perjantai 29. tammikuuta 2021

Ompele hanskat - rikkinäisen toppatakin uusiokäyttö

Rikkinäisestä toppatakista on moneksi. Keräsin tähän vinkkejä mihin vanhan toppatakin osia ja vettähylkivää kangasta voi käyttää. Kokeilin toppahanskojen ompelua, ja yllätyin miten helposti hanskat valmistuivat.

Toppahanskojen ompelu

 

Toppatakki ei ollut enää käyttökunnossa, mutta siitä sai yllättävän paljon materiaalia hyödynnettäväksi muihin käsitöihin. Tässä lista mitä pelastin uusiokäyttöön ja mihin ajattelin niitä hyödyntää.

Toppatakin uusiokäyttö

 • Stopparit nyöreistä: kuminauhoihin, narupussukoihin
 • Pyöreät kuminauhat olivat jo katkenneet helman kuminauhakujassa, muuten olisin ommellut niistä hiusdonitseja. 
 • Heijastimet ratkoin irti säästän johonkin toiseen vaatteeseen.
 • Vetoketjut: rikkinäiset koruiksi, ehjät uusiokäyttöön
 • Hupun talletin kokonaisena, jos vaikka tarvitaan varahuppua toiseen toppatakkiin. Hupun voi kiinnittää tavallisillakin napeilla, jos painonapit eivät sovikaan yhteen.
 • Vettähylkivä kangas: paikkamateriaalia, rukkaset, uimapussukka, istuinalusta, vauvan töppöset, kurasäärystimet (lenkille housun lahkeita suojaamaan), luistinten teräsuojat... 
 • Vanuvuori ja fleecevuori: pehmolelun tai tyynyn täytteeksi, hanskojen vuoriksi
 
Tuleeko sinulle mieleen mihin kierrätysompeluun voisi käyttää toppatakin kangasta tai muita osia?

Hanskojen ompelu


Vinkkejä ratkomiseen


Takin ratkominen saattaa kuulostaa kovalta urakalta, mutta ei siihen loppujen lopuksi kauaa mene. Erityisesti suosittelen riuhtaisuratkontaa, se on nopeaa ja tehokasta. Eli puran ratkojalla pienen alun ompeleeseen ja lopun sauman riuhtaisen voimalla auki. Tämä tekniikka sopii hyvin ulkoiluvaateisiin, koska kangas on kestävää. Jos kangas sattuisi repeämään, niin mitäpä tuo haittaisi, koska takki oli menossa joka tapauksessa roskikseen. Ratkoin vain vetoketjut ja heijastimet irti. Muut saumat leikkasin auki.

Tässä on lisää vinkkejä ompeleiden ratkomiseen.


Mitä ompelin toppatakin vettähylkivästä kankaasta


Kylmälaukku

Leikkasin toppatakin selästä ison palasen kylmälaukun pohjaan. Vettähylkivä kangas suojaa kylmälaukkua, eikä se sotkeudu auton jalkatilassa niin paljon. Mietin myös koko kylmälaukun ompelua toppatakista, mutta kangas ei olisi riittänyt. Toppatakin koko oli siis noin 122 cm. Vanu- ja fleecevuori olisivat saattaneet jopa toimia kylmalaukun eristeena.
 
 
Ompele kylmälaukku

 

Polvipaikat toppahousuihin

Lapsi meni pyörällä nurin ja housujen polvet halkesivat pahasti. Ulkoilukangasta ei olekaan tilkkulaatikossani, joten säästän kaikki toppatakin riekaleet seuraaviin paikkauskertoihin. Samaan paikkaan talletin myös kuluneet toppahanskat, niistäkin saa vedenkestäviä paikkoja.

Ompelin polvipaikat piilopistoin. Piilopistot ommellaan työn oikealta puolelta paikan ja vaatteen väliin. Lopputulos on aivan huomaamaton. 

Toppahousujen paikkaus


Hanskojen ompelu

 
Toppatakki oli hyvää harjoitusmateriaalia hanskojen ompeluun. Jos urakka olisi ylitsepääsemätön, ei haittaisi vaikka luovuttaisin ja heittäisin hanskat roskiin. Hanskojen ompelu olikin yksinkertaista ohjeiden mukaan, mutta monet pienet palaset saivat tuntumaan, ettei työ edisty. Yhteen hanskaan tarvitaan viisi palaa ja vuoriin toiset viisi palaa.

Toppahanskojen kaavat Suuri Käsityölehti 1/2007 koot 3 v. ja  5-6 v.
 
Ompele toppatakista

 

Toppahanskojen ompelussa opin, että...

