tiistai 24. tammikuuta 2017

Pitsiliina paidan helmaan ja ohje piilo-ommel applikaatioon

Miten ommella vanha pitsiliina paidan helmaan niin, että se ei näytä irralliselta ja sattumanvaraisesti johonkin vaan läntätyltä?

pitsiliina paidan helmassa

Pyöriteltyäni pitsiliinaa tovin, huomasin että se muistuttaa riikinkukon pyrstöä. Siitä se ajatus lähti... Leikkasin pitsiliinan puoliksi ja huolittelin risareunan kapealla vinonauhalla. Leikkasin vinonauhan valkoisesta puuvillakankaasta ja maalasin samoilla väreillä kuin itse pitsiliinan.

kangasväreillä kuvioita

Maalasin pitsiliinan Emo-tuotannon väripigmenteillä ja ruiskuemulsiolla. Lisäksi maalasin paidan helmaan ja hihaan koukeroita siveltimellä.

kangasväreillä maalausta

Piirsin sulkia riikinkukon vartaloon kangasvahaliiduilla (Pentel fabric crayons). Lintu on applikoitu huomaamattomalla piilo-ompeleella pitsin päälle. En halunnut käyttää applikointiin tiheää siksakkia, koska pitsiliinan päällä siksakista olisi tullut aika paksu. Kirjoin käsin yksityiskohdat linnulle, kuten jalat, nokan ja sulat päälaelle.

riikinkukko applikaatio
.
 Ohje piilo-ommel applikaatioon:
1. Leikkaa applikoitava kuvio paperista. Ota avuksi ohutta taustakangasta. Aseta taustakangas ja päällikangas oikeat puolet vastakkain. Neulaa paperi kankaiden päälle ja ompele paperin ääriviivoja pitkin. Kääntöaukkoa ei tarvitse jättää. Ohenna saumanvarat ja tee aukileikkauksia saumanvaroihin.
2. Leikkaa viilto taustakankaan keskelle ja käännä kuvio oikeinpäin.
3. Asettele ja silitä taustakangas nurjalle puolelle siististi, tarkista ettei taustakangas pilkistä oikealle puolelle.
4. Neulaa kuvio paikoilleen. Valitse ompelukoneesta piilo-ommel. Ompele kuvion ympäri siten, että suoraommel ei osu kuvioon, mutta siksakpisto osuu kuvion reunan päälle. (Piilo-ommel näyttää siis suurinpiirtein tältä _ _ _A_ _ _ A, mutta ilman A:n poikkiviivaa.)

Tämän piilo-ommel applikaation etu verrattuna tavalliseen siksak-applikointiin on se, että ommel on huomaamaton, eikä se jäykistä kangasta niin kuin tiheä siksak.
ohje piilo-ommel applikointiin

Paidan koko on 146 cm ja se lähti postin mukana kummitytölle lahjaksi. 

p.s. Kangaskorjaamon suomi100-teemakäsityöt jatkuvat pian uudella aiheella helmikuusssa, mutta hyvin ehdit vielä tehdä tammikuunkin käsityön kansallissymboleista. Tiesitkö muuten, että riikinkukko on Intian kansallislintu.

tiistai 17. tammikuuta 2017

Marakassit virkaten - Suomi100-teemakäsityö

Ensimmäinen #suomi100_käsityö on valmis. Virkkasin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Kinder-yllätysmunista marakassit, joissa komeilevat Suomen kansallissymbolit: karhu, kielo ja laulujoutsen.

marakassit virkaten

Täytin marakassit riisillä, makaronilla ja herneillä, niistä lähtee kaikista vähän erilainen ääni. Liimasin munankuoret kiinni pikaliimalla, etteivät vahingossa aukea. Virkkasin hahmot marakassin kylkeen ilman ohjetta kokeilemalla ja purkamalla. Lapsille nämä olivat oikein mieluisia ja lähtivät heti leikkeihin mukaan.
kinder yllätysmuna

Inspiraation marakasseihin sain Oranssia blogista. Jos sinä inspiroiduit tästä, niin lähde mukaan Suomi100-teemakäsitöihin, lisää käsitöihisi jokin yksityiskohta, joka muistuttaa Suomesta. Tarkemmat teemat ja ohjeet ovat tässä tammikuun ensimmäisessä postauksessa.

Näitä marakasseja virkatessa tuli mieleeni, että käsityön opetus peruskoulussa on varmaan muuttunut tekniikkalähtöisestä oppimisesta ilmiöpohjaisen oppimisen suuntaan. Tässä tapaukssessa tutustuttaisiin ensin Suomen kansallissymboleihin ja sitten mietittäisiin miten niitä voisi ilmentää virkkauksen keinoin. Tietenkin tämä projekti yhdistettäisiin musiikin opetukseen ja opeteltaisiin vanhoja suomalaisia kansanlauluja. Tälläistä luulen sen käsityönopetuksen olevan nykyään, mutta varmasti en tiedä.

En ole virkannut mitään pitkään aikaan, enkä kyllä neulonutkaan. Yllätyin itsekin, kun sain samalla kertaa valmiiksi yhden ikuisuusprojektin eli lasten lapaset. Nämä lapaset puetaan kevään koittaessa kurahanskojen alle. Raidoitin lapaset siinä pelossa, että muuten purkulanka loppuisi kesken. Raitojen avulla lapset tunnistavatkin omat lapasensa helpommin.

raitalapaset

Purin vanhat vauvan villahousut ja käytin langan uudestaan lapasiin. Villahousujen koko oli 50/56 cm, niin vauva ei ehtinyt niitä kovinkaan montaa kertaa käyttää. Lanka oli ylellistä, merinovillaa, silkkiä ja kashmiria, joten halusin kierrättää langan. (Sublime: Baby cashmere merino silk) Purkamisen jälkeen lanka oli aivan liian käkkärällä neulottavaksi. Jouduin purkamaan jo kertaalleen aloitetun lapasen. Vyyhtesin langan tuolin jalkojen ympärille, kastelin sen ja kuivatin tasona, ettei langan kimmoisus katoaisi. Lanka ei vieläkään suoristunut kokonaan, mutta nyt sitä pystyi jo neuloa.
villavaippahousut

P.s. Kurkkaa Lelut -tunnistetta, niin näet muita lapsille tehtyjä käsityöjuttuja, kuten lankarullamatopelin ja onkipelin.

sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Barbille vaatteita

Suunnittelin ompelevani joululomalla vaatteet nukeille. Baby Born nukke onkin jo vaatteensa saanut ja sivutuotteena julkaisin blogissani viisi kaavaa Baby Born nukelle. Arvaapa muuten montako kertaa näitä vaatteita on puettu nukelle? Ei ensimmäistäkään kertaa! Siitä huolimatta ompelin seuraavaksi Barbille uudet vaatteet. Ompelin, vaikka tyttö totesi, että Barbit eivät tarvitse uusia vaatteita.

ompele barbille vaatteita

Nämä mekot ompelin ensimmäisenä. Lapsi sanoi: "Äiti kiltti, ompele lisää, nämä ovat niin hienoja. Housuja ei tarvitse ommella." Äkkiä tuo lapsosen mieli muuttui. Näillä vaatteilla onkin nyt leikitty urakalla. Osan mekoista ompelin kellohelmalla, niin vältyin liialta poimuttamiselta.
mekkoja barbille

Ompelin vanhasta pitsiliinasta hameen. Tämä pitsiliina oli alun alkaen jo epäonnistunut, sen reunat jäivät kupruille. Siksipä se oli aivan sopiva Barbin hameeksi, helmat hulmuavat hienosti. Leikkasin pienen reiän liinan keskelle, vahvistin reunat purkautumattomiksi kolmella kierroksella siksakkia. Tein halkion, jonka vahvistin samoin siksakilla. Lopuksi ompelin vyötärölle nauhan ja nauhojen päihin nepparit.
pitsiliinasta barbille hame

Kotelomekot ompelin ilman kaavoja. Nämä ovat helppoja ommella, eikä näihin tarvitse edes tarroja kiinnittimiksi. Tässä lyhyet ohjeet:
1. Leikkaa resorista 13 cm leveä ja 14 cm korkea palanen. Leikkaa helmarimpsuun 26 cm leveä ja n. 10 cm korkea palanen. Taita ja silitä helmarimpsu kaksinkerroin. Kun teet helmarimpsun ohuesta kankaasta kaksinkertaisena, niin alareunaan ei tarvitse ommella päärmettä ja aikaa säästyy. Rimpsun voi korvata myös pitsinauhalla.
2. Taita resorin yläreunaan n. 2 cm leveä päärme. Taita takakappaleen puolella 0.5 cm enemmän. Ompele päärme joustavalla ompeleella.
3. Ompele poimutuslangat helmarimpsuun, poimuta ja ompele resorin alareunaan.
4. Venytä ja neulaa kangas Barbin vartalon ympärille, niin saat  selville mihin tulee takasauma. Kuvasta näkee hyvin, miten kaareva ommel pitää olla, että vyötäröstäkin tulee istuva.
5. Ompele takasauma.

ohje mekkojen ompeluun

Kotelomekot
mekkoja barbille

Virkatut asusteet: vyö, hattu ja laukku
virkatut asusteet barbille

Kaavat ovat kirjasta Ompele Barbien puvusto: Jette Riisgaard-Ternsoe.
Keräsin myös Pinterestiin kaavoja ja ideoita Barbin vaatteiden ompeluun.

Osallistu myös suomi100-juhlavuoden teemakäsitöihin. Ohjeet ja teemat löydät edellisestä postauksesta.

sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Suomi100 - teemakäsityö

Odotan innolla uutta vuotta 2017. Erityisesti odotan kaikkia tapahtumia, jotka on järjestetty 100 vuotiaan Suomen kunniaksi. Naapurikuntaan puuhataan näyttelyä vanhoista käsitöistä, sen näyttelyn ainakin haluan nähdä. Käsityöt ovatkin olennainen osa suomalaista kansanperinnettä.

Mitä käsitöihin tulee, niin pidän persoonallisista käsitöistä. Yksinkertainen malli on hauskempi ommella/ valmistaa, kun siinä on oma jujunsa. Haluan käsitöideni erottuvan kaltaisistaan edukseen. Tänä vuonna ajattelin ammentaa teemoja ja ideoita käsitöihini Suomen historiasta, kansasta, rikkauksista, kulttuurista.... En osaa tarkalleen sanoa miksi, mutta innostun helposti uusista projekteista. Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys inspiroivat minua ja saavat minut yrittämään parhaani. Siksi haastankin sinut mukaan kuvaamaan suomalaisuutta käsityön keinoin.

Kuvassa on nenäliinasäilytin, jonka kangas on kuvioitu apilanlehdillä ja aurinkovärjäyksellä. Pohjaan ompelin Suomi100 - tekstin ompelukoneella. Kirjaimet muistuttavat siitä vuodesta, jolloin suomi täytti sata vuotta. Edellisestä blogipostauksesta löytyy lisää kuvia nänäliinasäilyttimestä.

suomi100 nenäliinakotelo

Tammikuun teemaksi valitsin kansallissymbolimme. Niitä löytyikin yllättävän monta. Valmista tuote, joka ilmentää jotain kansallissymboliamme. Toteutus voi olla aivan konkreettinen, kuten karhukuvioinen paita, tai jotain abstraktia, kuten pehmeä ja pörheä sohvatyyny, joka tuntuu talviuntaan uinuvalta karhulta.

Kansallissymbolimme:

Kansalliseläin: karhu
Kansallislintu: laulujoutsen
Kansallishevonen: suomenhevonen
Kansallishyönteinen: seitsenpistepirkko
Kansalliskala: ahven
Kansalliskukka: kielo
Kansallispuu: rauduskoivu
Kansalliskivi: graniitti
Kansalliskoira: suomenpystykorva
Kansallissoitin: kantele
Wikipediasta löytyy lisää kansallissymboleista.

Omat suosikkini listasta ovat joutsen ja kielo. Ehkäpä myös ahven pääsee toteutuslistalle. Innostuin jo leipomaan joutsenen muotoisia pipareita joulun aikaan.
joutsen piparkakku

Miten homma etenee käytännössä:

1. Ideoi ja valmista käsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
2. Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa. Olisi kiva, jos kertoisit myös tarinan käsityön syntymisestä.
 - Blogijuttusi voit linkittää ihan mihin tahansa minun blogini kommentteihin, lisäilen linkit sitten kuukauden yhteenvetoon
 - Kuvan voit julkaista myös instagrammissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
 - Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia
3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos tammikuun teemaompelusi valmistuu maaliskuussa, niin ei haittaa mitään, esittele käsityösi sitten kun se on valmis. Osallistu niihin teemoihin, jotka tuntuvat hyvältä, kaikkiin ei ole pakko osallistua. Tai haasta itsesi ja tehtaile tusina suomiaiheista käsityötä!

Olen tosiaan avannut Kangaskorjaamolle uuden Instagramtilin, joten tervetuloa seuraamaan sinnekin puuhailujani.

Tässä on alustava suunnitelma vuoden teemoiksi:
Linkki vie teeman esittely sivulle.

Tammikuu: Kansallissymbolimme
Huhtikuu: Oma maakunta
Toukokuu: Sinistä ja valkoista
Kesäkuu: Suomi runoin ja lauluin
Heinäkuu: Suomi-neito, Suomi kartalla
Elokuu: Suomalainen sisu, kuvaa suomalaista luonnetta
Syyskuu: neljä vuodenaikaa
Lokakuu: Suomalainen kirjallisuus
Marraskuu: Mikä kansallissymboli puuttuu, mistä Suomi tunnetaan?
Joulukuu: Siniristilippumme/ kultainen leikkaus

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä olen antanut lasten ommella nenäliinapussukoita. Omani on tuo mansikkakuvioinen, lapset kirjoittivat nimensä sisäpuolelle. Muut pussukat on tarkoitus jaella eteenpäin.
nenäliinakotelo

Toivon, että innostut lähtemään mukaan suomi100-juhlavuoden teemakäsitöihin. Rakennetaan yhdessä käsityötäyteinen juhlavuosi. Sivun oikeassa laidassa on tunnisteiden joukossa: suomi100, klikkaa siitä niin näet yhdellä kertaa kaikki teemakäsityöni.