tiistai 23. tammikuuta 2018

Jäädytä koristeita puutarhaan

Meillä on roikkunut pihapuussa ja talomme seinässä tammikuun alusta saakka jäädytettyjä koristeita ja kransseja. Jääkoristeet ovat syntyneet yksinkertaisista materiaaleista: vedestä ja oksista. Pakkasherra on hoitanut loput, ja hyvin on hoitanutkin. Pitkä pakkasjakso on tullut juuri sopivaan aikaan ja jäiset koristeet ovat keikkuneet jo pitkään meidän ihasteltavanamme.

jääkranssi


Olemme asuneet tätä uutta kotia jo useamman vuoden, mutta ensimmäisen naulan vasaroin talomme seinään vasta nyt jääkranssia varten. Sen verran paljon innostuin näistä jäisistä kransseista, että ne saivat kunnian tulla ripustetuksi ensimmäisenä. Aikaisemmin en ole uskaltanut tarttua naulaan ja vasaraan, mitä jos löydän myöhemmin vielä hienomman kranssin, jonka haluan ripustaa eri kohtaan.

Enemmän olen käytännöllinen käsityöihminen kuin kauneutta janoava sisustusihminen, joten senkin takia noita nauloja on tullut käytettyä säästellen. Mutta jääkranssi oli tosiaan niin kiva, että se sai ensimmäisen naulan.

jäädytetyt koristeet puutarhaan


Minulla on paljon vanhoja alumiinisia kakkuvuokia: sydämenmuotoisia, renkaita ja ympyröitä. Jäädytin siis koristeet niissä. Jäädyttämiseen kelpaisivat myös lasten hiekkamuotit, maitopurkit, sangon pohjat.


jääkoriste puutarhaan


Jäädytettävän koristeen sisälle voi laittaa mm. pitsiliinan, käpyjä, oksia, varpuja. Mikä muu näyttäisi kauniilta jään sisällä? Muista laittaa astiaan myös naru tai nauha josta koristeen voi ripustaa.

Valmiit jäätaideteokset voi ripustaa kranssiksi seinälle, puun oksaan tai käyttää jäälyhdyn pohjana. Varsinkin maitopurkeista tehdyt jääkimpaleet sopivat jäälyhtyyn. Pyöreään rengasvuokaan jäädytetyn kakun sisälle voi laittaa kynttilän ilman sen kummempaa rakentamista. Puunoksalla roikkuvat jääkimpaleet ovat kauniita aurinkosieppareita, kunhan aurinko alkaa näyttäytymään.

jäädytetty aurinkosieppari


Jääkranssi on helppo tehdä, kunhan vain on pakkasta. Jos onkin suojasää, niin sitten voi tehdä puunrunkoon hassuja hahmoja, ikään kuin ne olisivat törmänneet päätä puuhun. Tämäkin jänis on ollut yli kuukauden törmänneenä meidän autotallin viereiseen puuhun. Tulen aina hyvälle mielelle, kun palaan kotiin ja näen pupun paikoillaan.

lumijänis puunrungossa


Lopuksi laitan vielä pari kuvaa luonnon omista jäätaideteoksista. Joki on alkanut jäätyä ja sinne on muodostunut pieniä, tasaisen pyöreitä jäälauttoja. Virtaava vesi pyörittää jäälauttoja ympäriinsä, jäälautta suurenee, kun se kerää muita jäähippuja mukaansa pyöriessään. Samaan aikaan virtaava vesi kuluttaa jäälautan reunoja pienemmiksi. Pari päivää kuvien ottamisen jälkeen tämä kohta olikin jo jäätynyt kokonaan umpijäähän. Ennen en olekaan nähnyt näin kauniita symmetrisiä jääkauttoja joessa pyörimässä.

jäälauttoja joessa


joki jäätyy


Minulle tuli aivan kylmä, kun kirjoitin tätä postausta. Johtuuko sitten jäisestä aiheesta vai siitä, että ulkona on 23 astetta pakkasta. Ei muuta kuin villasukat jalkaan vaan.

P.s Kiljusten blogissa on tehty myös jäätaideteoksia eli maitotölkkeihin on jäädytetty värikkäitä jääkimpaleita. Samasa postauksessa on esitelty värikkäät kohoneuleena toteutetut lapaset.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

8 kommenttia:

 1. Kivoja juttuja olet tehnyt! Nämä jäädyttämisjutut on kivoja ja vähän koukuttaviakin! Nyt pakkasten loppuminen ei harmita enää niin paljon, kun voi taiteilla vaikka pupuja puuhun. Kiitos vinkistä!
  Aika upea tuo luonnon oma ympyrätaideteos!
  Ps. kiitos linkityksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna M. Tämä talvi on ollut kyllä suotuisa jäädytettyjen koristeiden tekemiseen, kuten kaikkeen muuhunkin talviurheiluun.

   Poista
 2. Kauniita koristeita! :) ja hauskoja nuo luonnon omat taideteokset joessa. Meidän kohdilla joki virtaa sen verran kovaa, ettei jäädy kuin pakkasen paukutellessa viikon verran yli toistakymmentä astetta.. Eikä ole vielä tänä talvena jäätynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa. Se on kyllä mielenkiintoista seurata luonnon omia ihmeitä.

   Poista
 3. Kivoja ideoita. Ollapa lunta... kaikki on sulanut pois. 😢 Ihan käsittämättömät nuo jäälautat! Miten ihmeessä ne voi olla noin täydellisen pyöreitä? Luonto osaa kyl aina yllättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna :) Tyttö olikin nimennyt nuo jäälautat lätyiksi, kun olivat niin pyöreitä. En varmaan osaa edes kuvitella millainen se talvi on etelässä, kun täällä korkeudella on aina ollut lunta enemmän tai vähemmän.

   Poista
 4. Kauniita jääkoristeita! Toivottavasti pakkasia vielä riittäisi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista Maria. Nyt onkin ollut pitkä jakso pakkasia, innostuimme ihan ostamaan potkukelkat, kun on ollut niin lumista ja pakkasta :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.