Mitä tehdä kun kangas on vinossa esipesun jälkeen? Erityisesti puuvillatrikoilla on tätä vinoutumisongelmaa. Millä keinoin vinosta kankaasta saa leikattua vaatteen, jossa saumat eivät kierrä. Onko parempi leikata kangas lankasuoran eli silmukkajonon mukaan vai silmukkarivit/ kudelangat huomioiden? Voisiko kaavojen asettelussa vähän huijata ja unohtaa langansuunnan.
Viime kesän helteiden jälkeen päätin ommella miehelle t-paidan puuvillatrikoosta, jossa ei ole elastaania mukana. Halusin testata onko elastaaniton trikoopaita miellyttävämpi kuumalla. Onko se vähemmän hiostavampi kuin vastaava elastaania sisältävä paita? Valitettavasti kysymyksiin ei ole vastausta, sillä koekäyttäjä ei huomannut niin minkäänlaista eroa elastaanitrikoossa ja puuvillatrikoossa, ei vaikka aurinko porotti 25 asteen voimalla.
Joten siirrytään tässä sitten pohtimaan mitä tehdä kun kangas on vino esipesun jälkeen. Puuvillatrikoo nimittäin veti itsensä ihan kieroon esipesussa.
Esipesen kaikki ostamani kankaat ennen ompelua. Tästä säännöstä en lipsu. Kangas kutistuu pesussa, joten sopivan mittainen vaate on helpompi ommella kutistetusta kankaasta. Tekokuidut eivät kutistu pesussa, mutta pesen nekin, jotta värjäys- ja viimeistelyaineet huuhtoutuvat. Joihinkin kankaisiin on neulottaessa tai kudottaessa muodostunut jännitystä, jota palautuu pesun jälkeen. Puuvillatrikoo teki sellaisen tempun, että tuli melkein vinoneliönä ulos pesukoneesta.
Miten leikkaan vinon kankaan?
1. Leikkaan kankaan pystysuoran langansuunnan/ silmukkajonon mukaan.
Koska trikookangas oli yksivärinen, niin käytin tätä tapaa kankaan leikkaamiseen. Tarkistan mittanauhalla, että taitan kangasta yhtä leveästi koko matkalta. T-paidan etukappale koossa M mahtuu saumanvaroineen kankaalle, kun taitan kangasta 23 cm. Kankaan ala- ja yläreunat saavat mennä miten menevät.
Ongelmaksi muodostui se, että toinen hiha ei mahtunutkaan enää vinolle kankaalle. Ratkaisin asian leikkaamalla toisen hihan kankaasta poikittain etu- ja takakappaleen välistä. Käytössä eroa ei näe, eikä tunne, vaikka toinen hiha on leikattu silmukkajonon ja toinen silmukkarivin suuntaan.
2. Jos kankaassa on kuvio tai raidat leikkaan kankaan niin, että kuviot ja raidat tulevat suoraan eli vaakasuoran silmukkarivin/ kudelangan mukaan.
Kuvassa asettelin paidan helman kulkemaan raitojen eli silmukkarivin mukaan. Kuvan oikeassa reunassa näkyy kankaan vinous, lantion kohdalle jää enemmän tyhjää kangasta kuin kainalon kohdalle. Kun piirtää kaavan kokonaisena, eikä vain puolikkaana, niin kuvioiden ja raitojen asettelu on helppoa.
Ja ihan oikein näet, kaavassa on tosiaan Sepe Susi. Ompelin Sepe Susi -paidan muutama vuosi sitten.
3. Venytän kankaan takaisin muotoonsa kiskomalla vinottain nurkista.
Kangasta venytetään täysvinoon langansuuntaan, jolloin kangas suoristuu. Tätä tapaa käytän äärimmäisen harvoin, sillä pelkään kankaan vinoutuvan seuraavassa pesussa uudelleen. Nuorena, kun ompelin mummin avustuksella, kiskoimme esim. farkkukankaita pesun jälkeen suoriksi ja sitten leikkasimme kaavat. Nyt arveluttaa, että pitääkö vaate sitten venytellä jokaisen pesun jälkeen muotoonsa. En muista miten noille venytetyille kankaille kävi. Tuskin huomasin nuorena, jos vaatteen saumat kiersivät, olen aikuisena vasta tullut tiedostavammaksi kieroista saumoista. Olisi mielenkiintoista kuulla, jos sinulla on kokemusta tästä kankaan kiskomisesta takaisin suoraksi.
4. Viis välitän langansuunnista ja leikkaan sellaiset kappaleet kuin sattuu tulemaan ja kankaalle mahtumaan.
Tämä metodi on erityisesti käytössäni kun työskentelen tilkkujen ja jämäkankaiden kanssa. Pääasia, että kangas riittää tarkoitukseensa. Ne muutamat trikoovaatteet, jotka olen tehnyt epälangansuunnilla eivät ole käytössä aiheuttaneet ongelmia. Tämän paidan etukappaleen palaset on leikattu ihan vinksin vonksin jämätilkuista. Trikoo on joustanut hyvin joka suuntaan. Vaatteet ovat olleet väjiä malliltaan, joten senkään puoleen langansuunnilla ei ole ollut väliä.
Vinon kankaan voi leikata vaatteeksi monella tapaa. Kankaan kuviot, käyttötarkoitus ja vaatteen malli vaikuttavat siihen, mikä tapa kannattaisi kulloinkin valita.
Lue seuraavaksi, miten hyödyntää tilkkuja t-paitojen ompelussa.
Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.
Nuo kiertoon taipuvat trikoot ovat välillä kovin hankalia, venyttäminen ei mielestäni paljoa auta. Kangas 'riittää' paremmin jos takakappaleessa keskellä sauma, näin voi käyttää hyväksi vinoja reunoja kuteen suunnassa. Ja ehdottamasi neuvo kaavat kokonaisina puolikkaiden sijaan helpottavat paljon vaatteen leikkaamista. Irmeli
VastaaPoistaKiitos hyvistä ja käytännöllisistä vinkeistä Irmeli. Nyt kun tarkemmin ajattelin, niin miehellä taitaa ollakin yksi ostopaita, jossa on takana keskellä sauma, tämä vinkki ehdottomasti muistiin vastaisuuden varalle.
PoistaPyykkiä kääriessä nuo kierot saumat paidoissa ja varsinkin pussilakanoissa saavat minut hulluuden partaalle :D
Toinen ärsyttävä homma on rullautuvat trikoo kankaan reunat. Oon saumurilla hurauttanu reunat mut eipä sekään niin auta ehkä hitusen helpompi neulata reunoi. Mä siis laitan neuloilla kun kangasta 2kertaisena leikkaa niin reunat vastakkain kiinni, ymmärtääkö tästä nyt :)
VastaaPoistaOstan kankaitaki aina aika jämptisti et joka sentti voi olla tarpeen ku leikkaa.
Ihana vauvan hattu jotenki tutun oloinen. Taitaa olla mullakin ollut retro ikää jo ollaan :) 4-kymppiä pian.
Kiva blogi sulla. Aina välillä käyn kattelemassa.
Kiitos vierailustasi ja tervetuloa vastakin :) Jaan kyllä ärsytyksesi. Mää oon laittanut neulat aivan perä perään kun joskus niin pahasti reunat rullaantuvat ja kangas pitää saada käyttöön kokonaan.
PoistaVauvan aurinkohattu on ollutkin monelle tuttu. Vanhin joka kertoi hattumallia käyttäneensä oli 60-vuotias. Eli aika nostalginen kaava.