keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Vapaa konekirjonta - kirjo omalla kotiompelukoneellasi

Onko vapaa konekirjonta sinulle tuttua? Nimensä mukaisesti se on aivan vapaata eli voit piirtää ompelukoneella kankaalle juuri sellaisen kuvan kuin haluat. Kangasta ohjataan ompelukehyksen avulla. Vapaata konekirjontaa voi tehdä ihan jokaisella kotiompelukoneella, etkä tarvitse mitään kalliita lisälaitteita.

vapaa konekirjontaOmpelin lapselle housut ja hän ehdotti Ninjagoa kuvaksi. En ole edes ihan varma tiedänkö mikä Ninjago on, mutta ommella osaan! Tulostin netistä värityskuvat, toisen jäljensin kankaalle ja toisen annoin lapselle väritettäväksi. Näistä tuli niin mieluisat housut, että seuraavaksi toivottiinkin vaatekaapin täydeltä Ninjago-vaatteita. Tässäpä ohjeet tekniikkaan, jota vapaaksi konekirjonnaksi kutsutaan.

konekirjonta ohje

konekirjontaMihin voit käyttää vapaata konekirjontaa?


Vapaalla konekirjonnalla voit ommella kuvioiden ääriviivoja tai värittää koko alueen. Esimerkiksi lasten värityskirjojen kuvat voi ommella kankaaseen. Konekirjonnalla voit kirjoittaa kankaalle. Koristelun lisäksi konekirjontaa voi käyttää paikkaukseen. Tilkkutöiden yksityiskohtien tikkaamiseen, vanutikkaukseen ja tilkkumaalaukseen konekirjonta sopii myös mainiosti. Kun konekirjonnan tekee haihtuvalle materiaalille, niin kirjonnasta voi tehdä esim. korvikset, rintaneulan tai ompelumerkin.


Tilkkumaalaus

Tässä on tilkkumaalauksella tehty onnittelukortti ylioppilaalle. Tyllin alle on aseteltu tilkkuja, jotka on ommeltu kiinni vapaalla konekirjonnalla. Samalla tilkkujen muotoja on vahvistettu ja lisätty yksityiskohtia kirjoen.
 
Lue tästä lisää miten tilkkumaalaus onnistuu valokuvasta.


tilkkumaalaus

 

Vanukirjonta

Konekirjonta on tehty farkun ja vanun läpi. Kirjonta on tehty hopealangalla, se muodostaa kiemurtelevan polun kankaan päälle. Kirjonnan jälkeen kankaasta on ommeltu meikkipussi. 


vanukirjontaa ompelukoneellaVapaan konekirjonnan tarvikkeetParsintajalka (myös nimi parsinjalka on käytössä)
Parsintajalka auttaa hahmottamaan missä kohdassa neula on. Kuvion viivoja on helpompi seurata, kun kirjottavan kohdan voi kohdistaa parsintajalan reiän keskelle. Parsintajalka estää kangasta pomppaamasta neulan mukana takaisin ylöspäin.

Jos sinulla ei ole parsintajalkaa niin poista koko paininjalka. Jos paininjalan varsi vielä yltää kankaalle, niin ruuvaa paininjalan varsikin irti.

Tässä kuvassa on Berninan parsintajalka.

parsintajalka

Ompelukehys
Kangas pingotetaan ompelukehykseen työskentelyn ajaksi. Kangasta liikutetaan eli ohjataan ompelukehyksellä. Kankaan tulee olla ompelukehyksessä niin tiukalla, että kangas ei pääse nousemaan yhtään ylöspäin. Jos kangas nousee neulan mukana ylös, niin koko ompelukehys alkaa hyppiä, eikä lopputulos ole niin vakaalla kädellä tehty.

Tukikangas
Tukikangas auttaa siihen, että ompeleet eivät vedä kangasta ryppyyn. Farkulle et tarvitse tukikangasta, se on itsessään riittävän paksu, mutta kaikille muille farkkua ohuemmille kankaille kannattaa laittaa tukikangas mukaan ompelukehykseen. Trikookankaillekin voi kirjoa, kunhan laittaa tukikankaan alle.

Minulla on käytössä irtirevittävää tukikangasta. Myös vedessä haihtuva tukikangas sopii tarkoitukseen. Pääasia on että kankaan saa pingotettua  niin tukevasti ompelukehykseen kuin rummun kalvon. Jos kirjontainto yllättää yhtäkkiä, eikä ole tukikangasta saatavilla, niin esimerkiksi lakanakangas työn takana korvaa tukikankaan.

