sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Uimahousujen ompelu ja miten ommella vuori siististi

Uimahousujen ompelu olikin yllättävän nopeaa. Uimahousuihin tuli vain kolme saumaa ja vuori on helppo tehdä yhdestä yhtenäisestä kappaleesta. Tärkein ompeluvinkki lycralle on tuore, pakkauksesta juuri otettu pallokärkineula, sillä hyppytikit saavat äkkilähdön, jos niitä meinaa näkyä.

Uimahousujen ompelu
 

 

Lapsen uimahousujen ompelu oli tosi helppoa ja suoraviivaista. Ompelun lopputulemasta innostuneena ehdotin jo miehelleni, että tehdäänkö seuraavaksi hänellekin. Tulee taatusti omien mittojen mukaan istuvat uimahousut ja vuorikin tulee kaupan päälle. Sopivaa kaavaakaan ei tarvinnut kauaa etsiä, kun käytin legginssien kaavaa. 


Uimahousujen kaavat

Leikkasin uimahousut legginssien kaavalla. Käytin myös vanhoja uimahousuja apuna. Tarkistin ensin, jotta uimahousujen keskietu- ja keskitakasaumat vastasivat kaavan mittaa. Jep! Seuraavaksi tarkistin, että haarakaaren muoto täsmää kaavaan. Jep!  

 

Tässä tarkistan, jotta vastaako legginssien haarakaaren kaava vanhojen uimahousujen haarakaarta.

Uimahousujen kaava

 

Vanhat uimahousut olivat jääneet pieneksi, joten lisäsin vanhojen uimahousujen lantionympärykseen 4 cm ja leikkasin kankaat. Uimahousujen väljyysvaraksi tuli -2 cm. Eli jos lantion ympärysmitta olisi 60 cm, niin uimahousujen lantion ympärysmitta olisi tällöin 58 cm.

Kaava uimahousuihin

 

Tarkoitukseni oli ommella uimahousut koossa 134 cm.  Legginssien kaavan koko oli 104 cm. Kun olin leikannut kankaan niin löysin samasta muovitaskusta toisen legginssien kaavan koossa 128. Vertasin uteliaisuuttani uimahousuja kaavaan, niin ne täsmäsivät täydelliset yksi yhteen. Jos olisin vain heti penkonut muovitaskun sisällön kunnolla, niin olisin saanut käyttää valmista kaavaa. Eli lyhyesti, jos haluat uimahousut koossa 134 cm, niin käytä 128 cm legginssien kaavaa.

 

Uimahousujen kangas on Fabrikingilta. 134 cm kokoisiin uimahousuihin kankaan menekki oli 40 cm.
Vuorin materiaalina oli coolmax, se on sopivan ohutta, kuivaa nopeasti ja joustaa hyvin.


Uimahousujen vuorin leikkaaminen

Vuori tuli keskelle eteen 25 cm matkalle. Toisin sanoen vuori yltää melkein oletettuihin sivusaumoihin asti. Vuori on leikattu yhdestä kappaleesta taitteelta, jolloin keskelle eteen ei tule turhaa saumaa. Vuori kiinnittyy uimahousuihin haarasaumasta, lahkeiden päärmeestä ja vyötäröltä.

Taitoin vuorin kaksinkerroin. Asetin uimahousujen keskietusauman taitteelle siten, että haarakoukku ja vyötärön ylänurkka asettuvat taitteelle. Haarasauman kaari jäi irti taitteesta. Leikkasin vuorin seuraten lahkeen sisäsaumaa, lahkeen alareunaa ja vyötärön yläreunaa. Poistin uimahousut vuorikankaan päältä ja leikkasin vuorin lahkeesta yläreunaan. Eli alla olevassa kuvassa on punaisella viivalla merkitty kohta, josta leikkasin vuorin poikki.

