keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Vyölaukku ja miten piirrät kaavat itse

Ompelin vyölaukut farkkutilkuista. Vyölaukku saa persoonallisen ilmeen tilkkupinnasta ja saumat tukevoittavat laukkua, eikä erillistä tukikangasta tarvita. Kaavat vyölaukkuun voit piirtää itse käyttäen puhelinta mallina, jolloin laukku on juuri sopivan kokoinen puhelimen kuljettamiseen. Muuttamalla hihnan pituutta vyölaukusta saa vartalolaukun/ olkalaukun.


Ompele vyölaukku


Inspiraatio iskee joskus mitä oudoimmissa paikoissa. Minun piti ommella farkkuihin polvipaikka. Kun asettelin paikkaustilkut pöydälle, niin näinkin niissä mahdollisuuden vyölaukun ompeluun. Kullanvärinen farkkukangas ja  konekirjontalanka kimaltelivat kilpaa, kun ompelin pienen pieniä tilkkuja yhtenäiseksi pinnaksi. Tilkkujen pienuus ei ollut mikään haaste, vaan paremminkin onnenpotku. Pienistä tilkuista syntyi mielenkiintoinen pinta.

Toisesta vyölaukusta tulikin ompelun edetessä olka-/ vartalolaukku, eli ompelin vyölaukkuun pidemmän hihnan, joka kiepautetaan olan yli.

Ompele vartalolaukku

 

Näillä farkkutilkuilla on monta tarinaa kerrottavanaan. Kauan sitten leikkasin kankaasta äitiyshousut. Myöhemmin ompelin äitiyshousuista lapselle farkut. Tässä pienennysprojektista jäi noin 2-3 cm leveitä suikaleita, jotka pääsivät nyt hyötykäyttöön.

Tästä voit lukea farkkujen ompelusta ja miten hyödyntää saumanylitysapua paksuissa tikkauksissa.


Tilkuista syntyi vyölaukun pintaan kalanruotokuvio.

Vyölaukku ompeluohje


Ompelin tilkkutyön taustakankaalle, jolloin kaikki saumat jäävät piiloon ja nurja puoli on siisti. Tilkkutyön saumoista muodostuu kalanruotokuvio. Taustakangas ja tiheät saumat tukevoittavat vyölaukkua, jolloin vyölaukku ei tarvitse erillistä vuoria tai tukikangasta.

Tilkkutyössä tilkkujen EI missään tapauksessa tarvitse olla samanmuotoisia, samanlevyisiä tai samanpituisia. Tikkutyön persoonallisuus ja rentous syntyy erilaisista tilkuista. 

 

Kalanruotokuvion ompelua taustakankaan avulla.

Vyölaukku ompelu


Tilkkutyön ompeluvaiheet

Käytin tilkkutyöhön pitkiä kangassuikaleita, ne kannattaa leikata sopivan mittaisiksi vasta ompelun jälkeen. Jos tilkut ovat enemmän neliönmuotoisia, niin niitä voi leikata ennen ompelua suikaleiksi.

1. Piirsin taustakankaalle (= lakanakankaalle) vyölaukun etukappaleen muodon. 

2. Asetin taustakankaan vasempaan reunaan aloitustilkun. Tässä kalanruotokuviossa se saa olla mielellään kolmion muotoinen tai nuolimainen.

3. Aloitustilkun päälle asettelin toisen tilkun, oikeat puolet vastakkain. Ompelin sauman tilkkujen reunaa seuraten. Saumaan tulee siis kolme kangaskerrosta, 2 farkkua ja yksi lakanakangas. Kuva alla.

Vyölaukun ompelu tilkuista

 

3. Silitän edellisessä kohdassa ommellun tilkun oikein päin. Leikkaan tilkun sopivan kokoiseksi. Kuva alla.

Vyölaukun ompelu tilkuista2


4. Asettelin kolmannen tilkun edellisen päälle, oikeat puolet vastakkain. Ompelin sauman. Silitin tilkun oikein päin. Näitä vaiheita toistetaan aina uudestaan, kunnes tilkut peittävät taustakankaalle piirretyn laukun muodon. 

Tilkut ommellaan vuorotellen taustakankaan ylä- ja alareunaan, jolloin syntyy kalanruotokuvio. Taustakangas on koko ompelun ajan suorana, sitä ei siis taitella mitenkään.

