sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Leikkiruokaa: karjalanpiirakat ja teepussit

Saunatakin ompelusta jäi pari pientä tilkkua yli luonnonvalkoista froteeta. Froteen nukka näytti aivan karjalanpiirakan riisipuurotäytteeltä. Siitä se ajatus lähti. Karjalanpiirakoiden kyytipoikana tarjoillaan teetä.

ompele karjalanpiirakka


Ompelupöydällä oli sattumalta myös ruskeaa, karjalanpiirakan kuoren väristä paksua puuvillaa odottamassa vuoroaan. Vaan eipä ole enää, tilkkupussukoiden vuoriksi löytyy varmasti jokin muu sopiva kangas. Tilkkulaatikosta otin fleeceä froteepalan alle, että piirakasta tulee vähän muhkeampi.

Koskaan en ole karjalanpiirakoita leiponut, mutta kuvittelisin ensimmäisten olevan muotopuolia. Hassua on että samoin kävi ommellessa. Ensimmäinen piirakka näyttää ensimmäiseltä harjoituskappaleelta. Kaava oli liian soikea ja rypyt jäivät piirakan ylä- ja alareunaan. Sen jälkeen hoksasin, että kaavan tulee olla hyvin likellä ympyrää, aavistus vain soikiomaisuutta. Kuvasta kyllä huomaat mikä oli se ensimmäinen leipomani piirakka. Sopivan muodon löydyttyä ompelu olikin helppoa. Karjalanpiirakoissa on se hyvä puoli, että ryttyyn ompelu ei haittaa mitään, se on jopa suotavaa.

leikkiruoka ompeluohje

Karjalanpiirakan ompelu

 

1. Piirakan kuori. Ompelin kaksi ruskeaa soikiota yhteen oikeat puolet vastakkain. Ohensin saumanvarat harkkosaksilla. Leikkasin soikion keskelle viillon, jonka kautta käänsin kuoren oikein päin. Viilto jää riisipuurotäytteen alle piiloon. Näin menetellessä ei tarvitse ommella kääntöaukkoa umpeen.

2. Asettelin kuoren päälle keskelle fleecepalan ja froteepalan. Ne olivat n. 1 -1,5 cm pienempiä kuin kuori. 

3. Taitoin kuoren niin kuin oikeassa karjalanpiirakassa täytteen päälle. Ompelin rypytykset käsin. Vinkki: paksuun kankaaseen on hyvä käyttää sormustinta ompelun apuna. Ompelin kaksi pistoa eteenpäin kiinnittäen kuorta froteeseen ja sitten yhden piston paikoillaan rypyttäen.

ompele leikkiruokaa


Lasten kanssa yhdessä askartelimme teepussit. Teepussin virkaa toimittaa vihreä kertakäyttölakana. Teepussin sai täyttää haluamallaan maulla eli villalanganpätkällä. Jokainen lapsi sai itse piirtää ja koristella kangastusseilla etiketin teepussin säilytyspussukkaan. Lasten käsialanäyte ja piirustus tulee säilöttyä jälkipolville kätevästi teepussin muodossa.

ompele teepussit


Teepussien ompelu


1. Leikkasin kertakäyttölakanasta (jokin muukin harsomainenkangas käy)  pitkän suikaleen, jonka leveys oli 9 cm. Ompelin suikaleen tuppiloksi. Pätkin tuppilon 12 cm pituisiksi paloiksi. Tungin tuppiloon/ pussiin villalangan pätkiä teeksi. Taitoin pussin kaksinkerroin, nyt teepussin korkeus on 6 cm. Tuppiloa ei tarvitse kääntää oikein päin, koska sauma jää piiloon teepussin sisälle. Ompelin yläreunaan taitteen ja kiinnitin samalla roikotusnarun. Valmis teepussi on noin 5 cm korkea ja 3,5 cm leveä.

2. Leikkasin teepussien säilyttimiä varten tilkkuja, joiden korkeus on 14 cm ja leveys 13 cm. Ensin ompelin etiketin paikoilleen. Kuvittele jakavasi tilkku neljään yhteen suureen osaan. Etiketti tulee toiseen yläruutuun.

3. Seuraavaksi taitoin tilkun korkeussuunnassa puoliksi nurjat puolet vastakkain, sitten leveyssuunnassa puoliksi. Tässä vaiheessa kangas on siis nelinkerroin ja leikatut reunat ovat sivulla ja alhaalla.  Teepussista tulee kaksinkertainen, eikä tarvitse ommella yläreunaan erilllistä päärmettä. Ompelin sivu- ja pohjasauman yhtäjaksoisesti. Sauman väliin kiinnittyy roikotusnaru samalla kertaa.

ompele teepussi


Lainasin astiakaapistamme lapsille kiiltäviä tarjottimia ja lasisia kermakannuja. Otimme oikeat servetit ja koristevalosarjan mukaan kattaukseen. Ravintolaleikeissä kului muutamama tovi. Nälkä kasvoi syödessä, joten suunnittelemme seuraavaksi omenoita, porkkanoita ja pastaa ravintolan ruokalistalle.

Lisää leikkiruokaa nollabudjetilla, nappaa tästä reseptit talteen


P.s.  Se ensimmäinen harjoituspiirakka löytyy postauksen ensimmäisestä kuvasta keskirivistä vasemman puoleisena.Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, ulkonäkö voi pettää, vähän karvainen jälkimaku jäi :D

   Poista
 2. Kiitos karjalanpiirakan ompeluohjeesta. Tuollaisia häätyykin tehdä pikimmiten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja olepa hyvä :) Kiva kuulla että teilläkin päästään pian herkuttelemaan itse tehdyllä leikkiruoalla.

   Poista
 3. Kiitos kivoista ohjeista. Katsoin ensin, että piirakat on virkattu. Voisin jopa osata ommella noita 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kävit blogissani :) Luulen, että sinäkin osaat ihan yhtä hyvin kuin minäkin. Siksi laitoin malliksi omankin harjoituspiirakan, ei se aina ole niin justiinsa.

   Poista
 4. Oi että, kivoja leikkiherkkuja.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa :) Nälkä tosiaan kasvoi syödessä ja leikkiherkkuja onkin pian tulossa lisää.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.