lauantai 21. huhtikuuta 2018

Ompele taskut sivusaumattomiin housuihin

Tykkään ommella housut sivusaumattomana sen takia, että kuviot jatkuvat ehjinä. Lahkeeseen voi myös suunnitella ison applikaatiokuvion (esim. dinosauruksen), eikä kuvion alle tule saumaa. Sivusaumaton kaava on himpun verran nopeampikin leikata ja ommella, koska yksi sauma puuttuu. Sivusaumattomaan housukaavaan on mukava saada vaihtelua, muitakin kuin paikkataskuja. Housuissa taskut ovat  oleellinen osa leikki-ikäiselle, niihin kerätään kaikki kolikoista kiviin asti.

taskulliset housut


Tässä ohjeessa ommellaan siis farkkujen etutaskun tyyppinen tasku sivusaumattomiin housuihin. Lahjekappaleen etupuolelle leikataan taskun muotoinen kolo, jonka kaareva reuna huolitellaan kantaten. Taskupussi tikataan etukappaleen alle paikoilleen. Lopuksi ommellaan kuvitteellinen sivusauma, jolloin taskupussi yhdistyy lahjekappaleen takareunaan. 


ideaa taskuihin
Lunta riittää, vaikka lämpöasteita on toistakymmentä.


Usein ajattelen, että kaikki on jo keksitty ompelun saralla. Onneksi huomaan olevani väärässä ja käsityöblogeja tai -lehtiä selatessa tulee vastaan raikkaita ja erilaisia ompeluratkaisuja. Hienosta oivalluksesta tulee joskus tuumattua, että miksen itse keksinyt tuota. Nyt voinkin sanoa, että keksin hurjan hyvän tavan ommella etutaskun housuihin. Taskupusseja tulee vain yksi kappale, joten lantiolle ei tule paksua kangaskerrostumaa.


housut etutaskuilla

Taskujen ompelu sivusaumattomiin housuihin


1. Leikkaa lahjekappale.
Vinkki: Muokkasin housujen kaavan sivusaumattomaksi teippaamalla etu- ja takakappaleen yhteen kuten kuvasta alla näkyy. Jos haluat kaventaa housunlahjetta samalla, niin asettele kaavat päällekkäin toistensa kanssa esim. 1-2 cm. Vastaavasti jos haluat leventää lahjetta, niin jätä kaavojen väliin rakoa.

sivusaumattomien housujen kaava

2. Leikkaa kolo taskua varten.
Kolo leikataan kaarevaksi, se on kuin 1/4 ympyrästä. Käytin lapsen kättä apuna määrittäessäni sopivaa kokoa taskunsuulle. Taskun leveys ja korkeus ovat molemmat 8 cm. Ompelemani housut ovat kokoa 116 cm.

3. Leikkaa taskupussit 2 kpl.
Taskupussi on 17 cm korkea ja leveimmältä kohdaltaan 12,5 cm leveä. Taskupussin muodon voi vapaasti saksia kaarevaksi. Ylänurkan tulee olla suorakulmainen.

taskujen ompeluohje4. Kanttaa taskun kaareva reuna.
Kuvassa on vihreä resorikantti. Leikkaa resorista 3,5 cm leveää suikaletta. Ompele suikale taskunsuulle oikeat puolet vastakkain. Venytä ommellessasi suikaletta, erityisesti kaarevimmassa kohdassa. Leikkaa suikale ompelun jälkeen poikki. Taita resorisuikale nurjalle ja tikkaa resorin päältä oikealta puolelta kaksoisneulalla.
Vaihtoehtoisesti voit huolitella taskun suun muotokaitaleella tai ompelemalla kapean kaksinkertaisen resorin reunaan.

ompele taskut housuihin

5. Tikkaa taskupussi paikoilleen.
Aseta taskupussi etukappaleen alle. Taskupussin reuna tulee lahkeen takareunan viereen. Kuvassa olen piirtänyt punaisen viivan ompeleen viereen. Käytin tikkaamisessa kaksoisneulaommelta. Kiinnitin taskupussin yläreunan lahkeen yläreunaan apuompeleella, jotta se pysyy paremmin paikoillaan vyötäröresorin ompelun aikana.

taskun ompeluohje


6. Ompele taskupussi yhteen lahkeen takareunan kanssa.
Tämä ommel on samankaltainen kuin sivusauman alkuosa. Ompeleen lopussa kaarra todella loivasti ulos kankaalta, samoin kuin ompelisit muotolaskosta. Muuten ompeleen loppukohtaan jää laskos/ kupru. Kuvan alareunassa lahje on taitettu kaksinkerroin ja sauma on näkyvissä. Piirsin kuvaan punaisen viivan ompeleen päälle kankaan nurjalle puolelle.

ompele taskut


Alunperin kirjoitin tämän taskuohjeen kolme vuotta sitten. Päätin kuvata ja kirjoittaa ohjeen uusiksi samalla kun ompelin taskullisia housuja lapselle lisää. Ompeluohjeiden kirjoittaminen selkeästi ja ymmärrettävästi on oma taiteenlajinsa, toivon että olen kehittynyt matkan varrella. Jos jokin kohta jäi epäselväksi niin kysy pois, vastaan mielelläni.


Erilaisia ohjeita taskujen ompeluun, tutustu ja kokeile!


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä


14 kommenttia:

 1. Kiitos idearikkaista taskuista ja hyvistä ohjeista. Oikeassa olet, lasten housuissa ovat taskut tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailustasi ja kauniista sanoistasi Hennamar. Nykyään tuntuu, että housujen ompelu on "liian" helppoa, pitää päästä näpertämäänkin taskuja tai jotain muuta kivaa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos paljon Laura, toivottavasti idea pääsee testaukseen sinullakin. Tätä ohjetta voi soveltaa monen kokoisiin housuihin.

   Poista
 3. Tämä on näppärä ohje! Olen itse tehnyt monet housutaskut samalla tavalla. Muistelen, että alkuinspiraation sain tähän jostain muutaman vuoden takaisesta Ottobresta. Mukavan leppoisaa sunnuntaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka :) Mäkin muistan tuon Ottobren housutaskumallin, se kaava oli nimeltään Mock Denim. Tulin siihen tulokseen, etten halua lantiolle niin montaa kangaskerrosta kuin siinä ohjeessa oli ja kevensin ohjetta itselleni sopivaksi. Yhtä näppäriä ollaan siis :)

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta, täytyykin kokeilla tuota sivusaumatonta housumallia. Ja tuo joustofrotee on muuten ihan paras housumateriaali lapsille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväisen aurinkoiset kiitokset Tiina :) Joustofroteessa polvet kestävät pidempään ehjinä, ainakin meillä.

   Poista
 5. Ihanan suloiset pöksyt ja hyvä ohje :)

  VastaaPoista
 6. Jes! Tämä oli hyvä ja tarpeellinen ohje! Helppo ohje ja kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija ja ompeluiloa, jos testaat taskujen ompelua näin tai jollain muulla tapaa.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitoksia ja mahtavaa että olet löytänyt nämä taskuohjeet!

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.