keskiviikko 17. elokuuta 2016

Sydämen muotoinen tasku

Tytär ilmoitti, että vain sydämen muotoiset taskut kelpaavat hänen housuihinsa. Siitä se ajatus sitten lähti ja tässä on ohje sydämen muotoisiin taskuihin. Olen ollut taipuvainen ajattelemaan, että kaikki on jo nähty ja keksitty ompelun saralla, mutta yllätin itsenikin. Sydämen muotoinen paikkatasku olisi ollut myös hyvä vaihtoehto, mutta laitoin riman korkealle, ja nämä taskut ommellaan taskupussista lähtien. Lopputulos on kaunis ja palkitsee vaivan. Ompelin tämän taskun sivusaumattomiin housuihin.
Sydämen muotoinen tasku ohje

Vaihe 1.
Leikkaa taskupussit; kaksi tavallista ja kaksi puolikkaan sydämen muotoisella ulokkeella, katso kuva. Leikkaa housujen sivusauman kohdalle puolikkaan sydämen muotoinen aukko. Aukko on saumanvarojen verran pienempi kuin sydän. Leikkasin sydämen vähän eteenpäin kallelleen, jolloin käsi on helpompi työntää taskuun. Suosittelen silittämään tukikankaan housujen nurjalle puolelle taskun kohdalle.

Vaihtoehtoinen tapa: Ompele taskun reunaan ensin puolikkaan sydämen muotoinen ommel (kts. vaihe 2) ja leikkaa vasta sitten aukko housunlahkeeseen ja taskupussiin yhtäaikaa. Näin vältyt saumanvarojen suuruuden pähkäilemiseltä.
sydämen muotoinen tasku ohje
Vaihe 2.
Ompele taskupussi paikoilleen taskun reunaa pitkin oikeat puolet vastakkain. Ommel on siis puolikkaan sydämen muotoinen. Leikkaa tasku auki eli leikkaa pois puolikkaan sydämen muotoinen pala. Tee saumanvaraan aukileikkauksia.
sydämen muotoinen tasku ohje
Vaihe 3. 
Käännä taskupussi nurjalle. Nuppineulaa ja silitä taskupussi paikoilleen. Tikkaa oikealta puolelta taskupussi paikoilleen.
sydämen muotoinen tasku ohje
Vaihe 4.
Tee pahvista malline, jonka avulla silität puolikkaan sydämen saumanvarat nurjalle. Ompele pitkällä pistonpituudella poimutuslangat sydämen saumanvaraan. Poimitus auttaa kääntämään saumanvarat tasaisesti nurjalle. Tee aukileikkaukset sydämen ylä- ja alareunaan. Kuvassa aukileikkaukset on merkitty punaisella viivalla.
sydämen muotoinen tasku ohje
Vaihe 5.
Sovittele tasku paikoilleen. Käytä neuloja runsaasti. Tämä oli se hankalin ja aikaavievin vaihe. 
Vaihe 6.
Ompele taskupussit yhteen, ommel ei näy oikealla puolella. Ompele sydämen puolikas kiinni housunlahkeeseen, se jonka saumanvarat silitetttiin ja poimutettiin, ommel jää näkyviin oikealle puolelle. 

Ompele taskupussin yläreuna kiinni housunlahkeeseen, ettei se lerpata. Tee tukitikkaukset samoihin kohtiin missä oli aukileikkaukset eli sydämen ylä-ja alapuolelle. Kuvassa nämä on merkitty punaisella.
sydämen muotoinen tasku ohje

Housujen pääsuunnittelija oli hirveän tyytyväinen lopputulokseen.
tasku sivusaumattomiin housuihin

Tein samasta kankaasta itselleni tunikahupparin. Ompelin taskut sivusaumaan ja hupun korvasin muotoonleikatulla kaitaleella.
tunikahuppari

verson puoti taimi

Kangas: Verson puoti, Taimi

Blogistani löytyy pari muutakin taskuohjetta sivusaumattomiin housuihin. Tutustu ja kokeile!
https://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2015/02/taskut-sivusaumattomiin-housuihin.html
https://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2016/05/taskut-sivusaumattomiin-housuihin-vol2.html

6 kommenttia:

 1. Ihana kangas vaatteissa ja sydämen muotoiset taskut olisivat minustakin kivat:) Hienot housut ja huppari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näin me lähdetään yhdessä tytön kanssa huomenaamulla päivän haasteisiin. Oiskohan huppariin pitänyt tehdä kans sydäntaskut, seuraavalla kerralla sitten.

   Poista
 2. Kivan näköiset taskut ja housut kyllä! :) Ja huppari myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä näillä kelpaa hymyillä, pitkästä aikaa sain jotain ommeltua valmiiksi.

   Poista
 3. Kiitos myös, ilo oli ommella ja tehdä ohjekin :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti.