maanantai 14. toukokuuta 2018

Scuban ompelua - mekko neliönmuotoisella pääntiellä

Ompelumaailmassa on jo hetken ommeltu, pesty ja lingottu kangasta nimeltä scuba. Nyt minäkin tutustuin tähän materiaaliin ja ompelin siitä itselleni mekon. Mekon pääntielle ompelin pitsinauhan ikään kuin koruksi.

scuban ominaisuudet käytössä


Etsin kangasta hautajaisiin sopivaan mekkoon. Kangaskaupassa tutkiessani vaihtoehtoja päädyin scubaan, koska siinä oli himmeästi kiiltävä pinta. Kangas oli joustavaa, joten siihen ei tarvitsisi ommella vetoketjua pukemista helpottamaan. Metrihinta oli myös edullinen 9 €/m. Kankaan koostumus oli 95 % polyesteri / 5 % elastaani.


Mietin tähän mekkoon jotain "erilaista" pääntieratkaisua. Edellisessä postauksessa esittelinkin loimusametista tehdyn paidan, jonka juju syntyi boleromaisesta pääntiestä.  Tämän mekon juju on puolestaan neliönmuotoinen pääntie, jonka huolittelin muotokaitaleella. Reunustin pääntien valkoisella käsinvirkatulla pitsillä, joka purettu vanhasta tyynyliinasta. Kapea pitsi taipui nurkissa hyvin 90 asteen kulmaan, eikä nurkissa tarvinnut  tehdä turhia taitteita.

mekko scubasta



Scuban ominaisuuksia


Scuba on alun perin märkäpukujen materiaali, myöhemmin scubasta on kehitetty vaatetuskäyttöön sopiva materiaali. Verkkokangaskauppojen sivuilla scubaa suositellaan mm. urheilutrikoihin, leggingseihin, takkeihin, mekkoihin ja peplumhelmaisiin paitoihin.

  • Scuba on polyesteriä. Seassa voi olla lisäksi lycraa/ elastaania 4-8 %.
  • Scuba on paksumpaa kuin perustrikoo. Trikoon neliöpaino on noin 200 g ja scuban noin 260 g. Näin ollen vartalonmyötäisissä vaateissa paksumpi kangas silottelee vartalon muotoja, se on "anteeksiantava" materiaali.
  • Kankaan reuna ei purkaudu. Tätä ominaisuutta voi hyödyntää ompelussa monella tapaa: reunat voi jättää kääntämättä esim. paidan helmassa tai poimutuksissa. Saumanvarat voi jättää vaatteessa näkyviin.
  • Tekokuituna scuba on sähköinen materiaali. Huomasin että ommellessa kangas imee hyvin ompelupöydältä pölyt. Scubasta ommeltu mekko tarvitsee alushameen, ettei tarraudu jalkoihin.
  • Materiaali päästää väriä, sille suositellaan ensimmäiset pesut erillään muista vaatteista. 
  • Scuban pesuun suositellaan urheiluvaatteille tarkoitettuja pesuaineita. Ts. scuban sisältämä elastaani ei pidä huuhteluaineista.
  • Scuban neulosrakenteen sisään "onteloihin" jää ilmatilaa, joten voisi kuvitella, että kangas on perustrikoota lämpimämpää. Varsinkin kun se on paksumpaakin kuin trikoo. Mekkoni ei kuitenkaan tuntunut erityisen kuumalta tai hikiseltä. Huhtikuun lopun auringon paisteessa se oli ainakin sopivan kevyt.


mekko pitsipääntiellä


 Scuban ompelua kulissien takana:


Scuban ompelu sujui yhtä helposti kuin minkä muunkin joustavan kankaan ompelu. Ompelukoneessa ja saumurissa molemmissa oli numeron 75 pallokärkineulat.

Jälkiviisaana voin todeta, että kangas olisi pitänyt pestä yksinään useamman kerran ennen leikkaamista. Nyt pesin kankaan vain yhden kerran 40 asteessa. Valkoinen pitsi muuttui harmaaksi, kun pesin mekon ensimmäisen kerran valmiina. En anna tämän harmittaa. Päätin että eroa ei huomaa kukaan, koska pitsin alkuperäinen värisävy ei ole vieressä vertailtavissa.

Koskaan ei kannata aliarvioida naista ompelukoneen ääressä. Aloitin ompeluun perjantai-iltana klo 21:00. Mies kysyi onko minulla varasuunnitelmaa, jos en ehdi saada mekkoa valmiiksi lauantaiaamuun mennessä. Mekko oli helmapäärmettä vaille valmis puoleen yöhön mennessä. Aamulla viimeistelin helmapäärmeen, koska en yöllä voinut sytyttää valoja talon ainoan kokovartalopeilin eteen tarkistaakseni helman tasaisuuden. Onneksi materiaali oli joustava, eikä tarvinnut sitä vetoketjua ommella yöllä silmät sirrillään.

