sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Ompele saumurilla kestotiskirättiin täydelliset nurkat

Kaikkihan nyt osaavat ommella kestorättejä, miksi minä niiden ompelusta kirjoitan? Haluan jakaa sinulle saumuriniksin, miten kestorättien nurkat saa kaikki samanmuotoisiksi ja symmetrisiksi. Kestorätti on nopea ommella saumurilla pyöreäreunaiseksi ilman paininjalan nostoja. Jos teet kestorättejä myyntiin tai annat lahjaksi niin onhan se kiva, että kestorättien nurkat ovat tasaisen pyöreät ja keskenään symmetriset.


kestotiskirätti


Meillä on ollut pari vuotta käytössä kestotalouspaperi. Tänä aikana olen vakuuttunut sen monikäyttöisyydestä ja toimivuudesta. Kestotalouspaperi on ollut hyvin imukykyistä. Maitolasin kaatuessa melkein yksi kestoliina riittää. Nyt oli aika ommella lisää kankaisia kestorättejä. Laajennan kestorättien käyttöä koko keittiön pyyhintään.

Tällä kertaa ompelin kestorätit joustofroteesta, niiden nukkaisella pinnalla saa hyvin jynssättyä tahmaiset jäljet hellan tai pöydän pinnalta. Leikkasin yhteen kestorättiin kaksi neliön muotoista palaa päällekkäin. Aikaisemmin ompelin kestotalouspaperimme flanellista, mutta se kangaspala tuli käytettyä kerralla loppuun. Flanelliset kestorätit tein yksinkertaisesta kankaasta ja huolittelin niiden reunat ympäri. Flanellin reunat eivät käpristy rullalle niin kuin joustavien kankaiden reunat.

ompele kestotiskirätti


Kestorätin ompelu pyöreillä nurkilla


Tarvitset paksusta pahvista leikatun mallineen, jonka yksi nurkka on leikattu esim. lautasen reunan avulla pyöreäksi. Jos sinulla ei ole paksua pahvia, niin teippaa/ liimaa muutama kerros tavallista pakkauskartonkia päällekkäin. Lasten teekaluston lautanen tai muovikansi voisivat toimia myös muottina sellaisenaan.  Minä nappasin askartelukaapista palasen konepahvia tähän tarkoitukseen.

Aloita kestorätin ompelu keskeltä suoraa reunaa. Kun lähestyt nurkkaa, niin paina pahvinen malline tiukasti rättiä vasten ja ohjaa saumurin paininjalka mallineen reunaa vasten. Saumuroi kaikki nurkat läpi ja päättele ommellen muutaman senttimetrin matkalta saumuriompeleet päällekkäin.

Kangaskorjaamon fb-sivuilla on video kestotiskirätin nurkkien ompelusta.
 

Ohje kestotiskirätin ompeluun


Tätä samaa saumuriniksiä voi käyttää myös muiden pyöreiden nurkkien ompeluun, esim. kestovaippojen kulmissa. Voit tehdä myös ympyrän muotoisen mallineen pahvista ja ommella pyöreitä kestoliivinsuojia tai kestovanulappuja.


Neliön muotoisten kestotiskirättien ompelu


Jos haluat välttää turhaa kangasssilppua ja haluat tehdä neliön muotoisia kestorättejä, niin silloin kannattaa kääntyä saumurilla nurkassa. Tällöin nurkkiin ei tule turhaan langanpäitä pääteltäväksi.

Ompele 1-2 tikkiä yli nurkan, käännä käsipyörästä neulat yläasentoon ja nosta paininjalka. Kiskaise kestorättiä napakasti taaksepäin, tällöin tikki irtoaa yliluottelupiikistä. Käännä seuraava sivu saumuroitavaksi ja aseta neulat tarkasti nurkkaan. Laske paininjalka ja ompele seuraava sivu.

Päättelen ompeleen saumuroimalla muutaman senttimetrin matkalta saumuriompeleet päällekkäin. Leikkaan langanpäät poikki aivan juuresta ja vedän siepparin langoista niin tiukasti kuin pystyn. Sitten katkaisen kiskomani langanpäät. Tämä päättely kestää meillä niin vaatteissa kuin kestoräteissä.


