Hui hai! Ompelin haikynäpenaaleja koululaisille ja kirjoitin samalla ompeluohjeet haipenaaliin. Tietenkin tulostettavat kaavat haipenaaliin kuuluvat mukaan kauppaan.
Haikynäpenaalin erikoisuutena ovat kymmenen pennin silmät. Toisella hailla on Lontoon tuliaisena tuodut 10 pennyn silmät. Kolikoista tuleekin huikean hienot, kiiluvat silmät. Toukokuussa
Suomi100-vuotta teemakäsitöiden bonustehtävänä oli raha. Joten tällä kynäpenaalilla kuittaan tehtävän suoritetuksi. Tämä on minun, penninvenyttäjän käsityöni.
Tässä on ohjeet kolikoiden ompeluun kankaalle.
Ompelin haipenaalin suuhun pienen taskun, jonne voi laittaa kumin
ja teroittimen, ettei niitä tarvitse kaivaa hain
vatsasta. Tasku on helppo tehdä, eikä lisää juurikaan työmäärää. Taskun reunaan
ommellaan päärme ja taskun pohja kiinnittyy samalla, kun vuorin suu- ja
vatsaosa ommellaan yhteen. Taskun voi jättää myös pois penaalista.
Ompeluystäväni
vinkkasi, että hain vatsaan voisi tehdä toisen vetoketjun, jolloin
pienten tavaroiden etsiminen penaalista olisi helpompaa. Kolmas vaihtoehto
olisi pidentää vetoketjua jatkumaan kyljille aina eviin asti, joilloin suu aukeaisi
enemmän, ja pieniin tavaroihin ylettyisi paremmin.
Vinkit haipenaalin ompeluun:
Hain hampaat kääntyvät aidon tuntuisesti ylöspäin, kun suupieleen ompelee poimutusompeleen ennen vetoketjun ompelua. Tämä pieni jekku on vaivan väärti. Hampaat näyttävät paljon paremmilta pystyasennossa. Paksut 15 cm pitkät vetoketjut isoilla 6 mm hammastuksilla tilasin Kangastukusta.
Näihin haikynäpenaaleihin on kätevä hyödyntää tilkkuja. Koristetikkauksilla saa myös persoonallista ilmettä.
Kuvion haiden vatsapuolen kloriittivärjäyksellä. Taittelin farkkukankaan laskoksille. Ompelin taitellun kankaan päälle isoja siksak-kuvioita pitkällä tikinpituudella. Liotin kangaspalasta laimennetussa kloriitissa niin kauan, että kuviot erottuivat. Huuhtelin ja ripustin kuivumaan. Kuivumisen jälkeen ratkoin ompeleet pois.
Tulosta kaavat tästä haipenaaliin
Penaalin pituus on 22 cm + pyrstö. Leveys evien kohdalta on 13 cm.
Haipenaalin leikkaaminen:
2 kpl selkäkappale
1 kpl vatsakappale
2 kpl selkäevää
4 kpl eviä
2 kpl pyrstöjä
2 kpl suuosaa vuorikankaasta
2 kpl vatsaosaa vuorikankaasta
1 kpl tasku
Vuorin voi leikata myös yhtenäisenä. Minulla oli vain pieni tilkku punaista hain suuhun, joten olin pakotettu tekemään sauman vuoriin ja jatkamaan sinisellä kankaalla.
Leikkasin penaalin osat farkkukankaasta. Ne ovat sopivan jämäkät, eivätkä tarvitse tukikankaita. Jos teet haikynäpenaalin ohuemmasta kankaasta, niin silitä tukikankaat ainakin eviin ja pyrstöön. Myös vartaloon voi silittää tukikankaan, jos kangas on kovin ohutta, esim. lakanapuuvilla.
Haipenaalin ompelujärjestys:
- Ompele evät ja pyrstö yhteen oikeat puolet vastakkain. Jätä kääntöaukko kiinnityskohtaan. Ohenna saumanvarat kulmissa ja tee aukileikkauksia kaareviin kohtiin. Käännä evät ja pyrstö oikein päin. Silitä hyvin asentoonsa. (kuva 1.)
- Ompele (koriste)tikkaukset eviin ja pyrstöön.
- Ompele selkäkappaleet yhteen, aseta selkäevä sauman väliin. Vahvista ommel selkäevän kohdalta. Silitä saumanvarat auki ja tikkaa saumanvarojen päältä selkäsauma auki. Näin selkäevä pysyy pystyssä paremmin.
- Tee koristetikkauksia mielesi mukaan hain selkään. Ompele silmät napeista, kangastilkuista tai kolikoista. Silmät voi piirtää myös kangastussilla. (kuva 2.)
- Ompele hain vatsa ja selkä yhteen. Kiinnitä evät ja pyrstö samalla sauman väliin. Vahvista ompeleet evien ja pyrstön kohdalta peruuttamalla edestakaisin. Jätä 1 cm ompelematta hain suupielistä, näin vetoketjun ompelu helpottuu. Kavenna saumanvarat pyrstön nurkissa.
- Ompele vetoketju hain suuhun, ensin päällikankaaseen. Jätä hammastusta ja vetoketjunauhaa reilusti näkyville. Vinkki: voit ommella ennen vetoketjua poimutuslangan kankaan reunaan ja poimuttaa hieman, jolloin kangas nousee aavistuksen pystyyn. Näin valmiin penaalin hampaat kääntyvät myös pystyyn, eivätkä törrötä eteenpäin. Toinen taktiikka on syöttää kangasta ja venyttää vetoketjua ompelun aikana. Mutta suosittelen poimutusommelta, se on vaivan väärti. (kuva 3.)
- Ompele taskunsuuhun päärme. Aseta tasku vuorin suuosan päälle. Voit aputikata taskun suuosaan reunoistaan ja hieman keskellekin päin päärmeen ompeluviivaa pitkin.
- Ompele vuorin suu- ja vatsakappaleet yhteen. Taskun pohja kiinnittyy samalla sauman väliin.
- Ompele vuorit (selkä ja vatsa) yhteen. Jätä 1 cm ompelematta hain suupielistä. Muista jättää 5-8 cm pituinen kääntöaukko pyrstön viereen.
- Ompele vuori kiinni vetoketjuun. Parhaiten se onnistuu siten, että työnnät hain vuorin sisälle, oikeat puolet ovat vastakkain, vetoketju on avoinna. Tarkista, että tasku tulee vatsan puolelle. Ompele samaa ommelviivaa pitkin kuin ompelit päällisen vetoketjuun. Voi olla, ettet pysty ommella aivan vetoketjun päähän asti, mutta tämä pieni rako ei sieltä hain suusta näy mihinkään. Minä ompelin käsin kiinni puuttuvan 1 cm matkan, mitä en ompelukoneella saanut. (kuva 4.)
- Käännä penaali oikein päin. Ompele kääntöaukko umpeen vuorista.
Tässä on toisenlainen tapa ommella haipenaali, ohjeet ovat kuvalliset ja englanninkieliset.
Yhteensä tein kolme erilaista haipenaalia. Kolmannella on hopeanväriset nappisilmät.
Toivotan kaikille koululaisille turvallista koulumatkaa ja oppimisen iloa.
Kangaskorjaamolla tavataan seuraavan kerran kolikoiden ompelun merkeissä.
Tässä on lisää haipenaaleita, näihin olen käyttänyt tilkkuja ja värikkäitä kankaita.
Tässä on lisää haipenaaleita, näihin olen käyttänyt tilkkuja ja värikkäitä kankaita.
Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.
Ihana 😍😍😍😍
VastaaPoistaKiitos Laura, ihan tässä jo mykistyy noin monista ihastusilmeistä :)
Poistamissä mitat
PoistaHeippa, haipenaalin pituus on 22 cm ja leveys 13 cm (evien kohdalta) Kaavoja on helppo pienentää tai suurentaa itsekin tarvittaessa. Minä halusin 20 cm viivottimen mahtuvan hain vatsaan.
PoistaHaipenaalit on hauskoja! Itse tein omalle pojalleni tämmösen neljä-viisi vuotta sitten, kun hän oli koulutaipaleensa alussa. Edelleen se penaali on hänelle tärkeä. :)
VastaaPoistaKiitos kommentista ja kivasta tarinasta. Toivottavasti meidänkin haipenaali saa osakseen pitkän elämän.
PoistaOnpa hauska penaali!
VastaaPoistaKiitos Tilkkureppu, kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa. Pitäisi minunkin varmasti tulla vastavierailulle.
PoistaKivat noi vatsan salmiakkikuviot! Hurjan hieno :)
VastaaPoistaKiitos Maarit. Joskus kloriittivärjäys onnistuu niin kuin kuvittelee, mutta joskus taas kloriitilla on aivan oma tahto. Värjäyksen lopputulos on aina jännityksen arvoinen.
PoistaMun penaali odottaa kuvaamista :) Tää on tosi hieno.
VastaaPoistaKitos Nelli. Käsialasi tuntien sinunkin haipenaalistasi on tullut varsin mittavalio yksilö :)
PoistaTämä kyllä tekisi mieli toteuttaa ja oikein tarvekin olisi. Olisi vain sitä aikaakin.. :)
VastaaPoistaToivottavasti aikaa löytyy edes pienissä pätkissä. Minä ompelin tänään automatkalla seuraavaan haipenaaliin silmät.
PoistaOn siinä kyllä megee haipenaali, hauska tuo kolikko idea:) Jossain kirjontakirjoissa olen nähnyt kun peilinpalasia ommellaan kankaaseen kiinni, en nyt muista oliko sillä jokin oma nimi.. Oot jaksanu ohjeet ja kaavatkin tehdä, niistä on varmasti monelle iloa:)
VastaaPoistaKiitos käynnistä ja kommentista Villa Pipo :) Kaavat ja ohjeet tulee melkein siinä samalla kun itselleenkin tekee. Jos kolikkokirjonnan nimi tai kirja, missä siitä puhutaan palautuu mieleen, niin mielellään kuulisin.
VastaaPoistaNo nyt löysin. Eli tämmöisellä hakusanalla löytyy googlesta kuin Indian Shisha (mirror) embroidery..:)
PoistaTuhannet kiitokset vaivannäöstä, kiva kun palasit kertomaan kirjonnan nimen. Lisään sen heti tuonne tekstiinkin. Mitä nyt nopsaan tutkin, niin tekniikoita/ pistoja oli monia tuon tekniikan alla.
PoistaMelko ihania ovat, mutta hain pyrstöevä on väärinpäin ;) Hai on kala, joten sen pyrstöevä on pystyssä ja liikkuu uidessa sivusuunnassa :)
VastaaPoistaKiitos tarkkanäköisyydestäsi. Tässä onkin oiva vinkki, niille jotka haluavat ommella autenttisen näköisen haipenaalin. Minä säilytän haikynäpenaaliani pöydällä vatsallaan, ja näin vaakasuuntainen pyrstöevä asettuu kauniisti. Pystysuunnassa evän alapuoli jäisi ryttyyn.
Poista