torstai 4. helmikuuta 2021

Riittävän iso kauluri ja ompeluohje siihen

Onko jo kiire ulos, tämän merinovillaisen kaulurin ompelet vartissa lämmikkeeksi. Kauluri yltää harteille ja rinnalle, joten se toimii samalla lisäkerroksena.

Ompele kauluri

Kuulas talvisää on houkutellut meidät hiihtämään ja luistelemaan. Kunnon kauluri on vain puuttunut. Nytpä ompelin sellaisen merinovillasta. Yksinkertaisen kaavan piirsin suoraan kankaalle. Kauluri ulottuu tarkoituksella harteille ja rinnalle, joten ei tarvitse erikseen pukea fleecetakkia toppatakin alle.

Kaavaa on helppo muokata omaan tarpeeseen sopivaksi. Hartiasosa voi olla nelikulmainen, ympyrä tai soikiomainen. Kauluriosa voi olla lyhyt tai korkea. Kauluriosan voi ommella yksinkertaisena,  niin kuin minä tein, tai kaksinkertaisena. Materiaaliksi voi valita merinovillan sijaan trikoota tai uusiokäyttää vanhan neulevaatteen. Kannattaa tarkistaa että neulos venyy tarpeeksi, jotta kaulurin voi kiskaista pään yli.

 

Kaulurin ompelu

Kaulurin leikkaaminen

Koko on 8-vuotiaalle sopiva, päänympärys 54 cm.

Kuvassa kankaat on leikattu taitteelta ja mitat sisältävät saumanvarat.

Tarkista kankaan venyvyys ennen leikkaamista. Kokeile, että saat venytettyä ja puettua kauluriosan pään yli kaulaan.

Leikkaa pääntie erityisen varovaisesti, ettei siitä tule liian suuri. 

Mittanauhaniksi: Pääntie on helppo leikata pystyyn = kyljelleen asetetun mittanauhan avulla. Mittanauhan voi asetella kaarelle ja pääntien mitta on helppo täsmätä kauluriosaan.

Voit leikata kauluriosan niskan puolelta pari senttiä lyhyemmäksi kuin edestä. Näin niskaan ei tule ylimääräistä kangasta, mutta edessä kaulurin voi nostaa poskille asti. Minä tein tämän hienosäädön sen jälkeen, kun olin ommellut kauluriosan tuubiksi.

 

Ompeluohje kauluri

 

Kaulurin ompeleminen

1. Ompele kauluriosan sivusauma.

2. Ompele kauluriosa hartiaosaan. Merkitse ennen ompelua kohdistusmerkit KE- ja KT kohtiin.

3. Huolittele hartiaosan reunat esim. saumuriompeleella. Voit halutessasi kaartaa nurkat pyöreiksi tai jättää ne suorakulmion muotoisiksi. Huolittele myös kaulurin yläreuna.

4. Ompele 1 cm:n levyinen käänne hartiaosan reunoihin ja 4 cm:n levyinen käänne kaulurin yläreunaan. Minä käytin kolmiaskelsiksakkia käänteen ompelussa, se joustaa hyvin.


Ompele kauluri merinovillasta


Nimikointia naruilla

Tässä vielä nimikoimisniksi lapsen sauvoihin, joita saattaa olla koulun pihalla useammat samanlaiset. Solmi pieni naru tai kangassuikale umpisolmuun käsiremmin ympärille. Näin lapsi tunnistaa omansa jo kaukaa. Lisäksi tietenkin nimi on kirjoitettu tussilla sauvaan.

Ja nyt seuraavaksi hiihtämään uudella kaulurilla.


Ompeluohje kauluriinViimeksi ompelin toppahanskat ulkoiluun. Tästä löydät vinkkejä vanhan toppatakin uusiokäyttöön.
 
Neuleohje: Kauluri yhdestä lankakerästä, kaapppiin ei jää jämäkeriä pyörimään.


 
P.S. Haluaisitko ilahduttaa ystävääsi. Kokosin tänne käytännölliset ja ekologiset lahjaideat ystävänpäiväksi. Näissä ideoissa on mukana kierrätysnäkökulma, eikä synnytetä turhaa roskaa ystävänpäivän varjolla.Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

4 kommenttia:

 1. Reilun kokoinen kauluri, varmasti on lämmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Raisa :) Luulen, että tämä kauluri kasvaa lapsen mukana ja sopii vielä monena talvena.

   Poista
 2. Kuinka muutan mitat aikuisen kokoon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kysymyksestä. Lapsen pään ympärys on 54 cm, oletan että aikuisen päänympärys olisi noin 56 cm. Joten kauluriosa voisi olla sopiva ihan sellaisenaan. Ainakin tämä merinovillalaatu joustaa hyvin. Jos on mahdollista sovittaa, niin kannattaa leikata pari senttiä leveämpi kauluriosa ja kokeilla sitä kaulaan. Pienentäminen on helppoa.

   Hartiosan leveys voisi olla aikuisella 35 cm ja pituus jotain 50 - 60 cm väliltä. Riippuen siitä miten paljon haluaa lämmikettä harteille ja rinnalle.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.