maanantai 3. maaliskuuta 2014

Ompelun apuvälineet osa 3: silitysraudan suojus

Silitysraudassani on ollut neljän vuoden ajan silikoninen suoja. Se on ollut niin mainio, että en ole kertaakaan irrottanut sitä. Tämän suojan ansiosta voin silittää kaikki materiaalit kolmella pisteellä ja täydellä höyryllä, eikä mikään kangas pala raudan pohjaan.... 
 
Kunnes tämä ruudullinen kangas sen tempun teki, ja meni sulamaan. No, kaikeksi onneksi suoja on myös helppo puhdistaa, sulanut kangastöhnä lähtee parilla pyyhkäisyllä. Samoin silitysraudan pohjaan sulanut tukikangas on helppo puhdistaa pohjasta.

silikoninen silitysraudan suoja


Olen tehnyt tilkkutöitä, joissa olen käyttänyt eri materiaaleja satiinista puuvillaan. Silloin tämä silikoninen suoja on lyömätön apuväline. Yhdellä kansalaisopiston tilkkukurssilla oli jonoa sille silitysraudalle, jossa oli tämä silikonisuoja. Minä fiksuna tyttönä päätin äkkiä silittää vähän sillä toisella silitysraudalla, jossa suojaa ei ollut. Ja hups vaan, sinne pohjaanhan se tilkkutyöni suli. Sitä tottuu niin nopeasti silittämään kaikki kolmella pisteellä, eikä muista enää tarkistaa kankaan oikeaa silityslämpötilaa.

Silitys sujuu todella nopeasti, kun silitysrauta saa olla kolmella pisteellä ja höyryäkin saa käyttää. Yleensä yksi pyyhkäisy riittää ryppyjen poistamiseksi. Silikoninen suoja on liukas ja silitysrauta liukuu hyvin kankaalla.
 

Silityskengän edut

 • Kangas siliää nopeasti, kun voi käyttää täyttä höyryä ja kolmen pisteen lämpöä
 • Herkinkään kangas ei sula silitysraudan pohjaan
 • Tilkkutyöt, joissa on eri materiaaleja voi silittää samalla lämmöllä 
 • Jos vahingossa liimaa pohjaan esim. tukikangasta, niin sen poistaminen on helppoa parilla pyyhkäisyllä.


sektorin muotoinen pussukka


meikkipussukan uusi muotoOlen ostanut oman silitysraudan "silityskengän" Ullakan verkkokaupasta. Hinta oli kympin paikkeilla. Tämä tarvike kestää äidiltä tyttärelle, joten oli edullinen sijoitus.

P.s Seuraavana päivänä, kun yritin lavastaa kuvaa tänne blogiin, niin sama kangas ei enää suostunut sulamaan raudan pohjaan! Nyt jää kyllä arvoitukseksi, miksi ensimmäisella kerralla kangas suli silitysraudan alle.


Päivitys 2/ 2022: Silityskenkäni on ollut käytössä nyt kahdeksan vuotta. Tuona aikana kangas on sulanut kolmesti silitysraudan pohjaan. Toisella kerralla ohueen sifonkiin tuli pienet jäljet, mutta vaate säilyi vielä ehjänä ja käyttökelpoisena. Kolmannella kerralla tukikangas suli silikoniin kiinni, mutta irtosi pyyhkäisyllä.  Silityskenkä on edelleen kuin uusi, pohja on kirkkaan valkoinen.


Ompelun apuvälineet postaussarjasta löydät myös:

 • Bsr-tikkausjalka käsinvaraiseen kirjontaan Bernina 550 -ompelukoneella
 • Embroidery needle, konekirjontaneulalla ja metallilangalla ompelet kauniit tikkaukset vaatteisiin
 • Eristevanua kylmälaukun eristeeksi
 • Haihtuvajälkinen tussi ja piparkakkureunan ompelu
 • Saumanylitysapu, korkeudentasoituslevyt ja itse tehty korokepala. Ota nämä avuksi paksuihin farkkusaumoihin, niin ompelu sujuu kuin tyhjää vain.
 • Sprayliima väliaikaiseen kiinnittämiseen esim. applikointiin, irtirevittävälle tukikankaalle, takataskuihin
 • Sormisuoja  ompelukoneen neulan suojaksi
 • Kovikehuopa tukevoittamaan kangasta esim. reppuun, sämpyläkoreihin, lippalakin lippaan
 • Läpinäkyvä ompelulanka, siima, monivärisiin ompelutöihin 
 • Ympyränompeluohjain tsi-malli nastasta

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Itselläni on LauraStar -silityssysteemi, jossa höyrynkehitin on rungossa ja sieltä letkun kautta höyry tulee rautaan. Laudassa on imu ja puhallus avuksi myös. Siinä on sama systeemi, silikonisuoja, mutta tukevampi. Lämpötilaa ei siis tarvitse ikinä säätää. En osaa käyttää enää tavallista rautaa, mutta tuon pohjallisen avulla voisin joskus käyttääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silitysjärjestelmä on tosiaan hyvä, siinä ei vahingossa saumat ala kiiltämään kankaan oikealle puolelle. Opiskellessa tuli niitäkin testattua.

   Poista
 2. Kiitti vinkistä. Taidan kyllä tarvita tän apuvälineen.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.