Näin ystävänpäivän lähestyessä vinkkaan, että kortin mukana voit ilahduttaa ystävääsi myös kestorätillä. Tässä on runomuotoinen käyttöohje kestorätin kylkeen liitettäväksi. Saat vapaasti muokata runoa ja lyhentää muutaman riimin pois, jos tuli liian pitkä.


Kestotiskirätin käyttöohjeet runo 


Olen tiskirätti kestävä,
pesukoneessa pestävä.
Nukkainen pintani puunaa pinnat leikiten,
kaatunutta maitolasiakaan ujostele en.
Pyyhin lasten tahmatassut ja suut,
korvaan talouspaperit sun muut.
Voit käyttää minua myös pölyhuiskan tapaan,
minä en turhaan tuijottele omaan napaan.
Jos puhtaana en selviä haasteessa,
voit pestä minut 60 asteessa.
Useamman pesun jälkeen imukykyni parantuu,
eiköhän meille mukava yhteiselo tuu.


runo kestotiskirätin mukaan


Lisää käteviä ohjeita kestotuotteisiin:

 • Kestovanulaput nopeasti ja helposti saumurilla, vitamiinipurkin kansi on käytännöllinen sapluuna
 • Kestovaipan nopeat ompeluohjeet, kuminauhat pujotetaan viimeisenä, joten ne voi säätää vauvan mittojen mukaan sopivaksi
 • Kestovanulaput virkaten bambulangasta/ Lumisiivet blogi


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

12 kommenttia:

 1. Niin kauniita. Pitäisiköhän itsekin hankkia tuommoiset? Meillä nuo pelkästään leikatut kestorievut ovat toimineet hyvin, mutta eivät ne noin kauniita ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :) Pääasia on kestorättien toimivuus :)

   Poista
 2. Ehdottomasti kestorättien kannattaja, varsinkin ikkunoiden pesun aikaan. Työ sujuu nopeammin vieressä kunnon kasa rättejä, ilman niiden huuhteluja välillä, lopulta kaikki pesukoneeseen pyörimään. Oma suosikki ovat paksut flanellit. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä ikkunanpesuvinkistä ja samoin materiaalivinkistä. Mulla on lattian luuttuamiseen käytössä monta vaihdettavaa luuttua. Sama periaate siis kuin sinulla ikkunan pesussa.

   Poista
 3. Ohhoh, mahtavan hyvä oivallus tuo kulmasabluuna! Kiitos, nyt saan minäkin siistimpiä rättejä. Kivasti kirjoitat, näitä postauksiasi on ilo lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä kommentti lämmittää mieltä pitkään <3 Keksin tekstin kirjoittamisen jälkeen, että sapluunan saisi myös esim. hunapurkin kannesta tai jostain muusta vastaavasta, niin säästyy leikkaamisen vaivalta. Lisäsinkin tämän vinkin tuonne tekstiin.

   Poista
 4. Oi tuo runo 👍 ihana!! Pitäisi itsellekin päivittää kivan näköisiä kestorättjä. Mallin talouspaperi meoööm onkin jo käytössä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Laura :) Kun pääsin alkuun riimittelyssä, niin loppua ei meinannut tulla ollenkaan :D

   Poista
 5. Kestorätit on kyllä käteviä, kestävät paremmin hankaustakin. Mulla ollut sellaisia bambukuituisia käytössä ja ne on olleet ihan käteviä myös. Oon kuullut että monet kutoo tai virkkaa kestorätit hamppulangasta, mutta en oo vielä itse päässyt samaa kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Jenni :) Mullakin on pitkän tähtäimen suunnitelmissa neuloa kestörättejä, langatkin jo dottelee.

   Poista
 6. Kiitos hyvästä ideasta! Teen tiskirättejä aina kasatolkulla ja tuo sabluuna lähtee kyllä heti kokeiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onpa kiva kuulla, että vinkki pääsee käyttöön :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.