lauantai 27. helmikuuta 2021

Ompele kaitaletasku vetoketjulla

Kyllähän vaatteessa pitää taskut olla. Tässä on vähän erilainen kaitaletasku, jossa on lisänä vetoketju. Ompele ja onnistu!

Tasku ompeluohje

 

Nyt on kotoiltu koko vuosi urakalla. Miehen vanhat oloasuhousutkin kuluivat jo puhki. Uusissa oloasuhousuissa kriteerinä oli hyvät taskut. En löytänyt mistään valmista ompeluohjetta kaitaletaskuun vetoketjulla. Niinpä tulin tässä samalla tehneeksi oman ompeluohjeen.

En tiedä sinusta, mutta minua naurattaa tuo postauksen ensimmäinen kuva. Yleensä käsi työnnetään sisään taskuun. Nyt kuitenkin käsi työntyy taskusta ulos. Hoksaatko miten kuva on toteutettu. Photoshoppia en ole käyttänyt. Ja vastaus löytyy postauksen lopusta.


Ompele tasku
 

Nykyään puhelin on aina mukana, joten kaikkiin vaatteisiin kannattaa ommella tasku sitä varten. Vetoketjullinen tasku on parhain, näin puhelin ei varmastikaan putoa.

Testasin kolmea erilaista ompelujärjestystä tilkulle. Tilkuille on hyvä testata, kun niitä ei tarvitse purkaa, uusi tilkku vaan kehiin. Yleensäkin käytän paljon testitilkkuja, joihin kokeilen erilaisia ompelurakenteita tai erilaisia tikkejä. Tilkusta näen onko langan väri, siksakin leveys ja langan kireys sopiva.


Taskun ompelu


Kaitaletaskun edut

Taskunsuukaitale peittää vetoketjun kokonaan, eikä vetoketju näy. Kaitaleen leveyden voi valita vapaasti. Kontrastinvärisillä kaitaleilla saa piristystä vaatteeseen. Voi vaikka hassutella ja ommella eriväriset kaitaleet vaatteen eri puolille tai toisesta päästä leveämmän kaitaleen.

 


Kaitaletaskun tarvikkeet

Vetoketjut, pituus 18 cm. Taskun leveys valmiina 16 cm.
Ulommat taskupussit, taskun paikka merkitty suorakaiteella 1,5 cm x 16 cm
Sisemmät taskupussit
Taskunsuunkaitale 5 cm x 18 cm sis. sv. Valmiissa taskussa kaitaleen korkeus on 1,8 cm.

Merkitse vaatteeseen taskun paikka. (Kuvassa harmaa viiva)
Silitä taskunsuukaitaleen nurjalle puolelle ja vaatteen nurjalle puolelle tukikangas.


Vetoketjutaskun ompeluKaitaletasku vetoketjulla

 

1. Taita taskunsuukaitale oikeat puolet vastakkain ja ompele lyhyet reunat yhteen, saumanvara on 1 cm.

2. Ohenna saumanvarat ja käännä taskunsuukaitale oikein päin. Silitä.

 

Vetoketjutasku


3. Ompele taskunsuukaitale taskun reunaan vaatteen oikealla puolelle. Saumanvara on 7 mm. Avoin reuna kohdistetaan taskunsuun merkintään. Taitereuna osoittaa kohti vaatteen keskietua tai helmaa.

 

Vetoketjutasku ohje


4. Neulaa ulompi taskupussi taskunsuukaitaleen päälle, taskupussin oikea puoli vaatteen oikeaa puolta vasten. Kohdista taskupussissa oleva suorakulmio taskunsuukaitaleen ompeleeseen.


5. Ompele suorakulmion muotoinen ommel. Ommel osuu tarkalleen kohdan 3. ompeleen päälle. Ompeleiden väli on tasan 1,5 cm, jotta vetoketju yltää aukon reunoille.


Vinkki 1: Tämä voi  olla helpompi ommella kahdessa osassa. Ensin vaatteen nurjalta puolelta seuraten taskunsuukaitaleen ommelta ja jatkaen oikealta puolelta taskunpussiin piirrettyjen merkintöjen mukaan.

Vinkki 2: Ompele suorakulmion yläreuna (= se reuna missä ei ole taskunsuukaitaletta) 2 mm verran lyhyemmäksi. Näin taskunsuukaitaleen tikkaaminen vetoketjun peitoksi on myöhemmin helpompaa.


Tarkkana olla, jotta suorakulmion lyhyen sivun ommel tulee juuri taskunsuukaitaleen viereen, ei sen päälle. Ompelin tämän suorakulmion muotoisen ompeleen noin kolme ja puoli kertaa uusiksi, että sain sen tasaleveäksi. Tsemppiä, tämän jälkeen on jäljellä enää helppoja juttuja jäljellä.

 

Vetoketjutasku6. Leikkaa tasku auki suorakulmion keskeltä. Lopeta leikkaaminen 1 cm ennen päätyä. Leikkaa päädyt viistosti auki siten, että muodostuu y-kirjain.

 

Vetoketjutasku


 

7. Käännä taskupussi nurjalle ja silitä asentoonsa.

8. Neulaa ja ompele vetoketju paikoilleen. Ommel kiertää koko taskun ympäri ja alareunassa seuraa taskunsuukaitaleen uraa. Tämä ommel oli helpoin tehdä oikealta puolelta. 

Kuvassa tasku on ylösalaisin, ja näyttää siltä että yläreunassa ompeleen pitäisi seurata taskunsuukaitaleen uraa.

Kaitaletasku vetoketjulla

 

9. Ompele sisempi taskupussi kiinni ulompaan taskupussiin oikeat puolet vastakkain. Tässä vaiheessa pienensin taskupussin eli leikkasin vetoketjun yläpuolelle jäävän tyhjän tilan pois. Ompelin taskupussit kiinni yläreunastaan vetoketjun kiinnitysompeleen kohdalle.

 

Vetoketjutasku


10. Ompele taskunsuukaitaleen lyhyet reunat vetoketjun päiden peitoksi. Kuvassa punainen nuppineula osoittaa ompeleen alkupään.

Jee, valmista. Onnittelut hienosta taskusta, tämän jälkeen pystyt mihin vain.

 

Kaitaletaskun ompelu


Minä mietin jo millainen olisi pilven muotoinen kaitale taskun peittona tai mitäs niitä muita pitkulaisia muotoja voisi olla. Käykö farkun sauma, se sisäsauma mikä yleensä jää kierrätysompelusta leikkuujätteeksi, koristeeksi collegehousujen taskuun. Ihan hirveä himo tuli nyt taskujen ompeluun ja päässä pyörii erilaisia ideoita. Laitoinkin tähän alle ison pinon erilaisia taskuja, jos sinäkin innostuit. Tasku on sekä käytännöllinen, että mielenkiintoinen yksityiskohta vaatteessa.

Taskujen ompeluohjeita:

 

Postauksen ensimmäistä kuvaa varten ratkoin pätkän taskupussin ommelta auki. Lapsi makasi masullaan lattialla ja pujotti käden housujen lahkeesta ja taskupussin sisältä ulos taskusta. Arkeen tarvitaan huumoria :D

 
Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejäEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.