Onko sinulla tapana kerätä kolikkoja matkamuistoksi. Tai oletko säästänyt vanhat pennit ja markat, niin kuin minä. Olisipa kiva saada nuo kolikot esille ja käyttöön purkin pohjalta. Minä löysin keinon miten ommella kolikot kankaalle kaikkien nähtäville.
Ompelin ensin ristikon kolikon päälle. Lankaristikko muodostaa tukikehikon, jonka avulla voin ommella eräänlaisia pykäpistoja kolikon kiinnittämiseksi. Toisaalta pistot muistuttavat solmuja, joita käytetään fransuissa. En oikein itsekään tiedä miksi noita pistoja tai tätä tekniikkaa voisi kutsua, eikä Googlehakukaan antanut osumaa kolikoiden ompelulle. Onko kukaan nähnyt tai kuullut kolikoita ommeltavan?
Lisäys: Blogini lukija osasi kertoa, että tämän tekniikan nimi on Indian shisna (mirror) embroidery. Googlesta ja Pinterestistä löytyy tällä hakusanalla lisää.
Ompelussa käytin helmilankaa numero 8. Sitä on saatavissa monessa eri värissä. Mikä tahansa muukin kestävä puuvillalanka käy.
Ompeluohjeet:
- Ompele neljä pistoa ristikoksi kolikon päälle.
- Ompele toiset neljä pistoa ristikoksi kolikon päälle, mutta vinoittain edellisiin nähden.
- "Pykäpistojen" ompelu alkaa. Työnnä neula oikealle puolelle aivan kolikon reunasta. Pujota neula kolikon keskeltä kolikon reunaan päin kaikkien ristikkolankojen = tukilankojen alta. Neula kulkee kirjontalangan vasemmalle puolelle. Tukilankoja on kohdasta riippuen 2-3, joiden alitse neula pujotetaan.
- Kiinnitä huomiota siihen, että kiristät lankaa tasaisesti ja asettelet silmut yhtä kauas kolikon reunoista. Harjoittelemalla löytyy sopiva rytmi ja kireys.
- Pujota neula uudestaan kolikon keskeltä kolikon reunaan päin kaikkien ristikkolankojen alta. Neula kulkee tällä kertaa kirjontalangan oikealta puolelta. Näin muodostuu pieni silmu, joka kiristää ristikkolangat yhteen kolikon kehälle.
- Pistä neula takaisin kankaan nurjalle puolelle samasta kohden kuin se tulikin. Siirry 2-4 mm eteenpäin ja pistä neula takaisin oikealla puolelle, jatka kohdasta 3.
Kangaskorjaamon Facebook-sivuilta löydät videon, miten kolikot ommellaan kankaalle.
Havainnollistan vielä tekemiäni pistoja kengännauhojen ja lautasen avulla. Tästä näkyy millainen piston pitäisi olla. Ruskea nauha kuvaa tukilankoja ja harmaa nauha kuvaa kirjontalankoja.
Seuraavaavaan kolikko-ompeluun kokeilin erilaisia pistoja, myös tällä tavoin onnistuu.
Vinkit kolikoiden ompeluun:
Kolikot voi kiillottaa ennen ompelua hammastahnalla. En tiedä miten ja miksi, mutta tämä niksi toimii ainakin hopeanvärisiin kolikoihin.
Ompele ristikkolangat = tukilangat reilusti kolikon päälle. Kun teet pykäpistoja tukilankojen ympärille, niin tukilangat kiristyvät ja siirtyvät lähemmäs kolikon reunaa.
Pykäpistoja ei kannata tehdä aivan vieri viereen vaan hieman erileen toisistaan. Näin kolikkokin pääsee paremmin esille. Löysin hyvän rytmin pykäpistoille, kun tein yhden piston jokaisen neliön nurkkaan. Kolikon halkaisija oli tässä tapauksessa 2 cm.
Tätä työtapaa voisi kokeilla myös peilinpalasten, nappien ja muiden pyöreiden tai viisikulmaisten esineiden ompeluun. Olen joskus ostanut Tiimarista pussillisen pieniä pyöreitä peilinpaloja. Kuvassa alla onkin peilinpaloja ja kolikoita.
Lisäys: Ensimmäisten kolikko-ompelujen jälkeen tuntui, että kiinnitys ei kestä konepesua, vaan tuote vaatii käsinpesun. Nyt olen kuitenkin muuttanut mieltäni. Käsialani on tiukentunut, kun olen jatkanut kolikkokirjontaa. En millään saa kynsillä kiskottua pistoja niin löysiksi, että kolikko irtoaisi. Tein myös pesutestin: pesin kankaan kolikkoineen pitkässä 60 asteen kirjopesuohjelmassa, kirjonta tuli priimakunnossa ulos koneesta. Suosittelen harjoittelemaan pistoja ja pitämään kirjontalangan tiukalla, niin tuote kestää konepesunkin. Kankaaksi suosittelen farkkua tai muuta jämäkkää kangasta, joka ei anna periksi.
Haipenaali oli ensimmäinen työ, mihin ompelin kolikkoja. Saimme Lontoon tuliaisina muutaman pennyn, niistä tuli kiiltävät hain silmät. Edellisessä postauksessa on lisää kuvia, miten hai ui Perämeren vesissä rahan kiilto silmissä. Voit myös tulostaa kaavat oman haipenaalin ompelua varten.
Tervetuloa Kangaskorjaamolle ammentamaan ideoita ja inspiraatiota käsitöihin.
Hauska idea! Mitenhän nuo pysyvät pesussa? Oletko testannut? :)
VastaaPoistaHei, kiitos kommentista. Innostuin testaamaan pesua. Kirjoin painavimman ja paksuimman kolikon minkä löysin farkkukankaalle kiinni. Pesin pesupussissa pitkässä 60 asteen kirjopesuohjelmassa eli täysi määrä pyöritystä ja linkousta. Kolikko oli pysynyt täysin kiinni, mistään eivät pistot olleet lähteneet vetäytymään tai irvistelemään. En olisi itsekään uskonut, että pysyvät näin hyvin kiinni ja aluksi suosittelinkin käsinpesua. Nyt korjasin tekstiin, että kestää konepesunkin.
PoistaMistä sulla näitä ideoita riittää...? :) Kiva idea..
VastaaPoistaKiitos kivasta kommentista, tämä ilahduttaa mua seuraavan viikon :) Tästä en osaa sanoa, mista se ajatus lähti. Kolikkopurkki mulla on ollut oottamassa kaapissa siitä lähtien kun markat poistuivat.
PoistaTää tekniikka täytyy pitää mielessä. Hyvät ja havainnolliset ohjeet👍
VastaaPoistaKiitos Kati :) Tähän kolikkokirjontaan voi käyttää kätevästi vaikka lomamatkan tuliaisina säästetyt kolikot.
PoistaAivan huippu ohje haipenaali ja nämä kolikot! -Ulla-Riitta
VastaaPoistaKiitos ja kiva jos tykkäsit :)
Poista