torstai 21. tammikuuta 2016

Kansallispukuhenkinen liivi

Mietin isoveljelle sopivaa juhlavaatetusta ristiäisiin. Löysin Marianne Valolan ompelemat kansallispukuhenkiset liivit ja niistä inspiroituneena lähdin metsästämään sopivaa villakangasta meidän pojalle. Kymenlaakson kansallispuvun hamekangas oli ainut mitä sain tähän hätään.

Liivin ompelussa tuli vähän kiire. Viimeiset napit ompelin juhlia edeltävänä yönä. Lopputulos kuitenkin palkitsee kaiken vaivannäön, tulipa nuoresta herrasta komea juhla-asussaan.

Kaavoja etsiessäni ensimmäisenä osui käteen Ottobre 1/2013, jossa oli kannessa kokin asu. Asussa oli juuri sopivan muotoinen kaulus, joten mitä sitä enempää etsimään. Muokkasin takin kaavoista liivin.

Kangas oli arvokasta, joten ompelin liiviin kasvunvaraa. Liivi on nyt kokoa 98 cm, mutta saan sen suurennettua ainakin kahden koon verran. Käänsin helmasta 4 cm saumanvaran liivin sisään ja sivusaumoihin jäi 2 cm kasvunvaraa. Ompelujärjestyksen suunnittelin niin, että liivin saa suurennettua mahdollisimman vähällä purkamisella. Ompelin liivin päällisen ja vuorin valmiiksi, kiinnitin kauluksen. Sitten ompelin vuorin kiinni pääntielle, etureunaan ja kädenteille. Ompelin helmasta kappaleet yhteen, niin että saumanvarat jäivät sisään. Viimeisenä ompelin sivusauman. Siinä jäävät saumanvarat näkyviin liivin nurjalle puolelle. Tästä kohden sitten myöhemmin aloitetaan purkaminen ja suurentaminen.

Liiviin en tietenkään voinut tehdä napinläpiä, koska ne olisivat suuremmassa koossa olleet väärässä paikassa. Kiinnitys onnistuu neppareilla. Oikeat napit ovat vain koristeena. 

Tilasin kangasta 46 cm. Kankaan leveys oli kutistamisen jälkeen 98 cm. Keskelle taakse tuli sauma. Raidat kohdistuivat sattumalta takana ja olalla. Tämän verran jäi tilkkuja yli, ehkä niistä saisi rusetin nukelle :)

8 kommenttia:

 1. Komea liivi nuorella miehellä! :) Upeasti suunniteltu.

  VastaaPoista
 2. Fiksua jättää kasvunvara valmiiksi! Tosi komealta näyttää nuoren herran päällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ompeluksiiin tulee kasvunvaraa aina, jos ei tarkoituksella niin sitten vahingossa. Tässä liivissä kasvunvarat tulivat järkevästi, mutta tänä talvena tekemässäni villahaalarissa haarat roikkuu ihan polvissa, kun tuli vahingossa liikaa löysää.

   Poista
 3. Komea on liivi ja kasvunvara on aina hyväksi tällaisissa vaatteissa joita harvemmin pidetään. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään myös Aurinkokujalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa, mukava kuulla, että jäit lukijaksikin. Ainahan Aurinkokujalla kannattaa käydä kun on mahdollisuus, ainakin näin talviaikaan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti.