keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Majakkaretki Rivinleton loistolle Haukiputaalle

Olemme muutaman vuoden harrastaneet majakkabongausta. Majakkaretkemme alkoivat erikoisesta sattumasta. Ranskalainen vieraamme kysyi, että onko paikkakunnallamme majakka, koska täällä on tienviittoja majakan kuvalla. Valitettavasti tienviitta on vähän harhaanjohtava. Kuvassa on kyllä majakka, mutta se viitoittaa vanhaa maantietä, joka on muinoin kulkenut eri reittiä kuin nykyinen valtatie. Halusimme tarjota vieraallemme kuitenkin majakkavierailun, joten teimme retken Kokkolan edustalle Tankariin.

Tämän jälkeen olemme jatkaneet majakkabongausta oman perheen kanssa. Tämä Rivinleton sektoriloisto Haukiputaalla oli 6. majakkabongausretkemme. Loiston läheisyydessä Kiiminkijoen jäällä on myös ihan oikea iglukahvila, joka on myös kokemisen arvoinen paikka.

Rivinletto

cafe Igluu

 

Rivinleton loisto

Rivinleton sektoriloistotorni sijaitsee Kiiminkijoen suulla Haukiputaalla. Sektoriloisto on kaksivärinen, alaosa on valkoinen ja yläosa on musta. Loiston korkeus on 8 metriä mitattuna merenpinnasta ja loisto kohoaa Kaasamatalan pikkuruisella saarella.  Paikalliset kutsuvat loistoa myös pookiksi.

Loisto on rakennettu vuonna 1939 ja nykyään se sytytetään tarpeen mukaan. Silloin näkyy valkoinen valonvälähdys joka kolmas sekunti. Sektoriloisto toimii niin, että valosektori näkyy valkoisena niin kauan kuin alus purjehtii turvallisella väylällä. Valo havaitaan aluksessa vihreänä, jos alus eksyy väylältä liiaksi oikealle tai punaisena jos alus eksyy liiaksi vasemmalle.

Lähteet: Wikipedia ja Lighthouses of Northern Finland

Rivinletto majakka

rivinletto sektoriloisto

Ajo-ohjeet Rivinletolle

Matkaa Oulusta Haukiputaalle tulee n. 30 kilometriä. Lähimmäksi Rivinleton majakkaa pääsee, kun seuraa kartalla Rivinnokantietä. Rannasta on kilometrin matka loistolle, voi olla vähän allekin. Rannalta voi hyvin nähdä loiston, siitä tietää olevansa oikeassa paikassa. Rivinnokantien päässä on kääntöpaikka ja laavu, jossa voi sytyttää nuotion.

Rivinnokan tie kapenee loppupäässä kapeaksi mökkitieksi. Pienin välimatkoin tiehen oli aurattu levennyksiä eli ohituspaikkoja. Pidimme niitä tarkasti silmällä, että tiesimme miten pitkä matka olisi peruuttaa, jos toinen auto tulisi vastaan. Meidän tarvitsi onneksi peruuttaa vain yhden kerran. Automme parkkeerasimme joen jäälle aivan tien loppuun. Tien vierustat olivat jo täynnä autoja.

rivinletto pooki

Rivinletto majakan ovella

Majakkabongausretki Rivinletolle

Talviaikaan Rivinleton sektoriloiston saavuttaa siis hyvinkin kävellen tai hiihtäen.  Paikka on suosittu ulkoilukohde ja jäällä oli monta muutakin liikkujaa aina pilkkijöistä leijahiihtäjiin asti. Yksi leijailija oli juuri kerimässä liidokkinsa naruja, kun tallustelimme narujen yli. Olimme kyllä kohteliaita ja kysyimme, jos narut olisi parempi kiertää. Olipa jäälle pystytetty kotakin, josta pilkisti savupiippu. Jäälle oli ajettu moottorikelkkauria ristiin rastiin. Niitä oli helppo seurata. Hiihtolatuja siellä kulki myös useampi.

rivinletto haukipudas

Kiiminkijoen jäällä Rivinletto


Edellisenä päivänä oli ollut runsas lumisade, joten kaikki jäljet olivat tuoreita. Lumi oli irtonaista, eikä ollut ehtinyt kovettua. Irtolumen päällä oli raskasta kävellä, vaikka lunta oli korkeintaan nilkkaan asti. Meillä oli kaksi pulkkaa vedettävänä, joten sekin teki kävelemisen raskaaksi. Kunto tietysti kasvoi kohisten tällä retkellä. Pulkat kulkivat vetäjän perässä jokaisesta kengänjäljestä, joten lapset kokivat matkan hyvin töyssyiseksi istua pulkassa. Kaksi vanhinta lasta (5 ja 7-vuotiaat) kävelivätkin puolet matkasta. Pienin lapsi ei tahtonut enää loppumatkasta ollenkaan pulkkaan, koska pulkka keikkui ja hän pelkäsi kaatuvansa. Häntä piti kantaa sylissä. Isompi ahkio ja sukset olisivat olleet tällä kelillä paremmat kulkuvälineet.

