sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Vuohenmaitosaippuan valmistuksessa pakkanen on avuksi

Oletko kuullut, että  Kleopatra kylpi maidossa säilyttääkseen ihonsa kauneuden? No, totta kai minäkin halusin kylpeä maidossa, joten päädyin tekemään vuohenmaitosaippuaa. Vuohenmaitosaippuan valmistuksessa punaisena lankana on ylikuumentumisen estäminen. Lumihanki ja pakkanen ovat siinä hyviä apureita, joten tämä maitopohjainen saippua kannattaa valmistaa talvella.

.

Vuohenmaitosaippua ohje


Miltä vuohenmaitosaippua tuntuu?


Vuohenmaitosaippua tuntuu liukkaammalta ja kermaisemmalta kuin veteen tehty saippua. Saippuan koostumus on kovempi verrattuna aikaisempiin tekemiini saippuoihin, joten tämä kuluu käytössä todella hitaasti. Kovuuteen vaikuttavat lisäksi ainesosat eli kiinteät rasvat; kaakaovoi ja kookosöljy. Vuohenmaitosaippua on pienivaahtoinen, joten kannattaa lisätä risiiniöljyä, jos tykkää vaahtoavista saippuoista.

 

Vuohenmaitosaippua


Maitopohjaisen saippuan ylikuumenemisen estäminen


Maitopohjaisen saippuan valmistuksessa on tärkeintä välttää ylikuumeneminen. Saippuan valmistus aloitetaan miinuksen puolelta eli pakastamalla vuohenmaito. Maidon proteiinit ja sokerit aiheuttavat  saippuamassan kuumentumista, joten siksi lähtötilanteeessa pyritään aloittamaan pakkasen puolelta.

Maitokattilan voi nostaa lumihankeen lipeän sekoittamisen ajaksi. Valmiin saippuamassan voi jättää terassille kovettumaan. Joten talvi onkin hyvä vuodenaika tehdä maitopohjaisia saippuoita.

Ylikuumentuminen ilmenee monin tavoin: lipeämaito-seos saattaa muuttua ruskeaksi/ oranssiksi, siitä huolimatta saippua on käyttökelpoista. Runsaasti ylikuumentunut saippuamassa saattaa purkautua tulivuoren tavoin muotista ulos. Valmiin saippuan sisus saattaa olla pehmeämpää kuin ulkoreunat.

 

Vuohenmaitosaippuan tarvikkeet


 

 

Saippuapalan koristelu kuivatuilla kukilla


Olin kerännyt kesällä maitohorsman kukkia sanomalehden väliin prässääntymään. Sanomalehden välissä vaaleanpunaiset kukat olivat muuttuneet violeteiksi. Kastelin saippuan pinnan, jolloin kukat tarttuivat saippuaan tiukasti. Annoin saippuoiden kuivua ilmavasti.

 

Vuohenmaitosaippua ohje
 

 

Kun kuukauden  kuluttua vilkaisin saippualaatikkoon, niin vuorossa oli toinen yllätys: violetit maitohorsman kukat olivat muuttuneet ruskeiksi. Aluksi olin tyrmistynyt, mutta alkujärkytyksestä selvittyäni luovuin suunnitelmasta repiä kukat irti. Ruskeat, beiget ja seepian sävyiset kukkaset olivat kauniita omalla tavallaan.

saippuan koristeluTarvikkeet vuohenmaitosaippuan valmistamiseen

 • Taikinalasta, kauhoja, lusikka
 • Digitaalinen vaaka, aineet mitataan gramman tarkkuudella.
 • Sauvasekoitin: saippuan tekemisen kannattaa hankkia oma sauvasekoitin, samaa ei suositella käytettävän enää muussa elintarvikekäytössä.
 • Muovipussi vuohenmaidon pakastamiseen
 • Muovirasia lipeän mittaamiseen 
 • Teräskattila rasvojen sulattamiseen, riittävän iso, jotta sauvasekoittimen käyttö on helppoa, eikä saippuaseos roisku yli.
 • Teräskattila tai muovikulho lipeän ja maidon sekoittamiseen. Isosta ja korkeasta kulhosta ei vahingossa roisku lipeävesi yli.
 • Suojavarusteet: suojalasit, rönttävaatteet, kumihanskat, sanomalehtiä pöydälle
 • Saippuamuotti esim. maitopurkki

 

Tutustu näihin turvallisuusohjeisiin ennen saippuan valmistusta:

Miten käytät lipeää turvallisesti saippuan valmistuksessa

Tiivistetysti: Muista suojata kätesi muovihansikkailla ja silmäsi suojalaseilla. Lipeä on syövyttävää ainetta. Jos lipeää joutuu iholle, niin huuhtele nopeasti vedellä. Käytä saippuan valmistuksessa kuumuutta kestäviä teräskattiloita tai muoviastioita. Älä hengitä lipeähöyryjä, huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta.Vuohenmaitosaippuaresepti


Ylirasvoitusprosentti on 7.
Öljyjen määrät on laskettu Soapcalcin avulla.
Nestettä on 38 % rasvojen määrästä.
Tästä reseptistä tulee kaksi maitopurkillista.
Jos muutat ainesosien suhteita, niin laskethan ainesosien ja lipeän oikeat määrät lipeälaskurilla.

240 g Kookosöljyä (20 % rasvojen määrästä)
240 g Kaakaovoita (20 %)
720 g Oliiviöljyä (60 %)


456 g Vuohenmaitoa (vuohenmaidon voi korvata samalla vesimäärällä)
162 g Lipeää


Vuohenmaitosaippua resepti


Vuohenmaitosaippuan valmistus

1. Mittaa vuohenmaito pussiin ja pakasta se edellisenä päivänä. Litteä paketti on nopea sulattaa ja ottaa käyttöön. 

Anna vuohenmaidon sulaa kattilassa hetkisen. Vuohenmaidon ei tarvitse sulaa kokonaan, vaan sekaan voi jäädä isojakin jääpaakkuja. Lipeä sulattaa maidon kuitenkin lopulta.

2. Mittaa öljyt ja kaakaovoi kattilaan ja sulata ne. Vältä turhaa kuumentamista. Anna rasvojen jäähtyä noin 40 asteeseen.

3. Mittaa lipeää muovirasiaan. Tässä vaiheessa on hyvä työskennellä ulkona tai hyvin tuuletetussa tilassa.

Kaada lipeää vuohenmaitoon lusikallinen kerrallaan. Sekoittele rauhallisesti, ettei roiskuisi. Tunnustele kattilan ulkoreunaa. Jos kattila kuumenee kovasti, niin pidä taukoja lipeän lisäämisessä, jotta seos ehtisi jäähtyä. Tarkkaile maidon väriä. Jos maidon väri muuttuu ruskeaksi niin se on merkki maitoproteiinin palamisesta. Seos on kuitenkin käyttökelpoinen vaikka väri muuttuisi, lopputuloksena on vain valkoisen saippuan sijaan ruskeaa saippuaa.

Lumihanki toimii hyvänä jäähdyttäjä, joten minä painoin kattilan syvälle lumihankeen, jotta seos ei kuumenisi liikaa. Maito oli aluksi isona jääpaakkuna ja näytti siltä, ettei lipeä riitä sulattamaan sitä. Mutta niin vaan lopulta minulla oli lämmintä maitoa.

 

Vuohenmaitosaippuan valmistus

 

4. Kaada maito-lipeäseos rasvojen sekaan kattilaan. Kaatamisjärjestys on tärkeä, et voi kaataa rasvoja lipeän sekaan, koska siitä tulisi voimakas kemiallinen reaktio.  Tässä vaiheessa vaihdoin työskentelypisteeni keittiön tiskialtaaseen. 

Varmuuden varalta siivilöin lipeämaito-seoksen, jotta sekaan ei jäisi sulamattomia lipeärakeita.

Tee itse vuohenmaitosaippuaa

 

5. Sekoita saippuamassaa sauvasekoittimella, kunnes se on kiisselimäistä. Saippuamassan pintaan jää kuvio, kun tiputat tipan sauvasekoittimesta. Minulla tämä vaihe kesti 30 minuuttia. Mutta aika vaihtelee riippuen esim. seoksen lämpötilasta.

6. Kaada saippuamassa maitopurkkimuottiin. Kun maitopurkin yksi sivu on leikattu auki kanneksi, niin lämpö pääsee haihtumaan ja kannen avulla voi kurkistaa mitä saippualle kuuluu, ei kai pintaan ole ilmestynyt esim. railoja ylikuumenemisen seurauksena.

Saippuan kuvioiminen on minun lempivaiheeni. Oodottelin hetkisen, että saippuamassa alkaa kovettua. Sitten piirtelen tulitikulla saippuan pintaan kiekuroita ja koukeroita. Näin valmiissa saippuapalassa on yksi kuvioitu sivu.

7. Saippuamassa ei saa kuumentua maitopurkissa. Eli vie maitopurkki pakastimeen tai ulos pakkaseen. Tarkoitus on estää saippuan geeliytymisvaihe. Jos viet saippuan ulos, niin huolehdi, etteivät leikkivät lapset tai karkailevat kotieläimet pääse saippuaan käsiksi. Minä vein saippuan terassille ja kääräisin maitopurkin ympärille  pyyhkeen ja laitoin pahvilaatikon kanneksi.

Rasvat ja lipeä jatkavat saippuoitumisprosessia sauvasekoittamisen jälkeenkin, tämän kemiallisen prosessin seurauksena saippuamassa kuumenee. Maitosaippuan proteiinit ja sokerit kuumentavat saippuamassaa entisestään.  Joten lopputuloksena voi olla ylikuumentunut eli pöydälle purkautuva saippuatulivuori. Tai saippua saattaa muuttua tummaksi.  Tai öljyt ja rasvat erottuvat toisistaan. 

vuohenmaitosaippuaa

 

8. Saippuahalkoni oli 5 tuntia pakkasessa ja sen jälkeen vuorokauden huoneenlämmössä. Sitten saippuahalko oli sopivasti kovettunut, ja leikkasin sen siimalla viipaleiksi.  

saippuan leikkaaminen siimalla
 

Saippuapalat saavat kovettua ennen käyttöönottoa noin 1-6 kuukautta.


vuohenmaitosaippuan valmistus


 

Saippuainnostus kasvaa tehdessä, tässä on aikaisemmat saippuareseptini


Hyppää mukaan Kangaskorjaamon seikkailuihin

 

2 kommenttia:

 1. Hurmaavia saippuoita, näitähän olisi kiva antaa vaikka lahjaksi. Jänskä idea tuo maitohorsma, luulin äkkiä katsoen orvokiksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset :) Olen ottanut tavaksi kysyä haluaako vastaanottaja lahjaksi saippuaa. Tässäkin on kaksi käyttäjäkuntaa, toiset tykkää nestemäisestä ja toiset palasaippuasta. Ihan kiitettävästi palasaippuoita on kuitenkin lähtenyt lahjoiksi.

   Minulla on jo montaa erilaista reseptiäkin saippuoissa, joten vastaanottaja pääsee valitsemaan mieleisimmän.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.