sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

Silkkinen suolasaippua perunoiden keitinvedestä

Valmistin hellävaraista ja kosteuttavaa saippuaa oliiviöljystä ja ruususuolasta. Perunoiden keitinvedestä sain mukaan vielä vaahtoavuutta ja silkkisyyttä. Tässä on tarkat ohjeet miten voit toteuttaa oman luksussaippuasi.

Suolasaippua resepti

Halusin tehdä mahdollisimman hellävaraista saippuaa. Ja testikäytön jälkeen voinkin kehua onnistuneeni tavoitteessani. En ole enää tarvinnut käsirasvaa saippuapesun jälkeen, eivätkä rystyseni ole halkeilleet. 

Saippuan hellävaraisuuteen vaikuttavat käytettävät öljyt sekä saippuan ylirasvoitusprosentti. Tässä saippuareseptissä ylirasvoitusprosentti on 7. Normaalisti luku on noin 3-7 väliltä. Mitä suurempi luku on, sitä rasvaisempi ja hellävaraisempi saippua on. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saippuaan jätetään ylimääräistä rasvaa, joka ei reagoidu lipeän kanssa. Näin käsien pesun jälkeen iholle jää hoitavia rasvoja.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun valmistin saippuaa, joten valitsin edullisia öljyjä, jotka löytyvät ruokakaupasta. Nyt kun saippuan valmistusprosessi on tuttu, niin seuraavalla kerralla uskallan kokeilla jo vähän erikoisempiakin ja kalliimpiakin öljyjä. Tilasinkin jo kaakaovoita puoli kiloa, jee! Saippuan valmistus ei ole loppujen lopuksi sen vaikeampaa kuin sämpylöiden leipominen. Katsotaanpas seuraavaksi tarkemmin mitä ainesosia saippuaresepti sisältää.


Oliiviöljystä, kookosöljystä ja rypsiöljystä tuli vaaleankeltaista saippuaa.

saippuassa koivunlehtiä


Valitsin nämä raaka-aineet saippuaan, koska...

 

Oliiviöljy (Olive oil)

Oliiviöljy tuo saippuaan hoitavuutta. Oliiviöljy on yksi perusöljy saippuoissa ja sitä löytyykin melkein jokaisesta reseptistä. Hyllyn halvin oliiviöljy kelpaa. Neitsytoliiviöljy saattaa lisätä saippuan kovettumisaikaa, joten valitse mieluummin tavallinen oliiviöljy. Pelkästä oliiviöljystä tehty Kastilian saippua on erityisen hellävarainen, mutta sen kovettumisaika on 1-2 vuotta ennen kuin sen voi ottaa käyttöön. 

+ hoitavuus, hellävaraisuus, edullisuus

- Oliiviöljysaippuan liotus lisää sen limaisuutta, joten saippuan tulisi saada kuivua saippualautasella hyvin.


Kookosöljy (Coconut oil)

Kookosöljy lisää saippuan puhdistavuutta ja vaahtoavuutta. Tämäkin on saippuoiden perusöljy, millään muulla rasvalla ei ole näin hyviä saippuaominaisuuksia. Kookosöljy on hyvä valinta koviksi rasvoiksi saippuan valmistukseen. Kookosöljyn miinuspuoliin kuulun ihon kuivattavuus. Kookosöljyä voi laittaa saippuaan noin 15 - 30 rasvojen määrästä.

+ vaahtoavuus, puhdistavuus, valmiin saippuan kovuus

- kuivattaa ihoa

Lisätietoa: Kookosöljy ja kookosrasva käyttäytyvät saippuan valmistuksessa ja valmiissa saippuassa samoin. Joten kookosöljyn voi korvata kookosrasvalla. Näiden kahden kemiallinen reaktio on samanlainen. Minä käytin lasipurkissa olevaa kookosöljyä, koska löysin sitä lähimarketista. Mutta yhtä hyvin voi käyttää voipaketin näköistä kookosrasvaa. Saippualaskurissa löytyy Coconut oil 76 deg ja Coconut oil 92 deg. (Luvut ovat kookosöljyn sulamispisteet Farenhait asteina.) Molemmilla laaduilla on kuitenkin sama saippuoitumiskerroin. Sen voi tarkistaa syöttämällä laskuriin 100 g ensin toista laatua ja sitten 100 g toista laatua. Joten senkään puoleen ei ole väliä kumpaa rasvalaatua käytät saippuan valmistuksessa.


Rypsiöljy (Canola oil)

Täyteöljy, samantyyppinen kuin oliiviöljy. Auringonkukkaöljykin sopisi täyteöljyksi.


+ kotimaisuus, edullisuus

 

Sheavoi (Shea butter)

Saippuan valmistus on siinäkin mielessä hyödyllistä, että massaan voi sekoittaa ruokaöljyjä, jotka uhkaavat jäädä käyttämättä. Minulla oli jäänyt kaappiin huulirasvakokeiluista pieni ripe sheavoita, joka oli menossa vanhaksi. Joten hyödynsin rippeet saippuaan. Sheavoista tehty saippua on kosteuttava, ja saippuan vaahto on kermaista ja pehmeää. Sheavoi on kiinteä rasva, eli lopputuloksena on kovempi saippua. Sheavoita kannattaa laittaa alle 15 prosenttia rasvojen määrästä.

+ kosteuttavuus, valmiin saippuan kovuus

- saatavilla vain erikoiskaupoista, kallis noin 44 €/ kg


Vinkki: Jos sinulla ei ole sheavoita ja haluat tehdä ensimmäisen saippuakokeilun ihan perusöljyistä ennen kuin tilaat mitään erikoisöljyjä, niin sheavoin voi tipauttaa reseptistä pois. Laita muiden rasvojen grammamäärät saippualaskuriin ja saat laskurista tarvittavan lipeämäärän.


Saippuan valmistuksessa tarvitaan myös lipeää. Suosittelen, että tutustut myös lipeän turvalliseen käyttöön.
Kirjoitin tänne ohjeita ja vinkkejä miten lipeää voi käsitellä mahdollisimman turvallisesti.

Tekstissä on myös konkreettisia keinoja miten voi varmistua siitä, ettei valmiissa saippuassa ole enää lipeää jäljellä.

 

Saippuan valmistuksessa pääsee alkuun pienillä hankinnoilla. Ruokakaupasta saa öljyjä. Lipeää eli viemäriraetta saa marketista. Pullon hinnaksi tulee noin 5,90 ja siitä riittää moneen saippuasatsiin. Kirpparilta löytää hyvin kauhoja, kulhoja ja teräskattilan. Suurimmat hankinnat ovat digitaalinen vaaka ja sauvasekoitin. Minua onni potkaisi ja löysin sauvasekoittimenkin kirpparilta.

Saippuamuotti maitopurkista

 

Saippuan lisukkeet 

 

Kun kerran saippuaa lähdettiin tekemään, niin tehdäänkin samalla vaivalla luksussaippuaa.  Lisukkeilla saa saippuan perusmassan tuunattua ylelliseksi.


Himalajan punainen ruususuola

Suola kosteuttaa ihoa ja lisää saippuan vaahtoavuutta. Kaikki suolalaadut käyvät. Merisuolasta tulee saippuaan hierovuutta.


Perunoiden keitinvesi

Perunoiden keitinvedellä korvasin saippuareseptissä tavallisen veden. Perunoiden keitinvedessä on tärkkelystä, joka tuo saippuaan silkkistä tuntua ja lisää vaahtoavuutta. Keitin perunat kuorittuina vedessä. Siivilöin vedestä perunan palaset pois. Jäähdytin veden jääkaappikylmäksi ennen kuin lisäsin lipeän veteen.

Perunoiden keitinveden sijaan saippuamassaan voi lisätä teelusikallisen perunajauhoja. Perunajauhot lisätään aivan sauvasekoittamisen lopussa, ennen kuin saippuamassa kaadetaan muotteihin. Perunajauhoilla saadaan sama lopputulos saippuaan. Huomasin nettiä tutkiessani, että yleensä perunajauhoja oli lisätty lasten saippuoihin.

