierrettyä. Toinen hankaluus leikkaamisessa oli se, että kuviot sijoittuivat liinojen nurkkiin ja kaavasssa juuri leikataan nurkat pois. Pohjaneliön pituus on noin 19-20 cm ja laitojen korkeudet ovat noin 7-9 cm, sen mukaan miten liinoista parhaiten sai leikattua.

Sämpyläkoreja voisi valmistaa myös neliönmallisena, tähän tapaan. Nurkat jäisivät ikään kuin pussille, kun narut sidotaan yhteen.

Seuraavaksi annoin vanhoille liinoille uuden tehtävän hopeisten kakkulapioiden säilyttimenä.

Lisää käsitöitä, joissa on käytetty kovikehuopaa

 

8 kommenttia:

 1. Aivan ihanat ja miten kiva tapa ottaa käyttöön vanhoja tekstiilejä, joita varmaan jokaisella pyörii kaapin perukoilla, mutta ilman käyttöä :)

  VastaaPoista
 2. Tosi kauniit korit! Hyvä idea, sillä itselläkin noita liinoja kaapissa pyörii :)

  VastaaPoista
 3. Loistava idea ja kauniita koreja! Kiitos ohjeesta:)

  VastaaPoista
 4. Tosi kivoja :) Joskus näin Belgiassa sellaisen kangaskorin jossa oli pullille/sämpylöille jokaiselle oma kolonsa, siinä sitä olisikin väkertämistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaikille kommenteista! Vielä ei ole alkanut harmittamaan, että saksin perintökalliudet palasiksi. Vielä on kyllä liinoja ja ideoita niiden jalostukseen jäljellä.

   Poista
 5. Mahtava idea! En tiedä miksi perintöliinoja pitäisi sääliä, jos ei niitä liinoina koskaan käytä. Mulla on ihania mummon nypläämiä liinoja, en ole keksinyt miten niitä voisi käyttää yhtä luovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisiko nyplätyt liinat ommella sieltä täältä taustakankaaseen, päällystää kristallimuovilla ja tehdä sitten ruokalapuiksi tai kosmetiikkalaukuiksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.