lauantai 28. maaliskuuta 2020

Hiuslaskoksin koristeltu vyö

Et ehkä usko, mutta joulupukki otti käyttöönsä minun vanhan leveän vyöni. No eipä hätää, ompelin itselleni uuden ja kauniimman vyön. Materiaalina käytin kirppikseltä ostettua tekonahkatakkia. Koristelin vyön hiuslaskoksilla, jotka ompelin aaltoilevaan riviin. Kirjoitin ohjeet hiuslaskosten ompeluun. Samaa työtapaa voi soveltaa myös sohvatyynyihin, laukkuihin tai vaatteisiin.

hiuslaskokset vyö


Tarvitsin uuden vyön käytettäväksi mustan hautajaismekkoni kanssa. Kirpputorilta en löytänyt valmiina sopivaa vyötä, tyhjin käsin en kuitenkaan palannut, vaan ostin kolmella eurolla tekonahkaisen takin. Alkajaisiksi pakastin kierrätyslöytöni, jotta mahdolliset loiset kuolevat. Yleensä pesen kaikki kirpputoriostokseni, mutta tätä tekonahkaa en voinut pestä. 

ompele hiuslaskokset


Olen enemmän koristeellisen kuin tasaisen pinnan ystävä. Joten kokeilin pienillä tilkuilla nahkasuikaleiden letitystä ja laskostusta. Laskostus osoittautuikin oivalliseksi. Tekonahka kiiltää himmeästi ja heijastaa laskostetusta pinnasta kauniisti valoa. Melkein tulee metrilaku mieleen tuosta vyön pinnasta :)

Vyön kiinnitys onnistuu naruilla, molemmissa päissä on kaksi narua, jotka solmitaan rusetille.
 
ompele hiuslaskoksia


Vyön ompelu hiuslaskoksilla

Valmis vyö on 7 cm leveä.

1. Leikkaa tekonahkasta 15 cm leveä suikale, joka yltää vyötärösi ympäri. Pituus saa jäädä vähän vajaaksi ( n. 5 cm), koska kiinnitys tulee nyöreillä.
Leikkaa vuoriksi tukevasta farkkukankaasta 9 cm levyinen suikale, joka on samanpituinen kuin tekonahkasuikale. Molemmat mitat sis. saumanvarat.
Silitä tukikangas farkkukankaan nurjalle puolelle.
Vinkki: jos nahkatakista ei saa pitkää suikaletta, voit tehdä vyön useammasta pätkästä.

2. Ompele laskokset pitkittäissuuntaan.
Laskosten ompelu aloitetaan keskimmäisestä laskoksesta, näin laskokset saa keskitettyä helposti. Taita  tekonahka pitkittäissuunnassa kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain. Ompele taitereunaa pitkin paininjalan etäisyydeltä eli 0,6 cm päästä taitereunasta. Yhden laskoksen korkeus on siis 0,6 cm.

Merkitse seuraavan laskoksen paikka. Laskosten harjan väli on 2,9 cm. Ompele laskokset vierekkäin, yhteensä viisi laskosta. Kun olet ommellut laskokset, niin laskoksen pohjassa ommelten väli on 1,7 cm.

hiuslaskosten ompelu


3. Ompele solmiamisnauhat tai käytä valmista nauhaa. Minä leikkasin 2,5 cm leveää suikaletta farkkukankaasta. Taitoin suikaleen kolmin kerroin ja ompelin suikaleen keskelle siksakin. Näin sain samalla kertaa kiinnitettyä ja huoliteltua nauhan.

4. Ompele solmiamisnauhat vuorin lyhyelle sivulle nurjalle puolelle. Huolittele samalla vuorikankaan reuna.

5. Aseta vuori ja laskostettu tekonahkakangas oikeat puolet vastakkain. Ompele sivut. Käännä vyö oikein päin.

6. Ompele lyhyet sivut yhteen. Tekonahkakangasta ei tarvitse taittaa tai huolitella reunoista.
Halusin näistä vyön päistä mahdollisimman ohkaiset, jotta ne eivät jää pönköttämään. Siksi en taittanut kumpaakaan kangasta.

