maanantai 16. maaliskuuta 2020

Kylmälaukun ompeluohje

Nyt lähdetään retkelle eväiden kanssa. Ompelin kaksi kylmälaukkua, jotka koristelin retken teemaan sopivilla yksityiskohdilla. Eväät pysyvät laukuissa kylminä tai kuumina eristevanun ansiosta. Kuvallisia ompeluohjeita seuraamalla voit ommella omaan retkiteemaasi sopivan kylmälaukun.

Kylmälaukut


Meidän vanhat kylmälaukkumme ovat olleet mukana jo niin monella retkellä, että vuori on riekaleina. Viime kesänä etsimme lapsen aurinkoklipsejä ihan joka paikasta. Lapsi vannoi laittaneensa ne kylmälaukkuun. Loppukesästä ihmettelin kuhmua kylmälaukun pohjassa, kun pyyhin laukun pohjalta murusia. Sieltä ne klipsit löytyivät kylmälaukun sisältä pohjan ja vuorin välistä. Siksi siis tarvitsemme uudet kylmälaukut.

ompele kylmälaukku




Jännittävimmät retket kylmälaukkujen kanssa on tehty majakoille. Seuraavaksi tähtäämme ehkä Valassaarten punaisen majakan kupeeseen, joten ompelin laukun kanteen punaisen majakan. Leikkasin farkkutilkuista aaltoja ja majakan muodon. Ompelin tilkut paikoilleen tiheällä applikaatiosiksakilla.

Tästä voit lukea lisää majakkaretkistämme.

majakka applikointi



Toisen kylmälaukun kannen koristelin kukkaniityksi. Aloitin ompelemalla kanteen monta lehtikuvioista koristeommelta vierekkäin. Purin pitsiliinasta kukkaset erikseen ja ompelin ne kylmälaukun kanteen.

Pitsiliina on muisto opiskeluajoiltani, silloin en vielä osannut yhdistää virkattuja paloja toisiinsa viimeisen kerroksen aikana. Olin vain solminut kukat yhteen erillisellä langalla, joten ne oli helppo irrottaa toisistaan.

kylmälaukun ompeluohje


Pitsikukkien ja farkkutilkkujen kiinnittämisessä käytin apuna sprayliimaa. Koristeiden nuppineulaaminen olisi työlästä, mutta suihkeliimalla yksityiskohdat saa paikoilleen helposti ja nopeasti. Jos vahingossa liimaa tilkun väärään kohtaan tai vinoon, niin sen voi liimata uudestaan kuin tarran. Ommellessa nuppineulatkaan eivät töki sormiin.

Tästä voit tutustua sprayliiman käyttöön ompelun apuna.

pitsiliinojen ompelu laukkuun




Kylmälaukkujen tärkein materiaali on eristevanu, se pitää eväät kylmänä tai kuumana, kumpia nyt sattuu kyydissä olemaan. Eristevanun hinnaksi tuli kolmeen kylmälaukkuun 12 euroa. Eristevanua on helppo leikata ja ommella. Se on kevyttä, laukkuun tuli lisäpainoa vain 44 g.

Kylmälaukkujen päällimateriaaliksi valitsin tukevan farkkukankaan, niin en tarvinnut erillistä tukikangasta. Vuorina käytin vettähylkivää ulkoilukangasta, joten laukun sisäpuolen voi pyyhkiä puhtaaksi. Laukun ulkopohjaan käytin tilkkuja, joita jäi yli sadevaatteiden ompelusta.

Kylmälaukun pohja
 


Kylmälaukun ompelu oli helppoa avovetoketjun kanssa. Avovetoketjun voi ommella aukinaisena kylmälaukun reunaan, tällöin tikkausten tekeminen on helppoa, kun kylmälaukun kannen saa kokonaan suoraksi ja auki.

kylmälaukut


Kylmälaukun ompeluohje


Kylmälaukun koko valmiina: pituus 29 cm, leveys 19 cm, korkeus 19 cm.
Kylmälaukun kokoa on helppo muuttaa omaan tarpeeseen sopivaksi, samat ompeluohjeet toimivat erikokoisissa laukuissa.

Tarvikkeet:
avovetoketju 70 cm
eristevanua (Insul-fleece) 45 cm
vuorikangasta 45 cm
päällikangasta 45 cm
vettähylkivää kangasta ulkopohjaan 31 cm x 21 cm kokoinen pala

Kankaan kulutuksen minimoimiseksi kylmälaukun kansi leikataan erikseen ja ommellaan kiinni takaseinään. Tässä työssä eivät ylimääräiset saumat haittaa, joten pienistäkin tilkuista voi lähteä kasaamaan kylmälaukun kaavaa.

Piirrä kylmälaukun kaava kuvassa näkyvien mittojen mukaan. Lisää 1 cm saumanvarat. Eristevanuun ei leikata saumanvaroja.
Hox: Kannen ja takaseinän väliin tulee 2 cm rako, koska vetoketju vaatii tilaa.


