Kangasta tuli ostettua liian vähän, miten voisit tehdä jatkopalan huomaamattomasti. Kangas kutistui pesussa liikaa, eikä riitäkään enää tarkoitukseensa. Miten voisit säästää kangasostoissa? Mitä teet tursuavalle tilkkulaatikolle? Jos nämä ovat tuttuja ongelmia, niin tässä on muutama ratkaisuehdotus.
Idean tämän kirjoituksen koostamiseen sain, kun ompelin edellistä käsityötäni, hupparia ja housuja. Hupparin olalle tuli puolikuun muotoiset jatkopalat ja housun lahkeisiin tuli mutkittelevia saumoja. Kankaita leikatessa kävin läpi monta vaihtoehtoa, miten saisin kankaan riittämään. Ajattelinkin jakaa näitä vinkkejä myös Sinulle.
Lista alkaa vinkeillä siitä, miten sauman voi lisätä keskelle vaatetta huomaamattomasti. Voit myös kokeilla leikata kaavan pienempiin osiin ja koota kokonaan uudelleen. Leikkaamista ennen kannattaa kopioida kaava, jos tilkkupalapeli ei onnistukaan ensi yrittämällä.
Listan lopusta löytyy muutama leikkuusuunnitelmavinkki. Kaikista tärkein työkalu on kuitenkin mielikuvitus: yhdistele kankaita ennakkoluulottomasti ja lisää sauma tai useampi, vaikka sitä ei kaavassa olisikaan. Kokonaisuus on usein enemmän kuin osiensa summa.
Miten jatkan kangasta:
1. Lisää paitaan olkakaarroke
Leikkaa olkakaarrokkeen sauma vinoksi tai suoraksi. Olkakaarrokkeen kangas voi olla samaa kuin hihassa tai sitten eriä. Saumaan voi lisätä vielä tehoa ompelemalla tereen.Tarkemmat kuvat paitojen kuvioinnista ovat täällä. Piirsin kangastussilla etsi koiralle pari -tehtävän.
2. Lisää housuihin takakaarroke
Takakappale on etukappaletta korkeampi, joten yleensä riittää lisätä pituutta vain takakappaleelle. Toisaalta olen kyllä ommellut etukappaleellekin kaarrokkeen. Ainakin sillä kerralla, kun ompelin itselleni legginssit metrin palasta.Katso myös kohdan 4 kuva, siinä on vihreissä housuissa jatkopala, hienommin sanottuna kaarroke, etukappaleella.
4. Ideoi jatkopala teeman avulla
Joskus jatkopalojen ideointi voi olla helpompaa teeman avulla. Harmaissa housuissa on ralliteema. Housut on koottu harmaasta jatkopalasta, johon on tehty perunaleimasimella ruudukko kuin ruutulippu. Toista lahjetta on jatkettu punaisella kankaalla. Yhdistävä tekijä on punainen Salama McQueen applikaatio.Vihreissä housuissa on sauma etukappaleen yläreunassa. Saumaa ei edes erota kirjavasta kankaasta. Siniset housut tulivat mukaan kuvaan muuten vaan.
Tämä lahje kuuluu housusarjaan, jonka teemana oli muumit. Jatkopala on muotoutunut mäeksi ja mäen päällä on Nipsu pelaamassa jalkapalloa.
Haarakoukkuun on ommeltu myös jatkopala. Kts. kohdan 9 selitys.
Haarakoukkuun on ommeltu myös jatkopala. Kts. kohdan 9 selitys.
5. Ompele raitoja tai kokoa kangassuikaleista uusi kangas
Suikalehousujen ompeluohje on täällä. Postauksessa on myös vinkkejä siihen, miten sauman voi ommella mahdollisimman litteäksi, ettei se hankaa ihoa.
Tässä raitaa on vielä tehostettu ompelemalla vinoruutuja raidan päälle. Tiedättehän Jussi-villapaidan, tämä on nyt sen t-paitaversio :) Lisää miehen t-paitoja on täällä.
6. Leikkaa kaava osiin ja kokoa uudestaan tilkuista.
Leikittele muodoilla, katso mihin kangas riittää ja leikkaa siitä poikki. Kokeile läpi ensin perusmuodot, kuten tähdet, ja etene sitten erikoisempiin muotoihin kuten Sepe Suteen.
Tähden avulla sain ommeltua yhden lahkeen kokonaan pienistä kangastilkuista. Tähden ompelussa tarvitaan vähän tarkkuutta, mutta kyllä se onnistuu. Kuvassa on housun lahje saumat ulospäin.
Tähtihousut löytyvät täältä.
Tähtihousut löytyvät täältä.
Piirsin housujen kaavan ensin lakanakankaalle. Ompelin lakanakankaan sivu- ja sisäsauman ja lopuksi leikkasin lahkeen auki spriraalimaisesti. Uusi spiraali-housukaava on syntynyt, ja tähän kaavaan voi käyttää kaikki kangassuikaleet.
7. Leikkaa kangasta poikittaiseen langansuuntaan
Nämä housut on ommeltu velourista poikittaiseen langansuuntaan, eikä niistä huomaa, että nukka kulkee vaakasuunnassa. Jatkopalojen saumat ovat juuri sen muotoiset kuin tilkut olivat eli kiemurtelevat. Housut-hupparisetti löytyy täältä.Myös tämän velour-hupparin hihan leikkasin poikittaiseen langansuuntaan. Käytössä eri suuntaan oleva nukka ei erotu silmään.
Kangasostoissa voi säästää, kun ompelee vain toisen lahkeen kuviokankaasta, yksivärinen kangas on yli puolet halvempaa. Eriparilahkeet
9.Ompele housujen takakappaleen haarakoukku jatkopalasta
Näin säästää paljonkin kankaan leveydestä. (katso myös kohdan 4 Nipsu-housut.) Tämä on jo vanha niksi ja kiertänyt suvussa, sillä mummini ompeli melkein aina housuihin haarat näin. Joskus tätä tapaa näkee ihan ostohousuissakin.Käytössä ylimääräinen haarapala ei näy mihinkään, joten ihan huoletta sen voi ommella niin lasten kuin aikuistenkin kokoihin. Näissä farkkuleggingseissä on myös takakaarroke, se on tehty kolmesta osasta, koska muuten kangas ei olisi riittänyt. Pystysaumat ovat takataskujen yläpuolella, eikä perinteisesti keskitaka-kohdassa.
10. Käytä hetki leikkuusuunnitelman tekemiseen.
Tässä on kohdasssa 10 olevien farkkujen leikkuusuunnitelma. Kaavat mahtuvat hyvin vierekkäin kun lahkeet ovat erisuuntiin. Takakappaleen haarakoukku tulee erillisestä tilkusta. Taskut ja kaarrokkeen mahtuu leikkaamaan lahkeiden vierestä.Myös paidan hihat voi leikata yksitellen erisuuntiin, niin säästää kangasta.
Tässä on saunatakin (140 cm) leikkuusuunnitelma, josta ei jäänyt mitään jäljelle.
11. Kangasostoissa säästää myös paikkaamalla
Eikä unohdeta sitä vaatteen paikkaustakaan, vaatteen elinkaari pitenee.12. Laskettu olkasauma
Tehtaamon blogissa voit käydä katsomassa paidan alaslaskettu olkapää -ohjetta. Tällä leikkuusuunnitelmalla saat paidan aikuiselle 60 cm kagasta.Lisää kankaan jatkamisvinkkejä:
- Housut, joiden lahjetta on pidennetty frilloilla
- Pupulahkeiset housut
- Paitaan jatkopalat x 2, värilliset kankaat ovat enemmän koristeet kuin jatkopalojen näköiset
- Housut jämäpalasta ja koristeompeleen alle kätketty sauma
Mielelläni kuulisin sinunkin kankaan jatkovinkkisi, voit kirjoittaa sen kommenteihin, kiitos.
Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Täytyypä laittaa vinkkejä korvan taakse. Olen säästänyt kangasta lähinnä tekemällä kirjavien tunikoiden hihat monesta kappaleesta, kuten esim. tässä tunikassa (klik).
VastaaPoistaKiitos vinkistä, hyvä idea. Eipä ollut paljon tilkkuja jäänyt yli tunikan leikkuusta. Saumaa ei tosiaan tarvitse pelätä keskellä vaatetta.
Poista