maanantai 23. maaliskuuta 2020

Virkattu pesusieni eli tawashi

Kotimme kestotuoteperhe laajeni uudella tulokkaalla, kun virkkasin astianpesusienen. Pesusienen virkkaaminen onnistuu pelkillä kiinteillä silmukoilla, joten se on helppo tehdä. Hamppulanka ja kiinteät silmukat tuovat pesusieneen sopivaa karheutta.

Virkattu astianpesusieni


Etsin ja etsin virkatun astianpesusienen ohjetta netistä. Mietin etten voi ainoa joka haluaa virkata pesusienen. Pinterest tarjosi minulle tawashia, japanilaista pesusientä. Ahaa, sillä onkin näin erikoinen nimi. Eli jos haluat etsiä astianpesusienen virkkausohjetta kirjoita hakukenttään TAWASHI.

Tawashit olivatkin yksinkertaisia virkata, ensin virkataan kiinteillä silmukoilla vinoneliö, joka viimeistellään ompelemalla palluraksi. Spiraalimainen muoto tekee siitä mielenkiintoisen. Raidallisena nämä tawashit vasta kauniita ovatkin, mutta minulla ei nyt ollut käytössä kahta eriväristä lankaa.

virkkaa tawashi


Astianpesusieni on ollut jo pari päivää käytössä. Isoin ongelma on se, etten raaski käyttää sientä! Ihastelen sitä mieluummin tiskipöydän reunalla. Yhden hernekeittokattilan kuitenkin uskaltauduin sillä hinkkaamaan puhtaaksi. Virkatut silmukat ja hamppulanka ovat riittävän rouheita, että likaa voi jynssätä. Jos sieni alkaa haista niin sen voi pestä muun pyykin joukossa pyykkikoneessa.

virkattu pesusieni


Lankavalintani tähän ensimmäiseen astianpesusieneen on siis 100 % hamppulanka. (Hemp for knitting designed by Lanaknits) Vyötteen puikkosuositus on 3,75. Pesusienen on hyvä olla harvaan virkattu, jotta se kuivuu käyttökertojen välillä. Lankaa kului vain 19 grammaa.

Lankavaihtoehtona voisi kokeilla pellavalankaa. Yksi blogini lukija vinkkasi myös akryylilangasta tulevan hyvän tawashin.

Tässä ikkunaa vasten otetussa kuvassa näkyy miten harvaan pesusieni on virkattu.

Virkkaaja työssään


Astianpesusieni syntyy vinoneliöstä. Vinoneliön muoto virkataan kavennuksilla ja lisäyksillä. Työn toisessa laidassa lisätään silmukoita ja toisessa laidassa kavennetaan silmukoita. Eli kavennukset ja lisäykset tulevat aina samaan reunaan. 

Virkkaus poimutetaan lopuksi, joten ei ole niin väliä vaikka välillä unohtaisi tarkasti laskea että kerrokselle tulee 17 kiinteää silmukkaa. Valmiista pesusienestä ei huomaa, vaikka lisäys olisi unohtunut. Minulla ainakin meinasi työ kaventua.

virkattu tawashi


Astianpesusienen virkkaus


Lanka 100 % hamppu Hemp for knitting, (neuletiheys 22 s. = 10 cm, 28 krs. = 10 cm)
Virkkuukoukku nro 4
Valmiin sienen halkaisija on 8 cm.

1. Virkkaa 21 ketjusilmukkaa. Jätä aloituslanganpää niin pitkäksi, että voit myöhemmin käyttää sitä poimutuksen ompeluun.

2. kerros. Virkkaa 2 ks toiseen silmukkaan koukusta laskien, eli tee lisäys. Virkkaa 17 ks. Virkkaa kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen, eli tee kavennus. 1 kjs, jolla "noustaan" seuraavalle kerrokselle.

3. kerros. Virkkaa kaksi silmukka yhteen. Virkkaa 17 ks. Virkkaa 2 ks samaan silmukkaan. 1 kjs, jolla "noustaan" seuraavalle kerrokselle.

Toista kerroksia 2. ja 3. kunnes työn korkeus on 24 kerrosta.

Ompele tai virkkaa aloitus- ja lopetusreunat toisiinsa. Nyt sinulla on lieriö. Jätä langanpää niin pitkäksi että voit ommella poimutuksen sivureunaan ja mahdollisesti virkata ripustuslenkin.

Ompele poimutuslanka sivureunoihin, kiristä ja päättele langanpäät hyvin. Virkkaa halutessasi ripustuslenkki ketjusilmukoin.

Alkuperäisen englanninkielisen ohjeen on kirjoittanut Granny Judith. Ohjeessa oli virkattu 20 kerrosta. Minulla oli kuitenkin 24 kerrosta, näin sain virkkauksen paremmin taipumaan ympyräksi.

pesusienen virkkaus
Vinkit:
Samalla ohjeella voi tehdä muhkean kestovanulapun kasvojen puhdistukseen. Tällöin langaksi voi valita pehmeää bambua tai puuvillaa. Lisäämällä silmukoita kerrokselle voi virkata isomman sienen vartalon pesemiseen.


virkkausohje pesusieni


Seuraavaksi mietin, josko sienen voisi virkata sipulipusseista, niistä oransseista verkoista. Tai kelpaisivatko rikkinäiset sukat pesusieneksi. Haaveilen tilaavani pellavanarua ja virkkaavani joka viikolle uuden pesusienen, ehkä sitten raaskisin käyttää pesusieniä, jos niitä olisi useampi.

Erilaisia ohjeita virkattuun pesusieneen

 • Virkattu tawashi, jossa puolipylväiden ja pylväiden avulla muotoillaan kerrokset ympyrän kaareksi,  Punomo
 • Popcorn-virkkauksella virkattu pesusieni Lankava/ Molla Mills 

Tutustu muihin kestotuotteiden ompeluohjeisiin

 • Miten pahvisapluunalla saa kestotiskirättiin täydellisen pyöreät nurkat. Mukana on runomuotoinen ohje kestotiskirättien käyttöön, jos haluat ommella kestotiskirättejä lahjaksi ystävälle.
 • Kestovanulaput nopeasti ja helposti saumurilla, vitamiinipurkin kansi on käytännöllinen sapluuna 
 • Kestovaipan nopeat ompeluohjeet, kuminauhat pujotetaan viimeisenä, joten ne voi säätää vauvan mittojen mukaan sopivaksi

Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

6 kommenttia:

 1. Minäkin haluan tuollaisen! Luulen, että minulla on vieläpä sopivasti hamppulankaa tuolla lanka-arkussani. Se on melko varmasti ohuempaa kuin tuo sinun, mutta sitten on vain virkattava pienemmällä koukulla. Siispä kiitos vinkistä ja selkeästä ohjeesta, tämän laitan varmasti testiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä kommentti innostaa taas jatkossakin jakamaan ohjeita ja käsityön iloa. Ohuen langan voi virkata kaksinkertaisena, jos haluaa paksumman astianpesusienen. Uskon kyllä, että oli lanka minkä paksuista vaan, niin sienestä tulee kyllä hyvä. Lähinnä makukysymys tykkääkö muhkeasta vai ohuesta pesusienestä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos paljon omasta ja pesusienenkin puolesta :) Kaunis käyttöesine tekee arjestakin mukavampaa. Pikkuhiljaa raaskin jo ottaa pesusientä käyttöönkin, alkuun se tuntui liian kauniilta uhrattavaksi sotkuun.

   Poista
 3. Hei, kokeilin tätä ohjetta enkä ymmärtänyt minkä takia noi 17 silmukkaa ei pysynyt, vaan jotenkin kokoajan tuntui että ne silmukat väheni ja työ kapeni liikaa ja oli vähän oudon muotoinen. Katsoin tota englanninkielistä versiota ja siellä 2. ja 3. askeleiden lopuksi on "chain 1" eli että lisätään yksi ketjusilmukka ennen kuin jatketaan sitten taas seuraavaa kerrosta. Kokeilin sillä tavalla ja nyt työ alkaa näyttää oikean muotoiselta. Onko nämä lisäykset jostain tietystä syystä pois tästä suomalaisesta käännöksestä? Mä oon aika aloittelija ohjeiden seuraamisessa joten en tiedä ootko sä poistanut noi ketjusilmukat ihan syystä, mutta mulla ei onnistunut tämä kunnes tein sen englanninkielisen perusteella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkkanäköisyydestä ja palautteesta. Korjasin tämän perusteella ohjeeseen nyt ketjusilmukat. Virkkausohjeissa onkin yleensä kerroksen alussa ketjusilmukka, jolla noustaan seuraavalle kerrokselle. Olisiko vahingossa jäänyt nuo ketjusilmukat pois virkkausohjeesta. Pahoittelut, että jouduit tämän takia purkamaan. Onneksi tuo alkuperäinen ohje auttoi.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.