torstai 29. kesäkuuta 2017

Näin leikkaat kankaat paitaan

Nyt on aika perehtyä paidan leikkuusuunnitelmaan. Miten kaavat asetellaan kankaalle ja mikä on langansuunta. Tämä postaus kuuluu sarjaan: näin ommellaan trikoopaita. Aikaisemmin kirjoitin miten valitset sopivat kaavat ja mitä kaavojen piirtämisessä tulee huomioida. Seuraavaksi kirjoitan ohjeet paidan ompeluun.

paidan leikkuuohjeet


Kaavojen asettelu kankaalle:
Etu- ja takakappale ovat puolikkaita kaavoja, joten kangas taitetaan kaksinkerroin leikkaamista varten. Tässä vaiheessa otetaan mukaan langansuunta (=ls). Trikookankaassa langansuunta on pystysuoraan kulkeva silmukkajono. Mittaa mittanauhalla, että taitat kangasta yhtä leveästi kankaan yläreunassa kuin alareunassa. Kangasta kannattaa kääntää vain sen verran kaksinkerroin kuin kaavan leveys on + saumanvara 1 cm, niin ei tule turhaa kangassilppua. Neulaa kaavojen keskietu- ja keskitakakohta, eli juuri ne kohdat joihin ls on merkitty, kankaan taitteelle. Nyt kaava on langansuunnassa. Kuvassa kangasta on taitettu 23 cm kaksinkerroin.

Kaavan asettelu kankaalle

Kankaan toisesta reunasta leikataan etukappale ja toisesta reunasta takakappale, keskeltä kangasta leikataan hihat. Hihaa varten kangas taitetaan samoin kaksinkerroin. Hihoja leikataan kaksi kappaletta päällekkäin. Taite on yhtä leveä kuin hihan leveys + 2 cm saumanvaraa. Hiha asetetaan kankaalle siten, että langansuuntanuoli kulkee taitteen suuntaisesti. Tämän voi vielä varmistaa mittanauhalla.

Jos kaavojen mahtuminen kankaalle on muutamasta sentistä kiinni, niin voit soveltaa langansuuntien kanssa. Soveltaminen onnistuu parhaiten yksiväristen kankaiden ja ei-esittävien kuvioiden kanssa. Parin sentin heitto langansuunnassa ei vaikuta vaatteen käyttömukavuuteen, koska trikoo joustaa materiaalina joka suuntaan.

Jos kankaasi on raidallinen tai kuvio asettuu muuten selkeästi pysty- tai vaakariveihin, niin unohda mittanauha. Taita kangas kuvion mukaan suoraan ja asettele kaavat kankaalle kuvioiden mukaan. Paidan helmaan ja hihansuuhun tulisi kuvioiden osua suoraan riviin. Minullakin oli oikeasti kangasta käännettynä toisessa reunassa 5 cm enemmän. Fuskasin tuossa kuvassa.

Tarkista vielä ennen kankaan leikkuuta, miten kankaan kuviot asettuvat valmiissa vaatteessa. Tuleeko kuvio oikeinpäin. Millainen kuvio jää pääntien kohdalle, katkeaa hevoselta kaula ikävästi pääntien kohdalla. Voitko nostaa tai laskea etukappaletta hieman, että saat kokonaisen kuvion paidan etumukseen. Huomioi myös millainen kuvio tulee keskelle etukappaletta nenä-napa-linjalle. Entäpä mahtuuko paidan helmaan kokonainen kuviorivi, vai voisiko paitaa pidentää 3 cm, jotta kuviot mahtuvat kokonaisena.

Kankaan leikkaaminen:
Lisää leikatessa kaavoihin 7 mm saumanvarat. Jätä hihansuuhun ja helmaan 3 cm käännevara. Pääntielle ei tarvitse jättää saumanvaroja.

Kuvasta näet, että kaava tulee keskietu- ja keskitakakohdasta 1 cm ulos kankaan päältä. Vertasin kaavan mittoja valmiiseen paitaan ja huomasin kaavan olevan liian väljä.  Näin vaatteesta tulee sopivampi. Pääntie pienenee, joten myöhemmin siirrän kaavaa ja leikkaan pääntien uudestaan kaavan mukaisena.Leikkaa lisäksi trikookankaasta tai resorista 3,5 cm levyinen suikale pääntien huolitteluun. Leikkaa huolittelukaitale vaakasuuntaan kankaasta, näin se joustaa enemmän. Toisin sanoen silmukkajono = ls on pystysuunnassa kaitaleessa. Kaitaleen pituus on 3/4 pääntien ympäryksestä. Voit leikata vähän reilun pituisen kaitaleen, jos suurennatkin pääntietä sovituksen aikana. Säilytä tilkut ommelten testaamista varten.

Merkitse kankaisiin hakit ennen kaavojen irrottamista. Leikkaan saksilla pienen 4 mm pituisen viillon kankaan reunaan hakin merkiksi. Toinen vaihtoehto on piirtää hakki saumanvaraan kangasliidulla.

Merkitse hakit kankaalle


Nämä kaavat ja kankaat lähetin Nyt Heti -blogin Marialle. Opastan häntä ompelun saloihin. Jatkoin itse tunikan/ paidan ompelua Verson puodin Yksisarviset -kankaasta.

Vinkki poimutetun hihan leikkaamiseen:
En saanut kangasta riittämään hihoihin, joten tein hihat harmaasta trikoosta ja vaaleanpunaisesta pitsikankaasta. Poimutettu hiha sopii mielestäni paremmin tähän malliin ja se ei ole juurikaan vaikeampi ommella. Leikkaa hihan kaava halki keskeltä, langansuuntanuolen kohdalta. Jätä kaavat osat 2 cm erilleen, kun neulaat kaavan kankaalle. Jos haluat runsaamman poimutuksen, levitä kaavaa 3-4 cm. 

poimutetun hihan muokkaus


Paidan ompeluohje jatkuu täällä.
Ohjeet paidan kaavojen piirtämiseen löytyvät täältä.

Jos kankaasi ei riitäkään, niin täältä löydät ideoita miten voit jatkaa kangasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.