lauantai 22. helmikuuta 2020

Sprayliima - ompelijan paras apuväline

Yksi eniten käyttämistäni ompelutarvikkeista on sprayliima. Helppous, nopeus ja pitävyys tekevät siitä ylivertaisen verrattuna nuppineuloihin. Kiinnitän sprayliimalla applikoitavat kuviot, polvipaikat, irtirevittävän tukikankaan ja kaikkea muuta millä koristelen kangasta. Kokosin tähän postaukseen kuvia käsitöistä, joissa olen käyttänyt sprayliimaa.

Sprayliima kankaalle

Tässä ensimmäisessä kuvassa on seuraava projektini, johon aion käyttää sprayliimaa, eli liimaan pienet pitsikukkaset kankaalle ja sitten ompelen ne kiinni. Ajattele miten paljon aikaa veisi neulata jokainen kukka erikseen kankaalle.


Mietin yksi päivä, että mikä on sellainen ompelutarvike mitä minulla pitää olla AINA hyllyssä?  Tulin siihen tulokseen, että sprayliimaa eli suihkeliimaa käytän viikoittain, erityisesti polvien paikkaamisessa. Tilaan liimaa heti uuden pullon, kun entinen alkaa näyttää tyhjentymisen merkkejä. Yksi suihkepullo kestää käytössäni yli vuoden, suihkutan liimaa vain ohuen kerroksen.

Tässä on tilkkumaalauksella tehty surunvalittelukortti. Neulatyynyni neulat eivät edes riittäisi näin monen tilkun kiinnittämiseen. Suihkaisen sprayliimaa tilkuille ja asettelen tilkut taustakankaalle. Tilkkujen päälle laitan tyllin nuppineuloilla ja vahvistan tilkkujen ääriviivoja ompelein.

ommeltu surunvalittelukortti


Mitä on sprayliima?


Sprayliimalla kankaat liimataan yhteen. Sprayliimoja on olemassa kahta erilaista laatua, väliaikaiseen ja pysyvään kiinnitykseen. Pysyvään kiinnitykseen tarkoitettu sprayliima silitetään lisäksi kankaaseen kiinni.

Minulla on käytössä väliaikaiseen kiinnitykseen soveltuva sprayliima, koska varmistan kankaiden kiinnityksen kuitenkin ompelemalla. Sprayliima korvaa nuppineulauksen hankalissa kohdissa. Ohjeissa kerrotaan sprayliiman haihtuvan itsestään ja viimeiset liimahippuset lähtevät vesipesussa. Usein jatkan ompelua seuraavana päivänä ja liima on edelleen hyvin pitävää. Eli ihan nopeasti ainakaan liima ei haihdu, ehdin hyvin saada ompelutyöni valmiiksi.

Pysyvään kiinnitykseen tarkoitettu sprayliima voisi olla tarpeen, kun halutaan tehdä huomaamaton käänne ilman ompelua. Tekstiileihin, jotka eivät taivu ompelukoneen paininjalan alle esim. lippalakkeihin, voisi kiinnittää kuvioita liimaten. Polvipaikkojen kiinnittämiseen pysyvä sprayliima ei ole kuitenkaan tarpeeksi vahva, kerrotaan Ullakan asiakaspalvelussa.


Tähän eväslaukkuun liimasin sprayliimalla numerot paikoilleen ompelua varten.
Eväslaukun ompelusta kerron enemmän tässä postauksessa.

Konekirjonta


Käyttövinkit sprayliimalle


Sprayliima suihkitaan nimensä mukaisesti pullosta kankaalle. Ohut kerros liimaa riittää. Liima kuitenkin lentää paineella ulos pullosta, joten ohuen kerroksen aikaansaamiseksi pulloa saa liikuttaa nopeasti tilkkujen yllä.

Käytän pahvilaatikkoa liimauksessa suojana, ettei liima leviä muihin tavaroihin ja huonekaluihin. Ompelupöytäni alla on erityinen kolo pahvilaatikon säilytykseen. Laitan liimattavat tilkut vieri viereen laatikon pohjalle ja suihkutan kaikki kerralla.