 

Hienonnettuja koivunlehtiä

 
Koivunlehdistä tuli väripilkkuja saippuaan. Koivunlehdet kannattaisi kerätä alkukesästä, silloin ne ovat pehmeimmillään. Murskasin kuivatut koivunlehdet huhmareessa jauheeksi. Koivunlehtijauhetta minulla oli noin 1 rkl, joka riitti yllättävän hyvin kahden litran saippuamassaan. Koivunlehtijauhe tekee saippuasta myös hieman hierovan.

Luin, että koivunlehti ja kehäkukka saattaisivat olla sellaiset kasvit, jotka säilyttävät saippuassa oman värinsä. Yleensä kasvisperäiset lisukkeet muuttuvat ruskeiksi lipeän vaikutuksesta. Valmiissa saippuassa koivunlehtijauhe on kuitenkin niin hienoa, etten oikein erota, onko se pysynyt vihreänä vaiko muuttunut ruskeaksi.

 

 Koivunlehtijauhe ja ruususuola odottavat kupeissaan, että pääsevät pian saippuamassan sekaan.




Tarvikkeet saippuan valmistamiseen


  • Taikinalasta, kauhoja, lusikka
  • Digitaalinen vaaka, aineet mitataan gramman tarkkuudella.
  • Sauvasekoitin: saippuan tekemisen kannattaa hankkia oma sauvasekoitin, samaa ei suositella käytettävän enää muussa elintarvikekäytössä.
  • Muovirasia lipeän mittaamiseen 
  • Lautanen tai rasia rasvojen mittaamiseen
  • Teräskattila rasvojen sulattamiseen. Kannattaa valita riittävän iso kattila, niin samassa kattilassa voi käyttää sauvasekoitinta, eikä saippuaseos roisku yli.
  • Teräskattila tai muovikulho lipeän ja veden sekoittamiseen. Isosta ja korkeasta kulhosta ei vahingossa roisku lipeävesi yli.
  • Suojavarusteet: suojalasit, rönttävaatteet, kumihanskat, sanomalehtiä pöydälle
  • Saippuamuotti esim. maitopurkki
  • Pyyhe, johon saippuamuotti kääritään hautumaan = geeliytymään noin vuorokaudeksi.

Huom: Alumiinisia tarvikkeita ei suositella, koska lipeä reagoi alumiinin kanssa.

 

Tarvikkeiden hankkimisessa kannattaa hyödyntää kirpputoria. Löysin sieltä hyvin kauhoja ja sauvasekoittimen.

Tee itse saippuaa


 

Resepti: Silkkinen suolasaippua perunoiden keitinvedestä

 
Reseptistä tulee kaksi maitopurkillista saippuaa.
Ylirasvoitusprosentti on 7.
Laskin reseptiin tarvittavan lipeämäärän Soapcalcilla.
Vettä on reseptissä 38 % rasvojen määrästä.
Ainesosien määrän voi puolittaa. Huolehdi tällöin, että astia, jossa sekoitat saippuamassaa sauvasekoittimella on riittävän pieni. Sauvasekoittimen pitää upota kokonaan pinnan alle.


550 g oliiviöljyä
250 g rypsiöljyä
250 g kookosöljyä
50 g sheavoita
148,76 g -> 148 g lipeää
418 g perunoiden keitinvettä siivilöitynä
 
Lisukkeeksi
0,5 dl ruususuolaa
1 rkl koivunlehtiä hienonnettuna
 

Tässä näkyvät SoapCalciin syöttämäni rasvojen määrät. SoapCalc -saippualaskuri laskee paljonko tarvitsee lipeää tiettyä rasvamäärää kohden. Samalla se laskee tarvittavan veden määrän.

Saippualaskuri

 

Tässä näkyy valmiiksi laskettu resepti. Tämän mukaan mittaan lipeän ja veden määrät. Talletan tämän reseptin myöhempää käyttö varten. Jos saippuamassa sattuisi menemään pilalle, niin tästä voi tarkistaa olivatko aineet oikeassa suhteessa. Tai jos saippuasta tulee erinomaista, niin tällä samalla reseptillä voin tehdä lisää. 

Taulukon alalaidasssa voi tutkia millaisia ominaisuuksia saippualla on. Onko saippua riittävän kova, puhdistava ja hoitava, entä onko saippuan vaahto kuplivaa tai kermaista. Iodine ja INS arvot liittyvät saippuan kovuuteen. Vaikka kaikki luvut eivät osuisi viitearvojen sisään, niin lopputuloksena on silti aivan käyttökelpoinen saippua.

Karppaus ja perhe -blogissa kerrotaan tarkemmin lipeälaskurin käytöstä.

Saippuaresepti

 
Sain ystävän mukaan valmistamaan kanssani saippuaa. Yhdessä pidimme lipeämörön poissa ja turvasimme toistemme selustat. Kuvasimme myös videon saippuanvalmistuksen työvaiheista. Löydät sen Herra Heikki hommailee You Tube kanavalta. Herra Heikin You Tube kanava on keskittynyt kaikkeen itse tekemiseen ja omavaraiseen elämään, joten sieltä voit löytää esimerkiksi villiyrttien keräämiseen vinkkejä.

 

Saippuan valmistus


 

1. Perunoiden keittäminen

Keitä edellisenä päivänä kuorittuja perunoita päivälliseksi ja ota keitinvesi talteen. Siivilöi keitinvedestä perunan palat pois. Jäähdytä vesi jääkaapissa kylmäksi.
 
Saippua perunätärkkelys

 

2. Rasvojen sulatus

Punnitse rasvat ja laita ne kattilaan. Sulata rasvat kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Rasvat jatkavat sulamista myös jälkilämmöllä. Rasvat saavat jäähtyä huoneenlämpöisiksi  tai alle 50 asteen. 

3. Lipeän sekoitus perunoiden keitinveteen

Punnitse lipeä muovirasiaan. Punnitse perunoiden keitinvesi teräskattilaan tai muoviastiaan. Lisää lipeää lusikallinen kerrallaan kylmään perunoiden keitinveteen, välillä sekoitellen. Neste kuumenee voimakkaasti. Huolehti hyvästä tuuletuksesta tai vaihtoehtoisesti voit  käydä ulkona sekoittamassa lipeän veteen. Älä hengitä höyryjä, ne ärsyttävät keuhkoja. Suojaa kätesi kumihanskoilla ja silmäsi suojalaseilla mahdollisilta roiskeilta. 
 
Anna lipeäveden jäähtyä hetki. Parasta olisi jos lipeäveden lämpötila on lähellä rasvojen lämpötilaa. Lipeävesi muuttuu läpinäkyväksi, jolloin näet onko pohjalle jäänyt valkoisia sulamattomia lipeärakeita. Sekoita kunnes kaikki lipeärakeet ovat sulaneet.

Huom. Älä kaada vettä lipeärakeiden päälle, lopputuloksena voi olla "tulivuorenpurkaus".


Tulimme käyttäneeksi lasipurkkia lipeän sekoitusastiana, aloittelijoiden virhe. Lasipurkki saattaa haljeta nesteen kuumenemisen seurauksena. Nyt meillä on hankittu kunnon teräskattila seuraaviin keitoksiin.

Saippuan valmistus lipeästä



4. Kaada lipeävesi rasvojen sekaan kattilaan

Huom. On tärkeää kaataa juuri tässä järjestyksessä eli lipeävesi kaadetaan rasvojen päälle.

5. Sauvasekoitin käyntiin

Sekoita saippuaseosta kattilassa sauvasekoittimella, kunnes se on paksua kiisseliä.  Ole tarkkana, jotta sauvasekoitin on koko ajan saippuamassan pinnan alla, eikä sauvasekoittimen alle pääse ilmaa. Muuten sauvasekoitin saattaa lennättää roiskeita ympäriinsä. Voit surruuttaa kattilan pohjaa pitkin, sauvasekoitinta ei tarvitse nostella ylös alas. Suojaa itsesi lipeäroiskeilta kumihanskoin ja suojalasein.
 
Pidä surruuttelussa taukoja, muuten sauvasekoittimen moottori voi ylikuumentua. Sauvasekoittimella voit myös hämmentää massaa kuin kauhalla ikään. 
 
Saippua on kiisselöitynyt kun sen pintaan voi piirtää kuvion. Saippuamassan pinnalle voi tiputtaa tipan, jos massa kannattalee tippaa niin kiisselivaihe on valmis. Toinen tunnusmerkki kiisselivaiheen saavuttamiseksi on se, että kiisselin väri ei enää muutu vaaleammaksi. Kiisselöityminen saattaa kestää noin 5-30 minuuttia.  Varo, ettei massa ole kuitenkaan niin paksua, ettei kaataminen muottiin onnistu. 

Lisätietoa: Kiisselöitymiseen vaikuttavat lämpötila, veden määrä ja lisukkeet. Massan kuumuus kiihdyttää reagointia. Runsas veden määrä puolestaan hidastaa kiisselöitymistä. Ja jotkut lisukkeet esim. eteeriset kukkaisöljyt saavat massan jäsähtämään kuin taikaiskusta. Myös sokeri/ hunaja saattaa kiihdyttää reaktiota.

Perunoiden keitinvesi saippua


 

6. Sekoita lisukkeet massaan

Kaada ruususuola ja koivunlehtijauhe saippuamassaan. Sekoita aineet sauvasekoittimella.

7. Kaada saippuamassa muotteihin

Muotin voi valmistaa maitopurkista leikkaamalla yhden sivun auki. Jätin yhden sivun leikkaamatta, jotta sitä voi käyttää kantena. Muotti on tukevampi, kun ei leikkaa aivan sivuja ja kulmia myöden, vaan leikkaa sentin päästä reunoista. Nostele ja kolauttele muottia pöytään vasten, näin ilmakuplat poistuvat. 
 
Lisätietoa: Pringles-tuubissa saa pyöreitä saippuoita, mutta sen sisään on laitettava muovipussi, koska saippua reagoi alumiinin kanssa. Maitopurkkia ei tarvitse muovittaa, se kelpaa sellaisenaan muotiksi.

saippuan valmistus työvaiheet



8. Saippuan geeliytyminen

Kääri saippuamuotin ympärille pyyhe tiukasti. Saippua saa hautua eli hieman kuumentua muotissa. Kuumentuminen johtuu rasvan ja lipeän reagoimisesta keskenään. Kuumentumisen jälkeen saippua saavuttaa niin sanotun geelivaiheen. Geelivaiheen ansiosta saippua muuttuu läpikuultavammaksi ja tasaisemmaksi koostumukseltaan. Geelautunut saippua on kypsynyt pidemmälle kuin geelautumaton saippua, joten saippuan voi ottaa nopeammin käyttöön. 
 
Huom. Saippuan kuumentumista muotissa kannattaa kuitenkin seurailla, jottei se pääse ylikuumenemaan. Ylikuumentuneeseen saippuaan saattaa tulla halkeamia ja kraatereita. Saippuan keskusta voi olla pehmeä ja reunat kovia. Jos saippua ylikuumenee, niin poista pyyhe, laita saippua ulos, jääkaappiin tai pakastimeen. 
 
Saippuan kuumentumista on helppo tarkkailla tunnustelemalla pyyheliinan läpi. Kädellä tunsin helposti, miten saippuan lämpö nousi. Ja neljän tunnin jälkeen saippua oli jo palautunut normaali lämpöiseksi.


9. Saippuan paloittelu

Poista saippua muotista, kun se on kovettunut, noin vuorokauden kuluttua. Leikkaa saippuahalko paloihin siimalla. Tässä vaiheessa on vielä hyvä käyttää kumihanskoja. Jos leikkaamisessa kumihanskat ovat kömpelöt, niin koskettele saippuaa mahdollisimman vähän paljain käsin. Lipeä saattaa aiheuttaa iholle ärsytystä.
 
Lisätietoa: Suolasaippua murtuu leikatessa, joten veitsi ei sen takia ole sopiva työkalu leikkaamiseen. Minä käytin suutarin ompelulankaa siimana. Hammaslanka tai muu vahva lanka sopii myös hyvin tarkoitukseen. Älä kuitenkaan anna saippuan kovettua liikaa, jotta leikkaaminen käy helpommin.
 
 Kuvassa alanurkassa näkyy puoliksi murtunut saippua, kun kokeilin ensin leikata veitsellä. 

saippua murtuu leikatessa

 


10. Saippuan kovettuminen

Anna saippuan kypsyä 1-6 kk ennen kuin otat sen käyttöön. Tänä aikana saippua saavuttaa lopullisen kovuutensa. Erityisesti oliiviöljy kovettuu sitä paremmin, mitä pidempään odottaa. Eli jos vaan maltat, niin odota 6 kk, minä en malttanut :D Lipeä on saippuoitunut ensimmäisten kahden päivän aikana. Joten tämä loppuaika on vain kovettumisen odottelua.

 

 

Miten saippuan valmistus onnistui

 
Ensimmäinen kerta saippuapadan äärellä oli hirvittävän jännittävä. Onneksi sain ystävän mukaan hämmentelemään soppaa. Tottahan meille sattui ekalla kerralla yhtä ja toista. Mittasin tavallisen veden jo astiaan, mutta sitten muistin, että meillähän oli sitä perunoiden keitinvettä jääkaapissa. Onneksi en ehtinyt pidemmälle. 
 
Lipeä muutti perunoiden keitinveden ensin tipun keltaiseksi, sitten aivan oranssiksi ja lopulta hyytelömäiseksi. Ehkä perunoiden tärkkelys reagoi lipeän kanssa. Ehkä perunoiden hiilihydraatit/ sokerit paloivat lipeän vaikutuksesta. Ei näitä kemiallisia reaktioita aina voi ymmärtää. Päätimme jatkaa saippuan valmistuksen loppuun, vaikka emme olleet ihan varmoja miten menetellä. Haitta oli onneksi vain kosmeettinen ja väristä huolimatta saippuasta tuli aivan tavallista ja käyttökelpoista. Jälkiviisaina voimme todeta, että vaikka neste muuttaa väriä, niin se on silti käyttökelpoista.


Myöhemmin olen oppinut helpon niksin, miten välttää tärkkelyspitoisen nesteen palaminen lipeän vaikutuksesta. Eli neste pakastetaan muovipussissa ja sulatetaan hileiseksi. Puoliksi sulaneeseen nesteeseen lisätään lipeää lusikallinen kerrallaan. Näin menetellen neste ei varmasti kuumene liikaa, eikä pala. Jäätynyt neste vähentää myös lipeähöyryjen muodostumista. Ja tämä taas puolestaan lisää turvallisuutta työskentelyyn, kun ei tule hengitetyksi lipeähöyryjä.
 
Aioimme siivilöidä lipeänesteen ennen jatkoa, ettei vahingossakaan yksikään sulamaton lipeärae päädy saippuaan. Mutta lipeäseos oli niin hyytelömäistä, ettei se mennyt siivilästä läpi. Tyydyimme katsomaan, ettei oranssissa nesteessä näkynyt valkoisia lipeäkokkareita. Tässä vaiheessa kysyin että heitetäänkö mäkeen koko lipeä, mutta työparini kannusti jatkamaan. Kiitokset tästä!
 

Saippuamassaa saimme surruutella sauvasekoittimella 15 minuuttia ennen kuin se kiisselöityi. Pidimme toki taukoja ja annoimme sauvasekoittimen moottorin huilata välillä. Projektin lopuksi sauvasekoitin oli tosi kuuma. Sanoin aamenet ja kiitokset, kun se kesti loppuun asti. Sauvasekoitin oli hankittu kirpparilta, niin senkin takia jännitin, että posahtaako vanhuuttaan koko värkki.

 

saippuan valmistus



Itsetehdyn saippuan käyttöönotto

 

Kolmen kuukauden jälkeen otin ensimmäisen saippuapalan käyttöön. Saippua oli saanut kovettua pahvilaatikossa keittiön kaapin päällä. Oli mahtavaa huomata, että saippuasta tuli vaahtoa ja kuplia käsiin. Taisimme onnistua saippuan valmistuksessa! Ensimmäiset neljä päivää sain rasvata kädet saippuapesun jälkeen, mutta sen jälkeen ihoni on tottunut saippuaan.  Tämä oli se tavoite miksi halusin siirtyä itsetehtyyn saippuaan.

Varmuuden varalta tein saippualle kielitestin. Eli tökkäsin kieleni saippuaan. Jos kielessä tuntuisi samalta kuin koskisi 9 voltin paristoon, niin saippuaan on jäänyt lipeää. Saippuoitumisprosessi ei ole onnistunut tai raaka-aineet on mitattu väärin. Jos kieli ei kärähdä saippuassa, niin se on turvallista käyttää. Minun kieleni maistoi vain saippuan suolaisuuden ja saippuan maun, piti päästä äkkiä pesemään kieli.



saippua perunoiden keitinvedestä

 

Mitä tehdä jos saippua pehmenee ja lötkistyy käytössä

 
Siirryimme nestesaippuan käyttäjistä palasaippuan käyttäjiksi. Palasaippua tuo uudet haasteet saippuan säilytykseen. Palasaippua tarvitsee ilmavan säilytyksen, jotta se ei likoa ja pehmene vedessä. Paras paikka palasaippualla on lautanen, jonka pohjassa on reiät, joista vesi valuu pois. Säilytän saippuaa pystyasennossa, jotta mahdollisimman pieni alue saippuaa makaa lautasta vasten. Kuiva ja kova saippua ei kerää itseensä bakteereita. Pehmeä ja vedessä lionnut saippua kuluu myös nopeammin loppuun.

 

Tässä vinkkejä miten saada saippua säilymään käytössä hyvänä

  • Anna saippuan  kypsyä tarpeeksi kauan. Oliiviöljyä sisältävät saippuat voivat tarvita jopa 6 kuukauden - vuoden kovettumiseen
  • Säilytä saippua erityisellä saippualautasella, jossa on pohjassa reiät tai raot, joista vesi pääsee valumaan pois.
  • Käytä kahta saippuaa yhtä aikaa, jolloin toinen saippua saa kuivahtaa välillä. Meidän lavuaarin reunalla on kolme saippualautasta.
  • Käytä enemmän kovia rasvoja, esim. kookosrasvaa, kaakaovoita.
  • Vähennä veden määrää saippuantekoprosessissa. Nestettä voi olla esim. 2 kertaa lipeän määrä.
  • Lisää saippuamassaan mehiläisvahaa tai suolaa.

 

Jos saippuan valmistuksessa jäi jokin kohta mietityttämään, niin laitahan kommentteihin kysymyksiä, vastaan mielelläni.

Jos saippuan valmistus kiinnostaa, mutta lipeämörkö kummittelee suunnitelmien ympärillä, niin toivon näiden ohjeiden auttavan. Tässä postauksessa on ohjeita miten lipeän kanssa voi toimia turvallisesti.

 

Testaa myös näitä saippuareseptejä

 

 

Lähteet:

 

Hyppää mukaan Kangaskorjaamon seikkailuihin

2 kommenttia:

  1. Saippuanvalmistus on kivaa puuhaa. Ekalla kerralla en tajunnut puhdistaa astioita kunnolla ennen astianpesukonetta, ja koko keittiö oli täynnä vaahtoa jota tulvi tiskikoneesta ulos.. 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos tästä opettavaisesta tarinasta. Onpa siinä ollut saippuassa ytyä ja vaahtoa kerrakseen. Onko sinulla jotain lempiainesosia, jotka olet todennut hyväksi saippuan valmistuksessa?

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.