Konekirjontalanka
Tavallinen ompelulanka sopii työskentelyyn vallan mainiosti. Jos kuitenkin haluat kaiken irti konekirjonnasta niin suosittelen konekirjontalankaa. Konekirjontalangalla saa kauniin lopputuloksen, sen kierteet avautuvat ja peittävät kankaan pintaa tasaisemmin. Konekirjontalanka on myös kiiltävämpi ja niitä saa liukuvärjättyinä. Konekirjontalanka pujotetaan ylälangaksi, alalankana on tavallinen ompelulanka.


Näiden housujen polveen ompelin vapaalla konekirjonnalla hevosen peittämään reiän.

polvipaikka juhlahousuihin


Tässä on kirjottu farkun lahkeeseen tähti, joka on saanut innoitteen tarkkojen värityskuvien maailmasta.

tähti vapaalla konekirjonnalla

Kuvion jäljentäminen kankaalle

Kuvion ääriviivat voi piirtää vapaalla kädellä kankaalle esim. haihtuvajälkisellä tussilla. Minä tulostin netistä värityskuvan, jonka jäljensin jäljentämispaperin avulla kankaalle.


Säädä ompelukone vapaata konekirjontaa varten


Vaihda parsintajalka ompelukoneeseen tai poista paininjalka kokonaan.
Laske syöttäjät alas.
Piston leveys ja piston pituus 0
Ylälangan kireys vähän normaalia löysempi, jotta alalanka ei varmastikaan näy oikealle puolelle.
Muista laittaa paininjalan laskin alas kirjonnan ajaksi, jotta langankiristys toimii.

vapaa konekirjonta ohje

Aloita vapaa konekirjonta


Paina jalkapoljinta ja liikuta ompelukehystä neulan alla. Yleensä neljällä päällekkäisellä suoralla ompeleella saa kuvion reunan näkymään hyvin. Pieniä yksityiskohtia voi tehdä ihan yksittäisellä ompeleella. Kuvion täyttämistä varten tarvitaan useita vierekkäisiä ompeleita. Kirjo ensin alkuun vähän, lisää ja vahvista lopuksi ompeleita.

Kuvion kirjomiseen voi käyttää myös siksakommelta. Tällöin piston leveys säädetään haluttuun leveyteen. Siksakilla saa tehtyä peittävää pintaa paremmin. Lopputulos voi olla elävämpi suoran ja siksakin yhdistelmällä. Itse pidän tarkasta piirustusjäljestä ja suosin suoria viivoja.

Jos kuvio on ompelukehystä suurempi, niin kirjo kuvio osissa. Ompelukehystä voi siirtää työskentelyn edetessä.

Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan vauhdin. Saatko tarkempaa jälkeä kun ompelukehystä pitää liikuttaa nopeasti vai hitaasti.  Entä mikä on sinun suuntasi? Saatko vakaamman jäljen työskennellessäsi pystysuunnassa vai sivuttain.

Vinkki: Jos kangas on liian pieni ompelukehykseen, niin ompele tilkusta kehykset kankaalle ja näin suurentunut kangas on helppo pingottaa ompelukehykseen. Jos kuvio on aivan kankaan reunassa, niin ompele jatkopala vain toiseen reunaan, jolloin saat kuvion siirrettyä ompelukehyksen keskelle kirjontaa varten. Käytä jatkopalojen ompeluun suoraa ommelta ja piston pituutta 5, niin tilkut on nopea purkaa pois.

Kangaskorjaamon fb-sivuilla on video-ohje vapaasta konekirjonnasta.

kirjo ompelukoneella

Yleisimmät vikatilanteet


Vapaa konekirjonta on oikeasti ihan helppoa. Tein kuitenkin valmiiksi tällaisen vikalistan, jotta voit välttää sudenkuopat.

Lanka sylttää nurjalle
Muistitko varmasti laskea paininjalan? Se unohtuu usein, jos sinulla ei ole sitä paininjalkaa. Paininjalan vivun alas laskeminen on kuitenkin tärkeää, silloin ylälangankiristys toimii.

Kangas poksuu ja hyppii neulan mukana
Onko kangas riittävän tiukalla ompelukehyksessä? Onko kyseisessä kohdassa jo liikaa ompeleita päällekkäin kirjottuna? Onko neula tarpeeksi suuri? Jos kangas tulee liikaa neulan mukana ylöspäin ja häiritsee tasaisen tikin aikaansaamista, niin kokeile vaihtaa suurempi neula. Suurempi neula tekee suuremman reiän kankaaseen ja näin neula mahtuu  paremmin vetäytymään kankaasta pois.

