keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Ulkoiluhousut ja vinkit vuorin ompeluun

Näissä ulkoiluhousuissa parasta on kaikki! Housujen materiaali, heijastimet, monikäyttöisyys ja värikkyys tekevät niistä huippulaadukkaan vaatteen. Housuissa on vuori lisäämässä lämpimyyttä. Parilla niksillä housujen vuorittaminen on helppoa ja nopeaa. Tässä on pieni informaatiopaketti vuorin valintaan ja housujen vuorin leikkaamiseen.

ulkoiluhousut


Ulkoiluhousujen kangas on tuulenpitävää, vettä ja likaa hylkivää. Kangas on ostettu R-collectionin pop-up myymälästä. Merkin vaatteet ovatkin tunnettuja laadukkaista materiaaleista. Kangas pitää niin hyvin vettä, että erillisiä kurahousuja ei tarvita. Näillä housuilla voi pyöräillä sateessa koulumatkan. Koska kangasta riitti, ompelin heti kerralla kahdet ulkoiluhousut, isommalle ja pienemmälle käyttäjälle.

Kirkkaan keltainen väri erottuu liikenteessä. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan huomioimaan, että lastemme ulkoiluvaatteet ovat kirkkaan värisiä, ja näin parantavat liikenneturvallisuutta. Tärkeä yksityiskohta housujen takalahkeessa on heijastinkankaasta ommellut heijastimet. Ne kulkevat aina mukana. Heijastinkangas on ostettu Ullakalta. Seuraavaksi ompelenkin kiinteän heijastimen lapsen koulureppuun.

heijastinkankaan ompelu


Keltainen väri erottuu edukseen myös koulun tai kerhon naulakossa ja lapsi löytää helposti omat housunsa. Keltainen väri auttaa myös vanhempia, jotka joutuvat etsimään unohtuneita housuja koulun käytävältä kaikkien mustien ulkoiluhousujen joukosta. Keltainen väri ja heijastimen kuvio sopivat sekä tytöille että pojille, joten housut kulkevat ajan myötä meidän sisarusparven läpi.

Ulkoiluhousuissa on kuminauhat lahkeissa, joten lahje ei valu kantapään alle. Kuminauhakiristyksellä saa lahkeeseen jätettyä myös hieman kasvunvaraa. Housujen vyötärölle ompelin ripustuslenkin, josta sen voi ripustaa naulakkoon.


ulkoiluhousujen ompelu

 

Ulkoiluhousujen vuorimateriaali


Halusin vuorittaa housut, jotta ne olisivat lämpimämmät. Vuoritettuina niitä voi käyttää myös paljaalla iholla. Kangaskaupassa pyörin hetken vuorikankaiden paljouden keskellä. Vaihtoehtoja oli monia, päädyin viskoosivuorikankaaseen. Viskoosi on muuntokuituna hengittävämpi kuin polyesteri- tai asetaattivuorikangas. Viskoosi ei sähköisty niin helposti. 

Viskoosi on liukas ja joustamaton, joten pitkä ja kapea housun lahje on helppo vetäistä jalkaan. Harkitsin hetken myös verkkoneulosta tai vuorineulosta, mutta joustavina materiaaleina ne saattavat olla hankalia puettavia. Viskoosi kutistuu pesussa, kannattaa muistaa esipestä kangas ennen leikkuuta.

ulkoiluhousut heijastimilla


Ulkoiluhousujen vuorin leikkaaminen


Vuorikangasta leikatessa jätetään haarakoukkuun 0,5 cm enemmän saumanvaraa, jotta vuorikangas kiertää päällikankaan saumat. Vuorin lahkeet leikkasin 1,5 cm pidemmiksi kuin päällikankaan. Vuorin on tarkoitus jäädä pussille lahkeen sisälle, jotta se ei kiristä.

housujen vuorin leikkaaminen

Ulkoiluhousujen kaavat ovat Ottobre lehdestä 4/2017 Wanderer ulkoiluhousut, koot 128 - 170 cm.

