tiistai 20. syyskuuta 2016

Huppari ja housut luovasti tilkuista

Tämä on tarina siitä, kuinka tilkkuja ja suikaleita olisi liikaakin,  mutta ei kuitenkaan riittävästi kokonaiseen vaatteeseen. Luovasti suikaleita yhdistellen ja jatkopalaa jatkaen toisella jatkopalalla sain ommeltua hupparin ja housut.


hupparin ompelu


Hupparin etukappaleesta jäi puuttumaan vain pieni kaareva pala olalta. Leikkasin takakappaleen olalle vastaavan kokoisen kolon ja leikkasin puoliympyrän muotoisen jatkopalan olalle.

ompele huppari tilkuista

Jatkopalan tein kaksinkertaisesta trikoosta, sillä ajatuksella, että mitä ei voi peittää, sitä kannattaa korostaa. Kirjailin ompelukoneen bsr-paininjalalla ja pronssinvärisellä metallilangalla kuvioita, jotka muistuttavat kissan häntiä. Voilà, itse tehty tikkitrikoo on valmis. Samalla tavalla tikatusta trikoosta ompelin kaulukseeen. Kolme samanlaista tikkitrikoo palaa luovat jo vähän yhtenäisyyttä huppariin, eivätkä ole vain irrallisia yksityiskohtia.

Tässä kuvassa olkapalat on ommeltu tukikankaalle ja tukikangas on pingoitettu ompelukehykseen kirjonnan ajaksi. Kuvan nurkassa näkyy bsr-paininjalka.

ompele itse tikkitrikoota


Housujen lahkeet ja hupparin hihat syntyivät suikaleita yhdistellen. En edes yrittänyt tehdä symmetrisiä hihoja tai lahkeita, vaan laitoin jatkopalat erilevyisinä ja erimuotoisina. Yksivärinen velour ei olisi riittänyt housuihin muuten kuin poikittaiseen langansuuntaan leikattuna. Kun housut ovat jalassa, niin yhtään ei kyllä huomaa, että velourin nukka on poikittain.

Tässä on housut kuvattuna edestä ja takaa. Jatkopalojen epäsymmetrisyys näkyy hyvin.

ompele housut tilkuista

Tältä näyttävät vaatteet käyttäjänsä päällä. Housut ovat sivusaumattomalla kaavalla tehdyt, koska yritin välttää turhia saumoja.

huppari ja housut ommellen

Sieniretki velourLopuksi huomasin, että ostamani vetoketju oli liian lyhyt huppariin.  Ratkaisin pulman ompelemalla tampin ja napin vetoketjun jatkoksi.

liian lyhyen vetoketjun jatkaminen

Tässä kuvassa näkyy hupparin hihojen jatkopalat.

miten jatkan kangasta


Kangas on Selian sieniretki -velour ja hupparisetin koko on 128 cm.

Seuraavalla kerralla ajattelin kirjoittaa tänne blogiin parhaat kankaan säästövinkit. Kangaskorjaamon arkistoista saa jo kerättyä kattavan koosteen siitä, miten vaatteiden ompelu sujuu jatkopaloilla. Tästä voit lukea 11 vinkkiä kankaan säästämiseen ja jatkamiseeen.

4 kommenttia:

 1. Hieno kokonaisuus ja hienosti ratkaisit ongelmat!
  Itselläni oli myös joskus, kun ompelin vaatteita samanlainen tilanne eli vetoketju liian lyhyt, niin ratkaisin asian samalla lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ja hyväksi todettu sielläkin tuo vetoketjun jatkamiskikka.

   Poista
 2. Mulla olis kyllä opeteltavaa tuossa kankaan hyödyntämisessä "viimeiseen tilkkuun saakka".. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti ajattelee, että kuka sitä yhtä tilkkua kaipaa, mutta joskus se yksi on juuri ratkaiseva tekijä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.