torstai 11. heinäkuuta 2024

Mekon suurentaminen nyörityksen avulla

Ostin kirpputorilta 20 eurolla juhlamekon. Mekko oli muuten täydellinen, mutta vetoketju ei mahtunut kiinni, vaan jumitti vyötärön kohdalle. Päätin lisätä selkään satiininauhasta nyörityksen, jotta mekko suurentuisi tarvittavat viisi senttimetriä rinnan ympäryksen kohdalta.


Mekon suurentaminen

 

Parasta tässä suurentamistavassa on se, että nyörityksen voi säätää juuri itselle sopivaksi, mekko istuu kuin hansikas. Jos suurentamista ja nyörejä ei enää tarvita, niin koko systeemin saa purettua pois ja palautettua mekon alkuperäisen vetoketjun takaisin käyttöön.


mekon vetoketju ei mene kiinni

Tällä tuunatulla juhlamekolla ratkaisin pukeutumispulman kesähäihin. Erityisesti pidin mekon helmasta, joka on takaa hieman pidempi. 

Mekon vyötärölle solmitaan erillinen rusettinauha, jonka alle satiininauhanyörin päät saa pujotettua piiloon.


 

Mekon suurentaminen selästä

 

Mekon suurentaminen nyörityksellä

Ompele vetoketjun hammastuksen päälle satiinivinonauha. Ompelin ensin vinonauhan oikean puolen vastakkain mekon oikean puolen kanssa ompelukoneella. Sen jälkeen ompelin vinonauhan  mekon nurjalle puolelle käsin kiinni. Näin ompeleet eivät jääneet näkyviin oikealle puolelle.

Seuraavaksi virkkasin ohuella puuvillalangalla lenkit nyöritystä varten. Virkkasin 7 ketjusilmukkaa ja yhden kiinteän silmukan vinonauhan läpi. Kiinteän silmukan virkkaaminen vinonauhan läpi onnistuu silmäneulan avulla. Eli pujotin virkkauslangan kaksinkerroin taitettuna neulan silmään. Pujotin silmäneulan vinonauhasta läpi. Nyt minulla oli lankalenkki, jonka läpi virkkasin kiinteän silmukan.

Jos minulla olisi ollut enemmän samaa satiininauhaa kuin nyörityksessä, niin olisin todennäköisesti ommellut siitä lenkit nyöritystä varten.

Kun mekko on puettuna päälle, niin mekon voi nyörittää selästä kiinni satiininauhalla.


Mekon suurentaminen nyörityksellä


Suunnittelin mekon selkään myös pitsikangasta levennykseksi, mutta se olisi ollut hankalampi saada sopivan kokoiseksi. Olisi tarvittu sovitusnukke, jolle mittailla tarvittava suurentamisvara.

 

Loppukevennykseksi vielä pari näppärää korjausvinkkiä


 Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

 



2 kommenttia:

  1. Sinä olet kyllä niin kekseliäs! Upea tuunaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta vaan :) Wanhojen mekoissa on paljon nyt näkynyt nyörityksiä, joten siitä se ajatus lähti. Nyöritys on kyllä toimiva, sillä saa säädettyä sopivuuden millilleen kohdalleen.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.