Liiman suihkutus kannattaa tehdä pieniin irtonaisiin osiin, esim. applikoitavaan kuvioon tai pitsiliinaan. Taustakankaaseen ei kannata suihkuttaa liimaa, koska liima leviää kuvion yli ja ompelukoneen paininjalka ei luista liiman päällä.

Suihkuttamisen jälkeen tilkut voi liimata kankaalle kuin tarrat. Jos kiinnitys menee vinoon, niin tilkku irtoaa helposti ja sen voi liimata uudestaan.

Lukijalta sain vinkin, että sprayliiman kannattaa antaa kuivahtaa tovi ennen ompelun aloittamista. Näin sormet ja ompelukoneen paininjalka eivät vahingossa tahmaannu märkään liimaan.


Sprayliima


Sprayliiman hyvät ja huonot puolet

Käyttämäni sprayliima on haihtuvaa ja Prym-merkkiä, joten nämä tiedot pätevät vain kyseiseen tuotteeseen.

 • Tilkkujen ja koristeiden kiinnittäminen on todella nopeaa ja helppoa verrattuna nuppineuloittamiseen tai harsimiseen.
 • Sprayliima ei tahmaa ompelukoneen neulaa. Neulaa ei tarvitse vaihtaa ompelun jälkeen.
 • Sprayliima korvaa nuppineulat, joten ommellessa nuppineulat eivät ole tiellä, eivätkä pistele sormiin. 
 • Suihkeliima pitää kankaat hyvin paikoillaan, vaikka kangas olisi mytyssä ompelukoneen työtasolla esim. polvipaikkoja ommellessa.
 • Joskus hyvinkin nuppineuloitettu tilkku voi lähteä liikkeelle ja työntymään ompelukoneen paininjalan edessä, sprayliimaus pitää, eikä tilkku pääse liikkumaan. Esim. takataskut ja kääntöpaljettikuviot pysyvät tikatessa 100 % paikoillaan. 
 • Liimatun tilkun voi irrottaa ja liimata uudelleen kuin tarran.
 • Sormista liima ei lähde kevyellä vesipesulla, vaan ajan kuluessa. Huonekaluista en ole onneksi joutunut kokeilemaan. Kannattaa olla varovainen, ettei liimaa päädy vahingossa kankaan ulkopuolelle.

Sprayliiman käyttökohteet


1. Applikoitavan kuvion kiinnittäminen

Pienet, hankalankin muotoiset tilkut kiinnittyvät nopeasti ja jokaisesta kohdasta kankaalle.

Tästä voit tutustua erilaisiin tekemiini applikointikuviin.

Applikointikuvan kiinnitys


2. Polvipaikan kiinnitys ompelun ajaksi

Erityisesti polvipaikkaukseen voin suositella sprayliimaa. Inhokkihomma muuttuu tuon ihmeaineen avulla nopeaksi ja sujuvaksi paikkaamiseksi.

Kun kiinnitän polvipaikan lahkeeseen, niin minun ei tarvitse ratkoa sivusaumaa ollenkaan auki. Paikka pysyy reiän päällä, vaikka rypistän ja tungen kangasta ompelukoneen paininjalan alle. Jos laittaisin paikan nuppineuloilla kiinni, niin ensinnäkin tökkisin koko ajan sormiani nuppineuloihin asetellessani ja ohjatessani kangasta.

Toisekseen nuppineuloitettu paikka pääsee pahimmassa tapauksessa työntymään paininjalan edessä. Jolloin saisin mahtavan rypyn ompelun lopetuskohtaan, kun paikka olisi työntynyt koko kierroksen edeltä.

Ohje polvipaikan ompeluun ilman sivusauman ratkomista


Polvipaikan kiinnitys

3. Erilaisten yksityiskohtien kiinnitys

Paikkataskut, takataskut, kääntöpaljettikuviot, pitsiliinat, nauhat ja muut koristeet, nämä kaikki tarvitsevat tarkkaa nuppineulausta, mutta suihkeliimalla homman voi hoitaa nopeammin.

