keskiviikko 17. elokuuta 2016

Sydämen muotoinen tasku

Tytär ilmoitti, että vain sydämen muotoiset taskut kelpaavat hänen housuihinsa. Siitä se ajatus sitten lähti ja tässä on ohje sydämen muotoisiin taskuihin. Olen ollut taipuvainen ajattelemaan, että kaikki on jo nähty ja keksitty ompelun saralla, mutta yllätin itsenikin.

Sydämen muotoinen paikkatasku olisi ollut myös hyvä vaihtoehto, mutta laitoin riman korkealle, ja nämä taskut ommellaan taskupussista lähtien. Lopputulos on kaunis ja palkitsee vaivan. Ompelin tämän taskun sivusaumattomiin housuihin.

Sydämen muotoinen tasku ohje

Vaihe 1.
Leikkaa taskupussit; kaksi tavallista ja kaksi puolikkaan sydämen muotoisella ulokkeella, katso kuva. Leikkaa housujen sivusauman kohdalle puolikkaan sydämen muotoinen aukko. Aukko on saumanvarojen verran pienempi kuin sydän. Leikkasin sydämen vähän eteenpäin kallelleen, jolloin käsi on helpompi työntää taskuun. Suosittelen silittämään tukikankaan housujen nurjalle puolelle taskun kohdalle.

Vaihtoehtoinen tapa: Ompele taskupussi lahkeeseen oikeat puolet vastakkain, ommel on  puolikkaan sydämen muotoinen (kts. vaihe 2) ja leikkaa vasta sitten aukko housunlahkeeseen ja taskupussiin yhtäaikaa. Näin vältyt saumanvarojen suuruuden pähkäilemiseltä.

sydämen muotoinen tasku ohje


Vaihe 2.
Ompele taskupussi paikoilleen lahkeeseen taskun aukon reunaa pitkin oikeat puolet vastakkain. Ommel on siis puolikkaan sydämen muotoinen. Leikkaa tasku auki eli leikkaa taskupussista (ja lahkeesta) pois puolikkaan sydämen muotoinen pala. Tee saumanvaraan aukileikkauksia.

sydämen muotoinen tasku ohje


Vaihe 3. 
Käännä taskupussi nurjalle. Nuppineulaa ja silitä taskupussi paikoilleen. Tikkaa oikealta puolelta taskunsuun ympäri.

sydämen muotoinen tasku ohje


Vaihe 4.
Tee pahvista malline, jonka avulla silität puolikkaan sydämen saumanvarat nurjalle taskupusseista. Ompele pitkällä pistonpituudella poimutuslangat puolikkaan sydämen saumanvaraan. Poimutus ja malline auttavat silityksessä ja saumanvarat kääntyvät tasaisesti nurjalle. Tee aukileikkaukset sydämen ylä- ja alareunaan. Kuvassa aukileikkaukset on merkitty punaisella viivalla.

sydämen muotoinen tasku ohje


Vaihe 5.
Sovittele taskupussi paikoilleen. Housujen nurjalla puolella taskupussit asettuvat päällekkäin. Oikealla puolelle jää näkyviin symmetrinen sydän kuvio. Käytä neuloja runsaasti. Tämä oli se hankalin ja aikaa vievin vaihe.Vaihe 6.
Ompele taskupussit yhteen, ommel ei näy oikealla puolella. Ompele sydämen puolikas kiinni housunlahkeeseen, se jonka saumanvarat silitetttiin ja poimutettiin, ommel jää näkyviin oikealle puolelle. 

Ompele taskupussin yläreuna kiinni housunlahkeeseen, ettei se lerpata (punainen viiva = ommel). Tee tukitikkaukset samoihin kohtiin missä oli aukileikkaukset eli sydämen ylä-ja alapuolelle. Kuvassa nämä on merkitty punaisella.

sydämen muotoinen tasku ohjeHousujen pääsuunnittelija oli hirveän tyytyväinen lopputulokseen.

tasku sivusaumattomiin housuihinTein samasta kankaasta itselleni tunikahupparin. Ompelin taskut sivusaumaan ja hupun korvasin muotoonleikatulla kaitaleella.

tunikahuppari

verson puoti taimi

Kangas: Verson puoti, Taimi

Blogistani löytyy pari muutakin taskuohjetta. Tutustu ja kokeile!

6 kommenttia:

 1. Ihana kangas vaatteissa ja sydämen muotoiset taskut olisivat minustakin kivat:) Hienot housut ja huppari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näin me lähdetään yhdessä tytön kanssa huomenaamulla päivän haasteisiin. Oiskohan huppariin pitänyt tehdä kans sydäntaskut, seuraavalla kerralla sitten.

   Poista
 2. Kivan näköiset taskut ja housut kyllä! :) Ja huppari myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä näillä kelpaa hymyillä, pitkästä aikaa sain jotain ommeltua valmiiksi.

   Poista
 3. Kiitos myös, ilo oli ommella ja tehdä ohjekin :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.