Ulkoiluhousujen ompelu sai myös runosuonen pulppuamaan.

Oodi ulkoiluhousuille
Meitä ei harmita kelit sateiset ja harmaat,
nämä ovat ulkoiluhousut parhaat.
Housut ovat vedenpitävät,
vaikka tavallisilta ulkoiluhousuilta näyttävät.
Kirkas väri ja heijastimet,
hämärässä huku et.
Lämpimyyden takaa vuoritus,
tämä on huippu ompelusuoritus!
 Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

14 kommenttia:

 1. Pirteän väriset ulkohousut! Heijastimien on hyvä olla kiinteät, niin helposti ne unohtuu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyisen aurinkoiset kiitokset :) Jatkossakin yritän ommella lasten vaatteisiin kiinteitä heijastimia. Heijastinliivi unohtuu kiireessä niin helposti, mutta reppu on yleensä mukana, joten siihen pläjäytän seuraavaksi heijastimen :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Iloiset kiitokset HennaMar :) Kiva että inspiroiduit vinkeistä, ompelun iloa sinulle!

   Poista
 3. Hienoja housuja! Hyvältä näyttävät myös heijastimet, kokoakin niillä on riittävästi. Kiitos vuorin leikkausvinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät Kiitokset Laura. Tosi hyvin ovat heijastimet kiiltäneet ihan auringon valostakin päivisin, kun ollaan ulkoiltu. Heijastinkangas vaikuttaa laadukkaalta näin koekäytön jälkeen. Kiva jos vuorin leikkausvinkeistä on hyötyä, housujen vuoritus onkin minun mielestä helpompaa kuin takin vuoritus.

   Poista
 4. En ole eläissäni ommellut yhtään ulkoiluhousuja, mutta tätä postausta lukiessa aloin miettimään, että miksei. Kiitos vinkeistä! Ompelemasi housut ovat varmasti laadukkaat ja kestävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ilahduttavasta kommentista :) Kangaskapoista löytyy kyllä hyvin vaihtoehtoja jopa ulkoiluvaatteisiinkin, joten itse tehden saa säästöäkin. Rohkeasti vain ompelemaan. Mulla on jo uusi mato koukussa, ostin miehelle sadeasukankaat. Katsotaan ja tutkitaan onnistuuko saumojen teippaus vedenpitäviksi.

   Poista
  2. Jään odottamaan postausta sadeasusta. Voitko jo tässä vaiheessa kertoa, mistä olet ostanut kankaat?

   Poista
  3. Sadeasuun ostin kankaat Raahen löytöpalasta. Luulen, että muistakin kangaskaupoista löytyy vedenpitävää kangasta. Kankaalla oli 12,90 metrihinta.

   Poista
 5. Ihanan pirtsakat pöksyt! Näissä on kyllä hienosti huomioitu kaikki seikat, käytännöllisyys, turvallisuus ja ulkonäkö:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Villa Pipo :) Paljon olen itsekin näitä housuja kehunut, mutta kyllä täytyy myöntää että keltainen väri, olkoonkin likaahylkivä kangas, on kyllä Suomen marraskuussa aika hyvä keräämään likaa. Eikä sillä taida olla väliä minkä väriset ne ulkoiluhousut olisivat, kyllä ne vaan lapsilla sotkeentuu, kun ulkona kerran ollaan.

   Poista
 6. Hyvä ohje! Kiitos vuorikangasvinkistä, viskoosi tosiaan toimii varmasti tuollaisissa kevyissä ulkohousuissa. Nykyään on kyllä mahtavaa, että erilaisia heijastavia kankaita on hyvin saatavilla - mielikuvitus vain on rajana mitä niistä tekee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan Seija :) Muistinpa myöhemmin että minullakin on itse tehdyt ulkoiluhousut, joissa on viskoosivuori. Hyvä on ollut käytössä ja pesuissa. Tosiaan yllättävän hyviä ovat nuo heijastavat materiaalit, joista voi itse tehdä. Ei meinaa ainakaan oma silmä erottaa CE-merkitystä heijastimesta.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.