 
Paksu vuorikangas kannattaa leikata puoli senttiä pienemmäksi kuin päällinen. Näin vuori mahtuu päällikankaan alle. Kavensin saumanvarat ohuemmiksi harkkosaksilla.
 
hanskojen ompelu

 
Peukalon ulkoreunan kaava kannattaa kaartaa kämmenen keskelle päin, jotta sen saa ommeltua seuraavassa vaiheessa helposti yhteen kämmenen selkäkappaleen kanssa. Eli peukalon juuressa sauma on ensin vaakasuoraan, josta se kaartaa ylöspäin peukaloon. Tässä kuvassa sauma on liian pystyssä ja kämmenen selkäkappaleen ompelu on hankalaa. Eli kuvan oik. laidalla oleva peukalon ulkoreunan ommel.

hanskojen ompeluTamppien ja tarrojen väkertäminen tuntui turhalta Joten päätin oikaista ja tikata kuminauhat ranteeseen kolmiaskelsiksakilla. Sarjatyönä kuminauhan venyttäminen on kätevintä, kun saa kunnon otteen kuminauhan päästä.


rukkasten ompelu


Nämä toppahanskat olivat opettavaisin käsityö pitkään aikaan, kannatti tehdä. Olen ehkä etukäteen vähän pelännytkin toppahanskojen ompelua, mutta ihan turhaan. Ehdottomasti aion tehdä hanskoja vielä lisää. Tämä on sellainen käsityönlaji, jossa itse tehden säästää. 
 
Lämpimätkin näistä tulivat, käsi hikoaa heti kun laittaa hanskan käteen. Näissä on siis vanu ja fleecevuori, juuri samat materiaalit kuin toppatakissa. Seuraaviin hanskoihin uskaltaudun ehkä laittamaan saumateipinkin, vaikka ei näissäkään ole sormet kastuneet kertaakaan. 


Kierrätysinto jatkuu

 
Tämän jälkeen olen katsellut muitakin materiaaleja vielä tarkemmin kierrätyssilmin. Vanhat sisäkengät murtuivat liimauksista, vaikka en ollut niitä juuri käyttänyt. Talletin kenkien hyväkuntoisen nahan hyödynnettäväksi esimerkiksi avaimenperissä, ompelumerkkeinä tai koruissa. Myös kenkien metallisoljet laitoin Minigrip-pussiin talteen.
 
Kierratysnahka


p.s. Viimeksi kirjoitin oman saumurini huoltotoimista. Tervetuloa katsomaan vinkit ompelukaverin huoltoon.

 
Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

 

8 kommenttia:

 1. Aiettä. Ilahduin kyllä tästä tekstistä! Kierrätystä parhaimmillaan! Haalareita ja takkeja menee lasten käytössä helposti puhki (ja isossa perheessä paljon muutenkin takkeja ja haalareita), ja kun polvet/saumat on riittävän paikatut, menee roskiin. En ole ajatellutkaan että niitä voisi kierrättää noin upeasti! Olisipa vielä sinnikkyyttä opetella esim hanskojen ompelu. Olen joskus kyllä kokeillut.
  Hieno blogi sinulla! Täältä saa paljon ajateltavaa ja ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että olet löytänyt polun tänne ja tervetuloa vastakin. Superpaljon kiitoksia kannustuksesta :)

   Kierrätysmateriaalista uskaltaa kokeilla kaikenlaista ja harjoitella ompelua, koska materiaali olisi joka tapauksessa päätynyt roskiin. Se tuo rentoutta ompeluun ja uskallusta haastaa itsensä vaikeidenkin ompeluprojektien pariin.

   Poista
 2. Eikö noita kengänpohjiakin voisi vielä jotenkin hyödyntää? :D Otapa haaste ja tuunaa ne.
  Ihailen kyllä sinun luovuuttasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kengän pohjista ei kuvassa erotukaan, mutta ne ovat täysin murtuneet. Kun leikkasin nuo nahkaosat irti, niin kengien pohjista varisi koko ajan pientä mustaa muovihilettä pöydälle. Joten pohjat eivät kelpaa edes paperopainoksi :D kauniit kiitokset kehuista. Ja mukavia ompeluprojekteja sinnekin päin.

   Poista
 3. Hienoa ideointia ja kierrätystä! Olen joskus ommellut lapsille toppahanskat, mutta siitä on tosi kauan. Yritän myös ratkoa tai leikata vetoketjut yms. kasseista ja kaikista pois heitettävästä talteen uusiokäyttöä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Ihailen kyllä toppahanskojen ompelijoita. Sisulla yritän hiihtää itsekin perässä.

   Näin kerran tilkkutyönäyttelyssä seinävaatteen nimeltään "Neljän ruuhka". Siinä oli vetoketjun puolikkaita vetimineen tilkkujen päällä. Vetimet siis olivat ikään kuin autoja. Tässä olisi hyvä vinkki käyttää noita ratkottuja vetoketjuja :D

   Poista
 4. Täälläkin on jäänyt hanskat ompelematta vaikka kerran jo kaavatkin piirtänyt 😆 Lasten vanhoja toppahousuja on hyödynnetty kyllä paikkamateriaaleina, useinhan vaan tietyt kohdat kuluu. Se on kiva tunne kun saa pidennettyä toppavaatteiden käyttöikää eikä tarviikaan hommata uusia loppukaudelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskeneräisyyskin kuuluu ompeluun. Aina aloittaessaan ei tiedä valmistuuko koskaan, mutta pääasia on että yrittää. Ja joskus vaan muut työt kiilaavat ohi, sitä sattuu minulle kans paljon. Hieno, että sielläkin toppavaatteet saavat uuden mahdollisuuden. Onhan se tosi palkitseva tunne, kun saa korjattua vaatteen.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.