Lisäsin tilkkutyöhön koristeompeleita kullanvärisellä konekirjontalangalla.

5. Lopuksi leikkasin tilkkukankaasta laukun etukappaleen kaavan mukaan.


Vyölaukun kaava 

Piirsin vyölaukun kaavan vapaalla kädellä. Asetin puhelimen keskelle paperia, ja lisäsin hieman väljyyttä puhelimen ympärille. Laukun sivuissa on kapeat ulokkeet, joihin hihnat kiinnittyvät.

Etu- ja takakappale ovat samankokoiset. Etu- ja takakappaleen väliin ommellaan kapea läppä, joka lisää syvyyttä laukkuun. Tähän vetoketjuläppään leikataan vuorikangas. Näin vetoketjun reunan ompelu onnistuu siististi.

Vyölaukku ompeluohje2

 

Vyölaukun mitat:

Vyölaukun leveys on 22 cm
Vyölaukun korkeus on 13 cm
Vetoketjuläpän leveys on 20,5 cm
Vetoketjuläpän korkeus on 4 cm

Lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat. Vetoketjuläppä leikataan farkkukankaasta ja vuorikankaasta.

Jos ompelet vyölaukun etukappaleen yhtenäisestä kankaasta, ilman tilkkuilua, niin etukappaleelle kannattaa leikata vuori.

Vetoketjuläpän kaarevan reunan tulisi olla samanpituinen kuin vetoketju. Tässä vyölaukussa vetoketjun pituus on 20 cm.

Vyölaukun kaavat

 

Takakappale on leikattu vanhasta farkun lahkeesta. Kuvassa vetoketju on ommeltu paikoilleen ja vetoketjuläpän kaareva reuna on ommeltu vuorin kanssa yhteen.

Vyölaukun kaava

 

Vyölaukun ompeluohjeet

1. Ompele vetoketju etukappaleelle oikeat puolet vastakkain. Käännä vetoketju oikeaan asentoonsa, kulmiin tehtävät aukileikkaukset helpottavat kääntämistä. Tikkaa vetoketjun reunat. Valmis vetoketju näkyy yllä olevassa kuvassa.

2.  Aseta vetoketjun läppä ja vuori oikeat puolet vastakkain. Ompele kaarevat reunat. Kavenna saumanvarat ja käännä läppä oikein päin. Ompele kaarevaan reunaan tikkaus.

3. Ompele vetoketju kiinni läppään. Ompelin vetoketjuun poimutusompeleen, jolloin sen ompelu kaarevaan reunaan oli helppoa. Poimutusommel auttaa myös siihen, ettei vetoketju kupruile valmiissa laukussa.

4. Ompele vetoketjuläppä ja etukappaleen nurkat kiinni takakappaleeseen. Tikkaa sauma halutessasi.

5. Ompele etukappaleen ja takakappaleen alareunat oikeat puolet vastakkain koko matkalta yhteen. Käännä laukku oikein päin.

6. Ompele hihna paikoilleen. 

Ensimmäiseen vyölaukkuun tuli pyöräilykypärästä kierrätetty hihna ja solki. Toiseen laukkuun ompelin farkkukankaasta nelinkertaisen olkahihnan. Eli tämä vyölaukku onkin enemmän olkalaukku tyyppinen. Olkalaukun voi muuntaa vyölaukuksi myöhemmin lyhentämällä hihnaa ja lisäämällä soljen.


Vinkit metallilangan ompeluun

Ompelin tilkkujen suuntaisesti koristeompeleita kullanvärisellä metallilangalla. Metallilanka saattaa ommellessa katketa, joten se vaatii pariksi kirjontaneulan (embroidery needle). Kirjontaneulassa on tavallista pidempi silmä, jolloin lankaan ei kohdistu niin paljon hankausta.


Lue tästä lisää konekirjontaneulasta. Ompelin kesähatun lieriin tikkaukset metallilangalla.

 

Vyölaukun kaavat

Muita vyölaukkumalleja


Hääräämön blogista löydät ohjeet miten voit ommella hirsimökkitilkkublokin taustakankaan avulla.

Aikaisemmin olen ommellut pieniä pussukoita tällä samalla kalanruotokuviolla lahjoiksi. Pussukan sisälle voi laittaa esim. Ässä-arvan. Pussukka toimii hyvin esim. nappikuulokkeiden säilytyksessä


Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.