torstai 21. tammikuuta 2016

Kansallispukuhenkinen liivi

Mietin isoveljelle sopivaa juhlavaatetusta ristiäisiin. Löysin Marianne Valolan ompelemat kansallispukuhenkiset liivit ja niistä inspiroituneena lähdin metsästämään sopivaa villakangasta meidän pojalle. Kymenlaakson kansallispuvun hamekangas oli ainut mitä sain tähän hätään.

kansallispuvun liivin ompelu


Liivin ompelussa tuli vähän kiire. Viimeiset napit ompelin juhlia edeltävänä yönä. Lopputulos kuitenkin palkitsee kaiken vaivannäön, tulipa nuoresta herrasta komea juhla-asussaan.

juhlaliivi kansallispukukankaasta


Kaavoja etsiessäni ensimmäisenä osui käteen Ottobre 1/2013, jossa oli kannessa kokin asu. Asussa oli juuri sopivan muotoinen kaulus, joten mitä sitä enempää etsimään. Muokkasin takin kaavoista liivin. Jätin hihat pois ja kauluksesta jätin pois ylimmän napin.



Kangas oli arvokasta, joten ompelin liiviin kasvunvaraa. Liivi on nyt kokoa 98 cm, mutta saan sen suurennettua ainakin kahden koon verran. Käänsin helmasta 5 cm saumanvaran liivin sisään ja sivusaumoihin jäi 2 cm kasvunvaraa. Ompelujärjestyksen suunnittelin niin, että liivin saa suurennettua mahdollisimman vähällä purkamisella.

Edit: Liivi sopi pojalle 128 cm eli 7-vuotiaaksi asti. Käyttöikää liiville tuli siis 4,5 vuotta. Sitten ompelin uuden liivin kansallispukukankaasta




Liivin ompelujärjestys


  1. Ompelin vuorin alavarat paikoilleen.
  2. Ompelin liivin ja vuorin olkasaumat.
  3. Ompelin kauluksen valmiiksi.
  4. Ompelin kauluksen paikoilleen liivin pääntielle.
  5. Ompelin vuorin ja päällisen yhteen oikeat puolet vastakkain pääntiellä ja etureunassa. (Kauluksen saumanvarat jäivät vuorin ja päällisen väliin piiloon.) Saman toistin kädenteille. Liivi  ja vuori ovat tässä vaiheessaa erillään sivusaumoista ja helmassa. 
  6. Mittasin paljonko jätän kääntö- eli kasvunvaraa liivin helmaan. Ompelin helmasta päällisen ja vuorin yhteen 5 cm:n päästä reunasta. Kankaat olivat edelleen oikeat puolet vastakkain.
  7. Tein saumanvaroihin ohennuksia ja aukileikkauksia, käänsin liivin oikein päin ja silitin märän harson läpi saumat asentoonsa.
  8. Viimeisenä ompelin sivusauman. Tässä on 4 kangaskerrosta päällekkäin. Saumaan jäävät saumanvarat näkyviin liivin nurjalle puolelle. Tästä kohden myöhemmin aloitetaan ompeleiden purkaminen ja liivn suurentaminen.
Alakuvassa on vaihe 8 ompelematta. Liivin sisällä näkyy helmassa oleva 5 cm:n kasvunvara.

kasvunvara lapsen vaatteessa


Liiviin en tietenkään voinut ommella napinläpiä, koska ne olisivat suuremmassa koossa olleet väärässä paikassa. Kiinnitys onnistuu käsin ommeltavilla neppareilla. Oikeat napit ovat vain koristeena. Neppareita siirtämällä saa myös liiviä suurennettua, jos sivusaumasta ei pysty leventämään liiviä tarpeeksi.

liivin ompelujärjestys


Tilasin kangasta 46 cm. Kankaan leveys oli kutistamisen jälkeen 98 cm. Olisi kannatanut tilata pikkuisen suurempi pala. Keskelle taakse tuli sauma. Raidat kohdistuivat sattumalta takana ja olalla. Tämän verran jäi tilkkuja yli, ehkä niistä saisi rusetin nukelle :)

kymenlaakson kansallispuvun hamekangas

 
Lue tästä lisää miten ompelin 4 vuoden kuluttua uuden liivin kansallispukukankaasta. Siihenkin tuli kasvunvaraa. Postauksessa on myös kerrottu miten raidallisen kankaan menekki lasketaan ja paljonko liivin kankaat maksoivat.

8 kommenttia:

  1. Komea liivi nuorella miehellä! :) Upeasti suunniteltu.

    VastaaPoista
  2. Fiksua jättää kasvunvara valmiiksi! Tosi komealta näyttää nuoren herran päällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun ompeluksiiin tulee kasvunvaraa aina, jos ei tarkoituksella niin sitten vahingossa. Tässä liivissä kasvunvarat tulivat järkevästi, mutta tänä talvena tekemässäni villahaalarissa haarat roikkuu ihan polvissa, kun tuli vahingossa liikaa löysää.

      Poista
  3. Komea on liivi ja kasvunvara on aina hyväksi tällaisissa vaatteissa joita harvemmin pidetään. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään myös Aurinkokujalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa, mukava kuulla, että jäit lukijaksikin. Ainahan Aurinkokujalla kannattaa käydä kun on mahdollisuus, ainakin näin talviaikaan :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.