Kuten jo aikaisemmin mainitsin jotain scuban sähköisyydestä, niin mekko oli todella sähköinen. Mietin tekokuituisen alushameen ja  puuvillatrikoisten pyöräilyshortsien toimivuutta alushameena. Valinta kallistui pyöräilytrikoisiin, tämä "alushameratkaisu" olikin toimiva. Sähköisyyden poistamiseksi voisin kokeilla myös etikkaa pesukoneen huuhteluainelokerossa.


Tulossa: leggingsit scubasta 


Sanotaanko näin että en ensikerrasta ihastunut scubaan. Annan materiaalille silti toisenkin mahdollisuuden. Olen ostanut jo valmiiksi erilaatuista scubaa urheiluhousujen/ leggingsien ompelua varten. Haluan tietää onko scuba urheiluvaatteena parempi, onko se riittävän hengittävä.

Tästä voit lukea millaiset ovat scubasta ommellut leggingsit.
 

Kulissien takana sovituskuvatkin ovat.... no juuri tällaisia :D

scuban ompelu


Loppukevennys: Scubaa ommellessa tuli mieleen yksi laulu, joka sai uuden sanoituksen.

Ompelen scubaa, sävel: Kuuntelen Tomppaa

Kun ompelen scubaa
kun luulen, että muodissa oon
ja kaikki komppaa.
Pölypilven se mukaansa kerää, kerää.
Kun ompelen scubaa
ja mekko mun jalkaan kiihkeänä mukaan tarttuu,
juhliin alushameetta en mee, en mee.



Tekstin tietolähteenä käytin Kangaskapinan sivuja scubaneuloksesta.

Ompele oma onnesi -blogista voit lukea lisää mitä scuba on ja mihin sitä voi käyttää.


Tämä mekko on ommeltu hautajaisiin. Seuraavassa postauksessa kerron millaisen surunvalittelukortin ompelin omaisille muistoksi. Samalla jaan toisenkin vinkin, miten voi ommellen muistaa surevaa omaista.

Ompelin uuden vyön käytettäväksi mustan mekkoni kanssa. Käytin materiaalina vanhaa tekonahkatakkia, ja koristelin vyön hiuslaskoksilla. Täältä löydät ohjeet koristeellisiin hiuslaskoksiin ja vyön ompeluun. 


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

19 kommenttia:

  1. Kiitos informaatiopaukusta scubakankaaseen!

    Keinokuiduissa onkin usein juuri se sähköisyysongelma, joka harmittaa sitten käytössä kun kaikki hiput jäävät kiinni ja vielä hiuksetkin päässä sähköistyy. Erikoista myös että kangas päästi noinkin paljon väriä. Kiva kuulla miten kankaan uusi mahdollisuus onnistuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kangaskaupassa pakalla tämä scubakangas ei ollut kerännyt niin paljon pölyhiukkasia, kuin jotkut muut sähköiset kankaat, joten siksi uskaltauduin ostamaan kankaan. Mietin, että poistaisiko etikka huuhteluainelokerossa yhtään sähköisyyttä. Pitää testata sitäkin. Huuhteluainetta en käytä, eikä sitä elastaanille oikein suositellakaan.

      Poista
  2. Oho, tässähän tuli tietoa näin ei-ompelevallekin. Enpä ollut koskaan kuullut materiaalista nimeltä scuba - toki nyt kun ajattelee niin kyllähän se kuulostaa paljon scubadivingilta johon materiaalin alkuperäisfunktio liittynee. Tosi nätin mekon olet tehnyt! Ja miten hauska laulunpätkäkin syntyi näin inspiroivasta materiaalista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Marjo-Riitta :) Netistä kun yritin etsiä tietoa tästä uudesta materiaalista, niin tulikin paljon sukellukseen liittyviä artikkeleita vastaan.

      Yksin yöllä ommellessa tulee hyräiltyä kaikenlaista, joillakin muilla on tapana hyräillä suihkussa. :D

      Poista
  3. Mulla on ollut kovasti ennakkoluuloja tuota scubaa kohtaan. Juurikin olen epäillyt, että se on kovin sähköinen ja pölyt keräävä. Kauniin mekon olet siitä kyllä tehnyt. Ihanasti erilainen kaula-aukko.
    Osanotto suruusi! Sanoissa tunnelmissa täälläkin, kun jouduin läheisen sukulaisen hyvästelemään vapun aikaan. Täälläkin siis hautajaiset tiedossa kuun lopulla. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja osanotosta. Voimia sinullekin surun keskelle.

