keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Pitsitunika ja ompelun apuvälineet osa 6 haihtuvajälkinen tussi

Voiko koukeroiden ja krumeluurien ystävälle parempaa kangasta ollakaan. Tilasin ihanan pitsikuvioisen trikoon Ikasyrilta. Mutturalla -blogista löytyi samasta pitsikankaasta ommeltu tunika piparkakkuhelmalla. Se oli niin hieno, että kopion itselleni samanlaisen. Omaan tunikaan tein myös hihoihin piparkakkureunan.


Periaatteessa tiedän, että suurikuvioisiin kankaisiin kannattaa ostaa kuvion verran ylimääräistä, mutta enhän minä sitä ostohetkellä muista huomioida. Nyt piti valita kohdistanko helman vai hihan suut loppumaan pitsikuvion reunaan. Halusin helman loppuvan kokonaiseen pitsikuvioon, joten jouduin tekemään hihoihin jatkopalat.

Hihansuun ja helman piparkakkureuna on toteutettu alavaran avulla. Ompelua helpottamaan piirsin kaaret kankaalle haihtuvajälkisellä tussilla. Piirtämisen avuksi leikkasin paperista sabluunan. Näin sain varmasti kaikista kaarista samanmuotoisia.

Haihtuvajälkinen tussi katoaa kankaasta noin 24 tunnin sisällä. Tussin jälki katoaa myös vedessä. Usein suihkutankin silitysraudalla merkitsemisjäljet pois. Tavallisia lyijykynän kaltaisia merkitsemiskyniä en käytä enää juuri ollenkaan. Varsinkin joustaviin kankaisiin piirrettäessä merkitsemiskynää pitää painaa, jolloin kangas venyy, eikä piirros tule oikeaan kohtaan. Tussilla jäljen saa kevyesti painamatta. Minun käytössäni tussit vain kuluvat liian nopeasti loppuun. Piirrän kankaisiin kohdistusmerkkejä ja merkitsen saumanvaroja. Merkitsen pitsien, taskujen ja kuvioiden paikkoja sovitusta varten. Ompelussa kannattaa huomioida, että seuraavana päivänä merkit saattavat olla kadonneet, joten ommeltava on heti.  Kerran yritin pidentää haihtuvajälkisen tussin käyttöikää avaamalla värisäiliön ja laittamalla sinne pari tippaa vettä, niin kuin lasten tusseihin saa uutta ytyä. No arvaatte varmaan miten kävi: koko värisäiliö haihtui värittömäksi.

Haihtuvajälkinen merkaustussi löytyy ainakin Tikkutexin ja Ullakan verkkokaupasta.

Iltalukemiseksi linkitän tähän loppuun muut ompelun apuvälineet, joita olen käyttänyt
Kovikekangas http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2015/02/sampylakorit-ompelun-apuvalineita-osa-5.html
Läpinäkyvä ommeltava siima http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2014/06/lippalakit-ompelun-apuvalineita-osa-4.html
vinonauhan silityslaite http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2014/05/kotiompelijan-vinonauhansilityslaite.html
Silitysraudan silikoninen suojus http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2014/03/ompelun-apuvalineet-osa-3-silitysraudan.html
Ompelukoneen Bsr-tikkausjalka http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/03/ompelun-apuvalineet-osa-ii-bsr.html
Sprayliima http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/01/ompelun-apuvalineet-osa-i-sprayliima.html

4 kommenttia:

 1. Minäkin olen ihaillut tuota Mutturallan blogissa olevaa tunikaa ja tämä on ihan yhtä ihana! :) Kuosi on tosi kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vain, tästä kankaasta saa vain ihania paitoja :)

   Poista
 2. Hei,
  Ihana tunika. Löysin vastikää blogisia ja kiva seurata mitä ihanaa olet saanut aikaseksi.
  Täältä saa ihania ideoita ( joita vielä en ole itse toteuttanut :) ja hyviä vinkkejä. Esim. tuo haihtuvajälkinen merkkaustussi. En ole sellaisesta ennen kuullutkaan. Kiitos
  Hyvää kevättä
  t.Iinuska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja tervetuloa lukemaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti.