Housujen polvet olivat kuluneet puhki useampaan kertaan, mutta takakappaleen kangas oli uudenveroista, joten en halunnut heittää
housuja roskiin. Miten hyödyntää takakappaleen kangas mahdollisimman kokonaisvaltaisesti? Ompelemalla uudet housut! Näin syntyivät kierrätyshousut, joissa on hyödynnetty vanhojen housujen takakappaleita.
Kun lapsen huosut kuluivat kolmannen kerran puhki paikan vierestä, niin tulin siihen tulokseen ettei maksa vaivaa korjata. Kangas oli kulunut ja ohentunut laajasti polven alueelta.
Täältä näet alkuperäiset housut, joissa oli letitetyt polvipaikat.
En kuitenkaan raaskinut heittää hyvää kangasta roskiinkaan, takakappaleet olivat vielä priimakunnossa. Joten leikkasin takakappaleet saumoja myöten irti.
Vanhojen housujen takakappaleista uudet housut
Lähtötilanteesa minulla oli kahdet housut, joissa etukappale oli jo hiutunut rikki. Halusin ommella lahkeet eriparisiksi siten, että toinen etulahje on sininun ja toinen punainen. Tällöin kaavojen asettelu onnistuu vain kun käyttää nurjaa puolta oikeana.
Nämä huosut olivat trikoota. Joten kankaan oikea ja nurja puoli ovat kauempaa katsottuna samanlaisia, vain lähietäisyydeltä huomaa eron. Eli toisessa lahkeessa on kankaan nurja puoli päällepäin. Jos ompelisin molemmat etukappaleet siniseksi ja takakappaleet punaisiksi, niin saisin kaikkiin lahkeisiin kankaan oikean puolen päällepäin.
Housun polviin vahvike lisäämään käyttöikää
Ompelin polven kohdalle nurjalle puolelle samasta kankaasta vahvikkeen. Vahvikkeen kiinnitin ompelemalla suoraa ommelta edestakaisin. Mielenkiinolla seuraan kauanko housut kestävät käytössä. Kannattaako vahvikkeita ommella seuraaviin housuihinkin jo vakiovarusteeksi.
Collegehousujen kierrätysompelu
Kolmannet puhkikuluneet housut olivat collegekangasta, joten en voinut käyttää nurjaa puolta päällepäin, ne ovat niin erilaisia. Halusin kuitenkin edelleen ommella toisen etulahkeen eriväriseksi kuin toisen. Joten leikkasin jatkopalan ja ompelin sen takalahkeeseen haarakaaren kohdalle. Valmiissa housuissa tämä jatkopala sijoittuu jalkojen väliin, joten käytössä saumaa ei juurikaan huomaa.
Litteän ja pehmeän sauman ompelu sisälahkeen puolelle onnistuu, kun käyttää suoraa ommelta kankaden yhdistämisseen. Tikkaa saumanvarat litteiksi suoralla ompeleella. Vaaleanpunainen kangas oli sopivan kokoinen jämätilkku, joten siihen ei tarvinnut ommella jatkopalaa.
Näistä värikkäistä eriparilahjehousuista tulee kyllä hyvälle mielelle. Kierrätysompelu onnistui yli odotusten. Ja lapsi sai edullisesti uudet housut. Housut olivat alunperin kokoa 122 cm, ompelussa ne pienentyivät kokoon 104 cm. Housut siirtyivät siis pikkusisaruksen käyttöön.
Kankaan kulutus vuonna 2022
Näiden kierrätysompelujen jatkoksi on hyvä kerätä viime vuoden ommellut metrit. Tykkään pitää kirjanpitoa kankaiden kulutuksesta. Näin näen, että kangasmäärät pysyvät kohtuudessa, eikä tule ostettua uutta, jos ei ole ommellut vanhaa alta pois.
Ompelin uusista kankaista 19,75 metrin verran.
Ostin kangasta 12,9 m. Joten kangasvarastot pienenivät muutamalla metrillä.
Säästyin ostamassa 7,8 m kangasta,
Käytin kierrätysmateriaalia = vanhoja vaatteita tai kirpputorilta ostettuja vaatteita.
Tässä voit tutustua kierrätysompeluihin.
Paikkausaldoni oli huimat 140 vaatetta!
Olen siis korjannut noin kolme vaatetta viikossa. Tämä määrä sisälsi 43 polvipaikkausta. Polvipaikat ovat viheliäisiä ommella, mutta suihkeliiman avulla selviän ilman sivusauman aukiratkomista. Pystyyköhän tätä paikkausmäärää enää parantamaan?
Kätevästi hoksattua, se on kankaan lisäksi välttämätön tarvike;)
VastaaPoistaHih, kiitos. Tämäpä oli osuvasti sanottu. Laitan muistiin korvan taakse ja otan sanonnan käyttöön tarvittaessa :D
Poista