Kaavapaperini oli päässyt loppumaan, mitäpä voisin ommella ilman kaavoja? Päätin ommella isosta huivista rantamekon. Ompelua aloittaessa minulla ei ollut tarkkaa mielikuvaa millainen rantamekosta tulee. Sovittaen, muotoillen ja sauma kerrallaan mekon tyyli löytyi. Valmis rantamekko muuntuu moneen erilaiseen tyyliin, kun ylimääräisen väljyyden kerää laskoksille kuminauhalenkin avulla.
Tämä huivi on kirpparilöytö, olen aikonut ommella siitä rantamekon jo pidempään. Kesän alussa otin huivin odottavien projektien kasaan ompelupöydän nurkkaan. Aina välillä kangas osui silmiin ja pikkuhiljaa ajatus mekon rakenteista alkoi muodostua. Lopullinen tyyli mekolle löytyi ompelun aikana sovittelemalla.
Huivin koko oli 120 x 150 cm. Mekon vartalon ympärysmitaksi tuli siis 150 cm.
Näin ommellaan rantamekko ilman kaavoja
Vaihe 1: Sivusauman ompelu
Helppo ja turvallinen alku. Sivusauma tarvitaan jokaiseen vaatteeseen. Ei voi mennä pahasti aikakaan pieleen, jos ompelee putkilon, jonka sisään mahtuu ihminen.
Taitoin huivin kaksinkerroin siten, että nurkat menivät 25 cm huti. Mekon helmasta tulisi mielenkiintoisempi, jos yksi nurkka olisi pidempi. Eli sauman aloituskohdassa yläreuna on 25 cm yli ja sauman lopetuskohdassa alanurkka on 25 cm vajaa. Tämä on mekon sivusauma, ja se sijoittuu noin 8 cm etukappaleen puolelle. Yläreunan nurkka tulee myöhemmin jatkumaan olkaimena.
Huivissa oli hapsut, mutta ne olivat niin sotkeutuneet, että saumuroin ne pois. Siistit hapsut olisi voinut jättää sivusaumaan koristeeksi.
Vaihe 2: Olkainten ompelu ja helman tasoittaminen
Mistä mekkoon saisi olkaimet? No, jos luovun epätasaisesta helmasta, niin saan leikattua sieltä suikaleen olkaimiksi.
Tasoitin helman eli siellä ei olekaan enää 25 cm alanurkkaa liehumassa. Olkainsuikale on tasaisesti kapeneva, joten olkaimista tulee näin ollen myös kapenevia. Ja sehän sopii tähän rantamekon rentoon suunnitelmaan. Katso kuva alla.
Silitin olkainsuikaleeseen tukikankaan, koska kangas oli niin ohutta. Ompelin olkainsuikaleen tuppiloksi ja käänsin oikein päin. Vielä en leikkaa olkainta poikki, vaan sovitan myöhemmin ja tarkistan miten pitkät olkaimet tarvitsen.
Vaihe 3: Mekon yläreunaan käänne
Jotta olkaimet voi kiinnittää mekon yläreunaan, niin yläreuna pitää huolitella ensin. Käännettä ompelemaan siis. Tänne käänteen sisään pujottaisin myöhemmin kuminauhan.
Vaihe 4: Olan muotoilu ja poimuttaminen
Nyt pitäisi päättää mitä yläreunan nurkkaliehukkeelle tekee...
Puin lieriön mallisen mekon päälleni ja rypytin ylänurkan sormien väliin yhä uudelleen ja uudelleen. Näin etsin sopivan kohdan mihin ompelen poimutuksen. Merkitsin poimutuksen aloitus- ja lopetuskohdan hakaneuloilla.
Ompelin kaksi poimutuslankaa vierekkäin ja tähtäsin poimutuslangat hakaneulamerkistä toiseen. Kiristin poimutuslangat ja sitä myöden kankaan niin kireälle poimutukselle kuin sain. Ompelin siksakilla poimutuksen alle pätkän vinonauhaa tueksi, näin poimutukset pysyvät tukevasti paikoillaan.Tähän poimutettuun ylänurkkaan ompelisin myöhemmin olkaimen jatkoksi.
Kuvassa on vihreällä viivalla merkitty poimutusompeleen kohta.
Vaihe 5: Pääntien ja kädentien muokkaaminen
Huomasin että pääntiestä tuleekin kivempi, jos nostan toista etureunaa. Pääntien muoto on enemmän epäsymmetrinen ja vinoneliömäinen. Tästä johtuen leikkasin kädentien alle syvennyksen, jotta kangas nousee paremmin olalle.
Se toinen, poimutetun puolen kädentie ei siis tarvinnut muokkauksia. Kainalon alla on suora reuna ja käänne.
Huolittelin kädentien syvennyksen erillisellä kaitaleella. Kaitale oli jäänyt yli helman tasaamisesta, se aivan kaikista ohuin 2-4 cm levyinen suikale.
Tässä kuvassa näkyy miten leikkasin kädentien.
Vaihe 6: Kuminauhan pujotus yläreunan käänteeseen
Pujotin kuminauhan yläreunan käänteen sisään, jotta sain ylimääräisen väljyyden kerätyksi kasaan. Kuminauha alkaa sivusauman kohdalta, kiertää takakappaleen ja loppuu takakappaleen sivuun kädentien syvennyksen kohdalle.
Vaihe 7: Olkainten kiinnitys
Ompelin olkaimet paikoilleen. Sopivaa kiinnityskohtaa sai hakea useamman sovituksen verran. Mikä on olkaimen sopiva pituus, mikä on olkaimen sopiva kallistuskulma ja mihin kohtaan olkain kiinnittyy takana.
Olkainsuikaleen kaikista leveimmän pään taittelin laskoksille ja ompelin etukappaleen puolelle. Takana olkaimet ovat suorat.
Olkaimista jäi yli 25 cm pituinen pätkä. Siitä voisi askarrella hiusrusetin tai pannan.
Mekon olkaimet ovat erilevyiset.
Vaihe 8: Helman käänne
Ompelin helmaan kaksitaitteisen päärmeen. Kangas oli ohutta ja sitä oli vaikea leikata suoraan, joten oikeasti helma ei tullut ihan niin tasaisesti leikatuksi kuin annoin aiemmin ymmärtää. :D Seuraavassa kappaleessa on tarjolla ratkaisu helman epätasaisuuteen...
Mekon väljyys on kerätty kuminauhalenkillä rinnan alle.
Rantamekon muuntelumahdollisuudet
Mekossa on runsaasti väljyyttä. Väljyyden voisi kerätä poimutuksilla tai kuminauhakujalla. Päätin kuitenkin tehdä siirrettävät laskokset. Eli apuun tulee kuminauhasta ommeltu rengas.
Mekon voi pukea joka päivä eri tavoin, kun laskokset voi sijoittaa kylkeen, helmaan, rinnan alle tai mihin mieli tekee. Idea on siis kerätä kangas mytyille, eli hienosti sanoen laskoksille, ja kieputtaa kuminauha mekon nurjalle puolelle pitämään laskokset nipussa. Katso kuvat yltä ja alta.
Mekon väljyys on kerätty laskoksille kyljen kohdalle ja kiinnitetty kuminauhalenkillä.
Laskostamiseen voi käyttää myös rannerengasta, jonka ympärille kerätään laskokset. Rannerengas asetetaan mekon oikealle puolelle ja laskokset kiristetään kuminauhalla rannerenkaan ympärille mekon nurjalta käsin. Näin oikealle puolelle jää näkyviin hauska ympyrä, ikään kuin solki.
Laskostetun mekon helma ei ole ikinä suorassa, joten siksi en alkanut sitä aiemmissa työvaiheissa tasaamaan sen tarkemmin.
Rantamekko lyhenee minimittaiseksi, kun helman laskostaa kuminauhalenkillä ylös.
Rantamekko sopii hyvin yhteen juuri ompelemani uima-asun kanssa.
Lue tästä uima-asun ompelutarina vuoritus- ja poimutusnikseineen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.