keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Saunatakki on helppo ommella itse

Pidän saunatakkien ompelusta. Jokaisella lapsella on itse tehty, persoonallinen saunatakki suihkuhuoneen naulakkossa. Saunatakin ompelussa ei tarvitse välittää niin viimeisen päälle istuvuudesta, väljyyttä saa olla reilusti. Seuraavassa kerron miten miten saunatakin voi leikata ilman kaavoja ja miten kolmiaskelsiksakilla saa huomaamattomat saumat.

ompele saunatakki


Tämän saunatakin ompelutarina alkaa siitä kun eräänä päivänä huomasin lapsen kasvaneen ulos saunatakistaan. Vanhan saunatakin hihat olivat ainakin 10 cm liian lyhyet. Jos hupun laittoi päähän, niin olkasaumat nousivat ilmaan harteilta.

Kangasvarastostani löytyi täysleveää luonnonvalkoista froteeta 1,17 m, joten se saneli reunaehdot. Jatkopalaksi ymppäsin Miina ja Manu joustofroteeta, jota olen ostanut silloin kun saunatakin käyttäjä vasta harjoitteli konttausta. Vinkiksi, että saunatakin ompeluun voi myös hyödyntää froteepyyhkeitä.

saunatakki ilman kaavaa

Saunatakin leikkaaminen ilman kaavoja


Olen huomannut, että saunatakin kaavan pystyy muokkaamaan melkein mistä tahansa kaavasta suit sait sinnepäin. Saunatakin voi leikata myös jonkin valmiin vaatteen avulla, joka on rinnanympärykseltään sopivan kokoinen. Saunatakille riittää että se on riittävän väljä, istuvuus ei ole tärkeintä. 

Saunatakin sopiva väljyysvara on noin 20-30 cm. Lapsen rinnanympärys oli 74 cm. Laskin että valmiin saunatakin rinnanympäryksen olisi hyvä olla 104 cm. Kaavakansiossani oli miehen t-paidan kaava, jonka rinnanympärysmitta oli 104 cm. Mittasin lapsen talvihaalarit, ne olivat olalta lahkeensuuhun n. 100 cm. Joten tein samanpituiset etu- ja takakappaleet.  Valmis saunatakki vastaa noin kokoa 140 cm.

Etukappale olisi hyvä leikata takakappaletta leveämmäksi, jotta etukappaleet saa vyötettyä sopivasti päällekkäin. Minulla ei kangas riittänyt, joten leikkasin erilliset kaitaleet etukappaleita jatkamaan. Kaitaleet ovat noin 6 cm leveät. Kaitale jatkuu hupun reunan ympäri.

Hihan pyöriön ei tarvitse olla saunatakissa niin istuva kuin t-paidan kaavassa, joten madalsin pyöriötä 2 cm. Vastaavasti etu- ja takakappaleen olkalinjaa jatkoin 2 cm pidemmäksi. 

Hupun kaavan otin tuntemattomasta hupparikaavasta. Mittasin käyttäjän pään korkeuden toiselta olalta pään korkeimman kohdan kautta toiselle olalle ja lisäsin 6 cm väljyysvaraa. Puolittamalla tuon mitan sain lasketuksi hupun kaavan korkeuden.

ompele saunatakki ilman kaavaaSaunatakin leikkuusuunnitelma


Kaavapalapeli onnistui loistavasti, eikä froteesta jäänyt edes patalapun kokoista tilkkua yli. Leikkasin etu- ja takakappaleen välistä melkein kaksi kokonaista hihaa ja yhden hupun puolikkaan. Toisen hupun puolikkaan sain ompelemalla tilkkuja yhteen etu- ja takakappaleen alta.

Hihan puuttuvat kolmiot paikkasin vielä pienemmillä suikaleilla. Eli ei kannata pelätä vaatteen keskelle tulevaa saumaa, rohkeasti vaan tilkut käyttöön.

Näin leikkasin kankaat 150 cm leveästä kankaasta.

saunatakin leikkuusuunnitelma

Kolmiaskelsiksak on froteekankaan paras kaveri


Kolmiaskelsiksakilla saa huomaamattoman sauman tai käänteen froteeseen. Saumaamista varten kankaan reunat asetetaan lomittain 1 cm:n leveydeltä oikeat puolet ylöspäin. Näin saumasta tulee ohut ja se sulautuu froteen nukan sekaan. Tällä samalla kolmiaskelsiksakilla kannattaa ommella hiha- ja helmakäänteet. Valmis käänne näyttää siltä kuin käännettä ei olisikaan.

Alla olevassa kuvassa on huppu ja hiha kasattu tilkuista. Piirsin kuvaan punaisen viivan kolmiaskelsiksakin viereen.

huomaamaton sauma


Vinkki: kerää ylimääräinen väljyys laskokseksi niskaan

 

Ompelin saunatakin niskaan keskelle takakappaletta 2 cm syvyisen laskoksen. Se nostaa olkasaumoja lähemmäs kaulaa, joten hihat eivät roiku niin alhaalla. Samalla laskos kerää hyvin väljyyttä, jota kuitenkin saunatakissa tarvitaan. Laskoksen ompelun jälkeen ompelin hupun ja ripustuslenkin paikoilleen.

saunatakki ohje

 

Etukappaleen reunat


Etukappaleiden reunaan leikkasin joustofroteesta 12 senttimetrin levyiset kaitaleet, jotka taitoin puoliksi. Joustofrotee oli ohuempaa kuin frotee, niin silitin kaitaleen toiseen puoleen tukikankaan. Nyt saunatakin etureunat yltävät paremmin päällekkäin. Ompelin 3 mm saumanvaroilla, että Miinat ja Manut säilyisivät kokonaisina.

 

Saunatakin vyö on mainio paikka hyödyntää tilkkuja!


Tässä välissä leikkasin pienemmälle lapselle housukankaat. Housujen leikkaamisesta ylijääneet tilkut pystyin hyödyntämään vyöhön. Vyöhön silitin myös tukikankaan.

tilkkujen hyödyntäminen

 

Vyölenkkeihin ujutan kasvunvaraa


Ompelin vyölenkin on kolme senttimetriä leveämmäksi kuin vyön. En sen takia, että vyö mahdollisesti joskus levenisi ja lihoisi, vaan tämän ompeluniksin avulla voi säätää vyön korkeutta käyttäjälle sopivaksi.

saunatakin ompeluohje

Lisää inspiraatiota  saunatakkien ompeluunSaunatakista ylijääneet tilkut kierrätin karjapiirakoihin. Lapset saivat kotileikkeihin uutta leikkiruokaa. Katso tästä miten ommellaan karjalanpiirakoita ja teepusseja.

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

4 kommenttia:

 1. Minä ompelin vasta yhden saunatakin juurikin vanhoista pyyhkeistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat pyyhkeet saavatkin hyvän uuden elämän saunatakkina. Minä tutkailin, josko meidän ikivanhat Karvinen-pyyhkeet raaskisi leikata jo seuraavalla kerralla saunatakiksi. Vielä en raaskinut.

   Poista
 2. Kiva takki tuli! Minäkin olen yhden saunatakin ommellut vanhoista pyyhkeistä. Käsipyyhkeistä tuli hihat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta :) Vanhoista pyyhkeistä pystyy varmaan hyödyntämään käänteet, niin saunatakin ompelu nopeutuu, kun käänteet ovat valmiina.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.