perjantai 20. maaliskuuta 2020

Helppo ja mehevä puolukkaleipä

Herkutellaan itsetehdyllä leivällä, mehevä puolukkaleipä on yhtä hyvää kuin pulla. Tämä leipä ei kaipaa vaivaamista, eikä kohottamista, helppo puolukkaleipä kohotetaan soodalla.



Jos minulla olisi toinen blogi olisi se ehkä ruokablogi. Tykkään leipoa herkkuja, mutta kun niitä ei voi ihan koko aikaa leipoa, niin pitää välillä leipoa suolaistakin. Tämä puolukkaleipä kuuluu luottoresepteihini.

Valmis leipä on mehevä, pehmeä ja mureneva. Leivän leikkaaminen ohuisiin paloihin on mahdotonta, sillä se murenee, paksuja paloja saa leikattua helposti. Leipä on niin maukasta, ettei sen päälle tarvitse muuta kuin levitettä. Leipä on suorastaan yhtä hyvää kuin pulla.
 

helppo leipä ilman hiivaa


Puolukkaleivän leipoo vartissa 


Puolukkaleivän leipominen on helppoa, aineet vain sekoitetaan järjestyksessä. Aktiivista leivontaikaa kuluu noin 15 minuuttia, paistamiseen menee tunti. Taikina nostatetaan soodalla, eikä hiivalla, joten taikinaa ei tarvitse vaivata eikä kohottaa.

Parhaillaan tämä leipä on tuoreena, joten sitä ei kannata leipoa pakastimeen. Ainesten määrän voi puolittaa ja leipoa pienemmänkin leivän. Leipä säilyy lämpimässä 3 päivää. Jos leivän säilyttää jääkaapissa, niin se säilyy pidempään. 

puolukkaleipä resepti


Jos sinulla ei ole leipävuokaa, niin käytä kakkuvuokaa, uunivuokaa, pataa tai kattilaa, jossa ei ole muoviosia. Leipä voi ihan hyvin olla pitkulainen vuokaleipä tai pyöreä limppu. Suojaa vuoan sisäpinta leivinpaperilla, niin leipä irtoaa varmasti vuoasta. Vuoan tilavuus pitäisi olla 1,7 litraa.

Jauhojen koostumusta ja määriä voi vaihdella, jos jotain laatua ei juuri nyt ole kaapissa. Kokeile rohkeasti. Minä olen korvannut vehnäjauhot spelttijauhoilla, täysjyvävehnäjauhot hiivaleipävehnäjauhoilla.

Alun perin löysin tämän reseptin Pinjafin blogista. Olen lisännyt tähän reseptiini puolukoiden määrää.


puolukkaleipä


Puolukkaleipä

Vuoan tilavuus 1,7 litraa

3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
3 dl kermaviiliä
2 dl maitoa
1 tl suolaa
1 rkl soodaa
2 rkl siirappia
2,5 dl sokeroitua puolukkasurvosta

Vuoraa vuoka leivinpaperilla tai voitele hyvin, ettei leipä tartu kiinni.

Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin. Siirapin määrää voi lisätä, jos pitää makeammasta leivästä. Lisää viimeisenä puolukkasurvos. Puolukkasurvos ja sooda reagoivat keskenään ja taikina muuttaa väriä puolukanpunaisesta harmaaksi, se on normaalia.

Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa noin tunti, tai kunnes leipä on pinnalta rapea ja sisältä pehmeä.

 

Täältä löydät muut suosikkileipäreseptini



Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon ompelureseptejä.


6 kommenttia:

  1. Hauskan väristä leipää. :) Kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, hauskan värinen leipä piristää :) Tästä reseptistä on tullut luottorespti, koska se on niin hyvää, justiin hain varastosta uuden puolukkasangon herkuteltavaksi. Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  2. Ai hitsi. On varmasti hyvää. Rakastan puolukoita, niin sopivat tuohon varmasti hienosti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin on vastustamattoman hyvää, kuin pulla! Minä rakastan marjojen poimimista, joten kai minäkin sitten rakastan puolukoiden syömistäkin :D

      Poista
  3. Enpä ole koskaan tehnyt puolukkaleipää, kiitos ohjeesta täytyykin kokeilla tätä sillä näyttää niin herkulliselta kuvassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kuulla että innostuit :) Meillä tätä leipää toivottiin jo uusintana, kun tuli niin nopeasti syötyä kaikki.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.