majakkabongaus rivinletto


Cafe Igloo

Rivinleton sektoriloiston läheisyydessä on myös iglukahvila. Arvioisin välimatkaksi 200 metriä. Kahvi, tee, mehu tai leivos olivat kukin 2 euroa kappale. Iglun ympärille on rakennettu tuulensuojaksi muurit, että eväiden nauttiminen on mukavampaa. Penkeille ja tuoleille pääsi lepuuttamaan jalkojaan. Retkikuntamme mukaan iglussa riitti enemmän ihmeteltävää kuin majakassa. Varsinkin kun igluun pääsi sisään, mutta majakkaan ei. Cafe Igloo on tänä talvena toiminnassa jo toisen kerran, lisää voit lukea paikallislehdestä Rantapohjasta.

cafe iglu rivinletto

Cafe Iglu Haukipudas


Iglukahvila Haukipudas

Rivinletto loisto


Tämä oli piristävän erilainen sunnuntaiulkoilu. Saimme nauttia kauniista maisemista ja erikoisista nähtävyyksistä. Kävelyretkemme kesti pari tuntia ja olimme varustautuneet eväsleivillä. Otin valokuvia paljon retkeltämme. Paikan päällä huomasin, että olin unohtanut pakata mukaan omat toppahousuni, villapaita sentään oli. Miehen kanssa jaoimme villahousuja ja toppahousuja uudestaan ja saimme molemmille lämpimät vaatteet. Auton mittarin mukaan pakkasta oli vain 5 astetta, mutta voimakas tuuli teki pakkasesta purevampaa.

Kahvila Iglu Rivinletto

Iglun sisäänkäynti

Jos jäälle lähteminen arveluttaa niin Ilmatieteenlaitoksen sivuilta voi tarkistaa jäätilannetta. Minä sain ajo-ohjeita ja apua jään paksuuden arvioimiseen paikallisesta ompeluryhmästä ompeluystävältä. Kiitoksia vaan avusta.


Tämä oli 6. majakkaretkemme ja ajattelin tästä eteenpäin dokumentoida meidän retkemme tänne blogiin käsitöiden sekaan. Meillä on aika hidas tahti, olemme bonganneet 2 majakkaa vuodessa. Olemme käyneet Tankarissa, Marjaniemessä, Harrbådan linjaloistolla, Raahen saaristossa Iso-kraaselissa ja Taskussa. Seuraavaksi tähtäämme Ohtakarin näkötornia/ pookia ja jatulintarhaa ihastelemaan Lohtajalle.

Kuvia Taskun pookista, Raahen edustalla olevasta puisesta tunnusmajakasta, löydät viime kesän postauksestani.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

8 kommenttia:

  1. Hauska varmasti bongailla majakoita. Ohtakari on kyllä hieno paikka. Olimme siellä viime kesänä viikon verran mökkeilemässä. Hieno paikka talvella, ja varsinkin kesällä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulle kiitos Ohtakari-vinkistä, enhän minä sitä muuten ois hoksannutkaan :) Tämä majakkabongaus on tälläistä sopivan rentoa lähimatkailua.

      Poista
  2. Palasin vielä uudelleen katsomaan kuvat läpi. Niin kaunista! Kylmyys kyllä näy kuvista, vaikka tietysti voi aavistaa, että rapsakka pakkaskeli ja tuuli tuntuvat. Majakat ovat kiehtovia paikkoja! Kiva, että näistä kotimaisista kohteista kirjoitellaan. Tällaisiin paikkoihin tutustuu helposti matkoilla, mutta kotona ne saattavat jäädä kokematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun palasit kertomaan mietteitäsi Viikonloppukokki :) Lähiretkikohteista saisi kirjoitella vieläkin enemmän. Ulkopaikkakuntalaisena tulee vaan ajettua ohi kaikista erilaisista paikoista. Toisaalta pitää osata etsiä sitä tietoa. Olisipa tuolla majakalla joskus avoimet ovet....

      Poista
  3. Kuulostaapa kivalta retkeltä! Iglukahvila olisikin varmasti elämys.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Raisa P. Iglukahvila oli yllättävän suuri. Itse igluun mahtui tarjoilutiski ja mies sen taakse. Asiakkaat mahtuivat toiselle puolen jonoon. Ja iglun ulkopuolella oli tosiaan vallit, jotka suojasivat tuulelta. Vaikka en iglun rakentamisesta mitään tiedäkään, niin kyllä se oli taidolla rakennettu. Yksityiskohtiakin oli tehty esim. sisäänkäynnin päälle koristeelliset tolpat.

      Poista
  4. Lähialueella Koskelan sektoriloisto on myös bongaamisen arvoinen majakka, vaikka onkin nykyään kuivalla maalla. Letonniemen luonnonsuojelualue on myös kaunis sekä talvella että kesällä. Vaikka kiertäisi koko niemen, matkaa ei ole yhtään pidemmästi kuin Rivinleton majakalle. https://retkipaikka.fi/oulun-letonniemi-on-elava-pala-planeettaa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo vinkeistäsi, olipa kiva saada lisätutkittavaa. Ehdottomasti tutustun mainitsemiisi paikkoihin ja linkkeihin.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.