torstai 22. joulukuuta 2022

Lamppukorvakorut vanhasta kyntteliköstä

Koulumme vanhat sähkökyntteliköt olivat menossa kierrätykseen, joten nappasin ne kaikki talteen uusiokäyttöön. Tein vanhoista hehkulampuista korvakorut ensin itselleni. Ja sitten innostuimme työkavereiden kanssa pitämään työpajan, jossa teimme lamppukorvakoruja jo lahjaksi asti.

 

Korvakorut lampuista

Nimesin nämä  loppuunpalaneen kansankynttilän korvakoruiksi. Jotkut virkeät kollegat vitsailivat, että sulla on idealamput ja ehdottivat jopa valoja lampun sisälle. Tämä arviointien ja materiaalihankintojen uuvuttama kansankynttilä arvostaa kyllä enemmän loppuunpalamisominaisuutta omissa korviksissaan. Liekö nämä korvikset samalla persoonallisuustesti miten kukainenkin työhönsä suhtautuu joululomaa odotellessa ;D


Lamppukorvakorut


Näin teet lamppukorvakorut

 

1. Porasin lampun kannasta harmaan metallisen keskustan irti. 

Poraamiseen käytin 2 mm metalliporaa. Porasin vain sen verran, että sain reunat rosoisiksi ja koholle. Sen jälkeen pystyin tarttumaan pihdeillä kiinni metalliosaan ja kiskomaan sen irti. Tarkoitus EI ole siis porata kannan läpi kokonaan, vaan irrottaa tuo metallipala.

Porauspidike syntyi lasten kovettuneesta muovailuvahasta. Työnsin lampun muovailuvahaan. Tiivistin käsin vielä muovailuvahan lampun ympärille ja porasin. 

 

tee itse lamppukorvikset


Jos vahingossa poraa huti ja musta muovinen kanta rikkoutuu, niin silloin voi hioa hiomapaperilla koko kantaosan olemattomiin.

ohje lamppukorviksiin


2. Leikkaa metallilangasta noin 2 cm pituinen pätkä

Käytin jotain kierrätysmetallilankaa vanhasta kranssista, sen väri osui hyvin yhteen korvakorukoukun kanssa.

 

3. Taivuta korupihdeillä metallilankaan silmukka. 

Pyöreäkärkiset korupihdit tilasin Helmikaupasta. (koko 115 mm, hinta 12,95 €) Pyöröpihdit olivat economy-laatua, mutta niillä saa ensikertalainenkin taivuteltua aivan täydelliset silmukat.

Kun silmukka on viittä vaille taivutettu, niin pujota silmukkaan korvakorukoukku. Vasta sen jälkeen silmukka suljetaan kokonaan.

 

ohje lamppukorvakoruihin


4. Liimaa metallilanka lampun kannan sisään

Tarkista ennen liimaamista, onko metallilanka sopivan pituinen, mahtuuko se kokonaan lampun kannan sisään. Lyhennä metallilankaa tarvittaessa.

Lampun kannan sisällä on valmiina reikä, vaikka sitä ei porattukaan ensimmäisessä vaiheessa. Parhaiten metallilangan saa kannan sisään, kun työntää vinosti. Jos silmukka jää vinoon, niin sen voi taivuttaa korupihdeillä suoraksi vielä liimauksen jälkeen.

Joihinkin lamppuihin metallilanka upposi 10 mm, joihinkin vain 3 - 4 mm. Loppupeleissä sillä ei ollut väliä paljonko metallilankaa sai ujutettua lampun kannan sisään. Liima oli niin vahvaa, että pito riitti lyhyelläkin metallilangalla. 

Helpoin tapa oli pudottaa liimatippa suojamuovin päälle ja kastella metallilanka liimassa. Liiman annetaan kuivahtaa minuutin ja sitten työnnetään metallilanka lampun kannan sisään. 

Mietin nyt jälkikäteen, että voisiko metallilangan työntää liimatuubin nokasta sisään. Tarttuisiko metallilankaan sopivasti liimaa? Näin  liimaa tulisi käytettyä vielä säästeliäämmin.

Liimaukseen käytin E6000 koruliimaa. Tässä tuubissa on kovat varoitukset: ei lasten käyttöön, huolehdi tuuletuksesta. Minä käytin koulun vetokaappia liimaamiseen. Toisaalta tämän luvataan olevan markkinoiden paras liima. Liima, joka pitää silloinkin, kun muut liimat eivät pidä. 

Liimaus saa kuivua 24 tuntia.


koruaskartelu liima

 

Kollegoille järjestämäni korvakorutyöpaja toimi non stop -periaatteella, mukaan sai tulla silloin kun ehti. Tein ohjejulisteet tärkeimmäistä työvaiheista. (kuva yllä)

Korvakorukoukut ovat kirurgin terästä ja tilasin ne Steely pop -verkkokaupasta. Ennen käyttöä desinfioin koukut, niin poistuu tehdaspöly. Puristin koukkuja jyrkemmälle mutkalle, niin pysyvät paremmin menossa mukana.

 

Korvakorut kyntteliköstä

 

Lamppukorvakorujen muuntelumahdollisuudet

  • Millä lamput voisi maalata? Onko kiiltävä kynsilakka tarpeeksi kestävää. Onko kukaan kokeillut?
  • Metallilangan ympärille lampun kannan yläpuolelle voi pujottaa pieniä helmiä koristeeksi. Tällöin metallilanka kannattaa leikata vähän pidemmäksi.

 

Kynttelikön uusiokäyttö


Arvaatko mitä teen kynttelikön rungolle?

Virkkaan valkoisen kynttilän päälle kuusia. Sitten minulla onkin kuusikko. Tai jos peitän muovikynttilät virkatuilla poroilla ja joulupukilla, niin sitten minulla on Korvatunturikko :D Tällainen kaunis virkattu asetelma ikkunalla säästää sähköäkin.

 


Meillä oli koulussa tonttulakkipäivä

Pikkujouluasuuni tarvitsin korviksien lisäksi vielä tonttulakin. Virkkasin edellisenä iltana kello 23 minitonttulakkia, että saan kiinnittää sen nutturan päälle. Seuraavalle vuodella tätä idea voisi jatkokehitellä ja virkata vielä tontulle lapaset ja sukat. Näin näyttäisi siltä, että tonttu olisi hukkunut nutturan sisään.

 

Tonttulakkinuttura


Nyt joulukuu on jo niin pitkällä, että pääset klikkailemaan kaikki käsityöblogien joulukalenterin luukut auki.

Vinkkaanpa vielä, että Lumisiivet -blogissa on lisää helppoja kierrätyshenkisiä joulukorvakoruideoita.

Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.