      Paitojen ja mekkojen päänteitä olen nyt katsellut sillä silmällä, että jatkossakin varmaan tulossa jotain muuta kuin o-pääntietä. Riippuu vähän miten ehtii ompelemaan.

      Poista
  4. Kaunis mekko! Pääntie on tosi kivan näköinen, juurikin kuin koru..

    VastaaPoista
  5. Tyylikäs mekko. Itse kierrän yleensä tekokuidut kaukaa, mut tuossa muutama viikko sitten ostin scubaa. Tarkoituksena ommella tytölle pihakäyttöön leggareita. Sellaisia, jotka kestäisivät hiekkaleikeissä puuvillaa paremmin. Kuinka väärässä olinkaan! - Kankaan pinta oli YHDEN päivän käytön jälkeen ihan järkyttävän näköinen! Nuppuuntunut ja nuhjaantunut. En tiedä, oliko ostamani scuba vain huonolaatuista vai eikö se vain kestä kulutusta. Oli kyl iso yllätys. Mekkomatskuna varmasti just hyvä ja ryhdikäs. En suosittele leikki-ikäisen lapsen leggareihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista ja varoituksen sanoista Sannalle. Tätä scuban laatua pitää tarkemmin tutkia/ testailla, kangaskaupassakaan eivät vielä osanneet sanoa siitä mitään käyttökokemuksia. Olen ostanut kaksi erilaista scubakangasta, ne erovat toisistaan hiukan koostumukselataan toisessa on 4 % elastaania ja toisessa 5%. Toisen pinta on kiiltävä, toinen kreppimäinen. Tuo kreppimäinen odottaa vielä ompelua. Mutta tietenkin sitä toivoo, että kun näkee sen ompelun vaivan (ilon), niin vaate kestäisi käytössä pidempään kuin yhden käyttökerran.

      Poista
    2. Ompelin muutama vuosi sitten itselleni scubasta kahdet housut rypytetyllä sivukappaleella. Mustan scuban ostin kangaskapinasta ja ne housut ovat edelleen hyvät ja käyttökelpoiset. Harmaa scuba tarttui mukaan Ylivieskan Löytö-palan loppuunmyynnistä, ne housut menivät hetkessä nyppyisiksi ja kuluneen näköisiksi.
      laaduissa voi siis olla todella suuria eroja! Suosittelenkin antamaan scuballe uuden mahdollisuuden :)
      En tosin lupaa että kestävät lasten leikeissä, itse kun ei tule kontattua hiekkalaatikolla niin ei ole kokemusta scuban kestävyydestä sillä saralla ;)
      Aikuisten housuissa ainakin toimii ja on mukavat jalassa.

      Poista
  6. Pakko myöntää että uusi materiaalituttavuus tämä. Mutta super kaunis mekko! Ja ihana malli myös. <3
    Ihanaa aurinkoista viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina vierailusta ja kehuista :) Minullekin scuba on ollut tuntematon materiaali tähän asti. Varmaan neuloksen rakenne on se "juttu", kankaan reunat ovat purkautumattomia ja ne voi jättää huolittelematta. Mutta muuten scuba vaikuttaa tekokuidulta muiden tekokuitujen joukossa.

      Poista
  7. Kaunis mekko! Ihan uusi materiaali tuo scuba, en oo ikinä kuullutkaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria kommentistasi. Scuba on tosiaan aika uusi juttu ompelumaailmassa. Aloin miettiä, että onkohan scubaneulosta valmisvaatteissa. En ole ainakaan huomannut, mutta enpä juurikaan ole vaatekaupoissa käynytkään.

      Poista
  8. Tosi kaunis ja nätin mallinen mekko! Harmi vaan tuo kankaan sähköisyys, mutta mistäpä näitä aina tietää. Toivottavasti urheiluvermeessä toimii paremmin. Scubasta mulla ei olekaa omakohtaista kokemusta, joten kiva kuulla minkälaisesta matskusta on kyse:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Villa Pipo :) Urheilutrikoot scubakankaasta ovat jo ompelupöydällä ommeltavina ja viisastuneena pyyhin pölyt pöydältä ja ompelukoneista ennen ompelua. Nyt kangas ei ole ainakaan imenyt niin paljon pölyä itseensä :D

      Poista
  9. Päädyin tänne ihanaa mekkoasi katsomaan scubaleggaripostauksesta. Tulin vain kommentoimaan, että tosi kaunis ja tyylikäs mekko, näyttää todella hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiots paljon kehuista :) Tästä mekkopostauksesta tuli yhdessä leggingsipostauksen kanssa aika hyvä tietopaketti scubasta. Ja yllättävän hyvin scuba taipuu sekä mekoksi että leggareiksi, monipuolinen materiaali.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.