Metsäinen palasaippua valmistuu kuusenkerkkähaudukkeesta ja öljyistä. Tarvikkeet maitopurkilliseen saippuaa maksoivat 13 euroa. Tästä saippuahalosta saan leikattua seitsemän reilun kokoista palasaippuaa. Kokeile ja nauti palanen arjen luksusta. Itsetehty saippua on myös hyvä lahjaidea.
Olin viikon lomareissulla ja matkan aikana käytin milloin mitäkin saippuaa. Huomasin, että käteni kuivuivat ja tarvitsivat rasvausta. Kotona arjessa käytän itsetehtyjä palasaippuoita, enkä tarvitse käsirasvaa ollenkaan. Olen sirotellut kotona jokaisen lavuaarin reunalla oman palasaippuan, jopa töihinkin olen vienyt oman luksussaippuani.
Saippuan ylirasvoitus
Kun saippuan valmistaa itse alusta loppuun asti, niin voi valita sopivan ylirasvoituksen. Käytän resepteissäni 7 prosentin ylirasvoitusta. Yleensä itsetehtyjen saippuoiden ylirasvoitus on jotain 3-7 prosentin väliltä. Eli palasaippuaan jää seitsemän prosenttia ylimääräistä rasvaa, joka ei kemiallisessa reaktiossa muutu saippuaksi lipeän kanssa.
Saippuoinnin yhteydessä käteni saavat siis annoksen luonnonmukaisia rasvoja. Kädet eivät kuitenkaan tunnu rasvaisilta vaan pehmeiltä ja kosteutetuilta. Itsetehty saippua tuntuu suorastaan ravitsevalta iholla. Toisekseen lisäaineettomuus on plussaa, ei tuoksuja, ei väriaineita, ei lisäaineita, ei allergeeneja, vain luonnonmukaisia öljyjä.
Kuusenkerkkien kerääminen ja haudutus
Kuusenkerkät kerätään alkukesästä, kun ne ovat vaaleanvihreitä ja neulaset ovat vielä pehmeitä. Tällöin kuusenkerkät ovat noin 2-3 cm pitkiä. Juhannuksen jälkeen kuusenkerkät alkavat olla jo liian havumaisia käytettäväksi, ainakin täällä Pohjois-Pohjanmaalla. Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan.
- Liota kuusenkerkkiä huoneenlämmössä noin 8-10 tuntia.
- Siivilöi liotusvesi pois.
- Laita kuusenkerkät kattilaan ja lisää vettä niin, että kuusenkerkät juuri peittyvät.
- Hauduta kuusenkerkkiä 70-80 asteessa 2 tuntia. Haudutus tapahtuu siis juuri alle kiehumispisteen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, niin riittää tarkkailla ettei vesi kiehu.
- Siivilöi kuusenkerkät pois. Minä käytin harsoa apua kuusenkerkkien siivilöinnissä. Katso kuva alla.
Jäähdytä kuusenkerkkähauduke jääkaapissa. Saippuan valmistuksessa nesteen tulisi olla kylmää tai jopa jäähileistä. Jos et käytä kuusenkerkkähauduketta heti, voit pakastaa sen myöhempää käyttöä varten.
Voit myös uuttaa kuusenkerkkiä öljyyn ja näin lisätä saippuan kuusenkerkkäpitoisuutta.
Näillä ohjeilla voit uuttaa kuusenkerkät esim. oliiviöljyyn.
Kuusenkerkkä on oikea terveyspommi
Kuusenkerkät sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Niistä löytyy myös flavonoideja, kalsiumia, magnesiumia, karoteenia ja kaliumia, kivennäis- ja aromiaineita. Kerkät ovat myös tehokkaita antioksidantteja, jotka tukevat kehon sisäistä puolustusjärjestelmää.
Tiesitkö, että kuusenkerkkiä voi napostella myös tuoreeltaan, saat raikkaan pihkan- tai sitruunanmakuisen vitamiiniannoksen.
Kuusenkerkät sisältävät hartsia, joten hartsiallergiset olkaa varovaisia. Astmaatikoille tai hinkuyskäpotilaille ei myöskään suositella kuusenkerkkää.
Lähteet:
Maaseudun tulevaisuus
Suomen luonto
Arctic Warriors
Martat
Tarvikkeet saippuan valmistukseen:
- digitaalinen vaaka
- sekoituskauha, muovilasta
- sauvasekoitin saippuan sekoittamiseen (sauvasekoitinta ei voi enää palauttaa elintarvikekäyttöön)
- iso teräskattila öljyjen sulattamiseen ja saippuan valmistamiseen
- muovisanko lipeän sekoittamiseen (esim. turkkilaisen jogurtin sanko)
- maitopurkki muotiksi
- suojalasit, kumihanskat ja pitkähihaiset vaatteet turvaksi lipeäroiskeilta
- sanomalehtiä pöydän suojaksi
- siimaa saippuan leikkaamiseen
Saippuan valmistukseen kuluu aikaa noin kolme tuntia alkaen reseptin laskemisesta lopputiskaukseen. Siinä välissä ehdin tovin etsiä kadonneita suojalasejakin. Aktiivista aineiden mittaamista ja saippuan sekoittelua oli noin 45 minuuttia.
Alkuperäinen kuusenkerkkäsaippuaresepti on Värikäs Kädenjäki -blogissa
Hamppuöljyn ominaisuudet
Hamppuöljy
on ravitseva ja hoitava. Hamppuöljyn sisältämä gammalinoleenihappo korjaa
vaurioitunutta ihoa ja se sopii erityisen hyvin atooppiselle iholle. Hamppuöljyllä
on myös hyvät vaahtoamisominaisuudet. Hamppuöljyä suositellaan
käytettäväksi noin 15 % rasvojen määrästä. Hamppuöljy on voimakkaan vihertävä, joten sen takia myös valmis saippua on vihertävää. Ajan kuluessa vihreä väri haalistuu saippuassa.
Kuusenkerkkäsaippuaresepti
Reseptin muuntelumahdollisuudet:
- Voit korvata kuusenkerkkähaudukkeen kylmällä kraanavedellä.
- Jos haluat kuitenkin jotain erikoisempaa, niin voit hauduttaa teetä tai käyttää mehua nesteenä, johon lipeä lisätään. Esim. minttutee tai porkkanamenu.
- Jos muutat reseptin rasvamääriä, niin laskethan saippualaskurilla uudestaan lipeän määrän.
Tee näin kuusenkerkkäsaippuaa:
Jos olet vasta-alkaja, niin tästä löydät yksityiskohtaisemmat ohjeet miten valmistat saippuaa turvallisesti.
1. Mittaa öljyt kattilaan ja sulata öljyt. Jäähdytä öljyt alle 50 asteen.
2. Kaada lipeärakeet kuusenkerkkähaudukkeeseen. Sekoittele ja katso että lipeärakeet sulavat nesteeseen. Varothan, neste muuttuu tulikuumaksi. Tee tämä vaihe ulkona tai hyvin tuuletetussa tilassa, ettet vahingossa hengittäisi lipeähöyryjä.
Jäähdytä liemi alle 50 asteen.
3. Kaada lipeäneste rasvojen sekaan kattilaan.
4. Sekoita saippuamassaa sauvasekoittimella, kunnes saippua on kuin paksua kiisseliä. Pidä sauvasekoitin kattilan pohjaa vasten, ettei sauvasekoittimen alle pääse ilmaa ja massa roiskuisi. Paksun kiisselivaiheen saavuttaminen kesti minulla 11 minuuttia.
5. Kaada saippuamassa muotteihin kovettumaan. Kopsuttele muottia pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat häviävät.
6. Kääri maitopurkki kylpypyyhkeeseen. Saippuamassan lipeä ja rasvat aloittavat kemiallisen prosessin ja lämpö nousee. Maitopurkki pysyy sopivan lämpöisenä kylpypyyhkeen sisällä ja saippuamassa saavuttaa geeliytymisvaiheen. Geeliytynyt saippua on läpikuultavampaa ja kovempaa. Geeliytymisvaiheen voi jättää välistäkin.
7. Kun saippua on kovettunut, se on valmis leikattavaksi. Leikkasin saippuan 12 tunnin kuluttua. Käytin leikkaamiseen ohutta siimaa. Veitsellä leikatessa palaset saattavat murtua. Kuva alla.
8. Saippua saa kovettua vielä 1 - 6 kuukautta ennen kuin se otetaan käyttöön.
Lisää saippuareseptejä ja vinkkejä saippuan valmistukseen
- Saippuainnostus: miten lipeää voi käyttää turvallisesti saippuan valmistuksessa
- Silkkinen suolasaippua perunoiden keitinvedestä. Tarkat ohjeet saippuan valmistukseen
- Nokkossaippua hiuksille, vinkkejä turvalliseen työskentelyyn
- Vuohenmaitosaippuaa Kleopatran innoittamana
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.