keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Miten ompelen housut

Nyt kerron sinullekin mikä on minun tapani ommella housut. Valitsen sivusaumattoman kaavan. Etutaskuissa kikkailen koristeompeleilla. Vyötärön kuminauhakujaan pujotan leveän kuminauhan, joka ei mene kierteelle kahden lyhyen apuompeleen ansiosta. Tästä lähdetään liikkeelle ja katsotaan mitä tulee.

housujen ompeluniksit


Aloitin näiden housujen ompelun jo puoli vuotta sitten. Pöksyjen ompelun on keskeyttänyt jokin kiireellisempi tai kivempi ompelu, joka on pitänyt tehdä heti siltä istumalta. Toki tällä välin olen paikannut jo kaikki lapsen vanhat byysat polvista ja ne ovat lähteneet uusintakierrokselle. No, kesällä ulkoillessa onkin hyvä käyttää kulahtaneita vermeitä. Syksyllä esikouluun saa sitten pukea priimat pökät jalkaan. Eli näiden housujen koko olisi tarkoitus olla noin 122 cm.

Housut diy


Näin ompelen housut


En halua katkaista kankaan kuviota sivusaumassa, joten leikkaan etu- ja takalahkeen yhdessä. Tähän sivusaumattomaan kaavaan olen itse kehitellyt sopivan taskun. Tästä voit lukea taskun ompeluohjeen.

Taskujen ompelu housuihin


Parasta on että tilkut pääsevät heti käyttöön eivätkä kansoita tilkkulaatikkoa. Niinpä hyödynnän lahkeiden leikkaamisesta ylijääneet kangassoirot taskuihin. Yhdistän kaksi soiroa yhteen, että taskun kaava mahtuu kankaalle. Pääsääntöisesti sauma jäi taskun sisälle piiloon, kaikissa paitsi yhdessä kohdassa.

Hyödynnä tilkut


Ompelukoneessani on monta hienoa koristeommelta, taskunsuun reuna onkin sopiva paikka hyödyntää niitä. Perinteisesti ompelisin resorin päältä kaksoisneulalla, mutta nyt vältyn turhalta neulan vaihdoltakin.

Koristeommel taskunsuuhun


Taskujen jälkeen ompelen lahkeiden sisäsaumat ja sen jälkeen haarasauman. Tällä ompelujärjestyksellä voin sovittaa yhtä lahjetta jo jalkaan ja tarvittaessa ommella toisen lahkeen kapeammaksi.

Tykkään laittaa housuihin lahje- ja vyötäröresorit. Ompelen ensin resorin kaksin kerroin vyötärölle. Jätän resorin saumaan aukon kuminauhan pujotusta varten. Sitten pujotan leveän kuminauhan resorin sisään. Resorin sisällä leveä kuminauha pysyy suorana, kun ompelen molempien sivusaumojen kohtaan suoran pystyompeleen. En tee peruutuksia ompeleeseen, jos kuminauhan joskus tarvitsee vaihtaa. Tämä pieni ommelpätkä on kätevä, ei tarvitse suoristella kuminauhasta kierteitä.

Kuminauhan ompelu housuihin


Minulla on tapana vaihtaa ompelulangat kankaan väriin sopivaksi, jolloin nurja puoli on siisti ja huoliteltu. Nytkin vaihdoin saumurin alasieppariin resorin väriin sopivan langan. Langan vaihtoon menee vain hetki. Housut ovat kuitenkin käytössä yli vuoden. Lankojen vaihto on pieni satsaus siihen että vaate on kauniisti ommeltu.

Ompelulangat kankaan värin mukaan


Perisyntini ompelussa on lisätä kasvunvaraa muuten aivan sopivaan kaavaan. Mitähän ihmettä mää teen noiden ylipitkien lahkeiden kanssa. Ennen kuin housunlahkeet ovat sopivan pituiset, mää oon ommellut kaksi polvipaikkaa molempiin polviin, on siinä sen verran ylimääräistä kangasta nilkassa rutussa.

Liian pitkät housujen lahkeet


Näillä kankailla pääsen mukaan kässähamsterien luokkakokoukseen, joka järjestetään Lumisiivet ja Craft Candidate -blogeissa.

Mainostan vielä lopuksi blogini välilehtiä, olen päivittänyt ja selkiyttänyt niitä. Välilehdiltä löydät ompeluinspiraatiota koko kesälle.Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

6 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä loistavia vinkkejä. Kivoja housuja kasvunvaroineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuplakiitos <3 Kiitoksetkin lähtevät täällä tänään kasvunvaran kera :D :D Oon sen verran toivoton tapaus!

   Poista
 2. Tykkään siitä, kun jaat ompeluvinkkejä. Täällä on paljon kekseliäitä juttuja aina! Tosi kivat byysat lapsille on tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuplaekstrakiitokset :) Ompeluvinkit blogiin tulevat kaupan päälle, kun teen vaatteita lapsille tarpeeseen. Vaikka on tullut jo paljon ommeltua ja postattua niistä, niin aina löytyy vielä joku erilainen näkökulma mistä kirjoittaa tänne ompelupäiväkirjaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.