Uimapuvun vuori


Tässä työtavassa on etuna se, ettei vuoriin tule keskelle teen saumaa. Vartalonmyötäisessä vaatteessa jokainen sauma painaisi ihoa. Coolmax on riittävän joustavaa, jotta haarasauma ei käytössä kiristä. Nyt kun vuori on irtonainen, niin ei ole vaaraa, että kangaskerrosten väliin jäisi hiekkaa. Opin nimittäin viime kerralla uimapuvun ompelussa, ettei vuorta kannatta ommella pussiin juuri tämän hiekan kertymisen takia.


Uimahousujen ompelu

Käytä pallokärkineulaa nro 70. Jos tulee hyppytikkejä, niin neula kannattaa vaihtaa uuteen.

1. Ompele keskietu- ja keskitakasaumat.

 

Uimahousujen vuori näyttää tältä ennen ompelua. Vaikka keskellä edessä vyötäröllä näyttäisi olevan lovi, niin vuori asettuu kuitenkin valmiissa uimahousuissa ihan suoraan vyörärökuminauhakujan alle. 

Uimapuvun vuori


 

2. Ompele lahkeiden sisäsaumat ja kiinnitä vuori samalla. Neulaa vuori haarasaumaan takakappaleen puolelle, vuorin oikea puoli on vasten takakappaleen nurjaa puolta. Ompelun jälkeen käännä vuori etukappaleen puolelle. Näin saumanvarat jäävät piiloon kappaleiden väliin.

 

Vuorin ompelu uimapukuun


 

3. Ompele kuminauhakuja vyötärölle. Vuorin yläreuna kiinnittyy kuminauhakujan alle.

Ompeluniksi: Miten estää kuminauhan kiertyminen kuminauhakujan sisällä

En halunnut tikata kuminauhaa kiinni koko matkalta, jotta voin mahdollisesti myöhemmin suurentaa vyötäröä lapsen kasvaessa. Tai jos kuminauha hapertuu kloorivedestä, niin voin vaihtaa kuminauhan helposti. Ompelin oletettujen sivusaumojen kohtaan pystysuuntaisen ompeleen. Ommel tulee kuminauhan päälle ja estää sen kertymisen.

4. Ompele lahkeensuiden päärmeet. Vuorin alareuna kiinnittyy päärmeen alle.


Sovituksesta: Kannattaa sovittaa uimapukua/ uimahousuja märkänäkin. Kangas painaa märkänä enemmän kuin kuivana ja silloin se "roikkuu" päällä. Uimahousut olivat kuivina aivan sopivat, mutta märkänä sovitettaessa huomasin, jotta lahkeiden ympärysmitasta pitää kaventaa 2 cm.

Ompele uimahousut


Uimavaatteet ovat nouseva trendi

Olen pistänyt merkille Facebookin ompeluryhmissä ja Instagramissa, että uimapukuja ommellaan itse aikaisempaa enemmän ja uimapuvun muodot ovat moninaisemmat. Uimapuku ei ole enää uimapuku, vaan se voi olla esimerkiksi t-paita ja legginssit, toppi ja uimahousut, kellohelmainen paita tai uimahousut, joissa on hame. 

Uimavaatteita voi leikata hyvinkin tavallisten vaatteiden kaavoilla. Uimavaatteet ovat myös hyviä aurinkosuojia, koska ne peittävät ihoa enemmän kuin tavallinen uimapuku. Urheilutrikoota ja lycraakin on saatavilla hyvin uimavaatteiden ompeluun. Joten kannattaa kokeilla omien mittojen ja mieltymysten mukaan tehtyä uimavaatetta.

 

Ompele uimapuvut koko perheelle 

  

 

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

 

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää ja kiitos ohjeesta ja vinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoiset kiitokset. Tämä oli sellainen tein itse ja säästin ompelutyö. Lapsi olisi halunnut 20 euron uimahousut, mutta itse tehden hinnaksi tuli 10 euroa. Jee!

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.