Tässä on kantapään kautta opitut vinkit kääntöpaljettien ompeluun.

Kääntöpaljettikuvio

4. Irtirevittävän tukikankaan kiinnittäminen kankaan nurjalle kirjonnan ajaksi

Konekirjonta ja applikaatiot ovat minun suosikkejani. Tasaisen ja rypyttömän lopputuloksen aikaansaamiseksi kankaan nurjalle tarvitaan tukikangas. Tukikangas pysyy hyvin paikoillaan kirjonnan ajan, kun se on liimattu sprayliimalla. Nuppineuloilla en pääse yhtä tasaiseen lopputulokseen, koska kangas venyy/ työntyy paininjalan alla.

Tässä on lisää kuvia konekirjonnoista.


Suomen kartta applikointi


Muita näppäriä liimoja kankaalle


Kaksipuoleinen liimaharso

Tämä on suosikkini numero kaksi kangasliimoista. Silläkin voi kiinnittää applikaatiokuviot  ja polvipaikat. Plussaa liimaharsossa on tukipaperi, johon voi piirtää haluamansa kuvion ja leikata viivaa pitkin. Eli monimutkaisemmat applikaatiokuviot teen yleensä kaksipuoleisen liimaharson avulla.

Kaksipuoleinen teippi

Toiselta nimeltään ihmeteippi eli wondertape. Tätä voi käyttää vetoketjun liimaamiseen ompelun helpottamiseksi. Taskujen, koristenauhojen ja muiden suoria reunoja sisältävien juttujen liimaamiseen tämä on hyvä. Ihmeteippi liukenee vedessä pois.

Esimerkiksi takataskun liimaaminen kaksipuoleisella teipillä helpottaisi ompelua.

Takataskun ompeluTässä on linkit Ullakan verkkokauppaan liimoihin. 


Näiden lisäksi löytyy sen seitsemää sorttia liimakangasta, siroteliimaa, liimaverkkoa. Kyllä sitä on kaikenlaista keksitty ompelijan avuksi.
Sprayliima haihtuva 250 ml 13,00 €
Sprayliima pysyvä 250 ml 13,00 €
Kaksipuoleinen liimaharso 6,20 €/m, leveys 90 cm


Varmuuden varalta mainitsen, että tämä blogiteksti on syntynyt innokkaan käsityöharrastuneisuuden pohjalta, eikä sisällä kaupallista yhteistyötä.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

10 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Olen aina inhonnut paikkojen ompelua kun kuvio menee aina ruttuun..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja sujuvuutta paikkojen ompeluun :) Parasta tässä ihmeliimassa on tosiaan se, että lahkeen sivusaumaa ei tarvitse edes ratkoa auki, että polvipaikan saa paikoilleen. Paikka pysyy hyvin paikoillaan liimalla ja pienen pätkän kerrallaan ompelemalla saa paikatuksi.

   Poista
 2. Hei kiitos, hyvä tietää. Nno muut liimajutut ovat olleet käytössä, mutta tuota spray-liimaa en ole kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että löysit uutta tietoa ompelutarvikkeista. Itselläni on kokeilematta tuo liimateippi ja pysyvä sprayliima.

   Poista
 3. Minullekin spray-liima on uusi tuttavuus. Tai olen siis tiennyt sen olemassaolosta, mutta en ole koskaan käyttänyt. Melkein pitäisi testata. Käytätkö haihtuvaa vai haihtumatonta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on käytössää haihtuva sprayliima. Sen jälkeen kun ensimäisen suihkepullon ostin, niin aina oli hankittava seuraava. Joten voin lämpimästi suositella.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaahan tämä on ilahduttaa muita käsityön ystävillä ompeluvinkeillä. Tätäkin suihkeliimaa olen monta vuotta testannut, niin osaan jo hyvin kertoa mihin sitä voi käyttää.

   Poista
 5. Kiva nähdä Minnihiiri seikkailemassa blogissasi 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Minni sopi hyvin pilkullisine mekkoineen pariksi pilkulliselle mekolle :D

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.