sunnuntai 13. elokuuta 2017

Kolikkokirjontaa

Onko sinulla tapana kerätä kolikkoja matkamuistoksi. Tai oletko säästänyt vanhat pennit ja markat, niin kuin minä. Olisipa kiva saada nuo kolikot esille ja käyttöön purkin pohjalta. Minä löysin keinon miten ommella kolikot kankaalle kaikkien nähtäville.

kolikon ompelu


Ompelin ensin ristikon kolikon päälle. Lankaristikko muodostaa tukikehikon, jonka avulla voin ommella eräänlaisia pykäpistoja kolikon kiinnittämiseksi. Toisaalta pistot muistuttavat solmuja, joita käytetään fransuissa. En oikein itsekään tiedä miksi noita pistoja tai tätä tekniikkaa voisi kutsua, eikä Googlehakukaan antanut osumaa kolikoiden ompelulle. Onko kukaan nähnyt tai kuullut kolikoita ommeltavan?

Lisäys: Blogini lukija osasi kertoa, että tämän tekniikan nimi on Indian shisna (mirror) embroidery. Googlesta ja Pinterestistä löytyy tällä hakusanalla lisää.

kolikon ompelu kankaalle


Ompelussa käytin helmilankaa numero 8. Sitä on saatavissa monessa eri värissä. Mikä tahansa muukin kestävä puuvillalanka käy.

Ompeluohjeet: 
 1.  Ompele neljä pistoa ristikoksi kolikon päälle.
 2.  Ompele toiset neljä pistoa ristikoksi kolikon päälle, mutta vinoittain edellisiin nähden.
 3.  "Pykäpistojen" ompelu alkaa. Työnnä neula oikealle puolelle aivan kolikon reunasta. Pujota neula kolikon keskeltä kolikon reunaan päin kaikkien ristikkolankojen = tukilankojen alta. Neula kulkee kirjontalangan vasemmalle puolelle. Tukilankoja on kohdasta riippuen 2-3, joiden alitse neula pujotetaan.
 4.  Kiinnitä huomiota siihen, että kiristät lankaa tasaisesti ja asettelet silmut yhtä kauas kolikon reunoista. Harjoittelemalla löytyy sopiva rytmi ja kireys. 
 5.  Pujota neula uudestaan kolikon keskeltä kolikon reunaan päin kaikkien ristikkolankojen alta. Neula kulkee tällä kertaa kirjontalangan oikealta puolelta. Näin muodostuu pieni silmu, joka kiristää ristikkolangat yhteen kolikon kehälle. 
 6.  Pistä neula takaisin kankaan nurjalle puolelle samasta kohden kuin se tulikin. Siirry 2-4 mm eteenpäin ja pistä neula takaisin oikealla puolelle, jatka kohdasta 3.
kolikoiden ompeluohje


Kangaskorjaamon Facebook-sivuilta löydät videon, miten kolikot ommellaan kankaalle.

Havainnollistan vielä tekemiäni pistoja kengännauhojen ja lautasen avulla. Tästä näkyy millainen piston pitäisi olla. Ruskea nauha kuvaa tukilankoja ja harmaa nauha kuvaa kirjontalankoja.

kolikon kiinnitys kankaalle


Seuraavaavaan kolikko-ompeluun kokeilin erilaisia pistoja, myös tällä tavoin onnistuu.

miten ompelen kolikot kankaalle


Vinkit kolikoiden ompeluun:
Kolikot voi kiillottaa ennen ompelua hammastahnalla. En tiedä miten ja miksi, mutta tämä niksi toimii ainakin hopeanvärisiin kolikoihin.

Ompele ristikkolangat = tukilangat reilusti kolikon päälle. Kun teet pykäpistoja tukilankojen ympärille, niin tukilangat kiristyvät ja siirtyvät lähemmäs kolikon reunaa.

Pykäpistoja ei kannata tehdä aivan vieri viereen vaan hieman erileen toisistaan. Näin kolikkokin pääsee paremmin esille. Löysin hyvän rytmin pykäpistoille, kun tein yhden piston jokaisen neliön nurkkaan. Kolikon halkaisija oli tässä tapauksessa 2 cm.

Tätä työtapaa voisi kokeilla myös peilinpalasten, nappien ja muiden pyöreiden tai viisikulmaisten esineiden ompeluun. Olen joskus ostanut Tiimarista pussillisen pieniä pyöreitä peilinpaloja. Kuvassa alla onkin peilinpaloja ja kolikoita.
kolikkokirjonta


Lisäys: Ensimmäisten kolikko-ompelujen jälkeen tuntui, että kiinnitys ei kestä konepesua, vaan tuote vaatii käsinpesun. Nyt olen kuitenkin muuttanut mieltäni. Käsialani on tiukentunut, kun olen jatkanut kolikkokirjontaa. En millään saa kynsillä kiskottua pistoja niin löysiksi, että kolikko irtoaisi. Tein myös pesutestin: pesin kankaan kolikkoineen pitkässä 60 asteen kirjopesuohjelmassa, kirjonta tuli priimakunnossa ulos koneesta. Suosittelen harjoittelemaan pistoja ja pitämään kirjontalangan tiukalla, niin tuote kestää konepesunkin. Kankaaksi suosittelen farkkua tai muuta jämäkkää kangasta, joka ei anna periksi.

Haipenaali oli ensimmäinen työ, mihin ompelin kolikkoja. Saimme Lontoon tuliaisina muutaman pennyn, niistä tuli kiiltävät hain silmät. Edellisessä postauksessa on lisää kuvia, miten hai ui Perämeren vesissä rahan kiilto silmissä. Voit myös tulostaa kaavat oman haipenaalin ompelua varten.

haipenaali kaavat

Tervetuloa Kangaskorjaamolle ammentamaan ideoita ja inspiraatiota käsitöihin. 

8 kommenttia:

 1. Hauska idea! Mitenhän nuo pysyvät pesussa? Oletko testannut? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista. Innostuin testaamaan pesua. Kirjoin painavimman ja paksuimman kolikon minkä löysin farkkukankaalle kiinni. Pesin pesupussissa pitkässä 60 asteen kirjopesuohjelmassa eli täysi määrä pyöritystä ja linkousta. Kolikko oli pysynyt täysin kiinni, mistään eivät pistot olleet lähteneet vetäytymään tai irvistelemään. En olisi itsekään uskonut, että pysyvät näin hyvin kiinni ja aluksi suosittelinkin käsinpesua. Nyt korjasin tekstiin, että kestää konepesunkin.

   Poista
 2. Mistä sulla näitä ideoita riittää...? :) Kiva idea..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista, tämä ilahduttaa mua seuraavan viikon :) Tästä en osaa sanoa, mista se ajatus lähti. Kolikkopurkki mulla on ollut oottamassa kaapissa siitä lähtien kun markat poistuivat.

   Poista
 3. Tää tekniikka täytyy pitää mielessä. Hyvät ja havainnolliset ohjeet👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati :) Tähän kolikkokirjontaan voi käyttää kätevästi vaikka lomamatkan tuliaisina säästetyt kolikot.

   Poista
 4. Aivan huippu ohje haipenaali ja nämä kolikot! -Ulla-Riitta

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.