sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Housut frillalahkeilla

Mikä neuvoksi, jos kangas on 5 cm liian kapea ja 10 cm liian lyhyt housuihin?  Ratkaisu: lisätään takakappaleen haarakaareen pieni jatkopala. Housun lahkeeseen tuleva jatkopala koristeellaan frilloilla.

Kurkkaa myös ratkaisu housupulmaan, mitä tehdä kun kangas on 5 cm liian kapea ja 20 cm liian lyhyt. Pupuhousut

frillahousut


Takakappaleen haarakaareen ommeltu jatkopala on aivan huomaamaton käytössä. Jatkopalan kiinnitykseen käytän suoraa ommelta, jossa on lyhyt piston pituus. Silitän ja tikkaan jatkopalan saumanvarat litteiksi. Näin jatkopala tuntuu mukavalta käytössä. Opin tämän niksin mummiltani. Kaupan housuissakin tätä jatkopalaa haarakaaressa näkee käytettävän.

jatkopala haarakaareen


Käyttämäni housujen kaava on Ropina -legginssikaava. (Ottobre 6/2012) Pidennys on helppo tehdä, koska tässä kaavassa ei ole ollenkaan sivusaumaa. Jatkopala ommellaan ensin kiinni lahkeeseen ja lahkeen suu käännetään.

Seuraavaksi tehdään frillat. Leikkasin pinkistä trikoosta 4 suikaletta, joiden pituus oli 60 cm ja leveys 4 cm. Lahkeen leveys on nilkan kohdalta 30 cm, joten suikale poimuttuu puoleen mittaansa. Ompelin suikaleiden keskelle kaksi poimutuslankaa ja poimutin suikaleet. Ompelin frillat poimutuslankojen välistä siksakilla kiinni jatkopalaan. Lopuksi purin poimutuslangat pois.

frillan ompelu


Arvaapa miten lopulta kävi. Lahkeen 10 cm:n jatkopalassa on liikaa pituutta 2 cm. Tein taas korjausliikkeen. Pujotin lahkeen käänteeseen kuminauhan, näin saimme kiristettyä lahkeet nilkan ympärille, eivätkä ne roiku kantapään alla. Joskus tällä kuminauhakiristyksellä lahkeeseen saa tarkoituksella upotettua kasvunvaraa ja lisää pituutta.

housujen lahkeiden jatkaminen


Tätä jämäkangasta olen hautonut kaapissa varmaan 6 vuotta. Nyt kankaasta tuli oikein kivat housut. Harlekiiniruudut sopivat yhteen frillojen kanssa.

Mehukekkerit -blogissa etsitään tammikuussa vinkkejä jämäkankaiden käyttöön. Frillat ja röyhelöt ovat minun vinkkini #jämätammikuulle. Frillan/ röyhelön voi lisätä vaatteen keskelle tai helmaan. Sillä voi korostaa värin vaihtumiskohtaa tai piilottaa sauman. Koko hameen tai paidan etukappaleen voi kasata röyhelöistä. Jämätilkkuja kuluu sitä enemmän, mitä tiheämpään poimuttaa!

Jos sinullakin on kaapissa jämäkankaita, jotka eivät riitä yksinään vaatteeseen, niin näistä teksteistä löydät lisää ideoita miten jatkaa kangasta.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä8 kommenttia:

 1. Hauskat housut ja ohjeesi näyttävät toimivilta, täytyy kokeilla. Itse olen poikien paitoihin lisännyt sivuihin suikaleet. Idean kopioin Ottobresta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista HennaMar :) Paitojen sivusuikaleet kuulostavat todella hyvältä idealta!

   Poista
 2. Oi kuinka persoonalliset housut 🙌 ei varmasti tule ihan heti samanlaisia vastaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura :) Persoonalliset vaatteet ovatkin juuri minun juttuni. Kangaskin on useamman vuoden hautunut kaapissa, joten senkään puoleen ei ole "vaaraa", että tulisi samanlaiset vastaan.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Raisa :) Nämä tuovat itsellenkin hymyn huulille. Harlekiiniruudut ja frillat olivat yllättävän hyvä yhdistelmä.

   Poista
 4. Onpas siinä nätit pöksyt! Hienosti ideoitu nuo jatkopalat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan paljon Villa Pipo :) Tämä idea tuli ihan sattumalta, alussa en tiennyt mikä lopputulema on.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.