torstai 11. helmikuuta 2021

Tuunausidea - lapasesta Barbien mekko

Joskus on ihan onnen kauppaa, keksiikö vanhasta vaatteesta jotain tuunattavaa vai jääkö se odottamaan vuoroaan pahvilaatikon pohjalle. Nämä lapaset pääsivät ilahduttamaan nukkeleikkejä. Barbien vaatekaappi täydentyi kierrätetyillä neulemekoilla.


lapasen tuunaus

Pienet ja tahraiset lapaset kurkistivat pahvilaatikosta, joka oli täynnä kirpputorille menevää vaatetta. Ei näitä kukaan haluaisi käyttää, ei edes 50 sentillä. Lapaset olivat yksinkertaisesti liian nukkaiset ja läikikkäät.

Miten voisin uusiokäyttää lapasia, olisi sääli heittää ne roskiin. Purkaako koko lapanen langaksi, josta neuloa jotain uutta. Eihän siitä paljon lankaakaan saisi, kun lapanen näytti yhtä kapealta kuin Barbien vaatteet. Mutta hetkinen, varren pitsineulehan erottuisi edukseen Barbien mekossa. Vähällä vaivalla tämän tuunaisi, ei tarvitsisi purkaa kuin lapasen kärki.

Kierrätä lapanenBarbien mekko vanhasta lapasesta

Lapanen on noin 1 -vuotiaan kokoa

Purin lapasesta kärjen peukaloon saakka. Säästin purkulangan, ja neuloin siitä yläosan mekkoon. Kavensin noin 6 silmukkaa ennen uuden yläosan neulomista. Kainalon alla päättelin 6 silmukkaa. Neuloin edestakaisneuletta 4 kerrosta etu- ja takakappaleelle, jotta päättelyreuna ei rullaudu. 

Lisäksi virkkasin olkaimet. Olkaimiin tuli pieni napinläpi. Nappina on lasihelmi. Lapasissa oli valmiina nyörikuja, jonka sovittelin vyötärön kohdalle.


Barbien mekko lapasestaBarbien hame ja laukku lapasesta


Innostuin ensimmäisestä lapastuunauksesta niin paljon, jotta tein toisesta parista Barbielle hameen ja laukun. Tämä oli pahemmin sotkeutunut lapanen, joten piilotin tahrat kirjonnan alle.

Leikkasin lapasen keskeltä poikki. Peukalo lähti siinä samassa. Lapasen pitsineulevarresta tuli hame.  Ranteen kohdalla ollut koristenyöri jäi hameeseen vyöksi. Poimin silmukat puikolle ja päättelin ne uudelleen.

Kierrätyskäsityö

 

Lapasen sormiosasta tuli laukku Barbielle. Purkulangasta virkkasin laukun hihnat. Tahrat kirjoin piiloon silkkinauhakirjonnan alle. Oikeita silkkinauhoja ei minulla ollut, vaan käytin satiininauhoja. Ensin pistelin neuleeseen 5-sakaraisen tähden tavallisella villalangalla. Sen jälkeen pujottelin satiininauhan joka toisen sakaran ali ja joka toisen yli. Näin ruusu muotoutuu kuin itsestään.

Ohjeita silkkinauhakirjontaan voi löytää esim. Pinterestistä hakusanalla silk ribbon embroidery. Olipa vaate mikä vaan, niin kirjonnan alle voi piilottaa tahroja/ reikiä tai koristella vaatetta muuten vaan.

Barbien hame lapasesta


Aikaisemmin olen kirjonut hämähäkkiruusuja villatakkiin. Tähän ruusun punomiseen sopii ihan yhtä hyvin villalanka kuin satiinnauha. Näillä ohjeilla voit vain onnistua hämähäkkiruusun kirjonnassa.Purkulangat talteen


Toiset pienet lapaset muistuttivat muodoltaan enemmän kaktusta, joten purin niistä langat talteen. Tällä purkulangalla kirjoin lehdet laukkuun.

Kolmaskin lapaspari jo kuikuilee tuolla kirppislaatikossa vuoroaan. Mitäs niille keksittäisiin? Oispa minulla neuletakki, johon ompelisin lapaset taskuiksi. Tai sitten odottelen, että pieniä lapasia kertyy lisää, niistä saa lämpimän istuinalustan, kun vaan ompelee yhteen.

Neulo purkulangastaTulipas hyvä mieli tästä kierrätysprojektista. En olisi koskaan ryhtynyt neulomaan Barbielle hametta, pidän sitä liian vaivalloisena. Lapasesta tuunaten neulemekko tuli kuin itsestään. Purkulankaa jäi ihan pieni nöttönen, joka sekin on jo käytetty sukkien parsintaan.

 

 

Barbien vaatekaappiin täydennystä


Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä


2 kommenttia:

  1. Mää niin nostan sulle hattua! Miten kekseliästä taas! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, joskus on vaan tähdet kohdillaan, että välähtää. Kiitos <3

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.