7. Aaltoileva pinta muodostuu poikittaisompelein
Ompele 5,5 cm välein poikittaiset ompeleet vyöhön. Ompele vuorotellen ylhäältä alas ja alhaalta ylös, jotta laskosten harjat taipuvat vuorotellen eri suuntiin.

Minä teippasin ompelukoneen työtasoon teipit paininjalan molemmille puolille 5,5 cm päähän. Näin sain ompeleille tasaiset välit, kun kohdistin edellisen ompeleen teipin reunaan. Kuvassa näkyvät teipit ja mustat nuolet, jotka osoittavat ompeleen suunnan.

hiuslaskokset


Vinkkejä ohjeen soveltamiseen


Vaikka ohjeessa on millintarkat ompeluetäisyydet, niin totta kai voit soveltaa ja tehdä omien mittojesi mukaan. Isommat ja pienemmät laskokset onnistuvat yhtä hyvin.

Hiuslaskoksia voi ommella tyynyihin, laukkuihin ja jopa vaatteisiin yksityiskohdiksi. Kankaaksi voi valita kiiltävää satiinia tai tavallista puuvillaa. Yksivärinen kangas muuttuu eläväksi kauniisti aaltoilevien laskosten ansiosta.

Vyön ompeluTässä vielä pikaräpsy minusta uuden vyön kanssa seurakuntatalon eteisestä. Aikaisemmin olen ommellut scubaneuloksesta mekon, tässä postauksessa esittelen tarkemmin scubaneuloksen ominaisuuksia.  Sitten joulun alla palataan siihen joulupukin asuun, josta mainitsin tekstin alussa.


Ompelin surunvalittelukortin cd-levystä, mutta cd-levystä saa näppärän kortin mihin tahansa tilanteeseen. Cd-levyn reunoihin ommellaan lankaristikko koristeeksi, katso tästä ohje.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

10 kommenttia:

 1. Upea vyö! Olen joskus aikoinaan tehnyt melkoisen samanlaisen satiinista juhlamekon somisteeksi. Sekin materiaali toimi tässä hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset! Kiiltävä satiini on varmasti tähän teknikaan myös sopiva valinta. Tuli varmasti upea vyö juhlamekkoon :)

   Poista
 2. Tulipa kaunis vyö! Tiijätkö, mulla on kans just nyt tuommoset laskokset ompelukoneessa kiinni. Saapa nähdä, mikä siitä tulee. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoiset kiitokset, nyt on kevät jo niin pitkällä että voi sanoa näin :) Onpa hauska ompeluyhteensattuma, että sielläkin ommellaan samoja laskoksia. Tuun sitte kyllä katsomaan blogiisi mitä ompelit.

   Poista
 3. Voi miten hieno! Olet kyllä näppärä kun osaat tuollaisia loihtia! Leppoisaa alkanutta viikkoa ja maaliskuun loppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset Päden pajalle ja mukavaa huhtikuuta :) Parasta ompelussa on juurikin se että saa sellaisen vaatteen kuin tarvitsee ja haluaa.

   Poista
 4. Kiitos! Mä olen pitkään halunnut tehdä jonkun leveän vyön mutta idea on ollut hukassa. Tää on just sopiva!
  Kävisiköhän muuten nahkapaperi tähän 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Onpa mukava kuulla että tästä löytyi sinunkin vyöhösi idea. Nahkapaperia en ole ommellut vielä ollenkaan, joten valitettavasti en osaa sanoa miten laskokset onnistuisivat siitä.

   Poista
 5. Onpa hieno vyö! Tuollaista voisi koittaa itsekin tehdä. Ei siitä kyllä noin hieno tulisi, kun tuo sinun tekemäsi :) Tuo on upea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloiset kiitokset. Minä luotan kyllä Sinun kykyihisi, saisit varmasti tehtyä hienon ja käyttökelpoisen vyön :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.