Kylmälaukun mitat

Leikkaa lisäksi kantohihnaan 12 cm x 65 cm pitkä kaitale. 

Leikkaa päällinen ja vuori peilikuvina.
Leikkaa eristevanu niin, että vanumainen puoli tulee laukun sisäpuolelle.
Merkitse kankaisiin nurkat ja keskietu kohdistamista varten.


1. Ompele kansi kiinni takaseinään vuorissa, päällikankaassa ja eristevanussa. Tässä vaiheessa kylmälaukun kangas näyttää t-kirjaimelta.

Kylmälaukun osien leikkaaminen



2. Ompele koristeet ja mahdolliset taskut paikoilleen. Minä tein vuoriin lusikoiden säilyttämiseen  taskun.

3. Ompele päällikankaan pohjaan vettähylkivä kangas.
Vettähylkivää kangasta voi lainata esim. vanhasta toppatakista, rikkinäisestä sateenvarjosta tai kuluneesta sadetakista.

4. Tikkaa eristevanu vuoriin nurkkien kohdilta. Eli ompele pystysuuntainen ommel jokaiseen nurkkaan. Laukun kannen ja pohjan kohdalle ommellaan vaakasuuntainen ommel. Eristevanu kestää paremmin pesua, kun se on tikattu harvakseltaan kiinni.

Minä en halunnut näkyviä tikkauksia vuoriin, joten leikkasin puuvillakankaasta laukun kokoisen palan ja tikkasin eristevanun siihen. Ompelin puuvillakankaan kiinni laukun päälliseen reunoista. Ompeleet jäivät saumanvaroihin piiloon.


5. Ompele sivusaumat päällikankaasta ja vuorista. Näin kylmälaukusta tulee lieriö. Jätä 1 cm ompelematta ompeleen alusta ja lopusta.

kylmälaukku ompelu


6. Ompele vetoketju oikeat puolet vastakkain kylmälaukun yläreunaan. Avaa vetoketju ja ompele vetoketjun toinen reuna kylmälaukun kanteen oikeat puolet vastakkain. Aloita nuppineulaaminen keskietukohdasta ja etene reunoille päin. Kohdista nurkkien merkit. Kannen nurkkiin voi tehdä pienen pyöristyksen, jotta vetoketjun ompelu nurkassa on helpompaa.

Kannen alusta ja lopusta jää 2 cm tyhjää tilaa ompelematta, jotta kansi nousee vetoketjun yläreunaan ts. kiertää vetoketjun.

kylmälaukun vetoketjun ompelu


7. Käännä päällikangas oikeinpäin ja vuori nurinpäin. Pujota päällikangas vuorikankaan sisään, näin kankaiden oikeat puolet ovat vastakkain. Ompele vuori ja päällinen yhteen vetoketjun kohdasta eli laukun kannesta ja yläreunasta. Ohenna saumanvarat ulkonurkissa ja tee aukileikkaukset sisänurkkiin. Tämä helpottaa vuorin kääntämistä nurjalle.

kylmälaukun vuorin ompelu


kylmälaukun vuorin ompelu



8.  Käännä kylmälaukku oikeinpäin ja asettele vuori laukun sisään. Ompele tikkaus vetoketjun viereen. Tässä on mahdollisuus käyttää tehostelankaa tikkauksissa.

kylmälaukku


Tästä kuvasta näkyy hyvin miten vetoketju asettuu valmiissa laukussa.

kylmälaukun vetoketju


9. Taita kantohihna nelinkertaiseksi seuraavasti: silitä kaitaleeseen pystysuuntainen keskiviiva. Avaa kaitale, taita reunat keskiviivalle ja silitä. Taita lopuksi hihna keskeltä kahtia eli nelinkerroin. Ompele kantohihnan reunat. Tässä on mahdollisuus käyttää tehostelankaa tikkauksissa.

10. Ompele kantohihna kiinni kylmälaukun sivuihin keskelle 4 cm päähän yläreunasta. Ommel ei tule vuorikankaan läpi. Annoin farkkukankaan rispaantuvan reunan jäädä näkyviin hihnan päähän, enkä huolitellut sitä mitenkään.

11. Käännä laukku nurinpäin. Ompele kylmälaukun päällikankaan pohja kiinni sivuihin. Pohjan nurkkia voi pyöristää vastaavasti kuin kannen nurkkia. Tässä vaiheessa vuoria ei vielä ommella.


kylmälaukun ompelu


12. Ompele vuorin kaksi sivua yhteen oikeat puolet vastakkain. Yksi sivu jää ompelematta, sen kautta laukku käännetään oikeinpäin.

13. Ompele vuorin viimeinen sivu, joka toimi kääntöaukkona, käsin tai ompelukoneella.
Ompelin kääntöaukon ensin käsin harsinpistoin ja sitten ompelukoneella aivan reunasta.

14. Ompele muutamalla käsinpistolla vetoketjulle stoppari, jotta vedin pysähtyy ennen kuin vetoketju avautuu kokonaan.

kylmälaukun materiaalit



Tutustu muihin ompelemiini kylmälaukkuihin



Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.