Pelkään että työnnän sormeni neulan alle
Minulla on tällainen järjetön pelko. Paininjalan puuttuminen aiheuttaa sen, että neulan ympäriltä puuttuu "turva-aita". Muista pitää sormet ompelukehyksessä kiinni, niin ne ovat poissa neulan alta.

Neula katkeaa toistuvasti
Ethän työnnä kangasta liikaa, jolloin neula taipuu ja katkeaa seuraavalla tikillä osuessaan pistolevyyn. Hiljennä vauhtia. Liikuta kangasta vain neulan ollessa ylhäällä. No, tämä on helpommin sanottu kuin tehty.

Epätasainen kirjontajälki
Harjoitus tekee mestarin, nuku yön yli ja kokeile huomenna uudestaan. Tee alkuun sellainen kirjontatyö, jossa ei ole niin väliä miten viivat kulkevat. Väritä kuvion ulkopuolelle tarkoituksella, alla on esimerkki.


Paikkasin housujen lahkeen kukilla. Kukat olen ommellut paikoilleen vapaalla konekirjonnalla. Olen tarkoituksella antanut ompeleiden kulkea ohi kukkien reunojen. Samoin lehdissä tein monta vierekkaistä ommelviivaa. Kukan varret syntyivät, kun ompelin puuvillalangan päälle siksakkia.


vapaalla konekirjonnalla paikkaustaKankaan koristelu on minun ompeluni suola. Olen kokeillut paljon muutakin jännää, mihin se ompelukone oikein taipuu. Tässä alla on esiteltynä lisää koristelutapoja, joita voi tehdä aivan tavallisella ompelukoneella ilman lisälaitteita.

Konekirjontaa tavallisella ompelukoneellaHyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

11 kommenttia:

 1. Mulla on tavoitteena testata tällä kesälomalla kaikkia mun ompelukoneen paininjalkoja. Saapa nähdä, saanko aikaiseksi kokeille konekirjontaakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, no siis ilman paininjalkaa ompelu on yksi variaatio erilaisista paininjaloista, joten se kuuluu periaatteessa jo tuohon listaan, joten pakkohan sun on koklata :D Ja kesälomasuunnitelmat kuulostaa fantastisen hienolta!

   Poista
  2. Joo, joo, ajattelin kokeilla myös paininjalatonta ompelua. En ole koskaan kokeillut. :)

   Poista
 2. Konekirjonta on kivaa, paras tapa on vain aloittaa ja harjoitella, 'käsiala' paranee nopeasti. Olet kirjoittanut rohkaisevan listan ihan aloittelijalle. Noilla neuvoilla pääsee hyvään alkuun. Lempikoneeni, vanha bernina 1008 tekee jo mukavasti haluamani kiemurat. Oma tapani on ommella edestakaisin vaikka 3-4 sentin pätkissä tarvitsemaani moninkertaista tikkiä kuin ommella sama kuvio moneen kertaan kokonaan. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista :D Ja oikein hyvä vinkki tuo ommella 3-4 cm kerralla edestakaisin. Niin määkin itseasiassa teen, mutta en osannut sitä sanoiksi pukea tuohon kirjoitukseen.

   Poista
 3. Nahkaakin voi koristella vaikka monella rivillä pitkää tikkiä, ja sitten neulalla ja vaikka helmilangalla lisätä koristetta vohvelikirjonnan tapaan. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästäkin lisävinkistä. Nythän on muodissa korkkikankaan tapainen nahkapaperi, siihenkin voisi noita ommelrivejä kirjoa.

   Poista
 4. Hei! Minkälaisen tukikankaan tarvitsee trikoo? Voiko siihen käyttää joustamatonta ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, minulla on käytössä irtirevittävä tukikangas. Toinen vaihtoehto voisi olla vedessä haihtuva tukikangas. Joustamaton tukikangas sopii siis oikein hyvin. Itse asiassa on parempi mitä tukevamman kankaasta saa. Kirjottavan kankaan voisi ajatella olevan ompelukehyksessä niin tiukalla kuin rummun kalvon. Hyvä kysymys, päivitä vastauksen tuonne tekstiinkin.

   Poista
  2. Voi kiitos vastauksesta, sun blogi ja instagram on tosi innostava!tänään kokeilin eka kertaa tätä!😍

   Poista
  3. Toivotan iloisia kirjontoja. Kiitos paljon, mukava kuulla, että olet löytänyt käsityöinspiraatiota.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.