perjantai 4. kesäkuuta 2021

Uimapuvun ompelun ABC

Nyt on tarjolla vinkkejä uimapuvun ompeluun. Uimapuvun ompelu onnistuu pallokärkineulalla ja ihan tavallisella kuminauhalla. Postauksen lopussa on tuunausniksi, miten liian suuren uimapuvun voi pienentää sopivaksi.

Uimapuvun ompelu

 

 

Ompelumottoni: Epämukavuusalueella ompelu opettaa eniten.

En ole ennen ommellut uimapukua, joten ompeluprosessi oli jatkuvaa kysymystulvaa. Päätöksiä, vertailuja ja ratkaisuja yksi toisensa perään. Tulipa kirjoitettua tämäkin postaus kysymysmuotoon. Toivottavasti näistä kysymyksistä ja niiden ratkaisuista on myös sinulle hyötyä, jos mietit uimapuvun ompelua. 


Mistä löytyy uimapukuun sopiva kangas?

Lycra on joustava ja hyvin palautuva materiaali uimapukuun. Lycra kuivaa nopeasti, mikä on eduksi uimapuvussa.

Minä löysin uimapukuun sopivaa lycraa Nuppusen verkkokaupasta. Metrihinta oli 29,95 €/m.

Nuppusella on runsas valikoima uimapukuihin ja urheiluvaatteisiin sopivaa lycraa. Kangas myydään liukas urheilutrikoo nimellä. Kankaan luvataan kestävän hyvin kloorivettä ja aurinkorasvaa. Kankaan suojakerroin on jopa 50, joten uimapukujen lisäksi siitä voisi ommella aurinkosuojavaatteita rannalle. Kuosivalikoima on runsas, mutta kukkaisa.

Uimapukukankaita löytyy myös Fabrikingilta.

Uimapuvun haaraosan vuoritin coolmaxilla, sitä oli jäänyt kestovaippaompeluista yli. Coolmax tuntuu miellyttävältä ihoa vasten, se tuntuu märkänäkin kuivalta.

 

 

Kankaan menekki?

Tarvitsin kangasta uimapukuun 0,5 m. Näin ollen uimapuvulle tuli hintaa 14,95 euroa.

Yritin olla säästeliäs ja minimoida kankaan kulutuksen. Naruolkaimet ompelisin hukkapaloista. Haaraan tekisin jatkopalan. Tilasin kangasta sen verran, että se riittää rinnan yläpuolelta melkein haaraan. Näin puoli metriä kangasta riitti hyvin kokoon 146 cm. Tavallisilla olkaimilla ja ilman haaraosan jatkopalaa uimapukuun olisi tarvinnut kangasta 20 enemmän.


Mistä uimapuvun kaava?

Piirsin uimapuvun kaavan kirjasta Hyvä Sauma tekstiilityön oppikirja

Kaavassa on koot S, M ja L. Vertasimme vartalon mittoja kaavaan ja pienensimme kaavaa vastaamaan kokoa 146 cm. Aika paljon sai pienentää ja sovituksen yhteyteen riitti vielä lisää pienennettävää.

Tässä on pari ilmaista uimapuku kaavaa

 

Uimapuvun väljyysvara

Lopullisen uimapuvun väljyysvara on -2 cm. Se tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi vartalon rinnan ympärysmitta on 70 cm, niin uimapuvun rinnan ympärysmitta on 68 cm. Jätin leikatessa reilut saumanvarat, jotta uimapuvusta ei tulisi vahingossa liian tiukkaa.

 

Notkoselkämuokkaus

Aikaisemmissa uimapuvuissa on jäänyt ylimääräistä kangasta rypyille ns. notkoselän kohdalle. Nyt pidensin etukappaletta 2 cm. Eli leikkasin etukappaleen vyötärön kohdalta poikki ja lisäsin siihen 2 cm. Poimutin ylimääräisen väljyyden vyötärön kohdalle sivusaumaan. Tämä kaavanmuokkaus toimii, nyt etukappaleen puolella on tarpeeksi kangasta ja takakappaleen puolella kangasta on tarpeeksi vähän. Katso kuva poimutuksista alla.


Uimapuku ompelu


Leikataanko kappaleet poikittaiseen langansuuntaan vai pystysuoraan langansuuntaan?

Molempia tapoja olen nimittäin kuullut käytettävän. Tutkimme vanhat uimapuvut, niissä oli pystysuuntaiset silmukkajonot. Venytin kangasta mittanauhan päällä ennen leikkaamista. Kangas venyi yhtä paljon molempiin langansuuntiin. Näin ollen leikkasin kappaleet tavalliseen, pystysuuntaiseen langansuuntaan.


Mikä neula sopii lycran ompeluun?

Lycran ompelu onnistui hyvin tavallisella pallokärkineulalla nro 70. Jos hyppytikkejä meinaa ilmaantua, niin kannattaa vaihtaa neula uuteen.

 

Uimapuvun sovitus

Harsin uimapuvun kasaan ompelukoneella suoralla ompeleella piston pituudella 5. Sovitusta varten ompelin vain sivusaumat ja haarasaumat.

Uimapukua käytetään suurimman osan ajasta märkänä, joten kastelimme uimapuvun ja puimme sen märkänä päälle. Tämä kannatti ehdottomasti tehdä. Kuivana uimapuku näytti hyvältä, mutta märkänä kangas muuttui painavaksi ja haara roikkui liian alhaalla. Sovituksessa lyhensin haarasta -2 cm etukappaleelta ja -2 cm takakappaleelta. 

Teimme perusteellista työtä sovitusten kanssa ja sovitimme jokaisen ompeluvaiheen jälkeen. Jalanteiden kaaret oli helppo muotoilla ja piirtää suoraan uimapukuun, kun se oli puettu päälle. Kädenteille tarvitsimme lisäsenttejä, joten lisäsin sinne kaitaleen.


Mikä kuminauha kestää kloorivedessä?

Käytin uimapuvun ompelussa tavallista 9 mm leveää Inkan tehtaan kuminauhaa. Kuminauha on testattu vauvauinnissa sopivaksi. Meillä on nimittäin tarvinnut tiukentaa uimapukujen jalanteitä vauvauintia varten. Kuminauha on pysynyt vauvan uimapuvussa hyvänä ja palautuu vieläkin venytyksestä. Joten tämän käyttökokemuksen rohkaisema uskalsin käyttää uimapuvun ompelussa aivan tavallista kuminauhaa.


Ompelin kuminauhan jalanteille kolmiaskelsiksakilla. Kannattaa harjoitella ensin tilkulle, mikä on sopiva määrä venytystä kuminauhalle, jotta jalanteiden kiristyksen saa sopivaksi.

Takakappaleen yläreunassa, kädentiellä ja olkaimissa kuminauha kulkee kuminauhakujan sisällä, joten säästyin sen tikkaamiselta.


Uimapuku ompeluohje

 


Lisätäänkö frillaa?

Ylijääneet tilkut ajattelin hyödyntää frillaksi. Vaihtoehtoja frillan paikaksi oli monia: lahkeensuuhun, vyötärölle, pääntielle, vinosti etukappaleen poikki. Uimapuku ns. nuolee vartalon muotoja, joten frillan lisäämisellä saa uimapukuun peittävyyttä ja yksityisyyden suojaakin. Näillä aatoksilla frilla tuli pääntielle ja peittää nyt rinnan. Mutta yhtä hyvin frillan voi tehdä hamemaiseksi alaosaksi. 

Lycrakangas on siitä ihana, ettei se tarvitse huolitteluja. Joten frillan reunat saavat jäädä raakareunaksi.



Pääntien ja kädenteiden huolittelu

Ompelin kaksinkertaisen kaitaleen etukappaleen pääntielle niin kuin resorin ikään. Venytin kaitaletta, niin en tarvinnut kuminauhaa. Frillan yläreunan sain piilotettua saumaan. 

