torstai 14. heinäkuuta 2022

Pitsimekko ja piilovetoketjun ompelu

Juhlamekon kankaat löytyivät edullisesti kirpparilta ja omasta kangaskaapista. Ompelun lomassa kirjoitin vinkkejä vuorillisen mekon ompeluun. Huomaamaton piilovetoketju on helppo ommella mekon selkään tavallisella paininjalalla.  Lopussa paljastan mikä on olut kallein hutiostokseni kangaskaupassa.

Ohje piilovetoketjun ompeluun

 

Ostinpa kerran pitsimekon kirpparilta ihan vain materiaalin vuoksi. Mekon ongelma oli liian ohut vuori, josta näkyi läpi, siksi mekkoa ei pystynyt sellaisenaan käyttämään. Pitsikankaan sai helposti leikattua irti ja ommeltua uuden juhlamekon. Alkuperäisessä mekossa oli vain sivusaumat, joten ehjää kangaspintaa oli helppo hyödyntää. 


Piilovetoketjun ompelu tavallisella paininjalalla

 

Pitsimekon leikkaaminen


Leikkasin pitsimekosta vuorin irti. Leikkasin myös pitsimekon saumat irti kaikkialta muualta paitsi sivusauman vyötärön alapuoliselta osuudelta.

Leikkasin mekon t-paidan kaavalla. Ompelin samalla kaavalla ensin tavallisen t-paidan, niin tuli testattua kaavan sopivuus. T-paidan malli oli väljä, joten kaava mukautui molempiin kankaisiin, vaikka t-paita oli joustavaa ja mekko joustamatonta kangasta. Mekon selkään ompelin piilovetoketjun, joten se antaa pukemiselle tilaa.

Leikkasin pitsimekon yläosan kokonaan uusiksi kaavan ääriviivoja seuraillen. Hassuinta oli, että hihat olivat juuri sopivat sellaisenaan. Alkuperäisen mekon koko oli kuitenkin xl ja minulla oli käytössäni 152 cm kokoinen kaava. Vyötäröstä alaspäin jätin mekon sivusaumat ja helmapäärmeen leikkaamatta. Ne voi suoraan hyödyntää uudessa mekossa, eikä tarvitse ommella helmapäärmettä uudestaan.

Mekon vuorin leikkasin morsiussatiinista täsmälleen samankokoisena kuin pitsikangas. 

Piilovetoketjun ompelu mekkoon


Vuorillisen mekon ompelujärjestys:

  1. Piilovetoketjun ompelu selkään.
  2. Mekon sivusaumojen, olkasaumojen ja selkäsauman ompelu. Mekon sovitus.
  3. Vuorin ompelu, sivusaumat, olkasaumat ja selkäsauma.
  4. Vuorin ompelu piilovetoketjuun kiinni.
  5. Vuorin ja mekon pääntien ompelu yhteen.
  6. Hihojen ompelu miehustaan. (Hihoissa ei ollut vuoria.)
  7. Helmapäärmeen ompelu.

 

Piilovetoketjun ompeluohje

 

Piilovetoketjun ompelu

Piilovetoketjun ompelu onnistuu siisteimmin, kun se on 3 cm liian pitkä verrattuna valmiiseen vetoketjuhalkioon. Ylimääräinen 3 cm jää valmiin mekon sisäpuolelle piiloon.

Piilovetoketju ommellaan kahdesti, ensin apuommel ja sitten varsinainen ommel. Tärkeää on myös ompelujärjestys, piilovetoketju ommellaan ensin, sitten vasta vetoketjun alapuolella oleva sauma. Piilovetoketju ommellaan aina sauman jatkoksi, ehjään kankaaseen ei voi leikata halkiota vetoketjua varten.

Piilovetoketjun ompeluvideon löydät Instagramista

 

Apuommel

  1. Vaihda ompelukoneeseen vetoketjupaininjalka.
  2. Aseta kangas ja piilovetoketju oikeat puolet vastakkain. Huomaa että piilovetoketjun koholla olevat hampaat ovat siis vetoketjun nurja puoli.
  3. Avaa vetoketju, piilovetoketju ommellaan aina aukinaisena.
  4. Ompele vetoketjunauhan päältä. Tässä vaiheessa ei ole tarkkaa mistä kohdasta ompelet, tämä on harsintaommel. Kuva alla.
  5. Ompele niin hyvin kuin pystyt vetoketjun lukon vierestä. Lukon vieressä ommel tekee pakostakin mutkan. Tämä kohta jää kuitenkin myöhemmin piiloon kun ompelet sauman. 

 

Piilovetoketjun ompelu

 

Varsinainen ommel

  1. Vaihda ompelukoneeseen tavallinen paininjalka.
  2. Kierrä piilovetoketjun hampaita auki ja tähtää ommel hampaiden viereen uraan. Tavallinen paininjalka litistää vetoketjun auki, ja ompeleen tähtääminen uraan on helppoa. Kuva alla.
  3. Vetoketjun lukon kohdasta et pysty ompelemaan, joten voit lopettaa ompeleen ennen lukkoa. 

 

Piilovetoketjun ompeleminen

 

Sauman ompelu vetoketjun alta

  1. Vaihda ompelukoneeseen vetoketjupaininjalka.
  2. Sulje vetoketju.
  3. Aloita sauman ompelu noin 3 cm ennen kuin vetoketju loppuu. Tai siitä kohdasta, mistä piilovetoketju irvistää näkyviin, kun lukko oli tiellä.  (Piilovetoketjun tulee olla alunperinkin niin pitkä, että siinä on 3 cm ylimääräistä varaa jäädä sauman alle piiloon käyttämättömänä.)
  4. Ompele sauma aivan vetoketjun vierestä. Vetoketjupaininjalka auttaa pääsemään tarpeeksi lähelle vetoketjua.  Jatka koko sauma loppuun asti vetoketjupaininjalalla tai vaihda kesken sauman tavallinen paininjalka ompelukoneeseen. 

Postauksen lopussa on ohjevideo piilovetoketjun ompeluun.

 

kuinka piilovetoketju ommellaan

Valmis vetoketju ei näy ollenkaan kankaiden välistä, vain vetoketjun vedin paljastaa vetoketjun sijainnin. 

Piilovetoketju mekkoon

 

Mekossa oli ongelmana liian suuri pääntie

Alkuperäisen mekon pääntie oli liian suuri, eikä sitä oikein pystynyt leikkuuvaiheessa kiertämään. Ylimääräistä pitsikangasta oli jäljellä vain 2 cm suikaleet olalta, joten samaa kangasta ei ollut tarjolla pääntien pienentämiseen.


Pääntien pienennysratkaisu 1 

Ompelin vuoriin v-pääntielle keskelle eteen muotolaskoksen, jolla sain kurottua 2 cm pääntietä umpeen. (Jos olisin ollut fiksu, niin olisin ennakoinut ja leikannut vuorin pääntien valmiiksi pienempänä.) Poimutin pitsisen päällikankaan saman kokoiseksi kuin vuori. Poimutuksia ei erota valmiista mekosta, parin sentin väljyys syöttyi huomaamattomasti pääntielle.

 

Pääntien pienennysratkaisu 2

Ompelin vaaleanpunaisesta pitsiverhosta ruusukkeen v-pääntielle. Ruusu on irrotettava, niin sen paikkaa voi vaihtaa tai jättää kokonaan pois.

Yhtenäisyyden vuoksi ompelimme vaaleanpunaisesta pitsistä myös nauhan rinnan alle. Ompelin pitsikankaasta ensin tuppilon, jonka sisään saumanvarat jäivät.  Ompelin nauhan ylä- ja alareunasta kiinni mekkoon, jolloin nauhan alle syntyi kuminauhakuja.

 Ohje kangasruusun ompeluun


Pitsinauhan reunat kääntyivät suoraan ja siististi, kun se oli ommeltu tuppiloksi.

Mekon pääntien pienentäminen


 Pitsinauhan alle pujotin kuminauhan.

Mekon pääntien pienennys

 

Vuorin ompelu piilovetoketjuun kiinni

Asetin vuorin ja mekon oikeat puolet vastakkain, vetoketju jäi näiden kankaiden väliin. Ompelin vetoketjupaininjalalla nämä kolme kangaskerrosta yhteen. Vetoketjun lukko oli aukiasennossa. Toinen vetoketjun puoli samoin. Vuori jää irtonaiseksi aivan vetoketjun lopusta, koska lukko on tiellä, eikä näin ollen mahdu ompelemaan lukon vierestä.

 

Tältä näyttää piilovetoketju vaatteen sisäpuolelta, kun vuori on ommeltu kiinni.

Ompele piilovetoketju mekkoon


Vuorin ja mekon pääntien ompelu yhteen

Nuppineulasin mekon päällikankaan ja vuorin pääntieltä yhteen oikeat puolet vastakkain. Ompelin reunan ensin suoralla ompeleella ja huolittelin saumanvarat siksakompeleella. Seuraavaksi neulasin ja tikkasin saumanvarat kiinni vuoriin. Näin mekon oikealle puolelle ei tule ollenkaan ommelta näkyviin ja vuori pysyy kuitenkin piilossa, eikä kurki näkyviin oikealle puolelle. 

Kannattaa muistaa hyvät silitykset, nekin auttavat pääntien ompelussa ja saumanvarojen asettumisessa.

 

Piilovetoketju ohje

 

Hihojen ompelu miehustaan

Niputin päällikankaan ja vuorin kädentiet yhteen ja neulasin hihat paikoilleen. Ompelin kolme kangaskerrosta samaan aikaan kiinni. Alkuperäisessä mekossa hihojen saumat oli huoliteltu saumuriompeleella, joten päätin tehdä samoin. Etukäteen minua arvelutti, että kuultavatko saumurin saumat pitsikankaan läpi, mutta hyvin ne jäävät piiloon. 


Vuorin helmapäärme 

Ompelin vuorin kaarevaan helmaan ensin saumuriompeleen, ja käänsin differentiaalisyötön suuremmalle asentoon 1,75. Näin saumuriommel kiristää vuorin kaarevaa helmaa ja käänteen ompelu helpottuu. Koska kaarevan helman käännevara on isompi, niin diffiä suurentamalla saadaan käännevara kiristettyä samaan pituuteen kuin kiinnitysompeleen kohta. Ennen käänteen ompelua kannattaa helmakäänne silittää vielä hyvin, niin välttyy turhilta rypyiltä. Käänteen ompelin suoralla ompeleella.


Tässä alkuperäinen mekko, jonka ostin kirpparilta.

Pääntien pienentäminen


Isoin hutiostos kangaskaupassa

Mekon vuoriksi tosiaan käytin morsiussatiinia, jota löytyy kangaskaapistani useampi metri. Ostin aikoinaan omaa häämekkoani varten luonnonvalkoista morsiussatiinia, joka osoittautuikin väärän sävyiseksi ja jäi käyttämättä. 

Ompelin häämekkoni yläosan kirjaillusta silkistä ja alaosaan etsin huokeampaa vaihtoehtoa. Minulla oli yläosan kangas mukana kangaskaupassa ja vertailin ikkunan edessä, että kankaiden sävyt ovat samat. Olisi kuitenkin pitänyt rohjeta vielä kankaiden kanssa ulos jalkakäytävälle. Vasta kotona huomasin, että ulkona luonnonvalossa värit riitelivät keskenään. Eli ikkunan edessä vertailu ei ole sama asia kuin ulkona. 


Morsiussatiinia jäi jäljelle tämän ompeluprojektin jälkeen enää metrin verran. JIHUU! Olen ommellut siitä morsiustytön mekon, muutaman kravatin ja monta, monta Barbien juhlamekkoa kaverisynttäreille lahjoiksi. Alkujaan satiinia taisi olla 3 metriä. Morsiussatiini on tavallista satiinia paksumpaa, ja kalliimpaa.

Jos rohkenet, niin kerro kommenteissa mikä hutiostos sinua on harmittanut.


Kankaisen ruusun hiuksiin, vaatteisiin tai sisustukseen voit ommella näillä ohjeilla.



 

Jos innostut kierrätysompelusta niin tästä löydät ohjeet, miten jättihuivista ommellaan rantamekko ilman kaavoja.

Näillä ohjeilla ompelet vuorin leveälahkeisiin housuihin.

 

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

2 kommenttia:

  1. Olet taitava muokkaamaan. Onhan näitä hutiostoja tullut, erityisesti varon alennusmyyntejä, ettei jää kankaita 'ikuisuusluuppiin'

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nykyään tulee rohkeammin muokattua kaavoja ja keksittyä soveltavia ompeluratkaisuja, kuin ompelu-uran alussa. Olen oppinut kyseenalaistamaan ja miettimään miksen voisi tehdä näin ;) Ei kai muotolaskos kuulu v-pääntielle, mutta jos se pelastaa mekon, niin miksipä en sitä siihen ompelisi.

      Mitä alennusmyynteihin tulee niin niissä on puolensa ja puolensa. Minä olen tänä vuonna saanut melko hyvin ommeltua noista "ikuisuusluuppi-kankaista". Kuitenkaan kangasvarastot eivät ole vielä päässeet loppumaan :D

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.