sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Mekkotehdaskirjasta Elina - ohjeet kaavan suurentamiseen

Aiomme nauttia tulevasta kesästä mekon helmat hulmuten. Valitsimme Mekkotehdas -kirjasta Elina-mekon kesän viettoon. Lapsi olikin päässyt huomaamatta kasvamaan Mekkotehdas -kirjan kaavoista yli. Mutta ei hätä ole tämän näköinen kaavan suurentaminen yhdellä tai kahdella koolla on helppoa.

retrokankaasta mekoksi



Mekkotehdas -kirjan kaavat  loppuvat kokoon 122/128 cm ja tytön käyttämä vaatekoko on jo 134 cm. Kaavan suurentaminen vaatii hieman enemmän piirtämistä, mutta perustekniikka on helppo. Tätä samaa tekniikkaa voi käyttää myös kaavakoon pienentämiseen tai välikoon piirtämiseen. Pääsimme pyörähtelemään vielä kerran ihanista Mekkotehdas -kirjan mekoista.

Mekkotehdas Elina


Ohjeet kaavan suurentamiseen

  1. Piirrä kaksi suurinta kokoa kaavasta.
  2. Piirrä apuviivat kulkemaan nurkkien kautta. Lisää apuviivoja tasaisin välimatkoin kaavan muille osuuksille. Apuviivan pituudella ei ole merkitystä. Apuviivat on merkitty kuvaan violetilla.
  3. Mittaa apuviivan kohdalla kahden isoimman koon välinen ero. Mittaa ja merkitse apuviivalle tämän eron verran lisää.
  4. Yhdistä lopuksi apuviivojen pisteet, niin saat suurennetun kaavan. Kuvassa suurennettu kaava on piirretty sinisellä.
Kaavan suurentaminen


Tämä kaavanpiirtoniksi on neuvottu myös vanhoissa Suuri Käsityölehdissä. Nyt kun vilkaisin käsityölehteä, niin ohjetta ei enää ollutkaan. En tiedä koska ohje on poistunut, koska minulla on vuodesta 2015 asti Suuret Käsityölehdet lukematta. Samoihin aikoihin syntyi kolmas lapsemme.

Nyt tänä keväänä viimein lopetin koko lehden tilauksen, koska lukuaikani ei ainakaan ole lisääntymään päin. Perheemme täydentyi uudella vauvalla ja mekkojen käyttäjällä. Olen kyllä pitänyt Suuren Käsityölehden kaavamalleista ja minulla onkin useampi luottokaava piirrettynä lehdestä. Joskus sitten eläkkeellä jatkan Suuren Käsityölehden tilausta.

Elina mekkotehdas


Kaava on siis Mekko tehdas -kirjasta ja nimeltään Elina. Muutin kaavan tavallisen hihan puhvihihaksi. Leikkasin hihan kaavan halki keskeltä ja lisäsin 3,5 cm poimutusvaraa. Sovituksessa vyötärön kohta oli aika väljä, kuten kuvasta näkyy. Tyttö itse ehdotti vyötärölle kuminauhakujaa. Sillä siitä tulikin hyvä.

Elina mekkotehdaskirja


Mekon kangas on aitoa retroa 70-luvulta. Kangasta oli liian vähän, joten ompelin helmaan lisäröyhelön. Röyhelön kangas ei ollut ihan samaa turkoosin sävyä. Suunnittelin virkkaavani värien rajakohtaan kukkia peittääkseni sävyeron, mutta loppujen lopuksi tein kukista rannekorun.

virkattu rannekoru


Aikaisemmin olen ommellut Mekkotehdas kirjasta Riine ja Orelma -mekot.  Ne ovat olleet malliltaan reiluja ja niitä on voinut käyttää kolmena kesänä. Riinen ompelin ilman hihoja, joten sitä on voinut käyttää talvella liivimekon tapaan paidan päälläkin.


Tutustu myös muihin Mekkotehdas -kirjasta ompelemiini mekkoihin



Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

2 kommenttia:

  1. Mun on tullut suurentamiset tehtyä vain vähän reilummilla saumanvaroilla. Ja sitten vähintäänkin hihojen istuvuudessa siitä on saanut kärsiä.. 😬

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaapa leikkasinko lapsen collegehousut vaan suuremmilla saumanvaroilla, kun kaava oli kokoa 110 ja piti saada kokoa 122. No, ei haarojen istuvuus ole löysissä housuissa niin tärkeä kuin puuvillaisessa mekossa hihan istuvuus.

      Yleensä piirrän kaavasta heti alkuunsa kaksi kokoa. Silloin kaavan käyttöikä pitenee ja samalla kaavalla voi tehdä useampia vaatteita lapsen kasvaessa. Sitten kun kaava on pieni, niin pystyy vielä katsomaan leikatessa miten sen kaavan voi suurentaa parilla koolla. Eli mulla voi hyvinkin olla käytössä 98 kokoisia kaavoja 116/122 kokoiselle lapselle.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.