perjantai 24. heinäkuuta 2020

Barbielle kruunu - virkaten tai muovisesta pääsiäismunasta

Innostuin tekemään Barbielle asusteita kaikenlaisista materiaaleista. Ensimmäiset kruunut leikkasin superhelposti suklaamunan muovikuorista. Toiset kruunut virkkasin rautalangan ympärille. Joustokuminauhan pätkä oli puolestaan täydellinen pikkuhousumateriaali. Kuumaliimasta sulatetut möykkykengät pysyvät toki jalassa, mutta kauneudella eivät ole pilatut.

Askartele pääsiäismunan muovikuoresta kruunuKesälomalla Barbieleikit ovat siirtyneet puutarhaan, telttaan, trampoliinille. Leikkien piristykseksi värkkäsin parit asusteet. Suklaamunien muovikuorista kruunut valmistuvatkin tosi nopeasti ja helposti. Yhdestä muovimunasta saa kaksi kruunua.


Barbien kruunu suklaamunan muovikuorista


  • Käytä muovikuoren leikkaamiseen kynsisaksia, pienillä saksilla on helpompi leikata pieniä kaaria.
  • Leikkaa muovimunan puoliskot erilleen. Leikkaa sulkemiseen tarkoitetut kierteet pois. 
  • Leikkaa munan laki pois. 
  • Muotoile jäljelle jäänyt rinkula kruunuksi. Leikkaa kruunun reunaan sakaroita, porrastuksia, piparkakkureunaa.

Kruunu on takaa auki, joten sen voi venyttää kampauksen yli myös pannaksi. Huomasin että punaiset ja siniset muovikuoret ovat tukevampaa ja jämäkämpää kruunumateriaalia kuin keltaiset. Kuitenkin kaikki muovikuoret ovat sen verran ohuita, että niitä onnistuu leikkaamaan kynsisaksilla.

Tein kruunuihin myös reikiä rei'ityspihdeillä. Liimasin kruunuihin koristeeksi helminauhaa ja kultalangasta virkattua ketjusilmukkaketjua. Kokeilin myös liimata kahta muovikuorta yhteen, mutta liimaus ei pidä, koska kruunua venytetään päähän laitettaessa.


Lisää ideoita muovimunien hyötykäyttöön peleissä ja leikeissä.Barbien kruunu diy


Innostuin kruunuista aina vaan enemmän ja kaivoin virkkauslangat esiin. Käytin Barbien kruunun virkkaamiseen kimaltavaa lankaa. Varovaisesti veikkaan, että se on metallisoitua polyesteria, vyöte on jo joutunut hukkaan. Ainakin se on jäykempää kuin tavallinen virkkauslanka.

Kruunun alareuna virkataan metallilangan ympärille, joten sitä voi taivutella erilaisten kampausten kanssa pidettäväksi. Kruunun saa myös puristettua päähän tukevammin. Samanlaisia kruunuja olen virkannut jo 15 vuotta sitten kummitytölle Barbieleikkeihin.


Virkkaa Barbien kruunu


Virkattu kruunu Barbielle

Kuva yllä
Tarvikkeet: kukkien sidontaan tarkoitettua metallilankaa
Virkkaamiseen kannattaa valita niin pieni virkkuukoukku kuin mahdollista. Pienellä virkkuukoukulla saa virkattua tiivistä pintaa, jolloin kruunun sakarat pysyvät paremmin pystyssä.Leikkaa metallilangasta 27 cm pitkä pätkä. Taivuta metallilanka kolminkertaiseksi eli pituudeksi tulee 9 cm.

1. krs: Virkkaa metallilangan ympärille kiinteitä silmukoita niin paljon kuin mahtuu. Kiinnitä silmukoiden alku- ja loppupää kuumaliimalla, etteivät ne luista pois. Minulla oli 36 ks rautalangan ympärillä.

2. krs. Käänny virkkaamaan takaisin tulosuuntaan. Virkkaa 5 piilosilmukkaa. 
Aloita kruunun sakarat: *4 kjs, jätä 3 ks välistä, virkkaa 1 ks 4:een ks:aan*, toista *_* kaksi kertaa. 
Virkkaa kruunun keskiosa: *1 kjs, 1 pp 5:een ks:aan*, toista *-* 5 kertaa, 1 kjs. 1 ks 5:een ks:aan.
Virkkaa sakarat kruunun toiseen reunaan: *4 kjs, jätä 3 ks välistä, virkkaa 1 ks 4:een ks:aan*, toista *_* kaksi kertaa. Virkkaa 5 piilosilmukkaa.

Huom. Kruunun silmukkamäärää voi muuttaa vastaamaan oman lankasi paksuutta. Vähennä tai lisää 2. kerroksen piilosilmukkamääriä.

Halutessasi koristele kruunu liimaamalla helmiä. Minä käytin helmien kiinnittämiseen kuumaliimaa.

Kruunun ohjetta voi lähteä muuntelemaan helposti. Tästä alla olevasta kuvasta voi katsoa mallia.

Barbien kruunu virkattu


Barbien pikkuhousut


Minulla oli pieni hukkapätkä joustokuminauhaa. Onneksi olin sen säästänyt, nyt sain idean mihin sitä voi hyödyntää. Joustokuminauhasta ompelee Barbielle pikkarit minuutissa.

Ompelin joustokuminauhan ympyräksi, sauma sijoittuu keskelle taakse. 
Sauma ommellaan viistoksi eli vyötärön kohdasta kapeammaksi ja lantiolta leveämmäksi.
Lopuksi haarojen väliin ommellaan pari pistoa.

Ompele Barbielle pikkarit


Barbien pikkuhousut

Barbien kengät kuumaliimasta


Barbien kengissä otti ohraleipä, eikä käsityö sujunut ollenkaan niin kuin ajattelin. Oliko vika sitten ohjeissa vai tekijässä, sitäpä en tiedä. Katsoin You Tubesta videoita miten Barbielle syntyy näppärästi kengät kuumaliimasta. Jalka suojataan ilmapallon ja kelmun alle, ja kuumaliimaa pursotetaan  päälle.

Kuumaliimasta kengät Barbielle


Liiman annetaan kovettua ja kovettunut liimakenkä irrotetaan jalasta. Ilmapallo irtoaa helposti kuivuneesta liimasta. Kynsisaksilla muotoillaan kengän varsi nilkan ympäriltä siistiksi.

Barbien kengät

Kuumaliimasta tulikin paakkuista, saimme aikaan kaksi paria möykkykenkiä. En keksinyt mitään konstia, millä kuumaliimasta olisi saanut tasaisen kerroksen. No ei sen väliä, Ken ei ole turhan tarkka kengistään. Toisen kenkäparin sivelimme hopeanharmaalla kynsilakalla, on ainakin kiiltävät kengät.


Barbien kengät diy


Lisää käsityöideoita Barbieleikkien piristykseksi


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Raisa ja hauska näitä oli värkätäkin. Nyt ensimmäisten leikkikokemusten jälkeen voisin toivoa, että muovimunista leikatut kruunut pysyisivät paremmin päässä. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.