Valmistin hellävaraista ja kosteuttavaa saippuaa oliiviöljystä ja ruususuolasta. Perunoiden keitinvedestä sain mukaan vielä vaahtoavuutta ja silkkisyyttä. Tässä on tarkat ohjeet miten voit toteuttaa oman luksussaippuasi.
Halusin tehdä mahdollisimman hellävaraista saippuaa. Ja testikäytön jälkeen voinkin kehua onnistuneeni tavoitteessani. En ole enää tarvinnut käsirasvaa saippuapesun jälkeen, eivätkä rystyseni ole halkeilleet.
Saippuan hellävaraisuuteen vaikuttavat käytettävät öljyt sekä saippuan ylirasvoitusprosentti. Tässä saippuareseptissä ylirasvoitusprosentti on 7. Normaalisti luku on noin 3-7 väliltä. Mitä suurempi luku on, sitä rasvaisempi ja hellävaraisempi saippua on. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saippuaan jätetään ylimääräistä rasvaa, joka ei reagoidu lipeän kanssa. Näin käsien pesun jälkeen iholle jää hoitavia rasvoja.
Tämä oli ensimmäinen kerta kun valmistin saippuaa, joten valitsin edullisia öljyjä, jotka löytyvät ruokakaupasta. Nyt kun saippuan valmistusprosessi on tuttu, niin seuraavalla kerralla uskallan kokeilla jo vähän erikoisempiakin ja kalliimpiakin öljyjä. Tilasinkin jo kaakaovoita puoli kiloa, jee! Saippuan valmistus ei ole loppujen lopuksi sen vaikeampaa kuin sämpylöiden leipominen. Katsotaanpas seuraavaksi tarkemmin mitä ainesosia saippuaresepti sisältää.
Oliiviöljystä, kookosöljystä ja rypsiöljystä tuli vaaleankeltaista saippuaa.
Valitsin nämä raaka-aineet saippuaan, koska...
Oliiviöljy (Olive oil)
Oliiviöljy tuo saippuaan hoitavuutta. Oliiviöljy on yksi perusöljy saippuoissa ja sitä löytyykin melkein jokaisesta reseptistä. Hyllyn halvin oliiviöljy kelpaa. Neitsytoliiviöljy saattaa lisätä saippuan kovettumisaikaa, joten valitse mieluummin tavallinen oliiviöljy. Pelkästä oliiviöljystä tehty Kastilian saippua on erityisen hellävarainen, mutta sen kovettumisaika on 1-2 vuotta ennen kuin sen voi ottaa käyttöön.
+ hoitavuus, hellävaraisuus, edullisuus
- Oliiviöljysaippuan liotus lisää sen limaisuutta, joten saippuan tulisi saada kuivua saippualautasella hyvin.
Kookosöljy (Coconut oil)
Kookosöljy lisää saippuan puhdistavuutta ja vaahtoavuutta. Tämäkin on saippuoiden perusöljy, millään muulla rasvalla ei ole näin hyviä saippuaominaisuuksia. Kookosöljy on hyvä valinta koviksi rasvoiksi saippuan valmistukseen. Kookosöljyn miinuspuoliin kuulun ihon kuivattavuus. Kookosöljyä voi laittaa saippuaan noin 15 - 30 rasvojen määrästä.
+ vaahtoavuus, puhdistavuus, valmiin saippuan kovuus
- kuivattaa ihoa
Lisätietoa: Kookosöljy ja kookosrasva käyttäytyvät saippuan valmistuksessa ja valmiissa saippuassa samoin. Joten kookosöljyn voi korvata kookosrasvalla. Näiden kahden kemiallinen reaktio on samanlainen. Minä käytin lasipurkissa olevaa kookosöljyä, koska löysin sitä lähimarketista. Mutta yhtä hyvin voi käyttää voipaketin näköistä kookosrasvaa. Saippualaskurissa löytyy Coconut oil 76 deg ja Coconut oil 92 deg. (Luvut ovat kookosöljyn sulamispisteet Farenhait asteina.) Molemmilla laaduilla on kuitenkin sama saippuoitumiskerroin. Sen voi tarkistaa syöttämällä laskuriin 100 g ensin toista laatua ja sitten 100 g toista laatua. Joten senkään puoleen ei ole väliä kumpaa rasvalaatua käytät saippuan valmistuksessa.
Rypsiöljy (Canola oil)
Täyteöljy, samantyyppinen kuin oliiviöljy. Auringonkukkaöljykin sopisi täyteöljyksi.
+ kotimaisuus, edullisuus
Sheavoi (Shea butter)
Saippuan valmistus on siinäkin mielessä hyödyllistä, että massaan voi sekoittaa ruokaöljyjä, jotka uhkaavat jäädä käyttämättä. Minulla oli jäänyt kaappiin huulirasvakokeiluista pieni ripe sheavoita, joka oli menossa vanhaksi. Joten hyödynsin rippeet saippuaan. Sheavoista tehty saippua on kosteuttava, ja saippuan vaahto on kermaista ja pehmeää. Sheavoi on kiinteä rasva, eli lopputuloksena on kovempi saippua. Sheavoita kannattaa laittaa alle 15 prosenttia rasvojen määrästä.
+ kosteuttavuus, valmiin saippuan kovuus
- saatavilla vain erikoiskaupoista, kallis noin 44 €/ kg
Vinkki: Jos sinulla ei ole sheavoita ja haluat tehdä ensimmäisen saippuakokeilun ihan perusöljyistä ennen kuin tilaat mitään erikoisöljyjä, niin sheavoin voi tipauttaa reseptistä pois. Laita muiden rasvojen grammamäärät saippualaskuriin ja saat laskurista tarvittavan lipeämäärän.
Saippuan valmistuksessa tarvitaan myös lipeää. Suosittelen, että tutustut myös lipeän turvalliseen käyttöön.
Kirjoitin tänne ohjeita ja vinkkejä miten lipeää voi käsitellä mahdollisimman turvallisesti.
Tekstissä on myös konkreettisia keinoja miten voi varmistua siitä, ettei valmiissa saippuassa ole enää lipeää jäljellä.
Saippuan valmistuksessa pääsee alkuun pienillä hankinnoilla.
Ruokakaupasta saa öljyjä. Lipeää eli viemäriraetta saa marketista.
Pullon hinnaksi tulee noin 5,90 ja siitä riittää moneen saippuasatsiin.
Kirpparilta löytää hyvin kauhoja, kulhoja ja teräskattilan. Suurimmat
hankinnat ovat digitaalinen vaaka ja sauvasekoitin. Minua onni potkaisi ja löysin sauvasekoittimenkin kirpparilta.
Saippuan lisukkeet
Kun kerran saippuaa lähdettiin tekemään, niin tehdäänkin samalla vaivalla luksussaippuaa. Lisukkeilla saa saippuan perusmassan tuunattua ylelliseksi.
Himalajan punainen ruususuola
Suola kosteuttaa ihoa ja lisää saippuan vaahtoavuutta. Kaikki suolalaadut käyvät. Merisuolasta tulee saippuaan hierovuutta.
Perunoiden keitinvesi
Perunoiden keitinvedellä korvasin saippuareseptissä tavallisen veden. Perunoiden keitinvedessä on tärkkelystä, joka tuo saippuaan silkkistä tuntua ja lisää vaahtoavuutta. Keitin perunat kuorittuina vedessä. Siivilöin vedestä perunan palaset pois. Jäähdytin veden jääkaappikylmäksi ennen kuin lisäsin lipeän veteen.
Perunoiden keitinveden sijaan saippuamassaan
voi lisätä teelusikallisen perunajauhoja. Perunajauhot lisätään aivan
sauvasekoittamisen lopussa, ennen kuin saippuamassa kaadetaan
muotteihin. Perunajauhoilla saadaan sama lopputulos saippuaan. Huomasin nettiä tutkiessani, että yleensä perunajauhoja oli lisätty lasten saippuoihin.
Hienonnettuja koivunlehtiä
Luin, että koivunlehti ja kehäkukka saattaisivat olla sellaiset kasvit, jotka säilyttävät saippuassa oman värinsä. Yleensä kasvisperäiset lisukkeet muuttuvat ruskeiksi lipeän vaikutuksesta. Valmiissa saippuassa koivunlehtijauhe on kuitenkin niin hienoa, etten oikein erota, onko se pysynyt vihreänä vaiko muuttunut ruskeaksi.
Koivunlehtijauhe ja ruususuola odottavat kupeissaan, että pääsevät pian saippuamassan sekaan.
Tarvikkeet saippuan valmistamiseen
- Taikinalasta, kauhoja, lusikka
- Digitaalinen vaaka, aineet mitataan gramman tarkkuudella.
- Sauvasekoitin: saippuan tekemisen kannattaa hankkia oma sauvasekoitin, samaa ei suositella käytettävän enää muussa elintarvikekäytössä.
- Muovirasia lipeän mittaamiseen
- Lautanen tai rasia rasvojen mittaamiseen
- Teräskattila rasvojen sulattamiseen. Kannattaa valita riittävän iso kattila, niin samassa kattilassa voi käyttää sauvasekoitinta, eikä saippuaseos roisku yli.
- Teräskattila tai muovikulho lipeän ja veden sekoittamiseen. Isosta ja korkeasta kulhosta ei vahingossa roisku lipeävesi yli.
- Suojavarusteet: suojalasit, rönttävaatteet, kumihanskat, sanomalehtiä pöydälle
- Saippuamuotti esim. maitopurkki
- Pyyhe, johon saippuamuotti kääritään hautumaan = geeliytymään noin vuorokaudeksi.
Huom: Alumiinisia tarvikkeita ei suositella, koska lipeä reagoi alumiinin kanssa.
Tarvikkeiden hankkimisessa kannattaa hyödyntää kirpputoria. Löysin sieltä hyvin kauhoja ja sauvasekoittimen.
Resepti: Silkkinen suolasaippua perunoiden keitinvedestä
Vettä on reseptissä 38 % rasvojen määrästä.
Ainesosien määrän voi puolittaa. Huolehdi tällöin, että astia, jossa sekoitat saippuamassaa sauvasekoittimella on riittävän pieni. Sauvasekoittimen pitää upota kokonaan pinnan alle.
Tässä näkyy valmiiksi laskettu resepti. Tämän mukaan mittaan lipeän ja veden määrät. Talletan tämän reseptin myöhempää käyttö varten. Jos saippuamassa sattuisi menemään pilalle, niin tästä voi tarkistaa olivatko aineet oikeassa suhteessa. Tai jos saippuasta tulee erinomaista, niin tällä samalla reseptillä voin tehdä lisää.
Taulukon alalaidasssa voi tutkia millaisia ominaisuuksia saippualla on. Onko saippua riittävän kova, puhdistava ja hoitava, entä onko saippuan vaahto kuplivaa tai kermaista. Iodine ja INS arvot liittyvät saippuan kovuuteen. Vaikka kaikki luvut eivät osuisi viitearvojen sisään, niin lopputuloksena on silti aivan käyttökelpoinen saippua.
Karppaus ja perhe -blogissa kerrotaan tarkemmin lipeälaskurin käytöstä.
Saippuan valmistus
1. Perunoiden keittäminen
2. Rasvojen sulatus
3. Lipeän sekoitus perunoiden keitinveteen
4. Kaada lipeävesi rasvojen sekaan kattilaan
5. Sauvasekoitin käyntiin
6. Sekoita lisukkeet massaan
7. Kaada saippuamassa muotteihin
8. Saippuan geeliytyminen
9. Saippuan paloittelu
10. Saippuan kovettuminen
Miten saippuan valmistus onnistui
Myöhemmin olen oppinut helpon niksin, miten välttää tärkkelyspitoisen nesteen palaminen lipeän vaikutuksesta. Eli neste pakastetaan muovipussissa ja sulatetaan hileiseksi. Puoliksi sulaneeseen nesteeseen lisätään lipeää lusikallinen kerrallaan. Näin menetellen neste ei varmasti kuumene liikaa, eikä pala. Jäätynyt neste vähentää myös lipeähöyryjen muodostumista. Ja tämä taas puolestaan lisää turvallisuutta työskentelyyn, kun ei tule hengitetyksi lipeähöyryjä.
Saippuamassaa saimme surruutella sauvasekoittimella 15 minuuttia ennen kuin se kiisselöityi. Pidimme toki taukoja ja annoimme sauvasekoittimen moottorin huilata välillä. Projektin lopuksi sauvasekoitin oli tosi kuuma. Sanoin aamenet ja kiitokset, kun se kesti loppuun asti. Sauvasekoitin oli hankittu kirpparilta, niin senkin takia jännitin, että posahtaako vanhuuttaan koko värkki.
Itsetehdyn saippuan käyttöönotto
Kolmen kuukauden jälkeen otin ensimmäisen saippuapalan käyttöön. Saippua oli saanut kovettua pahvilaatikossa keittiön kaapin päällä. Oli mahtavaa huomata, että saippuasta tuli vaahtoa ja kuplia käsiin. Taisimme onnistua saippuan valmistuksessa! Ensimmäiset neljä päivää sain rasvata kädet saippuapesun jälkeen, mutta sen jälkeen ihoni on tottunut saippuaan. Tämä oli se tavoite miksi halusin siirtyä itsetehtyyn saippuaan.
Varmuuden varalta tein saippualle kielitestin. Eli tökkäsin kieleni saippuaan. Jos kielessä tuntuisi samalta kuin koskisi 9 voltin paristoon, niin saippuaan on jäänyt lipeää. Saippuoitumisprosessi ei ole onnistunut tai raaka-aineet on mitattu väärin. Jos kieli ei kärähdä saippuassa, niin se on turvallista käyttää. Minun kieleni maistoi vain saippuan suolaisuuden ja saippuan maun, piti päästä äkkiä pesemään kieli.
Mitä tehdä jos saippua pehmenee ja lötkistyy käytössä
Tässä vinkkejä miten saada saippua säilymään käytössä hyvänä
- Anna saippuan kypsyä tarpeeksi kauan. Oliiviöljyä sisältävät saippuat voivat tarvita jopa 6 kuukauden - vuoden kovettumiseen
- Säilytä saippua erityisellä saippualautasella, jossa on pohjassa reiät tai raot, joista vesi pääsee valumaan pois.
- Käytä kahta saippuaa yhtä aikaa, jolloin toinen saippua saa kuivahtaa välillä. Meidän lavuaarin reunalla on kolme saippualautasta.
- Käytä enemmän kovia rasvoja, esim. kookosrasvaa, kaakaovoita.
- Vähennä veden määrää saippuantekoprosessissa. Nestettä voi olla esim. 2 kertaa lipeän määrä.
- Lisää saippuamassaan mehiläisvahaa tai suolaa.
Jos saippuan valmistuksessa jäi jokin kohta mietityttämään, niin laitahan kommentteihin kysymyksiä, vastaan mielelläni.
Jos saippuan valmistus kiinnostaa, mutta lipeämörkö kummittelee suunnitelmien ympärillä, niin toivon näiden ohjeiden auttavan. Tässä postauksessa on ohjeita miten lipeän kanssa voi toimia turvallisesti.
Testaa myös näitä saippuareseptejä
- Nokkossaippua hiuksille
- Metsäinen kuusenkerkkäsaippua
- Vuohenmaitosaippuaa Kleopatran innoittamana
Lähteet:
- Aloittelijan opas öljyjen valintaan/ Soap Queen (englannin kielinen)
- Palasaippuan hygieenisyyteen vaikuttaa säilytystapa/ Yle
Saippuanvalmistus on kivaa puuhaa. Ekalla kerralla en tajunnut puhdistaa astioita kunnolla ennen astianpesukonetta, ja koko keittiö oli täynnä vaahtoa jota tulvi tiskikoneesta ulos.. 🙈
VastaaPoistaHei, kiitos tästä opettavaisesta tarinasta. Onpa siinä ollut saippuassa ytyä ja vaahtoa kerrakseen. Onko sinulla jotain lempiainesosia, jotka olet todennut hyväksi saippuan valmistuksessa?
Poista