Takakappaleen yläreunaan käänsin 2 cm taitteen, jonka sisään pujotin kuminauhan.

Kädenteille tuli virhearvio, ne jäivät liian avonaisiksi. Joten pelastin tilanteen leikkaamalla 4 cm leveää kaitaletta, jolla kanttasin kädentiet. Kaitaleen sisään pujotin kuminauhan. Kuminauha jatkaa naruolkainten sisällä aina takakappaleseen asti.


Uimapuku ompeluvinkit


Uimapuvun ompelujärjestys

Ompelujärjestys muodostui sovitusten saattelema seuraavanlaiseksi.

  1. Haarapalan ja haarapalan vuorin yhdistäminen etu- ja takakappaleeseen
  2. Sivusaumat
  3. Frilla etukappaleen pääntielle ja pääntien resori/ huolittelu
  4. Kaitaleet kädentielle
  5. Selkäkappaleen yläreunan taite
  6. Naruolkaimet
  7. Jalanteiden huolittelu

 

Tein itse ja säästin lausahdus ei pidä tässä ompelussa paikkaansa. Kaupasta saisi uimapuvun samalla hinnalla. Mutta tästä tuli juuri mieleinen ja mittojen mukainen. Meidän lapsi halusi ehdottomasti suljetun selän. Kaupan valikoimissa selkä on usein liian syvään uurrettu. Ja minä sain valtavasti ompelukokemusta, sitä ei voi mitata rahassa.

Toivottavasti tämä uimapuvun ompelutarina rohkaisee sinuakin tarttumaan lycraan ja kangassaksiin. Saat juuri niin uniikin uimapuvun kuin haluat. Minä rohkaistun seuraavaksi ompelemaan pojalle uimahousut.


Käyttökokemuksia uimapuvusta

Uimapuku on toiminut moitteettomasti lukuunottamatta yhtä seikkaa. Nimittäin haarapalaan vuorin ja lycrakankaan väliin kertyy hiekkaa. Hiekka on tiukassa, eikä sitä meinaa saada vesipesulla kankaan läpi pois. Joten älä tee samaa virhettä kuin minä. Älä ompele haarapalan vuoria pussiin, vaan jätä vuorin toinen reuna avonaiseksi. Ehkä minäkin vielä ratkon toisen reunan haarapalasta auki.


Uimapuvun pienentäminen

Tähän loppuun haluan vielä jakaa uimapuvun pienennysniksin. 

Tilkuista olisi voinut ommella vielä pikkusisarukselle sopivan uimapuvun, mutta pienensin jo olemassa olevaa uimapukua. Kierrätys on aina parempaa kuin uuden ompelu.

Tältä uimapuku näyttää pienentämisen jälkeen. Pienennys on tehty haarasta ja olkaimista. Uimapuvun leveys oli hyvä sellaisenaan.

Uimapuku pienennys

 

Taitoin haarakappaleen 2,5 cm matkalta kaksinkerroin ja ompelin haaraan käsin laskoksen. Tämän laskoksen voi myöhemmin purkaa ja suurentaa uimapuvun takaisin alkuperäiseen kokoonsa. Tässä uimapuvussa jalantiet ovat olleet todella avarat, joten tämä pienennys onnistui helposti, eivätkä jalantiet pienentyneet liikaa.

Naruolkaimet ompelin myös käsin uimapuvun selkään pienille lenkeille. Näillä muutoksilla uimapuku pieneni koosta 104 cm kokoon 86 cm.

Uimapuvun pienentäminen


Ompele uimapuvut koko perheelle

Seuraavaksi siirrän virkkuukoukkuni ja lankakeräni ulos. Aion virkata paikkoja vaatteisiin

 

Ja hei, olethan jo huomannut uudet kesälakkiompelut

  • Lippis, joka peittää korvat auringn paahteelta. Tulosta kaava itsellesi.
  • Lierihatun ompelu ja vinkkejä metallilangalla tikkaamiseen

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.